• Brdo knjiga - Festival knjiga i planina - Samobor

  Brdo knjiga - Festival knjiga i planina, održan u Samoboru od 12.05. - 15.05. 2022.  Inicijatori festivala su Milan Majerović-Stilinović, novinar i autor knjige kratkih priča - Što sam naučio na planini i Željko Žarak, osnivač izdavačke kuće Libricon. Više o inicijatorima festivala: https://brdoknjiga.com/festival/
  Festival je jedinstven i sveobuhvatan, interaktivno objedinjuje i spaja ljubitelje prirode i planina, knjige, pisce, čitatelje, glazbenike i akciju. Program festivala nudi zanimljive i korisne sadržaje za sve ljubitelje knjiga i planina. Iako je ovo prva godina, festival ima regionalni a cilj mu je prerasti u međunarodni. Naime, na festivalu su sudjelovali gosti iz Slovenije, BiH, mnogobrojni domaći pisaci, kreativaci i ljudi od planine te glazbenici.

  Imao sam čast i zadovoljstvo da pored ostalih uzvanika sudjelujem na otvaranju festivala Brdo knjiga kao gost okruglog stola „Planina kao inspiracija“  

  Kakav bi to bio festival o planinama, a da nema  planinarenja i planinarskih izleta. Da ...

 • Medvednica - Uspon na Sljeme od Blizneca

  Nedjelja, 30. listopad 2016.
  PD Knezgrad iz Lovrana organizirao je izlet i planinarenje na Medvednicu. Na planinarskom izletu sudjelovalo je 30 članova Društva i 2 pridružena gosta. Prijevoz je organiziran autobusom prijevoznika „Kvarnertrans”.  

  Medvednica ili (Zagrebačka gora), koja se nalazi sjeverno od Zagreba. Prostire se u smjeru sjeveroistok - jugozapad u dužini od 42 km. Kašinski prijevoj (345 m) dijeli planinu na dva dijela: jugozapadni s najvišim vrhom Sljeme i sjeveroistočni s najvišim vrhom Drenova (574 m).

  Sljeme je najviši vrh Medvednice s nadmorskom visinom od 1032,2 m. Sljeme je jedno od najpopularnijih i najdražih izletišta Zagrepčana, dostupno cestom ili pješice. Na vrhu je 169 m visok televizijski toranj. Postoje i skijaške staze na kojima se održavaju utrke Snow Queen. Šume Medvednice spuštaju se gotovo do samog središta grada, po čemu je Medvednica dobila i drugo ime „Zagrebačka gora“. Osim mira i zelenila, ova je planina bogata raznolikom florom i ...

 • Uspon na Sv. Geru od Sošića _2015.

  Nedjelja, 17. svibnja 2015.
  PD Knezgrad iz Lovrana organizirao je jednodnevni izlet na žumberačko gorje i uspon na Sv. Gera. Prijevoz je organiziran autobusom.  Na izlet se prijavilo 28 planinara iz našeg Društva, 3 člana Planinarskog društva Lisina iz Matulji i još jedan gost - ukupno 32 planinara.
  Izlet i uspon osmišljeni su tako da smo bili podijeljeni u dvije skupine: Prva, (manja) skupina (Sošice - preko Boića i Boljare do vrha Svete Gere i povratak istom stazom). Druga, veća grupa čini obilazak: Sošice - preko Boića i Boljare do vrha Sv. Gera i silazak kružnim obilaskom vrha Bezimeni, Ravna Gora, Pliješ i dalje preko pl. kući Vodice do Sosice. 

  Naselje Sošice smješteno je na 2 km širokom polju (njegove duljine i širine) u sjeverozapadnom dijelu središnjeg Žumberka. To je najveće polje u Žumberku i prostire se odmah podno planinske zone i najviših vrhova planine Žumberka. Na sjevernoj strani naselja strmo ...

 • Uspon an Sv. Geru od Sošića

  Petak, 29. Studenog, 2013.
  7 članova PD Knezgrad iz Lovrana i jedan član PD Učka uputilo se na Žumberačko gorje i uspon na Sv. Geru. Izlet i uspon osmišljen je na način da smo se podijelili u dvije grupe: Prva grupa (Sošice – preko Boića i Boljare na vrh Sv. Gere i povratak istim putom - Ekipa u sastavu Zdenka, Desa, Nevija, Zdrave, i Zoran.

  Druga grupa pravi kružnu turu: Sošice -  preko Boića i Boljare na vrh Sv. Gera i spust kružnom turom preko Bezimenog vrha, Ravne Gore, Pliješa i dalje preko pl. doma Vodice do Sošice. Ekipa u sastavu Pino, Matija i Ja. Svi zajedno krećemo iz naselja Sošice preko Bojića – Boljare - Cepinka, - Kaštanice i dalje preko Malićeva krča od vrha Sv. Gera. (1178 m).

  Mjesto Sošice smjestilo se na prostornom polju u promjeru 2 km (svojom dužinom i širinom) u sjeverozapadnom dijelu središnjeg Žumberka. To je najveće polje ...

 • Uspon na Okić od Poljanica

  Nedjelja, 17. studenog 2013.
  Okić s nadmorskom vinom 499 m nalazi se na krajnjem jugoistočnom dijelu Samoborskog gorja, dvadesetak kilometara jugozapadno od Zagreba, na pola puta između Samobora i Jastrebarskog. Najupečatljivija točka na ovom području je sam Okić, na čijim je stijenama izgrađen Stari Grad. Jedan je od najstarijih srednjovjekovnih aristokratskih gradova u jedinstvenom položaju vrlo vrijedne očuvane romaničke arhitekture, jedinstvene u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ovaj naziv označava obližnja naselja; Novo selo Okićko, Sv. Martin pod Okićem, Okićke Poljanice, odakle smo započeli naš pohod. Brojni potoci presijecaju cijelo područje Okiće, tvoreći duboke doline, a između njih su  grebeni s brojnim selima i zaseocima. Potoci su: Molvica, Konščica, Gonjeva, i najveća je i najduža Okonica u koju se ulijeva Gonjeva.

 • Martinje u Plešivici i uspon na vrh Plešivice

  Subota, 16. studenog 2013.
  PD Knezgrad Lovran, svake godine, u svom godišnjem planu pohoda, neizostavno, organizira pohod zvan „MARTINJE“, tako, da svake godine biramo drugo mjesto, odnosno drugi grad. Ove godine  odabrali smo Martinje u Plešivici. Program izleta organiziran je na slijedeći način: Prvi dan 16. 11. 2013. god, predviđen je za dolazak u mjesto Plešivica i uspon na vrh Plešivice, a drugi dan Martinje 17.11. 2013., predviđen je za posjet vinskim podrumima,  uspon na „Okić“ stari grad Gradina, posjet Samoboru i povratak doma.
  Prvi dan. 16. studeni 2013.
  Na pohod Martinje u Plešivicu prijavilo se 27 planinara i planinarki. Organizator i voditelj izleta. Prijevoz je organiziran sa 2 kombija i 2 osobna automobila. Okupljanje i polazište „Vrata Jadrana“ u 9 sati.

 • Martinje u Kutjevu_2012

  Drugi dan – nedjelja, 11. studeni 2012, našeg boravka u kutjevačkom kraju predviđen je posjet gradu Kutjevu, upoznavanje sa kulturno povijesnom baštinom, obilazak kutjevačkih podruma, kao i nazočnost ceremonijalu krštenja mošta u mlado vino. Kum pri krštenju mošta u mlado vino je naš gradonačelnik grada Opatije Ivo Dujmić.

  Grad Kutjevo, TZ Kutjevo i HPD “Vidim” Kutjevo u subotu i nedjelju, 10. i 11. studenoga, u prigodi Sv. Martina organiziraju 15. tradicionalni izlet za planinare, izletnike i sve ljubitelje vrhunske kutjevačke vinske kapljice. Program je koncipiran tako, da planinari i izletnici imaju mogućnost biranja od 3 pješačke staze s lokalnim vodičima. Ovisno o mogućnostima i fizičkoj spremi bira se kružna staza uz pješačenje od 2 sata, 5 ili 7 sati hoda po gorju Krndije i vinskim cestama kutjevačkog vinogorja. Nakon toga svi dolaze na Trg Graševine gdje se nastavlja obred krštenja mošta. Oni koji ne žele pješačiti, ostaju u Kutjevu ...

 • Papuk_Velika-Lapjak-Nevoljaš-Jankovac

  PD Knezgrad Lovran, svake godine, u svom godišnjem planu pohoda, neizostavno, organizira pohod zvan „MARTINJE“, tako da svake godine biramo drugo mjesto, odnosno drugi grad. Ove godine  odabrali smo Martinje u Kutjevu. Program izleta organiziran je na slijedeći način: Prvi dan 10. 11. 2012. god, previđen je za planinarenje, a drugi dan Martinje 11.11. 2012, previđen je za „podrumarenje“ i upoznavanje kulturnih i povijesnih vrijednosti grada Kutjeva, kao i nazočnost pri ceremonijalu krštenja mošta u vino.

  Prvi dan: Papuk_Velika-Lapjak-Nevoljaš-Jankovac
  Subota,10. studeni 2012.

  Na pohod Martinje u Kutjevo prijavilo se 40 planinara i planinarki. Sa lovranskog mula krenuli smo u jutarnjim satima (04 h) autobusom sa našim već uhodanim i dobro znanim vozačem Ivom Vidovićem, nama od milja zvanim „Šole“.  Jutarnja vožnja protekla je mirno, više se kunjalo nego spavalo, uz jedno kraće stajanje, radi osvježenja i prve jutarnje kave. U mjesto Veliku dolazimo u 9 h i ...