Kanjon rijeke Bijele – Gornji Karin

Subota, 13. svibnja 2023.
Rijeka Bijela i njen kanjon
, još uvijek je nedovoljno poznata krška rijeka iako po svojoj ljepoti ne zaslužuje takav status, ali zbog svoje ljepote i atraktivnosti postupno postaje okupljalište mnogobrojnih izletnika, planinara, penjača i ostalih ljubitelja prirode.Gledano uzvodno s lijeve-zapadne strane korita, stijene su vrlo atraktivne, visoke i strme s prevjesima - idealno je mjesto za penjača željnog adrenalina. Ima više označenih smjerova. Kanjon nije dugačak, ali je impresivan i pruža pravi užitak. Duga je 3 km. Svoj tok započinje od špilje od kuda izvire na nadmorskoj visini (180 m), a završava u Karinu na ušću gdje utječe u Karinsko more.

Količina vode ovisi o godišnjem dobu i količini padalina. Duž čitavog svog kratkog toka prepuna je brzaca i slapova koji čine jednu neprekinutu vijugavu bijelu liniju. Upravo iz tog prizora nosi današnji naziv. U ljetnom periodu kada rijeka presuši, njeno korito je bijelo uslijed taloženja sedimenta koji nastaju topljenjem vapnenca.
Kanjon rijeke Bijele

PRISTUP AUTOMOBILOM (do mosta na rijeci Bijela u blizini napuštenog sela Dupori)
Najjednostavniji je pristup vozilom s državne ceste D27 Obrovac – Zaton Gornji do raskrižja sa sporednom asfaltnom cestom. Na tom označenom križanju treba skrenuti lijevo za Kunovac i Novo naselje i nastaviti vožnju 400 m do mosta na rijeci Bijela. S lijeve strane mosta može se parkirati više automobila na livadi. To je ujedno ishodišna točka pohoda. Ovdje je opisan pristup koji smo mi koristili.

Međutim, postoji još jedan pristp automobilom izvoru rijeke Bijele (varijanta 1), s državne ceste D27, kao i prethodna opisana varijanta. Pri ulasku u Gornji Karin na prvom označenom križanju asfaltnih cesta, treba skrenuti lijevo-putokaz izvor Bijele, desno putokaz plaža. Voziti do kraja asfaltne ceste (1,2 km). Tu je veće proširenje za parkiranje više automobila. Do izvora potrebno je 30 minuta. Povratak istim putom ili silaska kanjonom do mosta—ishodištu pohoda 2 varijante koju smo mi koristili. Za ovu varijantu potrebna su 2 automobila.

Na ovim fotografijama prikazano je skretanje za Kunovac i označeno ishodište pohoda – druga varijanta koju smo mi prošli. LINK – Ishodište pohoda 2 varijanta:
https://maps.google.com/?q=44.130108,15.639994
Pristup automobilom izvoru rijeke Bijele moguć je iz 2 smjera: ¸kako je prikazano na topo karti.

Prikaz obje varijanti na topo karti

SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodište pohoda- most na rijeci Bijela (40 m). Gledano uzvodno lijeva-zapadna strana korita Bijele, špilja i izvor Bijele (180 m). Povratak kružnom rutom istočnom stranom kanjona preko napuštenog sela Dupori (80 m) do ishodišta pohoda (40 m). Ukupna dužina rute 4,1 km. Minimalna visina 34 m, maksimalna 227 m. Visinska razlika pri usponu 376 m, pri silasku 373 m. Visina polazišta 40 m. Visina odredišta 180 m. Prosječan nagib 21%.


Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Za ovaj planinarski izlet odabrali smo slijedeću kružnu rutu: Ishodište pohoda most na rijeci Bijela-zapadna strana korita, izvor Bijele te povratak istočnom stranom rijeke Bijele preko napuštenog sela Dupori do mosta i parkirališta, gdje i završava kružna ruta.

Početak staze vodi nakratko preko livade širokim kolnim putom, zatim nastavlja dobro ugaženom stazom i nakon 5 minuta laganog hoda dolazimo do raskrižja planinarskih putova: lijevo odvaja se biciklistička staza, mi skrećemo desno - oznaka planinari. Cijela dionica puta od ishodišta do izvora dobro je označena i ugažena.

Na početku staze na širokom kolnom putu

Nakon širokog kolnog puta, slijedimo dobro ugaženu planinarsku stazu koja vodi kroz nisko šumsko raslinje, udaljena od korita Bijele.

Na raskrižju putova

S ovog dijela staze otvara se lijepi pogled na napušteno selo Dupore

Nakon 20-tak minuta laganog hoda i prijeđenih 1 km dolazimo do početka najatraktivnijeg dijela kanjona – visoke prevjesne stijene, koje podsjećaju na prevjesne stijene Veli Badin u Sloveniji. Na ovim stijenama gnijezde se orlovi i druge ptice.

Na ovoj litici vidljivo je orlovo gnijezdo. Dolaskom pod ove stijene, staza skreće oštro desno, ubrzo zatim skreće lijevo i dalje nastavlja iznad samog korita Bijele – podno bijelo-crvenkastih stijena. S ovog dijela staze otvaraju se najspektakularniji pogledi na kanjon Bijele.


Jedna zajednička fotografija podno stijena gdje se gnijezde orlovi i druge ptice

Količina vode ovisi o godišnjem dobu i količini padalina, a ovog puta količina vode je veoma izdašna, što rijeci dalje posebnu čar i ljepotu. Duž čitavog njenog toka izmjenjuju se mnogobrojne kaskade i brzaci s nekoliko većih slapova u njenom gornjem toku. Pravi je užitak slušati šum brzaca i slapova.

Na stazi prema izvoru Bijele

Jedan od prvih većih slapova, do izvora ih ima pet

Još jedan u nizu slapova. U nastavku puta planinarska staza vodi podno prevjesnih i visokih stijena uz samo nabujalo korito Bijele, uz neprekidnu izmjenu što većih, što manjih slapova i brzaca-pravi užitak i doživljaj za pamćenje.

Pogled unazad na stazu podno prevjesnih stijena

Još jedan pogled unazad iz druge perspektive na visoke stijene koje se izdižu iznad korita Bijele

Kratka pauza za fotkanje i uživanje u nesvakidašnjem doživljaju uz kanjon rijeke Bijela

Korito prepuno malih kaskada

Jedan od ljepših prizora nedaleko od izvora. Nastavljamo dalje planinarskom stazom, koja s lijeve strane obilazi ovaj slap, zatim prelazimo manji potočić, od kojeg se blagom uzbrdicom preko kamenih grota dolazi do špilje i izvora rijeke Bijele. Uz ovaj naziv rijeke, često se susreću i drugi nazivi, kao što su: Bijele vode ili Bijeli potok.

Prelazak potočića koji se ulijeva u Bijelu

Rijeka Bijela je hidrogeološki fenomen. Izvor se nalazi unutar špilje na nadmorskoj visini (180 m).

Bijela je sezonska rijeka, koja u sušnom periodu presuši. U koliko se nađete u to vrijeme može se ući u špilju dugu 225 m s nekoliko povezanih dvorana. Špilja i izvor se nalaze podno vrha Pržun na nadmorskoj visini (351 m) s kojeg se pružaju predivni vidici na kanjon rijeke i okolicu.

Prilikom planiranja ovog izleta, predvidjeli smo da napravimo kružnu rutu kanjona rijeke Bijele. Da bi to napravili, čekala nas je prava planinarska avantura. Krenuli smo od izvora nepostojećom i nemarkiranom stazom uzbrdo prema vrhu Pržun, kroz šikaru i nisko raslinje pronalazeći najlakši put iznad izvora Bijele. Da bi došli na drugu – istočnu stranu izvora, napravili smo krug od 0,5 km, dosegnuvši najvišu nadmorsku visinu od 227 m.

Iznad izvora - pogled na drugu stranu brda

Dolazak na izvor Bijele s istočne strane kanjona

Od izvora s istočne strane kanjona, krenuli smo nizvodno, nakratko, stazom uz samo korito Bijele i nakon 200-tinjak metara nemarkirana staza se udaljava od korita Bijele i kroz gustiš i nisko raslinje dovodi nas do napuštenog sela Dupori. Ova istočna strana kanjona nije tako lijepa ni atraktivna i nije za preporučiti onim planinarima koji nemaju gpx trag ili neku drugu aplikaciju.

Napušteno selo Dupori

U nastavku staza vodi širokim kolovozom - obrastao travom sve do mosta i ishodišne točke pohoda, gdje i završava ova avantura planinarenja kanjonom rijeke Bijele. U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu-2 varijanta kojom smo prošli

Prikaz gpx tragova na Google Earthu – obje varijante

Gpx tragovi kružne rute na topo karti-2 varijanta kojom smo prošli

Prikaz gpx tragova na topo karti – obje varijante

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija