ZIMSKI USPON NA PREBER 2740 m

Austrija, 17.03.2024
Preber
s nadmorskom visinom (2740 m) jedna je od najviših planina u grupi Niedere Tauern. Planina se nalazi na granici Salzburške i Štajerske pokrajine i jedna je od najpopularnijih planina za turno skijanje u Schladming Tauern-(lanac u srednje istočnim Alpama). Prema sjeveru i sjeveroistoku ima strme i stjenovite padine, dok prema jugoistoku dominira dugački greben s kojeg se prema jugu i jugozapadu spuštaju blage travnate padine. Zapadni obronci Prebera također su strmiji, a dijelom i kameniti.
Ako postoji idealna planina za turno skijanje, onda se to može pripisati vrhu Preber. Njegove skijaške staze su orijentirane prema jugu, ali njegova znatna nadmorska visina osigurava dobre uvjete dugo u proljeće. Zbog brojnih označenih staza planina je popularna i ljeti za planinarenje

Preber (2740 m)

PRISTUP DO ISHODIŠTA
Matulji-Postojna, dalje autocestom-Ljubljana-Villach-Salzburg izlaz St. Mischael od kuda dalje treba nastaviti prema istoku do Tamsweg, gdje skrećemo lijevo na cestu Preberstrasse. Nastaviti cestom Prebersee Landestrasse-Preber do iznad jezera Prebersee i velikog parkirališta pored restorana Ludlalm.
Lokacija pristupa na Google karti do Prebersee:
Zemljopisna širina/dužina: 47°11'06.4"N 13°51'13.1"E  

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka pohoda restoran Ludlalm am Prebersee (1514 m), Preberhalterhütte (1862 m), vrh Preber (2740 m). Spust istim putom uspona do ishodišta restorana Ludlalm (1514 m). Ukupna dužina gpx traga 11,6 km. Ukupno vrijeme sa svim stajanjima 8 sati i 45 minuta. Minimalna visina 1514 m, maksimalna 2750 m. Visinska razlika pri usponu 1225 m, pri silasku 1222 m. Visina polazišta 1523 m. Visina odredišta Preber 2740 m. Prosječan nagib 26%.

Izvod iz analize gpx traga
Opis puta:
Preber je omeđen od susjednih planina dugim i ravnim dolinama, a među njima je najveća dolina Mure. Svi normalni prilazi vrhu Preber dolaze s juga. Mi smo odabrali rutu koja se najčešće koristi za planinarenje i turno skijanje. Smjer kretanja rute: parkiralište Ludlalm am Prebersee-planinarska kuća Preberhalterhütte -vrh Preber- silazak istim putom uspona. Ovaj izlet tretirali smo kao zimsku rutu zbog velike količine snijega. Stoga su krplje, dereze i cepin bili obavezna oprema.

Od parkirališta neposredno uz restoran Ludlalm 50-ak metara dalje dolazimo do putokaza s lijeve strane ceste koji nas upućuje na planinarsku stazu koja u početku vodi makadamskom cestom. Tu nam se pružaju dvije mogućnosti odabira: planinarskom stazom koja vodi kroz šumu i koja na više mjesta presijeca makadamsku cestu ili makadamskom cestom. Obadvije staze su prekrivene snijegom i vode do planinarskog doma Preberhalterhütte. Mi smo odabrali kombinaciju navedenih staza. Uspon do doma išli smo planinarskom stazom, a pri silasku koristili smo makadamsku cestu.

Pogled na Preber

S desne strane restorana Ludlalm nalazi se veliko parkiralište, gdje je i naš automobil parkiran. Parking se ne naplaćuje

Na parkiralištu - spremni za pohod

Na planinarskoj stazi kroz šumu

Planinarska staza djelomično vodi i makadamskom cestom

Nakon 1 h i 10 minuta laganog hoda stižemo do planinarskog doma Preberhalterhütte (1862 m), smješten na južnim padinama vrha Preber. Šumski pojas proteže se sve do doma, a dalje su travnate padine. Dom je zatvoren, ali je otvoren sanitarni čvor, a pored doma nalazi se izvor pitke vode. Tu smo napravili dužu pauzu za okrijepu. Nakon toga krenuli smo našem krajnjem cilju vrhu Preber. Lijep, miran i sunčan dan bez vjetra s pokojim oblačkom, stvoren za zimsko planinarenje.

Iznad doma-panoramski pogled prema jugozapadu

Neposredno iznad pl.doma je raskrižje planinarskih putova: lijevo odvija se planinarska staza za uspon na Roteck, mi slijedimo stazu blago desno koja vodi na Preber. Nedugo zatim, stižemo do slijedećeg raskrižja: desno putokaz upućuje na stazu do planinarskog doma Grazerhütte, a mi nastavljamo u smjeru Prebera.

Raskrižje planinarskih putova. U nastavku uspona ne nailazimo više na putokaze, neki koji su postavljeni ne vide se – pod snijegom su.

Pogled na široke padine ispred nas pokazao je veliki broj turno skijaša koji se uspinju prema vrhu Preber. Padine su naizgled blage-(prosječan nagib 26% u kontinuitetu) tako da se uspon odvija stalno okomito-direktno prema vrhu - nema skretanja, a što je vidljivo na gpx tragu. Češće i nakratko zastajkujemo, brzo se dobiva na visini, ali je uspon dosta dug i naporan. Padina kao da nema kraja jer se vrh krije iza nje.

Greben preko kojeg se pristupa vrhu Roteck-u, a iza u daljini je Južni greben Hochgoling_a

Konačno - otvara se pogled na vrh Preber

Pogled na vrh Preber s prijevoja između predvrha s desne strane i lijevo vrha Preber. Vrh je obilježen velikim križom na kojem je pričvršćena limena kutija s upisnom knjigom. Kao jedna od najviših planina Niedere Tauern, Preber nudi vrlo široku panoramu.

Posebno dominira impresivni pogled na more vrhova grebena Niedere tauerna prema sjeveroistoku i istoku

Vrlo je lijep i pogled na sam Hochgolling

Pogled na oštri vrh Kasereck-južni greben Hochgolling

Zajednička fotografija na vrhu Preber

https://youtu.be/ub_Pzd4ZIEs

Zajednička fotografija na vrhu Preber
Spust istim putom uspona. Pri silasku zaustavili smo se kod planinarskog doma Preberhalterhütte, napravili dužu pauzu za okrijepu i nako toga nastavili silazak do ishodišta pohoda-restorana Ludlalm am Prebersee, gdje i završava ova predivna avantura planinarenja u Austriji i uspona na Preber.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu i na topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil, album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom te video snimka ovog planinarskog izleta.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – Profil

LINK: Album fotografija