Plato Muza Giosos Apostolidis - Skourta - dom Petrostrougka-Gortsia

Petak, 02. rujna 2022.
Planinarski dom "Giosos Apostolidis"

Nalazi se na sedlu između vrhova Profitis Ilias i Toumba, na visoravni Muza. Izgradila ga je u ljeto 1961. godine Udruga grčkih penjača (S.E.O.) na nadmorskoj visini od (2697 m) i jedini je dom u Grčkoj na takvoj nadmorskoj visini, a 1962. dograđen je drugi kat, čime se kapacitet doma povećao na 80 ležaja. Nosi ime jednog od pionira grčkog penjanja Giososa Apostolidisa koji je poginuo na Uskrs 1964. pri padu u Mitikasovom kuloaru.

Određivanje točne nadmorske visine doma Giosos Apostolidis (2697,1 m.) kao i vrhova Mytikasa (2918,8 m), Stefani (2912,3 m) i Skolia (2914 m), napravili su u rujnu 1996. profesori Sveučilišta Aristotel u Solunu, A. Badela, K. Katsabalos i P. Savvaidis, u suradnji sa S.E.O. iz Soluna uz pomoć moderne tehnologije (primjena satelitskog GPS mjernog sustava). Ostali vrhovi nisu obuhvaćeni satelitskim mjerenjima, a visine vrhova preuzeta su sa topografskih karata i visine im se razlikuju, to su: Profitis Ilias (2788 m),Toumba 2801 m, Mala Toumba 2740 m, Skala 2882 m i drugi vrhovi. Dio prizemlja doma djeluje u zimskom razdoblju kao sklonište za hitne slučajeve, jedinstveno u Grčkoj,  pružajući osnovne usluge spavanja i grijanja.

Istodobno, S.E.O. je na inicijativu Giososa Apostolidisa isklesao i izgradio put od Skourte – Lemos – Kangelia – Plato – Muze – Zonaria i sagradio prijevoj Giosos koji je ime preuzeo za inicijativu njegove izgradnje i od ozljede stijene tijekom radova. Više možete pročitati na staranicama Društva. Olimp 'Giosos Apostolidis' - S.E.O. iz Soluna (seoreivaton.gr)

Pogled s neimenovanog vrha nedaleko od doma Kakalos na plato Muza, dva planinarska doma i četiri vrha-Mitikas, Stefani, Toumba i Profitis Ilias. Dom Giosos Apostolidis nalazi se na sedlu između vrhova Toumbe i Profitis Iliasa

Četvrti dan našeg boravka na planini Olimp predviđen je za spust do Kortsie, gdje nas čeka prijevoz autobusom do hotela Hotel Mediterranean u Katerini. Slijedeći dan odlazimo na cjelodnevni relaksirajući izlet i planinarenje na Meteore - srednjevjekovni monaški manastiri izgrađeni na stijenama.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama i njihovim visinama)
Ishodišna točka pohoda je planinarski dom Giosos Apostolidis (2697 m), Giososov prolaz (2560 m), Skourta (2476 m), planinarski dom Petrostrougka (1940 m), Gortsia (1200 m). Dužina puta-gpx traga 11 km. Vrijeme kretanja- gpx traga 3 h i 40 minuta. Bruto vrijeme 5 h i 22 minuta. Minimalna visina 1120 m, maksimalna 2751 m. Visinska razlika pri usponu 98 m, pri silasku 1728 m. Visina polazišta 2697 m. Visina odredišta 1120 m. Prosječan nagib 16%

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Današnja ruta pohoda i smjer kretanja: dom Giosos Apostolidis- Skourta-dom Petrostrougka-Gortsia
Spust započinjemo od doma Giosos Apostolidis, stazom koja se odvaja lijevo prema istoku u smjeru visoravni Muza. Staza prolazi iznad doma Kakalos po izohipsi padina vrha Profitis Ilias do prolaza Giosos, gdje i završava plato Muza. U nastavku silaska slijedimo dobro uređenu planinarsku stazu koja nas vodi preko prijevoja – prolaza Giosos. Nakratko, spuštamo se po serpentinima, zatim započinje blaži uspon grebenskom stazom preko područja zvanog „Lomos“ do vrha Skourta (2476 m).

Zajednička fotografija ispred doma Giosos Apostolidis – u pozadini vrhovi: Stefani i iza njega Skolio

Od doma krećemo lijevo stazom koja vodi prema istoku

Planinarski dom Giosos Apostolidis (2697 m) – na pačetku staze koja vodi preko platoa Muza do prolaza Giosos

Još jedan neodoljivi pogled na Stefani – Prijestolje Zeusa

Stazom preko platoa Muza – podno obronaka vrha Profitis Ilias

Pogled unazad na plato Muza i na vrhove:Stefani, Toumba i Profitis Ilias

Ispred nas - preplašena divokoza u bijegu

Viđeno od prolaza Giosos - grebenska staza koja vodi preko predjela „Lomos“ do vrha Skourta

Na ovoj grebenskoj dionici puta od prolaza Giosos do vrha Skourta uhvatila nas je kiša u kombinaciji s laganim vjetrom i grašicom. Na naše zadovoljstvo, kiša je prestala za nekih 15-ak minuta. U nastavku silaska, slijedimo stazu koja obilazi istočnu stranu vrha Skourte, podno koje završava kamenita golet.

Od prolaza Giosos, staza se nakratko spušta po višestrukim serpentinama, a nakon toga slijedi uspon do vrha Skourta

Nakon što se prođe na drugu stranu Skourte, izlazi se na travnato-kameniti proplanak od kojeg se spust dalje nastavlja kroz niže borovo raslinje. Sve što se više spuštamo, staza nas vodi kroz visoku borovu šumu, a  na nižim predjelima se nastavlja bukova šuma. Nakon prijeđenih 5,7 km dolazimo do doma Petrostrougka, koji se nalazi na 1940 m nadmorske visine.

Na polegnutom dijelu staze

Sve što se više spuštamo, borova šuma je sve viša

Ova fotografija dovoljno govori o veličini ovog bora

Planinarski dom Petrostrougka (1940 m)

Više informacija o domu – Link: Planinarski dom Petrostrougka

Od doma Petrostrougka preostaje nam još 5,2 km ili 2 h i 40 minuta laganog hoda  do Gortsie, gdje nas čeka autobus. Ova dionica puta vodi preko predjela Koka i Barba kroz visoku borovu i bukovu šumu bez ikakvih vidika.

Od doma – nastavak silaska kroz borovu šumu

Kratka pauza za odmor i osvježenje

Pri kraju ove dionice, borovu zamjenjuje bukova šuma

Konačno, stižemo u Gortsiu, od kuda dalje nastavljamo vožnju autobusom do Litohora gdje imamo pauzu za razgledavanje ovog čarobnog mjesta podno Olimpa, a zatim nastavak vožnje do hotela Mediterranean u Katerini, gdje smo smješteni.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze te link- album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija