Grčka Meteora-planinarenje i obilazak srednjovjekovnih monaških manastira izgrađenih na stijenama

MAX
MIN

Subota, 03. rujna 2022.
Meteora
- je naziv za skupine stijena u obliku tornjeva – (što u prijevodu približno znači – „obustavljen u zraku ili lebdi u zraku“), a to je vidljivo i u samom izgledu manastira smještenih na vrhu litice. Područje obuhvaća oko 170 vrhova različitih oblika i visina.
Suština Meteora, mogla bi se sažeti u jednoj rečenici - to je spoj nesvakidašnje, iznimne prirodne ljepote, tradicije, kulturno povijesnih vrijednosti, religije te fascinantne arhitekture – izgradnje samostana na vrhovima okomitih stijena. Kompleks manastira nalazi se iznad grada Kalambaka na sjeverozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. 

Meteora je bila skupina od čak 24 manastira, danas je preostalo samo šest (pet muških i jedan ženski). To su manastiri; Veliki Meteoron (Megalou Meteorou ili Metamorphosis), Varlam (Agios Varlaam), Sveti Stjepan (Agios Stephanos), Sveto Trojstvo (Agia Triada), Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) i Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou).
Njihovu jedinstvenost i ljepotu prepoznao je i UNESCO, koji ih je stavio na popis svjetske baštine 1988. godine. Republika Grčka ih je 1995. godine proglasila „Svetim mjestom”.

Grčka Meteora – Skupina srednjovjekovnih monaških manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo. Na fotografiji manastir „Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou)“ pored grada Kalambake u zapadnoj Tesaliji

Opis puta
U 8-dnevnom programu u Grčkoj, pored uspona na 6 vrhova Olimpa, predviđen je cjelodnevni posjet Meteorima, koji obuhvaća planinarenje i obilazak srednjovjekovnih monaških manastira izgrađenih na stijenama. Prema utvrđenom rasporedu: doručak u 7 sati, ukrcaj prtljage u 8 h i 30 minuta, nakon toga polazak autobusom u 9 h. Dolazak u grad Kalambaku – naselje Kastraki u 11 h. U autobusu ostaje sva prtljaga, uzimamo mali ruksak s minimalnom težinom – samo voda i hrana.
Planinarske - pješačke rute Meteora su jedan od najboljih načina da se upozna i uživa u ovom jedinstvenom, nesvakidašnjem geološkom fenomenu i da se nešto nauči o tradiciji, povijesti, religiji te o arhitekturi izgradnje samostana na vrhovima okomitih stijena.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka pohoda je iznad naselje Kastraki (350 m od table s natpisom ulaska u Kastraki) – n/v (341 m), izvor vode – špina (296 m), kapelica Mali Sveti Duh (450 m). Silazak istim putom uspona do podnožja stijene i raskrižja putova od kuda se dalje nastavlja kružno do naselja Kastraki ( 303 m). Ukupna dužina gpx traga 4,1 km. Vrijeme gpx traga 2 h. Minimalna visina 287 m, maksimalna 492 m. Visinska razlika pri usponu 281 m, pri silasku 319 m. Visina polazišta 341 m. Visina odredišta 450 m. Prosječan nagib 10%.

Izvod iz analize gpx traga

Iznad naselja Kastraki (350 m do ulaska u naselje) - pohod započinjemo u 11 i 5 minuta asfaltnom cestom koja vodi kroz naselje do autokampa. U toj točki skrećemo lijevo i nastavljamo asfaltnom cestom do izvora vode. Nakon kraće pauze i osvježenja hladnom vodom, vraćamo se 20-ak metara nazad na stazu koja vodi desno, izlazi iznad zadnje kuće na travnati proplanak, od kuda su se po prvi puta ukazali veličanstveni tornjevi.

Izlazak iz naselja na travnati proplanak – na prvi pogled, ostajemo fascinirani nesvakidašnjom prirodnom ljepotom

Na travnatoj zaravni sa vosičem Parisom Fotinosom

Ove maslinasto sive stijene podsjećaju na stalagmite koji izranjaju iz zemlje i šumskog zelenila.- stječe se dojam da smo na nekoj drugoj nepoznatoj planeti

U nastavku uspona, lijepo građena staza prolazi kroz labirint okomitih stijena različitih oblika i visina. Nakon prijeđenih 2 km, dolazimo do neoznačenog raskrižja putova, na kojemu skrećemo lijevo. Od ove točke započinje oštriji uspon višestrukim serpentinama sve do kapelice „Mali Sveti Duh“ . Staza je na izloženim mjestima zaštićena žičanom ogradom, a na mjestima s desne strane na stijeni postavljen je rukohvat. Iznad kapelice popeli smo se na stijenu na kojoj se nalazi crkveno zvono sa križem. S ove točke otkriva se fenomenalan pogled na nesvakidašnju prirodnu ljepotu - na različite skupine kamenih litica i tornjeva, na nekim od tih stijena su izgrađeni monaški manastiri.

Kada se prođe travnati proplanak, staza vodi kroz labirint okomitih stijena, različitih oblika i visina

Pogled unazad na različite oblike i visine samostojećih stijena

Na stazi po višestrukim serpentinama

Uhvaćen trenutak, gdje pokazujem na različitost oblika pojedinih stijena, podno kojih se vidi naselje Kastraki

Na stazi preko pomičnih i nestabilnih kamenih grota

Zaštićeni dio staze žičanom ogradom

S ovog dijela staze, otvara se prekrasan pogled na manastir „Rousanou – Saint Barbar“ ( Agios Barbaras) - ima i drugih naziva koji se koriste - „Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou)“

Gradnja manastira
Manastire su gradili monasi koji su htjeli biti usamljeni u svojim molitvama išto bliže Bogu. Teška dostupnost vrhovima stijena bila je dodatni izazov monasima u njihovoj namjeri da se tu trajno nastane. Godinama su nosili građevinski materijal na vrhove stijena. Za donošenje materijala za gradnju, koristili su ljestve od užadi, mreže kao kabine primitivnih dizala uz pomoć vitla i višestrukih koloturnika. Neki od samostana izgledaju kao zaljepljeni na stijenu, izgledaju kao dio iste.

 Manastiri su građeni tako da se doima da su prirodni „nastavak“ stijena, odnosno, ne vidi se jasna granica gdje prestaje stijena i počinje zid – što ih čini još posebnijima, a što je vidljivo na fotografiji ovog manastira „Rousanou – Saint Barbar“ ( Agios Barbaras). Danas, do manastira vode brojne stepenice uklesane u stijene i mostići.

Unutrašnjost kapelice - Mali Sveti Duh

Pogled sa stijene iznad kapelice Malog Svetog Duha na skupinu vrhova

Jedna zajednička fotografija iznad kapelice na stijeni na kojoj je postavljeno crkveno zvono sa križem iznad njega

Duža pauza kod kapelice Mali Sveti Duh, nakon toga silazak istim putom uspona do raskrižja na kojemu skrećemo lijevo. U nastavku silaska u ovom drugom dijelu, staza vodi kroz šumsko raslinje bez  posebnih vidika. Od raskrižja do naselja Kastraki, nakon prijeđenih 1,4 km dolazimo u naselje Kastraki u 13 h i 40 minuta, gdje nas čeka autobus, a tu i završava ova kružna tura planinarenja.

Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) - i kod ovog manastira nije vidljiva jasna granica gdje prestaje stijena i počinje zid, stoga se dobiva dojam da je građevina prirodni nastavak stijene

Ovo je isti manastir kao i s prethodne slike - Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas), pri silasku iz drugog kuta gledanja, pa se doima kao da je zaljepljen na stijenu i da je dio nje.

Autobus nas je čekao u naselju Kastraki, na mjestu gdje i završava ova kratka ruta planinarenja

Ulazimo u autobus i nastavljamo vožnju do Manastira Varlam (Agios Varlaam) koji je u programu obilaska Meteora. Najveći i najstariji od Meteorskih manastira je Sveti manastir Velikog Meteora kojeg je u 14. stoljeću utemeljio Sv. Atanasije, označavajući početak organiziranog monaštva na ovom izvanrednom mjestu. Kako nismo imali dovoljno vremena da posjetimo više manastira, ostao nam je samo posjet manastiru Varlam (Agios Varlaam) - Svetište svih Svetih izgrađen malo kasnije, sredinom 14. stoljeća od strane asketskog  redovnika Hosiosa Varlaama.

Manastir Varlaam (Agios Varlaam)- Svetište svih Svetih  

Položaj manastira Varlam vrlo je zanimljiv, sagrađen na vrhu jedne stijene, do kojeg se prije dolazilo jedino pomoću velike mreže podizane vitlom. Danas, do manastira vode brojne stepenice uklesane u stijene i viseći mostić, a unutar zidina mogu se razgledati mjesta za molitvu, izlošci mnogobrojnih ikona, knjiga, suvenira te mnogobrojnih predmeta koji su nekada bili u uporabi. Ovo je mjesto snažan monaški centar, mjesto na kojem se jača duh, molitvom učvršćuje vjera. Kada se sve to viđeno sumira, slobodno se može reći da je  ovo mjesto vrijedno divljenja monasima koji su ga gradili u teškim uvjetima.

Prostorija sa ikonama svetaca

Prostorija u kojoj se vidi staro vitlo pomoću kojeg se dizao materijal i gradio manastir. Sada je umjesto vitla ugrađen električni motor pomoću kojeg se i danas vrši opskrba manastira.

Nešto modernija verzija od nekadašnje - jedna vrsta vanjskog lifta kojim se manastir opskrbljuje uz pomoć električnog motora

Bačva iz 16. stoljeća – 12.000 litara

Od ovog manastira Varlam pruža se najljepši pogled na manastir  Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou) -  sastavni je dio  kompleksa manastira Meteora. Nalazi se u središtu Meteora na izoliranoj visokoj litici okružen zelenilom. Taj mu centralni i izolirani položaj daje privilegiranu mogućnost da se vidi sa svih strana. Pogledi iz drugog kuta daju mu i drugačiju vizuru, kao što je njegov prikaz vidljiv na prethodnoj fotografiji na početku bloga. Jugoistočno od manastira Rousanou, nalazi se vidikovac Psaropetra uz glavnu cestu s kojeg se vidi širi kompleks Meteora.

Sveto Trojstvo (Agia Triada)

VIDEO - GRČKA METEORA

Raspored Samostana na 3D kari

Nakon obilaska manastira, završavamo posjet kompleksu Meteora, odlazimo u Kalambaku do hotela Edelweiss  gdje smo smješteni. Slobodno vrijeme proveli smo u obilasku grada, proslavili uspješan završetak 8-dnevnog planinarenja. Nakon večere odlazak na počinak, a sutrašnji dan predviđen je za povratak doma.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earhu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

 

3D – profil staze

LINK – Album fotografija:
https://photos.google.com/share/AF1QipPAe94PEUPA1Wc9992yVCRIuOuYgPGKdDxHEHTAz-tbQUuVGIGTDiwf3opRE0z8Eg?key=Z0hrdFM2TlNpLTN4RW9GWVlEVFo3dFdEQ2Y5Sy1n