Plato Muza - vrhovi Profitis Ilias, Mala Toumba i Toumba

Plato Muza - vrhovi Profitis Ilias, Mala Toumba i Toumba
Srijeda, 31. kolovoza 2022.

Drugi dan našeg boravka na planini Olimp, predviđen je za uspon na Plato Muza slijedećom rutom:
Rifuge Spilios Agapitos-Rifuge Giosos Apostolidis-Profitis Ilias-Mala Toumba-Toumba-Giosos Apostolidis.

Prethodnu večer je dogovoren hodogram kretanja. Ustajemo u 6 h, doručak i polazak na Plato Muza (2650 m) u 7 h i 30 minua. Dan je lijep i sunčan s pokojim oblakom. Prije nego smo započeli uspon, vodič Paris Fotinos je dao nekoliko uputa i smjernica koje smo morali poštivati. Ova staza je također poznata kao Kofto (što znači oštro) jer skraćuje ukupno vrijeme uspona do visoravni Muza – Plato Muza i doma  Giosos Apostolidis. Dobro označenom stazom na uspon smo krenuli točno u 7 h i 33 minute. Nakon desetak minuta laganog hoda (vrijeme zagrijavanja) dolazimo do raskrižja planinarskih putova: lijevo odvaja se staza za Skalu, Skolio i Mitikas, mi skrećemo desno u smjeru Platoa Muza i domova - Giosos Apostolidis i Christos Kakalos.

Dom i ovi vrhovi su naš današnji cilj – fotografija snimljena sa staze prena Mitikasu u podnožju vrha Stefani, poznatog kao "Prijestolje Zeusa"

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Za ovaj planinarski izlet  - ishodišna točka pohoda je planinarski dom Spilio Agapitos (2050 m), Pl. dom Giosos Apostolidis (2697 m), Profitis Ilias (2788 m), Mala Toumba (2740 m), Toumba (2801 m), dom Giosos Apostolidis (2697 m). Ukupna dužina gpx traga 6,2 km. Vrijeme gpx traga (kretanja) 3 h 47 minuta. Minimalna visina 2049 m, maksimalna 2815 m. Visinska razlika pri usponu 966 m, pri silasku 391 m. Visina polazišta 2050 m. Visina odredišta 2801 m. Prosječan nagib 10%.

Izvod iz analize gpx traga

Ispred doma Spilio Agapitos, nakon jutarnjeg brifinga, spremni za pokret

Raskrižje, na kojemu skrećemo desno u smjeru Visoravni Muza.

Na smjerokazu je označen natpis „Kofto“, što znači da nas očekuje oštar uspon. I doista je tako, od ovog križanja započine oštriji uspon kroz mješovitu šumu bora i jele, da bi se kasnije nastavio vrlo oštar uspon sve do izlaska na kamenjar – alpsku golet. Sve što se više dižemo raslinje je niže, rjeđe, a teren kamenitiji, ali zato su vidici sve širi i ljepši. 

Odmah nakon raskrižja, slijedi oštriji uspon, da bi nakon nekog vremena ublažio te ponovo nastavio vrlo oštro uzbrdo kroz kamenjar

Pogled unazad na more

Nakon 1 h i 15 minuta hoda i prijeđenih 1,5 km, dolazimo do vrlo oštrog – izravnog uspona, koji bi mogao biti opasan u slučaju da ima ostataka snijega ili da pada kiša.

Fotografija dovoljno govori o kakvoj se uzbrdici radi

Penjemo se oštrim usponom kroz manji kamin zatim nastavlja kamenjar u kombinaciji sa visokom travom

U nastavku uspona staza nas vodi kroz čistu kamenu golet – pravi alpski krajolik

Nakon prelaska ovog kamenitog dijela, izlazimo u podnožje visoravni Muza, od kuda se vide domovi  -

Giosos Apostolidis i Christos Kakalos

Pogled na Stefani - poznato i kao "Prijestolje Zeusa"

Od ove točke preostaje nam još 650 m ili 20-ak minuta laganog hoda do doma Giosos Apostolidis, gdje dolazimo točno u 10 sati. Nedaleko od ove točke, nalazi se označeno križanje putova, na kojemu nastavljamo ravno, a na desnu stranu odvaja se staza koja vodi do doma Christos Kakalos. Na ovom dijelu staze do doma Giosos Apostolidis još su 2 neoznačena križanja koja vode za dom Kakalos.

Smjerokazom označeno raskrižje planinarskih putova

Pogled na dom Christos Kakalos

Dolazak u dom Giosos Apostolidis u 10 h

Nakon toga, uslijedio je smještaj po sobama i priprema za uspon na Profitis Ilias, Mala Toumba, Toumba, zatim prema izboru, kapelica u neposrednoj blizini doma. Isto tako, neobavezno, nas nekolicina napravili smo malu kružnu turu 3,6 km na platou Muza, o čemu ću nešto kasnije kazati više. Za pripreme za ove vrhove bilo je na raspolaganju 1 h i 15 minuta. U tom vremenu preostalo nam je pripremiti ruksake za preostale spomenute vrhove. Višak stvari koje smo nosili za 3 noćenja  - ostavljamo u domu, nosimo samo najnužnije, malo hrane i vodu te pokoju majicu za presvući.

Jedna fotografija ispred doma, prije nego počne smještaj po sobama

Planinarski dom – Refuge Giosos Apostolidis

Planinarski dom "Giosos Apostolidis"
Nalazi se na sedlu između vrhova Profitis Ilias i Toumba, iznad visoravni Muza. Izgradila ga je u ljeto 1961. godine Udruga GRČKIH PENJAČA (S.E.O.) na nadmorskoj visini od (2697 m) i jedini je dom u Grčkoj na takvoj nadmorskoj visini, a 1962. dograđen je drugi kat, čime se kapacitet doma povećao na 80 ležaja. Nosi ime jednog od pionira grčkog penjanja Giososa Apostolidisa koji je poginuo na Uskrs 1964. pri padu u Mitikasovom kuloaru.

Određivanje točne nadmorske visine doma Giosos Apostolidis (2697,1 m.) kao i vrhova Mytikasa (2918,8 m), Stefani (2912,3 m) i Skolia (2914 m), napravili su u rujnu 1996. profesori Sveučilišta Aristotel u Solunu, A. Badela, K. Katsabalos i P. Savvaidis, u suradnji sa S.E.O. iz Soluna uz pomoć moderne tehnologije (primjena satelitskog GPS mjernog sustava). Ostali vrhovi nisu obuhvaćeni satelitskim mjerenjima, a visine vrhova preuzeta su sa topografskih karata i visine im se razlikuju, to su: Profitis Ilias (2788 m),Toumba 2801 m, Mala Toumba 2740 m, Skala 2882 m i drugi vrhovi. Dio prizemlja doma djeluje u zimskom razdoblju kao sklonište za hitne slučajeve, jedinstveno u Grčkoj,  pružajući osnovne usluge spavanja i grijanja.

Istodobno, S.E.O. je na inicijativu Giososa Apostolidisa isklesao i izgradio put od Skourte – Lemos – Kangelia – Plato – Muze – Zonaria i sagradio prijevoj Giosos koji je ime preuzeo za inicijativu njegove izgradnje i od ozljede stijene tijekom radova. Više možete pročitati na staranicama Društva. Olimp 'GIOSOS APOSTOLIDIS' - S.E.O. iz Soluna (seoreivaton.gr)

Nakon smještaja po sobama i nužnih priprema, pohod započinjemo točno po dogovoru u 11 h i 15 minuta, slijedećom rutom i smjerom kretanja:
Ruta - Giosos Apostolidis - Profitis Ilias-Mala Toumba-Toumba-Kapelica-Giosos Apostolidis.

Ova tri vrha nalaze se u neposrednoj blizini domova Giosos Apostolidis i Kakalosa i najviših vrhova Olimp (Mytikas i Stefani). Odlučili smo se najprije popeti na vrh Profitis Ilias s nadmorskom visinom (2788 m), udaljen 500 m od doma Giosos Apostolidisa i 1,3 km (po stazi) od doma Kakalos. Staza nema planinarskih oznaka, ali je dobro vidljiva i ugažena, vodi prema istoku. Na vrhu se nalazi kapela proroka Ilije iz 16. stoljeća. Sagradio ju je Sveti Dionizije. Kapela je najviša crkvena zgrada pravoslavne crkve u Grčkoj i na svijetu. Kapela je sarađena od okolnog kamenja bez veziva. Krov je prekriven kamenim pločama naslonjene na čvrste grede kako se ne bi krov urušio radi snijega. Ulaz u kapelu je nizak, a unutra se nalazi mali oltar s okvirenim ikonama i daje posjetiteljima priliku da zapale svijeću.

Na prijevoju – planinarski dom Giosos Apastolidis (2697 m), s desne strane prema istoku je vrh Profitis Ilias (2788 m), a s lijeve strane prema zapadu je vrh Toumba (2801 m)

Profitis Ilias – viđen od doma Giosos Apostolidis

Na stazi prema vrhu Profitis Ilias

Vrijeme odmora i uživanja u prelijepim panoramskim vidicima

Na vrhu Profitis Iliasa

Na ulazu ispred kapele

Unutrašnjost kapele proroka Ilije

Sa vrha nastavljamo istim putom uspona do doma Giosos Apostolidis, od kojeg dalje nastavljamo na Malu Toumbu s nadmorskom visinom (2740 m). Od doma, vrh je udaljen 600 m. Staza vodi blagim usponom sve do samog vrha.

Na stazi pri silasku s vrha Profitis Ilias

Na stazi prema vrhu Mala Toumba

Na vrh Male Toumbe – u pozadini se vide vrhovi – Toumba, Stefani i Skolio

Na vrhu Male Toumbe

Pri silasku s Male Toumbe – grebenskom stazom do Toumbe

Kako ova tri vrha nisu teška za  uspon, a imamo dovoljno vremena, iz tog razloga ne žurimo i zadržavamo se na svakom vrhu duže vremana. Od Male Toumbe vodi grebenska staza u dužini 580 m do Toumbe do koje se stiže za dvadesetak minuta. Vrh Toumbe s nadmorskom visinom ( 2801 m) označen je s manjim ozidanim kamenim stožcem. S ovog vrha pružaju se fenomenalni pogledi na vrhove: Stefani, Mitikas, Skolio, Mala Toumba, plato Muza, planinarski domovi - Giosos Apostolidis i Christos Kakalos.

Vrh Toumba (2801 m)

Pogled s vrha Toumbe na vrh Profitis Ilias, plato Muza, planinarske domove - Giosos Apostolidis i Christos Kakalos, u daljini Giososov planinski prijevoj (prolaz), te greben i vrh Skourta

S vrha Toumbe – pogled na veličanstveni Stefani – prijestolje Zeusa te s desna strana Skolio

Pogledi usmjereni prema vrhu Stefani

Vrijeme odmora i uživanja u prekrasnim panoramskim pogledima na veličanstvene vrhove Olimpa, gdje su živjeli i stolovali Grčki Bogovi

Nakon duge puze nastavljamo silazak do doma Giosos Apostolidis, no, nakon toga, nas nekolicina nastavljamo obići manju kapelicu prema sjeveru. Kapelica  je od doma udaljena svega 400 m u jednom pravcu do koje se stiže za manje od deset minuta.

Jedna zajednička fotografija uz kapelicu

Ostatak vremena od 14 sati iskoristili smo za šetnje po platou Muza. Svatko prema svojim sklonostima iskoristio je svoje slobodno poslijepodnevno vrijeme do večere. Više pojedinačnih grupa kretalo se po platou Muza u različitim smjerovima. Odmah, nakon povratka od kapelice odšetao sam sa manjom grupom do doma Kakalos i napravili smo kružnu turu oko platoa Muza, slijedećom rutom:

Dom Giosos Apostolidis-dom Kakalos- jedan neimenovani vrh-Perasama Giosos (planinski prijevoj ili prijelaz Giosos) te kružno preko doma Kakalos do doma Giosos Apostolidis.Do doma Kakalos hodali smo u većoj grupi. U nastavku, kružnoj turi pridružili su mi se Elio i  Kruno.

S ovog dijela staze iz drugog kuta gledanja, otvaraju se prekrasni vidici na oba doma Stefani, Toumbu i Profitis Ilias  na greben i vrh Skourte. Dužina kružne ture je 3,6 km. Vrijeme gpx traga 1 h i 32 minute. Nekoliko fotografija sa ovog puta:

Polazna točka ove rute je dom Giosos Apostolidis – ispred doma su mazge koje opskrbljuju dom

Na stazi prema domu Kakalos, u pozadini veličanstveni Stefani – Prijestolje Zeusa

Dom Christos Kakalos

Nalazi se na istočnom dijelu platoa Muza na nadmorskoj visini (2650 m), s pogledom na masiv Olimpa. Danas ovaj dom nosi ime Christosa Kakalosa iz Litohora, čovjeka koji se prvi popeo na Mitikas, najviši vrh planine Olimp, 2. kolovoza 1913. U ekspediciji koju je vodio su sudjelovali Švicarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy. Dom ima kapacitet od 17 ležaja i nudi smještaj, hranu i sanitarne čvorove. Radi od kraja svibnja do kraja listopada, a također i zimi (od prosinca do travnja).

Od doma Kakalos nastavljamo Kruno, Elio i ja. Ispred nas je neimenovani vrh na kojemu je ozidano nekoliko manjih „piramida“- raznih oblika i veličina. Evo, kako izgleda kružna ruta po platou Muza.

Gpx tragovi na topo karti

Dolazak na neimenovani vrh s nadmorskom visinom (2680 m)

Pogled unazad na oba doma i vrh Toumba

S ovog vrha vidi se Stefani, a iza njega i Mitikas, naš sutrašnji cilj

Kruno i Elio na neimenovanom vrhu. Nedugo zatim dolazimo do slijedećeg vrha do kojeg vodi ferrata – klinčani osigurani put.

Elio – izlazak iz ferrate

Prijevoj – planinski prijelaz Giosos – u pozadini greben s vrhom Skourta

Pogled na prijevoj Giosos

Na putu prema domu Kakalos – vrh Profitis Ilias

Dolazak u dom Kakalos, a od njega, nastavak istim putom dolaska do doma Giosos Apostolidis, gdje i završava ova cjelokupna avantura planinarenja.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, verikalni profil staze, 3D profil te link – galerija fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK Galerija fotografija

https://photos.google.com/share/AF1QipNYe4Klkr5RWVZL7mzdN7aPquLqdUMgMakl_3LCpXg8MDVW6XpQG1HTygnXirYTOQ?key=cXJjMUdoX1FyN2IzdXJaOFptcGpmdGU3U0ZNdmRR