Porezen od Jesenica (Cerkno)-Vrh Otavnik-Pl. dom Porezen-vrh Porezen-Jesenice

Jesenice 26. ožujka 2023.
Porezen s nadmorskom visinom (1630 m) je najviši vrh Cerkljanskog gorja, a koje spada u skupinu Predalpskog gorja i jedan je od tri najviša vrha južnih Predalpa (druga su dva Blegoš i Ratitovec). U središtu gorja je selo Cerkno.
Porezen se uzdiže iznad Bavške grape, Selške doline i doline Cerknice. Njegove sjeverne i istočne padine su šumovite, a južne i zapadne većinom prekrivene pašnjacima i planinskim livadama. 

Vrh Porezen- viđen sa staze iznad planinarskog doma Porezen

PRISTUP AUTOMOBILOM (do sela Jesenice – Cerkno)
Početna točka kolnog pristupa do sela Jesenice (Cerkno-Slovenija) kreće od  Matulja, slijedećom rutom: Matulji-Ilirska Bistrica-ulazak na autocestu u Postojni, izlazak Logatec, od kuda se dalje vožnja nastavlja u smjeru Idrija-Cerkno-Zakriž do sela Jesenice. Na samom početku ulaska u selo Jesenice, vidimo prve putokaze za prijevoj Vrh Ravni, Kojca i Porezen. Na tom raskrižju skrećemo desno i nastavljamo vožnju makadamskom cestom 2 km do prijevoja „Vrh Ravni“, na kojem se nalazi veće parkiralište i raskrižje planinarskih putova.
Za pristup je najbolje koristiti auto navigaciju i sigurno vas dovodi do željene točke u ovom slučaju sela Jesenice, odnosno do prijevoja Vrh Ravni - početne točke uspona na Porezen. Dužina puta 137 km. Vrijeme vožnje 2,5 do 3 sata ovisno o prometu.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Za uspon na Porezen odabrali smo prijevoj Vrh Ravni (826 m), iako izvorno staza kreće iz sela Jesenice. Na taj način skratili smo dužinu staze za 1 km. Lovačka kuća Kojca (1090 m)-vrh Otavnik (1306 m)- Pl. dom Porezen (1585 m)-vrh Porezen (1630 m). Povratak grebenom (kružno do lovačke kuće), zatim grebenom Ritovaščica s prekrasnim vidikovcem (1120 m)-Prijevoj Vrh Ravni (826 m). Ukupna dužina staze 12,3 km. Vrijem gpx traga 4 h i 58 minuta. Minimalna visina 826 m, maksimalna 1640 m. Visinska razlika pri usponu 1036 m, pri silasku 1024 m. Visina polazišta 826 m. Visina odredišta 1630 m. Prosječan nagib 15%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Cerkljanska regija izvrsna je destinacija za raznolike avanturističke aktivnosti u prirodi, a ujedno i savršeno polazište za otkrivanje manjih, a ne manje lijepih vrhova, s kojih se pružaju izvanredni vidici na viša gorja i njihove vrhove.
Za ovaj planinarski izlet i uspon na Porezen, za ishodišnu točku pohoda odabrali smo prijevoj „Vrh Ravni“. Naime, svake godine - zadnje nedjelje u ožujku održava se tradicionalna komemorativna manifestacija pod nazivom „Zimski uspon na Porezen“, ove godine 46. po put redu.

Ovaj prijevoj - Vrh Ravni je ujedno i veliko raskrižje planinarskih staza, kao što je vidljivo na fotografiji. Prema smjerokazu mi skrećemo desno u smjeru Porezen i planine Otavnik. Planinarski put nas vodi širokom makadamskom cestom kroz šumu - uzbrdo blagim nagibom i nakon nekoliko višestrukih zavoja i prijeđenih 1,2 km, uspon se nastavlja sjevernim padinama vrha Krog (1050 m) i grebena Ritovščice (1156 m). Nedugo zatim izlazimo iz šume i dolazimo do lovačke kuće „Kojca“. 

Na početku pohoda po makadamskoj cesti prema lovačkoj kući

Nakon prijeđenih 2,3 km dolazimo do točke, gdje treba skrenuti oštro desno uz ograđeni dio puta koji vodi do lovačke kuće Kojca.

Lovačka kuća „Kojca“ (1090 m)

Od lovačke kuće do planine Otavnik na dužini 1 km, preostaje nam savladati 150 m visinske razlike. Nastavljamo lošijom makadamskom cestom koja se umjereno penje južnim travnatim padinama planine Otavnik. Pri kraju ove dionice staza skreće lijevo i dovodi nas u gornji dio planine do podnožja vrha Otavnik od kuda se s lijeve strane grebena vidi pastirska kuća. Nakon kraće pauze, odlučili smo zaobići stazu koja vodi po kolovozu i popeti se na vrh Otavnik (1306 m).

Lijepo uređena nadstrešnica s natpisom „planina Otavnik“

Pastirska kuća na planini Otavnik do koje se može stići automobilom

Vrh Otavnik (1306 m)

S ovog vrha otvara se prekrasan vidik na vrh Porezen, kao i na ostale susjedne vrhove.

 Vrh Porezen od vrha Otavnik. S ovog vrha nastavljamo po grebenu blagim spustom kroz prozračnu visoku šumu sve do izlaska na  prijevoj između Otavnika i Porezena. U toj točki se spajamo sa stazom koja vodi obroncima grebena Otavnik.

Po grebenu pri silasku s vrha Otavnik

Grebenski dio staze koji vodi kroz visoku i prozračnu bukovu šumu. Po završetku spusta, od spomenutog prijevoja staza lagano skreće ulijevo i nastavlja prečenje strmijim padinama Porezena. S ovog dijela staze otvaraju se prekrasni vidici na planinu i vrh Otavnik i na Kojcu.

Pogled unazad na vrh Otavnik i na Kojcu

Spomenutom prečnicom ubrzo dolazimo do raskrižja na zapadnom grebenu Porezena. Sve što se više uzdižemo, vrijeme odmiče, a magla i oblaci prekrivaju planinske vrhove, stoga izostaju lijepi vidici.

Na raskrižju podno vrha Porezen na zapadnom grebenu Porezena

Od raskrižja za uspon na Porezen pružaju se dvije mogućnosti: prva uspon na Porezen preko planinarskog doma, a druga, direktno na vrh Porezen i silazak do doma.  Mi smo se odlučili preko doma na Porezen. Staza skreće desno i umjerenim kontinuiranim usponom vodi zapadnom padinom Porezena sve do planinarskog doma Porezen.

Od raskrižja u dužini 1 km slijedimo prečenje zapadne padine Porezena. Staza je djelomično prekrivena novim snijegom koja nas ubrzo dovodi do doma.

Dolazak u planinarski dom Porezen

Ispred doma je veliki nanos snijega ukrašen snježnim kuglicama

U domu smo napravili dužu pauzu za ručak i odmor, a nakon toga nastavljamo uspon  stazom koja oštro skreće desno i po grebenu za 10-ak minuta dovodi nas na vrh Porezen (1630 m).

Od doma na grebenu prema vrhu

Vrh je označen manjim okruglim zidanim stupom, na kojem je postavljena metalna ploča s ugraviranim smjerovima prema pojedinim vrhovima koji se vide s ovog vrha. Na istom stupu nalazi se kutija s upisnom knjigom i žigom. Malo niže pod vrhom nalazi se spomen obilježje iz NOB-a, koje nas podsjeća na strahote koje je izazvao 2. Svjetski rat.

S ovog vrha za lijepa vremena i dobre vidljivosti pogledi se pružaju na sve strane: pogled se otvara na Škofjeloško i Cerkljansko gorje, Golake, Donje Bohinjske gore te Karavanke, Julijske i Kamniško Savinjske Alpe. Nažalost, zbog oblaka koji prekrivaju vrhove vidici su izostali.

Zajednička fotografija na vrhu Porezena (1630 m)

S vrha nastavljamo sliazak nešto strmijim travnatim grebenom. Snijeg koji je pao preko noći počinje se topiti, pa je spust zahtjevao više opreza zbog proklizavanja po mokroj travi. Spust po grebenu završava na raskrižju planinarskih putova i spaja se sa stazom kojom smo došli, na taj način zatvaramo manji krug. Silazak nastavljamo istim putom uspona sve do lovačke bajte.

Slilazak s vrha na strmijem dijelu staze na kojoj ima ostataka starog snijega

Pri strmijem dijelu silasku s vrha porezen

Pri silasku s vrh Porezen, vrijeme se poboljšava, pa je vidljivost malo bolja-Vide se Donje Bohinjske gore i Julijske Alpe

Dolaskom do lovačke kuće zatekli smo veselu družinu lovaca koji su nas srdačno pozvali da im se pridružimo te nas  počastili, kavom, čajem i dobrom viljamovkom. U neformalnom razgovoru vezanom za planinarenje predložili su da od lovačke kuće skrenemo lijevo na Ritovščicu (1156 m) na kojoj se nalazi prekrasan vidikovac te da se spustimo po grebenu do izlaska na makadamsku cestu neposredno prije prijevoja Vrh Ravni., što smo i učinili. Na tom putu pridružili su nam se dva lovca do izlaska na makadamsku cestu, gdje su imali svoje parkirano vozilo. Ostatak puta  mi nastavljamo po makadamu do prijevoja Vrh Ravni, gdje i završava ova naša avantura planinarenja na Porezen.

Ispred lovačke kuće

Na stazi u smjeru vidikovca i vrha Ritovščica

Pogled s vidikovca na selo Jesenice

Posebno lijep pogled otvara se na Kojcu (1303 m)

Pri silasku lijepo ugaženom stazom po grebenu Ritovščice (1156 m)

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

Album fotografija:- Uspon na Porezen
https://photos.google.com/share/AF1QipMu79lGS_4TBmsx8fG-UWUsFdKaXZpAvA3_ksA5b94rhi-bPk6NSyH9G6OxUQ28vg?key=dmJlYXk0OXdsc0Z2emNqRnJxXzRXV1l1b3MzdENB