Life on Mars-Pag

Otok Pag,
je peti najveći i najrazvedeniji otok s najduljom obalnom crtom (602,47 km) u Jadranskom moru. Pag je i najgoliji otok, zbog slabe pokrivenosti vegetacijom nekih dijelova, čiji se kameniti krajobraz s aromatičnim biljem često uspoređuje s Mjesečevom površinom ili s Marsom. Pag je prepoznatljiv po Paškoj čipki, Paškom siru, solani i jedinstvenim  „Kamenim dinama“.
Pored toga, Pag ima najatraktivnije trail i planinarske staze kao što su: Druga strana Mjeseca-zajednički je to naziv za tri staze: Sv. Jure-Zaton i Mikula te staza Sv. Vid, a tu je i neizostavna trail staza Life on Mars.

Davne 1971. godine, David Bowie se zapitao postoji li život na Marsu u svojoj kultnoj pjesmi „Life on Mars“. Da je znao, možda bi odgovor našao na otoku Pagu na jednoj od spomenutih staza i najljepše trail staze u Hrvatskoj, koja upravo nosi ime po njegovoj pjesmi-„Life on Mars“. To je sada i neizostavna planinarska staza. Autor ove trail staze je poznati hrvatski outdoor zaljubljenik-Šimun Cimerman.
Na Pagu ćete susresti sve one posjetitelje, ljubitelje prirode koji prema svojim potrebama i mogućnostima imaju priliku da zadovoljavaju svoje adrenalinske potrebe. Bilo da se radi o šetačima, trkačima, planinarima, kajakašima, biciklistima ili alpinistima-penjačima.

Penjalište „Stogaj“ – Naviše fotografirani motiv na otoku Pagu

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Metajne na otoku Pagu)
Pristup vozilom moguć je iz dva smjera: prvi-od Zadra preko Paškog mosta i drugi pristup je s Jadranske magistrale do trajektnog pristaništa Prizma-Žigljen, bez obzira iz kojeg se pravca dolazi. Kada se izađe s trajekta na pristanište Žigljen, vožnju treba nastaviti prema putokazima u smjeru Novalje (cestom oznake 106). Nakon prijeđenih 6,5 km, treba skrenuti lijevo na lokalnu cestu koja vodi preko Caske do Metajne. Dužina puta (18 km) do parkirališta u blizini plaže Ručica-ishodište pohoda.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Za ovaj planinarski izlet odabrali smo stazu Life on Mars s ishodišnom točkom – veliko parkiralište uz plažu Ručica (8 m), plaža Beritnica (1 m), penjalište Stogaj (10 m), plaža Slana (1 m), od koje se nastavlja via ferrata  u dužini 100 m, plaža Malin i izvor vode (1 m). Povratak kružnom rutom do parkirališta Ručica (8 m). Ukupna dužina staze 13,7 km. Minimalna visina 1 m, maksimalna 160 m. Visinska razlika pri usponu 524 m, pri silasku 530 m. Visina polazišta 8 m. Visina odredišta 8 m. Prosječan nagib 22%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
U planinarskom smislu ovaj predjel sjeveroistočne obale Paškog zaljeva na kojem je trasirana staza „Live on Mars“, po mnogo čemu je specifičan, ali ono što ga definitivno čini tako posebnim jest njegova gola priroda-surova divlja ljepota koja je toliko nestvarna i lijepa, stvara se osjećaj da se ne nalaziš na Zemlji.

Ova staza ima nekoliko karakterističnih lokaliteta koji privlače svakog posjetitelja da ih obiđe, a to su: nekoliko prelijepih plaža koje se ubrajaju među najljepše plaže na Jadranu, a to su: Ručica, Beritnica, Slana, Malin i Seline, manje poznata plaža u istoimenoj uvali Seline, Stogaj-alpinističko penjalište, ferrata te nepresušni izvor vode na plaži Malin.

Pripreme za pohod na trail stazu „Live on Mars“

Od parkirališta, planinarska staza vodi  u smjeru jugoistoka i nakon prijeđenih 200 m izlazi na prekrasnu šljunčanu plažu Ručica. Od plaže staza skreće oštro lijevo umjerenom uzbrdicom, nakon toga nastavlja uz ogradu suhozida do izlaska na preglednu zaravan, od kuda se u neposrednoj blizini vidi penjalište Stogaj – izrazito visoki samostojeći toranj visok 60 m, koji dominira iznad plaže Beritnica. Parkiralište -  Stogaj (1,4 km, vrijeme 20 min.).

Plaža Ručica

Iznad plaže Ručica po lijepo građenoj stazi, koja dalje vodi uz ogradu suhozida

Izlazak na visoravan od kuda se otvara lijep vidik na penjalište Stogaj i njegov impozantni toranj

Dolazak do penjališta Stogaj

Uslijed snažnih vjetrova (bure), posolice, kiše i sunca – erozijom - nastali su kojekakvi raznovrsni krški oblici, kao što je to vidljivo na ovim fotografijama

Slika ispred, iza i oko nas je veličanstvena, a pogledi nezaboravni, bilo gdje da se okrenemo vidimo neslućene kontraste: more, krš, kamen, oštri nazubljeni oblici, izdvojeni i usamljeni kameni tornjevi, prekrasne uvale i pješčane plaže u kojima će svaki planinar doći na svoje. Ni jedna fotografija to istinski ne može dočarati, niti se to da riječima opisati. Jednostavno, to morate doći, vidjeti i doživjeti - to je Pag.

Ovaj lokalitet je najatraktivniji i najposebniji na cijeloj ruti Life on Mars. Toranj Stogaj je izdvojena samostojeća stijena, koja iz drugog kuta gledanja ima nevjerojatno različite atraktivne oblike. Toranj Stogaj je najpopularnija stijena za penjanje na otoku Pagu, a nalazi se neposredno iznad plaže Beritnica, jedne od najljepših plaža, a koja se često, uspoređuje s plažom Zrće.

Prilikom planiranja izleta i pohoda na stazu "Life on Mars", skupila se  ekipa veterana u sastavu: Boris, Sergio, Fedor i moja malenkost - (četvorka s 288 godina). Pri tom planiranju  Fedor i ja predvidjeli smo popeti se na  toranj Stogaj. Sektor B- s jugoistočne strane. Smjer Stigma 5b (5b, 5a) - dužine 60 m. Fedor je krenuo prvi, ja ga osiguravam - došao je podno prvog sidrišta, no kako se sporo napredovalo, odlučili smo prekinuti penjanje radi ostatka ekipe, kako bi prvenstveno mogli napraviti stazu Life on Mars. 

Pripreme za penjanje i početak uspona. Penjemo smjer Stigma, a sastoji se od dvije dužine klasificirane težine 5b i 5a – ukupne dužine 60 m.

Ovo je mjesto za sve one posjetitelje (alpiniste-penjače) koji žele zadovoljiti svoje adrenalinske potrebe. Detelje o penjanju – Zamak i Stogaj na linku: Penjačke-staze-Zamak-i-Stogaj.pdf (visitnovalja.hr)

Toranj Stogaj viđen s plaže Beritnica- ima glavu i oblik orla. Plaža lijevo viđena sa Stogaja, desno zumirana.

Ova šljunčana plaža Beritnica i toranj Stogaj su najslikaniji i najdijeljeniji sadržaji Paga uz festivale na Zrću. Nakon pospremanja penjačke opreme, kratka pauza za odmor i osvježenje, a nakon toga nastavljamo put 1,5 km do slijedeće lokacije - plaže Slana. Na ovoj dionici puta krećemo se po izohipsi podno kamenitog grebena i vrha Teplice (206 m) na prosječnoj nadmorskoj visini 30-ak metara, zatim pri kraju slijedi silazak na plažu Slana, od kuda počinje ferrata.

Na stazi prema plaži Slana i ferrati

Skupina ovaca, pokušava se zaštiti od sunca

Dolazak na plažu Slana

Naime, Life on Mars trail staza nadograđena je prvom morskom Via Ferratom u Hrvatskoj u dužini 100 metara. Ova atraktivna ferrata je izvedena horizontalno na visini od 1 i 2 metra iznad mora, a predstavlja premosnicu preko morskog dijela koji spaja uvalu Slana i rt Sušac. Ferrata povezuje kružnu planinarsku stazu Life on Mars, a koja se do sada morala savladavati kroz samo more u dužini od 100 metara ili obilaskom preko grebena i spust kroz kuloar na planinarsku stazu.

Početak je lagan, barem prvih 10-ak metara, što može zavarati stvarnu težinu, koja tek poslije toga slijedi. Ferrata je izvedena najvećim dijelom na prevjesnim stijenama uz pomoć sajle i gazišta u obliku klanfe, tako da je udaljenost između sajle i gazišta preblizu što zahtjeva dobru snagu u rukama, tako da je sva težina tijela na rukama. Stoga, se preporuča korištenje adekvatne opreme poput rukavica, penjačkog pojasa, seta za osiguranje – apsorber ili paničara, na kojeg se možete osloniti i odmoriti ruke.

Početak ferrate je lagan - 10-ak matara

Kada se prođe lakši dio ferrate, iza ovog kantuna ferrata postaje zahtjevnija

Zahtjevniji prevjesni dio ferrate

No, kako ima i onih planinara koji ne žele preko ferrate, a žele napraviti cijelu stazu, ne preostaje im ništa drugo nego kroz more ili obilazak po grebenu u smjeru jugoistoka iznad ferrate  500-tinjak metara te silazak kroz strmi kuloar na stazu do mora.

Obilazak ferrate

Kraći odmor i nastavak puta do slijedeće lokacije plaže Malin i izvora vode. Ovaj segment od ferrate do plaže Malin dug je 2 km. Dobro markirana staza prvih 1,5 km vodi plažom uz samu crtu mora preko rta Sušac, zatim se odvaja od mora i zadnjih 500 metara i  ponovo se spušta na plažu Malin. Na ovoj dionici puta prolazimo pored nekoliko izvora vode i malih potočića.

Pogled unazad na uvalu Slana, Mrki rt i na vrh Teplice (206,4 m)

Plaža Malin je mala skrovita šljunčana plaža jedna od najljepših plaža na Jadranu, skrivena od pogleda, a koja se nalazi na Paškim Vratima i do nje je moguće doći samo brodom ili čamcem. Uz samu plažu se nalazi izvor čiste pitke vode. Zbog teškog dostupa, stvorena je za sve one koji žele pobjeći od gužve i uživati u divljini i privatnosti.

Nepresušni izvor pitke vode. Od ovog izvora staza skreće lijevo, nakratko se uspinje te izlazi na veću kamenitu zaravan, od kuda se pruža prekrasan pogled na Paška vrata, uvalu Slana, na greben Visoka strana podno kojeg se nalazi penjalište Stogaj te na vrh Teplica. Pri kraju spomenute zaravni, staza se nešto oštrije uspinje kroz kamene gromade s jugoistočne strane Vele glavice (117 m) te izlazi na drugu stranu otoka.

Pogled unazad na panoramu i stazu kojom smo prošli

Konačno, u zavjetrini prije izlaska na greben Vela glavica – mala oaza zelenila i cvijeća

Izlazak na greben Vele glavice, od kuda staza prelazi na drugu stranu otoka, trenutak kada se ispred nas otvara prizor – pustinje beskrajnog krša i predivni pogled na Velebit. U nastavku puta, staza obilazi Velu glavicu preko predjela zvanog Furnaža, prolazi pored koncentracijskog logora Slana iz 2. Svjetskog rata. Nakon što prođemo logor Slana, nalazi se raskrižje planinarskih putova na kojemu skrećemo desno i nastavljamo silazak skroz do mora i plaže Seline-istoimene uvale.

Beskrajna krška pustinja

Prelijep pogled na veličanstveni masiv Velebita

Dolazak na plažu Seline

Od plaže ponovo se penjemo kroz kanjon Gusta draga i nakon 10 minuta laganog hoda i prijeđenih 450 metara, izlazimo iz kanjona s njegove desne strane, od kuda se dalje uspon nastavlja kroz neobičnu formaciju razbacanih stijena.

Na početku ulaska u kanjon Gusta draga

Kroz kanjon preko razbacanih kamenih grota

Izlazak iz kanjona

Tokom cijele rute naizmjenično se izmjenjuju novi zadivljujući prizori, vidike je priroda okitila čudesnim oblicima i bojama, kao što je vidljivo na ovim fotografijama - neobična formacija stijena, gdje je priroda stvorila raznovrsne kraške oblike. Penjemo se prema najvišoj točki ove rute uz ograde suhozida, zatim slijedi silazak do Metajne i parkirališta pored plaže Ručica, gdje i završava ova naša avantura planinarenja.

Na stazi uz ograde suhozida

Pri silasku - pogled na Metajnu

Ova planinarska staza  - službeno završava na ulazu broj 1 kod igrališta. Od ove točke do parkirališta uz plažu Ručica ulaza na stazu br. 2 nije markirana.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK - ALBUM FOTOGRAFIJA