Grčka Olimp Litohoro - Prionia - refuge „A“ Spilios Agapitos

MAX
MIN

GRČKA - OLIMP (Planina Bogova)
PD Lisina iz Matulja
, svake godine organizira jedan glavni godišnji izlet, tako i ove godine za svoj glavni godišnji izlet, odabrali su planinu Olimp u Grčkoj. Njihovi organizatori i voditelji Paris Fotinos i Robi Koprivnjak zajednički su organizirali 8 dnevni izlet i planinarenje u Grčkoj u razdoblju od 28.08. do 04.09.2022. godine. Isplanirali ovaj izlet do u detalje ne ostavljajući mjesta improvizaciji niti u jednom momentu. Prije samog polaska zacrtan je glavni cilj – vrh Mitikas (2918 m), a uz njega još 5 vrhova Olimpa, pored toga i jedan cjelodnevni izlet i posjet Meteorima - srednjevjekovnim monaškim manastirima izgrađenim na stijenama, što je u konačnici cilj u potpunosti ostvaren.

Na izlet se prijavilo 25 planinara i planinarki. Pored Društva organizatora (sa najviše članova), na izletu je sudjelovalo još nekoliko planinara s područja Liburnije i 1 „padobranac“ iz Slovenije. Prijevoz je organiziran putem obrta za prijevoz „Omega Bus“ iz Čavli. Vozači Branko Dragojević (vlasnik) i Robert Polić. Dugo očekivani izlet u Grčku, konačno, je došao i taj trenutak da krenemo. Dobre volje i još boljeg raspoloženja, psiho-fizički i kondicijski spremni, dobro opskrbljeni sa hranom i pićem, sve je to omogućilo da nam putovanje bude brže i ugodnije.

Na putu do mjesta Katerini (Grčka)
Okupljanje svih sudionika izleta je Trg – Matulji. Ukrcaj prtljage i smještaj planinara po ne utvrđenim rasporedom. Provjera važećih dokumenata, nakon toga polazak autobusom (Nedjelja 28.08.2022. u 20 h. Dolazak 29.08.2022. u popodnevnim satima u  mjesto Katerini). Ruta puta: Matulji-Zagreb-granični prijelaz Bajakovo. Nakon ulaska u Srbiju nastavak vožnje-Beograd-Niš-Preševo. Prelazak srpsko-makedonske granice na graničnom prijelazu Preševo, nastavak vožnje-Skoplje-Đevđelija. Nakon prelaska makedonsko-grčke granice na graničnom prijelazu Bogorodica/Evzon, slijedi vožnja prema Solunu i dolazak u krajnje odredište mjesto Katerini u popodnevnim satima. Smještaj u hotelu, osvježenje u moru i bazenu, večera i noćenje. Dužina puta od Matulja do Katerini 1220 km. Vrijeme vožnje  sa svim stajanjima 18 h. Pored svega nevedenog ne mogu izostaviti naše vozače Branka i Roberta, koji su nas sigurno odvezli i dovezli, uz to, ispunjavali nam neplanirane zahtjeve za vožnjom, bez negodovanja. Sve je to omogućilo da nam ugodna vožnja i planinarenje uz izvanredan smještaj i dobru hranu u hotelu Mediterraean-Resort s 4* učini ovaj izlet savršenim.

O Olimpu su napisane mnogobrojne knjige i ispričane sve moguće i nemoguće priče, ali bez obzira na sve to smatram, potrebnim reći nešto o Olimpu i njegovim vrhovima. Doći u neko mjesto ili popeti se na vrh neke planine, a ništa ne reći o toj planini, bilo bi jednako neobično kao da ste se popeli na vrh i zatvorili oči i ništa vidjeli ni doživjeli, zato smatram potrebnin nešto reći o planini i Olimpu.
Olimp je kolijevka i kulturna baština grčke civilizacije, spomenik prirode i važno povijesno mjesto poznato u cijelom svijetu. Sve što se tamo događa utječe na živote običnih smrtnika, stoga, su Grci uz ovu planinu povezivali mnoge mitove i legende.

Planina Olimp se nalazi na sjeveroistoku Grčke između Tesalije i Makedonije, na kojoj je prema grčkoj mitologiji živjelo i stolovalo 12 bogova. Olimp je najviša i najljepša grčka planina i druga po visini na Balkanu koja predstavlja netaknutu prirodnu ljepotu. Najviši vrh Olimpa je Mitikas (2918 m) – što na grčkom znači „Nos“. U neposrednoj blizini Mitikasa nalazi se niz međusobno povezanih vrhova, popularnih kod planinara, kao što su: Skolio (2914 m), Skala (2882 m) i Stefani ( 2912 m), Toumba (2801 m), Profitis Ilias (2788 m) i drugi. Na planini Olimp se nalazi 46 vrhova viših od 2000 m i 47 viših od 1000 m.

Prvi uspon na  vrh Olimpa izveden je tek 2. kolovoza 1913., a u ekspediciji su bili Grk Christos Kakalos (čije ime nosi planinarski dom – refuge „C“) iz Litochora te Švicarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy.

Olimp (grč.Ὄλυμπος, Olympos), prema legendi, nastaje od grčke riječii olambios, što u prijevodu znači „sjaji, svijetli“ – Svjetla planina. Dobar dio godine Olimp je prekriven snijegom, pored toga su specifična klimatska obilježja i nadmorska visina, vrhovi Olimpa često su prekriveni gustim slojevima magle i oblacima, što izaziva zastrašujuće ljetne grmljavine. Upravo, zbog tih karakterističnih vizualnih efekata, lako se može pretpostaviti da je  kod starih Grka izazvao osjećaj strahopoštovanja, a time je Olimp postao sveto mjesto.

Blizina mora, bogata flora i fauna, padine Olimpa isprekidane dubokim klancima, potocima i slapovima, raznolikost boje tla i kamena, učinili su Olimp jedinstvenim spomenikom prirode te je od 1983. pod zaštitom UNESCO-a, a sama je planina proglašena nacionalnim parkom još 1938. godine. Njegovoj ljepoti se doista ništa ne može oduzeti niti dodati, pa je svako narušavanje tog prirodnog sklada zakonom zabranjeno. 

Pogled na masiv Olimpa – prilikom vožnje - fotografija snimljena iz autobusa

Na putu prema Katerini – Nekoliko fotografija

Matulji – Prijevoznik „Omega bus Ω“ - spreman za polazak prema zadanom cilju – mjestu Katerini u Grčkoj

Za vrijeme vožnje, raspoloženje na vrhuncu

Vrijeme odmora, osvježenja, ćik i piš pauze

Hotel Mediterranean. Nakon smještaja po sobama, došlo je vrijeme opuštanja i pripreme za kupanje u moru, a neki i u bazenu

Kupanje u Egejskom moru

Nakon kupanja, lagana šetnja gradom i osveženje hladnim napicima

Nakon mora - kupanje se nastavlja u bazenu

1. Dan uspona - Litohoro-Prionia-refuge „A“ Spilios Agapitos

Utorak, 30. kolovoza 2022.
Nakon provedene noći u hotelu Mediterranean, ustali smo u 6 sati i 30 minuta, obavili jutarnju higijenu, spakirali ruksake sve što je trebalo za četverodnevni boravak u planini. S obzirom, na to se

težina ruksaka kretala od 10 do 20 kg, pa i više, što nimalo nije lako nositi i penjati se po ovoj dugoj i strmoj stazi. Nakon toga spustili smo se na doručak u 7 sati. Ulazimo u autobus u 8 h, krećemo put Litohora, 30-ak kilometara udaljeno od Katerini.  U Litohoro stižemo u 8 h i 15 minuta do parkirališta za autobuse. Mjesto se nalazi na 300 m nadmorske visine. Za Litihoro može se reći da je mjesto okupljanja planinara, od kuda se kreće na uspon prema vrhovima Olimpa. Po izlasku iz autobusa, vodič nas je upoznao s detaljima uspona, smjerom kretanja, upozorenja o potencijalnim opasnostima. Nakon toga - ruksake na leđa, jedna zajednička fotografija i nastavak uspona rutom:
Litohoro-Prionia- refuge „A“ Spilios Agapitos

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Za ovaj planinarski izlet ishodišna točka pohoda je grad Litohoro (300 m), Agios Dionisos cave (850 m), Prionia (1100 m), planinarski dom – Rifuge Spilios Agapitos (2050 m). Minimalna visina 299 m, maksimalna visina (2050 m). Ukupna dužina puta 18,2 km. Bruto vrijeme gpx traga 9 h i 14 minuta. Neto vrijeme 7 h i 28 minuta. Visinska razlika pri usponu (2184 m), pri silasku (436 m). Visina polazišta (300 m). Visina odredišta (2050 m- Spilios Agapitos). Prosječan nagib 19%, kao što je vidljivo iz tablice.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta uspona
Ishodišna točka ovog planinarskog pohoda je grad Litohoro - idealno mjesto - baza (ljeti i zimi) za rekreativno planinarenje, turno skijanje i za klasične visoke alpske uspone, kao što su: Mitikas, Skala, Skolio, Stefani, Toumba i drugi vrhovi. To su vrhovi koji mogu zadovoljiti sve adrenalinske potrebe svakog pojedinca, pa se u njima mogu pronaći sve grupe planinara, alpinista i rekreativaca, a zimi i turno skijaša.

Najpopularnija staza prema vrhu planine Olimp počinje od grada Litohoro (300 m) i slijedi rutu Evropskog pješačkog puta E4, koji vodi do planinarskog doma Refuge „A“ (Spilios Agapitos) i dalje prema pojedinim vrhovima Olimpa. U koliko se uspon želi skratiti, može se osobnim automobilom ili autobusom dovesti do Prionie (1100 m) i na taj način skratiti uspon za 12 km. Asfaltna cesta od Litohora do Prionie duga je 18 km. Prionia ima veliko parkiralište za osobne automobile i autobuse. Parkiralište se ne plaća.

Uspon započinjemo u 9 h i 20 minuta od parkirališta za autobuse. Grupa kreće lagano uzbrdo asfaltnom cestom do trga u središtu grada na kojem se nalazi fontana i crkva Agios Nikolaos (Sv. Nikola) sa izdvojenim zvonikom. U nastavku uspona slijedimo oznake za Olimp i nakon 1,4 km dolazimo na područje zvano Myloi (400 m) i do izvora vode Enipeas, od kuda se opskrbljuje grad Litohoro. U ovoj točki ulazimo na planinarsku stazu E4.

Litohoro - Zajednička fotografija prije početka uspona

Prolazimo kroz centar grada – crkva Agios Nikolaos (Sv. Nikola) sa izdvojenim zvonikom

Slijedimo smjerokaz do ulaska na pješačku stazu

Pred ulazom na stazu postavljena je karta Nacionalnog parka Olimpus

Od izvora Enipeas na području Myloi (345 m) započinje međunarodna pješačka staza E4 i jedan je od ulaza u Nacionalni park iz grada Litochoro. Staza je dobro markirana, ugažena i opskrbljena jasnim putokazima sve do doma. Staza nas vodi kroz kanjon rijeke Enipeas uzvodno s njene lijeve strane, uz kombinaciju guste borove šume, bukve i jele, što u ovim ljetnim danima čini dobru zaštitu od sunca. S desne strane kanjona izdiže se okomita stijena Zilnia, na kojoj su mnogi alpinistički smjerovi različitih težina penjanja, jedne od najboljih u Grčkoj.

Nakon nekoliko napornih uspona i nizbrdica i prijeđenih 3,8 km, stižemo do vidikovca, od kuda se pruža lijepi pogled na kanjon Enipeas i grad Litohoro.

Na početku međunarodne pješačke staze E4 - zaštićena ogradom zbog strme padine, od kuda se lijepo iscrtava divlja ljepota kanjona Enipeasa

Kratka pauza

Nakon prijeđenih 3,8 km, stižemo do vidikovca, od kuda se pruža lijepi pogled na kanjon Enipeas i grad Litohoro. Nedaleko od ovog vidikovca nastavljamo stazom uspona do slijedećeg vidikovca, s kojed se otvara lijepi pogled na kanjon Enipeas.

Na stazi kroz kamenjar, daleko iznad kanjona

Dolazak na još jedan vidikovac

Još jedan izuzetno lijep pogled na kanjon Enipeas i okomite stijene iznad njega. Dakle, postoji nekoliko vidikovaca na putu do doma i dva pogodna mjesta za predah s klupama i stolovima.

Nakon prijeđenih 7,3 km i 3h i 20 minuta laganog hoda (od ishodišta) dolazimo do prvog drvenog mosta, preko kojeg se prelazi na drugu stranu rijeke. U nastavku uspona do Prionie ukupno je 6 drvenih mostova preko kojih se prelazi rijeka s jedne na drugu stranu.

Za ovu rutu koja prolazi uz korito rijeke Enipeas može se kazati da je prilično zamorna zbog višekratnih uspona i spustova, ali raznolike geološke značajke, drveni mostovi, manji slapovi, mala jezera s kristalnim vodama i strme planinske padine pružaju rijetku ljepotu i u potpunosti nagrađuju svakog posjetitelja.

Lijepo građena i održavana staza prema prvom drvenom mostu

Prvi od sedam drvenih mostova. Desetak minuta dalje dolazimo do drugog mosta, a nedugo zatim je u blizini i treći most, iza kojeg se u neposrednoj blizini nalazi raskrižje putova, na kojemu nastavljamo ravno. Od ove točke, staza se oštrije uspinje po serpentinama nekih 50 visinskih metara te nas dovodi do Agio Dionisios cave, gdje je Sveti Dionizije živio kao asketa. Nakon toga okvirno 1,2 km staza nas dovodi do manastira Agios Dionysios koji vrijedi posjetiti, a otvoren je od travnja do listopada. Ovu priliku smo propustili, budući nas čeka uspon od Prionie do doma Spilio Agapitos.

Jedno od odmorišta, gdje se može predahnuti

Drugi most preko kojeg se prelazi na drugu stranu rijeke

Pogled s mosta na manji slap i još manje jezerce

Agio Dionisios cave, gdje je Sveti Dionizije živio kao asket

Tu smo napravili pauzu za odmor, okrijepu te osvježili se hladnom izvorskom vodom. U nastavku, staza se nakratko oštro uspinje, zatim slijedi položeniji dio i tako malo gore, malo dolje. Na tom putu preostao nam je prelazak rijeke preko još preostala 4 mosta sve do Prionie, gdje dolazimo u 15 sati. Uslijedila je duga pauza za ručak i uživanje u autohtonim delicijama koje pruža ovaj restoran.

Na petom prelasku rijeke

Mazge s kojima se vrši opskrba domova iznad Prionie

Prionia – Nakon duže pauze koju smo iskoristili za ručak i odmor, uslijedio je:

Nastavak rute: Prionia – Refuge „A“ Spilio Agapitos

Prionia je najviša točka do koje se može doći automobilom (udaljena je 18 km od Litochora). Ovdje se nalazi: restoran s dobrim izborom hrane i pića, izvor vode Enipeas, javni sanitarni čvor i veliko parkiralište za automobile i autobuse i ne plaća se. Za većinu planinara koji se penju na vrhove Olimpa ovo je početna točka uspona i na taj način skraćuju uspon 5 do 6 sati, ali propuštaju pješačenje kroz divlju ljepotu rijeke i kanjona Enipeas.

Ruta od Prionie do doma Spilio Agapitos najposjećenija je planinarska staza na planini Olimp i čini dio E4. i nastavak je to puta Litochoro – Prionia, kojom smo mi došli. Ova, nazovimo, je druga dionica puta dobro je markirana i označeno putokazima. Od Prionie pohod nastavljamo u 16 h, dobro ugaženom stazom koja prolazi kroz mješovitu visoku bukovu i borovu šumu, prateći suho korito riječice (bujičnog potoka) „Movrologos“- pritok rijeke Enipeas u koju se ulijeva na Prionii. Ovaj bujični potok staza  presjeca na 5 mjesta, sve do podno obronaka doma, gdje staza napušta bujično korito.
Staza sama po sebi nije zahtjevna, ugodna je za pješačenje i nije naporna osim završnog dijela uspona prije dolaska u dom Spilio Agapito. Taj dio odvija se u višestrukim serpentinama i znade biti naporan zbog umora i  dužine staze koja polazi iz Litohora. Na stazi je nekolika raskrižja na kojima treba samo pratiti smjer odredišta. Na stazi se nalazi i izvor vode koji znade presušiti u ljetnim mjesecima, a udaljen je 2 km od Prionie. Bez obzira na dužinu puta i uspona – prevladava timski duh, nastojeći uprosječiti zajednički ritam hoda. U dom stižemo u 18 h i 30 minuta. Ukupno bruto vrijeme hoda sa svim stajanjma je 10 h i 14 minuta (vrijeme mog gpx traga).

Nekoliko fotografija s ove dionice puta:

Priona – nastavak uspona započinjemo u 16 sati

Odmoreni, siti i zadovoljni – osmjeh na licima

Na lijepo uređenoj stazi u smjeru odredišta

Sve što se više dižemo ulazimo u visoku mješovitu  šumu bukve, bora i jela

Jedan od 5 prelazaka bujičnog potoka

Raskrižje na kojem nastavljamo ravno

Pogled unazad

Po serpentinama nešto oštrijem usponu do doma

Dio staze popločan prije samog doma

Dolazak u dom  - Rifuge „A“ Spilios Agapitos“ ( 2050 m)

Ispred doma - Rifuge „A“ Spilios Agapitos“ ( 2050 m)

Sve o ovom domu možete pročitati na ovom linku: Planinsko utočište Olympus A (mountolympus.gr)

Nakon što smo se svi sakupili, uslijedio je smještaj po sobama. Smješteni smo u dvije sobe u kojima su zajednička ležišta s krevetima na kat. Nakon toga, večera, druženje i odlazak na počinak i pripreme za sutrašnji dan.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3 D profil te link fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Vertikalni profil staze

Gpx tragovi na topo karti

Gpx tragovi na topo karti

3D – profil staze

LINK – Album fotografija