• ZIMSKI USPON NA PREBER 2740 m

  Austrija, 17.03.2024
  Preber s nadmorskom visinom (2740 m) jedna je od najviših planina u grupi Niedere Tauern. Planina se nalazi na granici Salzburške i Štajerske pokrajine i jedna je od najpopularnijih planina za turno skijanje u Schladming Tauern-(lanac u srednje istočnim Alpama). Prema sjeveru i sjeveroistoku ima strme i stjenovite padine, dok prema jugoistoku dominira dugački greben s kojeg se prema jugu i jugozapadu spuštaju blage travnate padine. Zapadni obronci Prebera također su strmiji, a dijelom i kameniti.
  Ako postoji idealna planina za turno skijanje, onda se to može pripisati vrhu Preber. Njegove skijaške staze su orijentirane prema jugu, ali njegova znatna nadmorska visina osigurava dobre uvjete dugo u proljeće. Zbog brojnih označenih staza planina je popularna i ljeti za planinarenje

 • Cres_Tramuntana - Grebenska staza od prijevoja Križić do Belog

  Nedjelja, 26. studeni 2023.
  Otok Cres je smješten u Kvarnerskom zaljevu i najsjeverniji je otok Jadranskog akvatorija, također najveći hrvatski otok s površinom 405,7 km2 (veći za pola četvornog kilometra od otoka Krka) Drugi je po dužini nakon Hvara te drugi najviši nakon Brača. Prosječna širina otoka iznosi 30 km, a najuži dio, kod prijevoja Križić, širok je svega 2 km. Otok Cres uvršten je u Nacionalnu ekološku mrežu, koja predstavlja područja važna za europsku ekološku mrežu »Natura 2000«.

  Cres je najrjeđe naseljen otok Jadrana, u tom nenaseljenom dijelu nalazi se više stotina napuštenih kapela, pastirskih stanova i putova, sela i zaselaka te zapuštenih pašnjaka ograđenim tisućljetnim suhozidinama, zbog toga je stvoren za ljude koji vole prirodu, mir, aktivnost, nadahnuće, istraživanje, pješačenje ili penjanje. Svatko prema svojim mogućnostima može zadovoljiti svoje adrenalinske potrebe. U planinarskom smislu ovaj sjeveroistočni dio otoka – predjel Tramuntane za planinare je najatraktivniji i najzanimljiviji ...

 • Via Ferrata Bat-kružna ruta preko Velikog Crnopca

  Via Ferrata Bat
  Subota, 14. listopada 2023.
  Osnovne karakteristike via ferrate Bat - Crnopac
  Staza posjeduje sve elemente dobre ferrate (u inoks izvedbi) – lak pristup automobilom i brz pristup ferrati. Na putu prema vrhu Veliki Bat, penje se po njegovom zapadnom prozračnom grebenu s kojeg se pružaju nezaboravni pogledi. Prolazi se preko polica, ovalnih, oštrih i nazubljenih vertikalnih atraktivnih stijena, koje se neprekidno izmjenjuju. Ferrata je dobro izvedena sa stajališta sigurnosti, stoga je pogodna i za neiskusne planinare, ali kao i svaka ferrata traži pažnju i koncentraciju.

 • Monte Pelmo - Cengia Ball (ruta „Via normale“)

  Subota, 09. rujna 2023.
  Planina, Monte Pelmo s nadmorskom visinom(3168 m), smještena je u Dolomitima u pokrajini Belluno. Zapadno od vrha nalazi se nešto manji vrh, Pelmetto (hrvatski - Mali Pelmo) visok 2990 m. Litice njegove sjeverne strane visoko se izdižu iz doline (1.100 m).
  Zbog svog izoliranog položaja planina se jasno vidi iz susjednih dolina i drugih dolomitskih vrhova. Stoga je povlaštena panoramska točka, a zbog svog karakterističnog oblika pamti se kao "Caregon degli Dei",  odnosno –„ Božje prijestolje“ ili “ Božji naslonjač“
  Monte Pelmo je bio jedan od prvih većih dolomitskih vrhova na koji se prvi popeo John Ball 19. rujna 1857. Po njemu je nazvana ruta „Cengia Ball“ – poznate izbočina i police po kojoj vodi najlakši prilaz vrhu. Danas se koristi kao ruta „Via normale“.
  Za sve one planinare koji se žele popeti na Monte Pelmo rutom „Via normale“, ne smije se olako uzeti ...

 • Kanjon rijeke Bijele – Gornji Karin

  Subota, 13. svibnja 2023.
  Rijeka Bijela i njen kanjon
  , još uvijek je nedovoljno poznata krška rijeka iako po svojoj ljepoti ne zaslužuje takav status, ali zbog svoje ljepote i atraktivnosti postupno postaje okupljalište mnogobrojnih izletnika, planinara, penjača i ostalih ljubitelja prirode.Gledano uzvodno s lijeve-zapadne strane korita, stijene su vrlo atraktivne, visoke i strme s prevjesima - idealno je mjesto za penjača željnog adrenalina. Ima više označenih smjerova. Kanjon nije dugačak, ali je impresivan i pruža pravi užitak. Duga je 3 km. Svoj tok započinje od špilje od kuda izvire na nadmorskoj visini (180 m), a završava u Karinu na ušću gdje utječe u Karinsko more.

  Količina vode ovisi o godišnjem dobu i količini padalina. Duž čitavog svog kratkog toka prepuna je brzaca i slapova koji čine jednu neprekinutu vijugavu bijelu liniju. Upravo iz tog prizora nosi današnji naziv. U ljetnom periodu kada rijeka presuši, njeno korito je bijelo uslijed taloženja ...

 • Life on Mars-Pag

  Otok Pag,
  je peti najveći i najrazvedeniji otok s najduljom obalnom crtom (602,47 km) u Jadranskom moru. Pag je i najgoliji otok, zbog slabe pokrivenosti vegetacijom nekih dijelova, čiji se kameniti krajobraz s aromatičnim biljem često uspoređuje s Mjesečevom površinom ili s Marsom. Pag je prepoznatljiv po Paškoj čipki, Paškom siru, solani i jedinstvenim  „Kamenim dinama“.
  Pored toga, Pag ima najatraktivnije trail i planinarske staze kao što su: Druga strana Mjeseca-zajednički je to naziv za tri staze: Sv. Jure-Zaton i Mikula te staza Sv. Vid, a tu je i neizostavna trail staza Life on Mars.

  Davne 1971. godine, David Bowie se zapitao postoji li život na Marsu u svojoj kultnoj pjesmi „Life on Mars“. Da je znao, možda bi odgovor našao na otoku Pagu na jednoj od spomenutih staza i najljepše trail staze u Hrvatskoj, koja upravo nosi ime po njegovoj pjesmi-„Life on Mars“. To je sada i neizostavna planinarska staza ...

 • Pag-Sveti Vid od Dubrave-Sv. Marije do Šimuni

  Nedjelja, 02. travnja 2023.
  Sveti Vid je najviši vrh na otoku Pagu s nadmorskom visinom (349 m). Ponosno, strši poput širokog stošca iznad Paške uvale. Na vrhu se nalazi kapelica - crkva Sv. Vida izgrađena u 14 stoljeću, po čemu je i vrh dobio istovjetno ime. Sjeveroistočne padine Sv. Vida strmo se uzdižu (liticama i siparima) od mora - Paškog zaljeva do vrha, dok su jugozapadne padine duge i blago se spuštaju do mora na drugu stranu otoka. Na grebenu, neposredno u blizini Sv. Vida nalaze se još dva nešto niža vrha. Prema sjeverozapadu - vrh Bašanić (303 m), a prema jugoistoku - vrh Crna glava (316 m). U sjeveroistočnom podnožju Sv. Vida nalazi se mali travnati pojas s nekoliko livada, iznad kojih raste crni hrast (Quercus ilex), dok u južnom podnožju uz more, nalazi se zeleni pojas (zaštićen od bure), većinom od borova, maslina i drugog mediteranskog raslinja.

  Ako ste došli na Pag ...

 • Pag - Druga strana Mjeseca

  Subota, 01. travnja 2023.
  Otok Pag
  je peti najveći otok u Jadranskom moru. Otok, koji zaslužuje epitet „4 naj“:
  1. Najgoliji otok, zbog slabe pokrivenosti vegetacijom nekih dijelova, čiji se kameniti krajobraz s aromatičnim biljem često uspoređuje s Mjesečevom površinom.
  2. Najrazvedeniji otok s najduljom obalnom crtom, (dugačkom 302,47 km).
  3. Najljepše i najatraktivnije trail i planinarske staze.
  4. Najpoznatiji po Paškoj čipki, Paškom siru, solani i jedinstvenim „kamenim dinama“.
  Za ovaj planinarski izlet odabrali smo slijedeću rutu - „Druga strana Mjeseca“- zajednički je to naziv za tri staze u blizini grada Paga, staze poredane po težini od najteže do najlakše: Sveti Jure - Zaton – Mikula.
  Za ove tri atraktivne staze treba zahvaliti Alanu Crljenku paškom planinaru i zaljubljeniku u prirodu i u svoj otok, koji je, po svom idejnom projektu izgradio ove staze u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Paga i direktoricom Vesnom Karavanić, koja je, prepoznavši vrijednost projekta, financirala ...

 • Porezen od Jesenica (Cerkno)-Vrh Otavnik-Pl. dom Porezen-vrh Porezen-Jesenice

  Jesenice 26. ožujka 2023.
  Porezen s nadmorskom visinom (1630 m) je najviši vrh Cerkljanskog gorja, a koje spada u skupinu Predalpskog gorja i jedan je od tri najviša vrha južnih Predalpa (druga su dva Blegoš i Ratitovec). U središtu gorja je selo Cerkno.
  Porezen se uzdiže iznad Bavške grape, Selške doline i doline Cerknice. Njegove sjeverne i istočne padine su šumovite, a južne i zapadne većinom prekrivene pašnjacima i planinskim livadama. 

 • Grčka Meteora-planinarenje i obilazak srednjovjekovnih monaških manastira izgrađenih na stijenama

  Subota, 03. rujna 2022.
  Meteora
  - je naziv za skupine stijena u obliku tornjeva – (što u prijevodu približno znači – „obustavljen u zraku ili lebdi u zraku“), a to je vidljivo i u samom izgledu manastira smještenih na vrhu litice. Područje obuhvaća oko 170 vrhova različitih oblika i visina.
  Suština Meteora, mogla bi se sažeti u jednoj rečenici - to je spoj nesvakidašnje, iznimne prirodne ljepote, tradicije, kulturno povijesnih vrijednosti, religije te fascinantne arhitekture – izgradnje samostana na vrhovima okomitih stijena. Kompleks manastira nalazi se iznad grada Kalambaka na sjeverozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. 

  Meteora je bila skupina od čak 24 manastira, danas je preostalo samo šest (pet muških i jedan ženski). To su manastiri; Veliki Meteoron (Megalou Meteorou ili Metamorphosis), Varlam (Agios Varlaam), Sveti Stjepan (Agios Stephanos), Sveto Trojstvo (Agia Triada), Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) i Rousanou (Agios ...

 • Plato Muza Giosos Apostolidis - Skourta - dom Petrostrougka-Gortsia

  Petak, 02. rujna 2022.
  Planinarski dom "Giosos Apostolidis"

  Nalazi se na sedlu između vrhova Profitis Ilias i Toumba, na visoravni Muza. Izgradila ga je u ljeto 1961. godine Udruga grčkih penjača (S.E.O.) na nadmorskoj visini od (2697 m) i jedini je dom u Grčkoj na takvoj nadmorskoj visini, a 1962. dograđen je drugi kat, čime se kapacitet doma povećao na 80 ležaja. Nosi ime jednog od pionira grčkog penjanja Giososa Apostolidisa koji je poginuo na Uskrs 1964. pri padu u Mitikasovom kuloaru.

  Određivanje točne nadmorske visine doma Giosos Apostolidis (2697,1 m.) kao i vrhova Mytikasa (2918,8 m), Stefani (2912,3 m) i Skolia (2914 m), napravili su u rujnu 1996. profesori Sveučilišta Aristotel u Solunu, A. Badela, K. Katsabalos i P. Savvaidis, u suradnji sa S.E.O. iz Soluna uz pomoć moderne tehnologije (primjena satelitskog GPS mjernog sustava). Ostali vrhovi nisu obuhvaćeni satelitskim mjerenjima, a ...

 • VRHOVI OLIMPA MITIKAS - SKALA - SKOLIO

  Četvrtak, 01. rujna 2022.
  Planinarski dom Giosos Apostolidis na platou Muza, bio je naša dvodnevna baza za uspon na 6 vrhova Olimpa. Prethodni dan (31.08.2022.), popeli smo se na vrhove: Profitis Ilias, Mala Toumba i Toumba. Danas (01.09.2022.) nam preostaju još tri vrha: Mitikas, Skala i Skolio. Po vremenskoj prognozi prvi dio dana je obećavajući – sunčan i bez vjetra, u poslijepodnevnim satima povremeni oblaci i magla. Plan izleta i planinarenja osmišljen je na slijedeći način:
  Kružna ruta_Dom Giosos Apostolidis - MITIKAS - SKALA - SKOLIO - dom Giosos Apostolidis.
  Ova tri najviša vrha međusobno povezana uzdižu se gotovo okomito, tvoreći između sebe veliko grotlo u obliku lijevka. Pojedine vrhove predstavljani su kao Bogovi, tako je vrh Mitikas predstavljao Panteon, gdje su se sastajali bogovi i donosile važne odluke. Planinu Stefani predstavljao je Zeus, vladar neba, s koje je bacao munje i slao oblake. Planina je bila dostupna samo vođi ...

 • Plato Muza - vrhovi Profitis Ilias, Mala Toumba i Toumba

  Plato Muza - vrhovi Profitis Ilias, Mala Toumba i Toumba
  Srijeda, 31. kolovoza 2022.

  Drugi dan našeg boravka na planini Olimp, predviđen je za uspon na Plato Muza slijedećom rutom:
  Rifuge Spilios Agapitos-Rifuge Giosos Apostolidis-Profitis Ilias-Mala Toumba-Toumba-Giosos Apostolidis.

  Prethodnu večer je dogovoren hodogram kretanja. Ustajemo u 6 h, doručak i polazak na Plato Muza (2650 m) u 7 h i 30 minua. Dan je lijep i sunčan s pokojim oblakom. Prije nego smo započeli uspon, vodič Paris Fotinos je dao nekoliko uputa i smjernica koje smo morali poštivati. Ova staza je također poznata kao Kofto (što znači oštro) jer skraćuje ukupno vrijeme uspona do visoravni Muza – Plato Muza i doma  Giosos Apostolidis. Dobro označenom stazom na uspon smo krenuli točno u 7 h i 33 minute. Nakon desetak minuta laganog hoda (vrijeme zagrijavanja) dolazimo do raskrižja planinarskih putova: lijevo odvaja se staza za Skalu, Skolio i Mitikas, mi skrećemo desno ...

 • Grčka Olimp Litohoro - Prionia - refuge „A“ Spilios Agapitos

  GRČKA - OLIMP (Planina Bogova)
  PD Lisina iz Matulja
  , svake godine organizira jedan glavni godišnji izlet, tako i ove godine za svoj glavni godišnji izlet, odabrali su planinu Olimp u Grčkoj. Njihovi organizatori i voditelji Paris Fotinos i Robi Koprivnjak zajednički su organizirali 8 dnevni izlet i planinarenje u Grčkoj u razdoblju od 28.08. do 04.09.2022. godine. Isplanirali ovaj izlet do u detalje ne ostavljajući mjesta improvizaciji niti u jednom momentu. Prije samog polaska zacrtan je glavni cilj – vrh Mitikas (2918 m), a uz njega još 5 vrhova Olimpa, pored toga i jedan cjelodnevni izlet i posjet Meteorima - srednjevjekovnim monaškim manastirima izgrađenim na stijenama, što je u konačnici cilj u potpunosti ostvaren.

  Na izlet se prijavilo 25 planinara i planinarki. Pored Društva organizatora (sa najviše članova), na izletu je sudjelovalo još nekoliko planinara s područja Liburnije i 1 „padobranac“ iz Slovenije. Prijevoz je organiziran putem obrta za ...

 • Planinarski dom Studenac-Devojački grob -TREM-Sokolov kamen-Mosor-pl-dom Studenac

  Četvrtak, 14. srpnja 2022.
  TREM - Suva planina
    je planina u jugoistočnoj Srbiji, duga oko 35 km i široka 12 km, koja u geološkom i geografskom pogledu pripada Karpatsko-balkanskoj skupini planina na granici sa starijom srpsko-makedonskom masom. Proteže se u pravcu sjeverozapad-jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1810 m i počinje istočno od Niške Banje, a završava jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini kroz koju protiče rijeka Lužnica. Sjeverna strana Suhe planine je odsječena, dok su južne padine pitome i prekrivene travnatim sagom. Izvor: Suva planina — Википедија (wikipedia.org)
  Trem s nadmorskom visinom (1810 m), je najviši vrh Suve planine, zatim slijede vrhovi: Đorđina čuka ili Kostadinica (1735 m), Golemo stražište (1713 m), Litica (1683 m), Sokolov kamen (1523 m) te drugi niži vrhovi.
   

 • Planinarski dom Babin Zub-MIDŽOR-DUPLJAK-planinarski dom Babin Zub

  Srijeda, 13. srpnja 2022.
  MIDŽOR - Stara planina, 
  proteže se od Vrške Čuke na zapadu do Crnog mora na istoku u dužini 530 km. Najvećim dijelom se nalazi u Bugarskoj, a znatno manje u jugoistočnoj Srbiji. Najviša točka Stare planine je vrh Botev (2376 m) koji se nalazi u Bugarskoj.
  Midžor s nadmorskom visinom (2169 m) je najviši vrh u Srbiji, a ujedno i najviši vrh Stare planine. Nalazi se na granici Srbije i Bugarske. Među vrhovima Stare planine pored Midžora, po visini i atraktivnosti, najpoznatiji i najposjećeniji su Dupljak (2.033 m), Tri čuke (1.937 m), Srebrna glava (1.933 m), Babin zub (1.758 m), Orlov kamen (1.737 m). Zapadne, istočne i južne padine su travnate i ne tako strme, dok je sjeverna strana vrlo strma i kamenita. Masiv Midžora poznat je po bogatim izvorima vode i planinskim potocima i rijekama. 

 • Vojna karaula Strezimir-GOLEM KORAB-Vojna karaula-Strezimir

  Utorak, 12. srpnja 2022.
  GOLEM KORAB
  Golem Korab (makedonski) ili Maja e Korabit (albanski) s nadmorskom visinom (2764 m) najviši je vrh plaine Korab. Smješten je na granici između dvije države - Sjeverne Makedonije i Albanije. Korab je ujedno i najviši vrh ovih država. Planina Korab je nastavak Šar planine i predstavlja najljepši reljef Sjeverne Makedonije, dio je Nacionalnog parka Mavrovo. Greben Koraba se pruža u smjeru sjever-jug u dužini 40 km s mnogobrojnim vrhovima iznad 2000 m. Sjeverne i sjeverozapadne su padine stjenovite i strmo se obrušavaju u dolinu, dok su južne i jugoistočne padine blaže i travnate. Svake godine početkom rujna, povodom Dana neovisnosti Republike Makedonije - planinarski klub Korab iz Skoplja organizira međunarodni uspon na vrh. 

 • Borislavec-Crno jezero-VELIKA RUDOKA-Belo jezero-Borovinjsko jezero-Novo selo

  Ponedjeljak, 11. srpnje 2022.
  Velika Rudoka
  (Velika Rudoka na makedonskom, Maja e Njeriut na albanskom) mali je vrh u planini Šar Planine, na samoj granici Sjeverne Makedonije. Nije baš poznat vrh, ali nakon raspada Jugoslavije postao je najviši vrh Republike Kosovo. Nadmorska visina ovog vrha je 2.658 m, što bi bilo 2 metra više od Geravice. No, budući da je nadmorska visina ova dva vrha gotovo ista i vjerojatno nitko nije izvršio točna mjerenja, moglo bi proći još neko vrijeme prije nego što saznate koji je vrh zaista najviši na Kosovu.
  Čini se da nitko nije mario za ovaj summit prije raspada Kosova. Razlog bi mogao biti taj što je bilo sporno ide li granica preko vrha. Sada se na vrhu nalazi granični kamen na kojem piše "RK" (Republika Kosovo) i „SMD“ (Sjeverna Makedonija). Izvor- uz male korekcije_https://www.summitpost.org/great-rudoka-2658m/892531

 • Popova Šapka-Ceripašina vrh-Sin vrh-Karabunar vrh-Bakardan vrh-TITOV VRH-Popova Šapka

  Ndjelja, 10. srpnja 2022.
  Titov vrh - Šar planina s nadmorskom visinom (2747 m) najviši je vrh Šar planine, a nalazi se iznad Tetova u Sjevernoj Makedoniji, od kojeg 20 km vodi asfaltna cesta do poznatog skijališta Popova Šapka, polazne točke uspona na Titov vrh. Šar planina (drevni naziv Skardus) prostire se preko tri države: Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.  Masiv Šare pruža se u smjeru sjever – jug u dužini 85 km, počevši od Kosova – od obronaka Ljubotena, pa sve do Mavrovskog jezera na jugu. S jugozapadne strane, nastavlja se masiv prema granici Albanije na Golem Korab i dalje kroz Albaniju.  Šar planina ima 17 vrhova viših od 2500 m i 30 vrhova iznad 2000 m.
  Vjeruje se da je ime dobila zahvaljujući svojim šarenim krajolicima koji najviše dolaze do izražaja kada je prekriven snijegom. Strme litice i uzdignuta travnata područja ne dopuštaju snijegu da ravnomjerno pokrije planinu ...

 • Hum je najviši vrh otoka Visa (587 m)

  Petak, 24. lipnja 2022.
  Otok Vis razmjerno je malen i brdovit otok i jedan od najudaljenijih srednjedalmatinskih otoka. Dug je 18, a širok 9 km. Na zapadnoj strani otoka Visa iznad grada Komiže izdiže se polukružni stjenoviti greben s najvišim vrhom Hum s nadmorskom visinom (587 m). Nažalost, vrh nije dostupan jer se na njemu nalazi vojni objekt kojemu je pristup za civile zabranjen. U neposrednoj blizini istog brda je KT kapelica Sv. Duha (585 m).

  Pristup vrhu Hum moguć je iz više pravaca: od Komiže, Visa i Podšpije - sela Žena Glava. Za ovaj planinarski izlet Inga i ja, za ishodišnu točku pohoda odabrali smo grad Komižu i slijedeću kružnu rutu:
  Komiža – Mali Hum – Titove špilje – Hum - kapela Sv. Duha - Komiža.