• Uspon na Vitošu - Crni Vrh – Kružna tura: Pl. dom Aleko – Crni Vrh – Pl. dom Aleko

  Petak, 24. lipnja 2011
  Vitoša
   je planinski masiv, dug 19 km, a širok 17 km. Najviša točka planine je Crni Vrh s nadmorskom visinom (2290 m). Na planini je 10 vrhova preko 2000 m visine. Nalazi se na periferiji Sofije, glavnog grada Bugarske.
  Vitoša je jedan od simbola Sofije i najbliže mjestu za planinarenje, alpinizam i skijanje. Planina je lako dostupna. Vitoša ima obrise ogromne kupole. Područje planine uključuje Park prirode Vitoša, koji obuhvaća najpoznatije i najposjećenije dijelove planine. U podnožju Vitoše su mineralni izvori.

  Vitoša je najstariji park prirode na Balkanu. Planina je nastala kao rezultat vulkanske aktivnosti, te se nakon toga u obliku polaganih boranja od granitnih slojeva stijena postupno podizala na tom području. (izvor Wikipedia)

   

 • Uspon na Maljovicu

  Utorak, 21. lipnja 2011.
  Vrh Maljovica
   nalazi se na sjeverozapadnom dijelu planine Rila  u jugozapadnoj Bugarskoj.  Visok je 2.729 m i jedna je od najpopularnijih turističkih regija na planini. Sjeverne i istočne padine Maljevice su strme i gotovo nepristupačne, dok su južne i jugozapadne padine blaže i pristupačnije. Maljovica je koljevka bugarskog penjanja i planinarenja. Prve organizirane ekspedicije izveli su turisti iz grada Samokova 1921–22. Impozantni sjeverni zid vrha prvi su put popeli1938. Konstantin Savadzhiev i Georgi Stoimenov (oko 200 m, stupanj UIAA V +).  

  To je bio najveći uspjeh bugarskih penjača za svoje vrijeme i smatra se datumom rođenja bugarskog alpinizma. Sjeverno od vrha nalaze se 3 Maljovačka jezera, dok su 3 Elenska jezera  na jugoistočnoj strani planine. (Izvor Wikipedia)

 • USPON NA VIHREN – kružna tura: Parkiralište – pl. dom Vihren – vrh Vihren – dom Vihren – parkirališ

  Srijeda, 22. lipnja 2011.
  Vihren
  je smješten u sjevernom dijelu Pirina, na glavnom grebenu planine između vrhova Kutelo (2.908 m) sjeverozapadno i Hvoynati Vrh (2.635 m) na jugoistoku. Povezana je s ta dva vrha preko sedla Premkata (2.610 m) na sjeveru i Kabata (2.535 m) na jugu.  Vrh se nalazi između doline rijeka Vlahina reka na zapadu i Banderice odvoda na istoku.  Vohren s nadmorskom visinom (2914 m)  najviši je vrh planine Pirin, drugi u Bugarskoj, a treći po veličini na Balkanu. 

   

   

 • Beli Iskar- šetnja Eko stazom

  Ponedjeljak. 20. jula 2011.

  U jutarnjim satima odlazimo posjetiti Manastir_Hram rođenja Bogorodice (Belbova crkva).

   

 • Uspon na Musalu – Ruta: Jastrebac – dom Musala – vrh Musala - Jastrebac

  Nedjelja. 19. jula 2011.
  Uspon na Musalu  (2925 m)
  , najviši vrh u Bugarskoj i na Balkanu na planini RILA (ujedno istoimeni nacionalni park), nalazi se u jugozapadnom dijelu Bugarske udaljena 80 kn od Sofije. Ime potiče od Musa Allaha ( planina Allaha) iz doba dok je Bugarska bila pod turskom vlasti.

  Planina Rila je dobila ime po tračkoj riječi koja znači „prepuna vode“ s obzirom da ima dvjestotinjak  jezera i izvora vruće vode. Ispod samog vrha Musala smješteno je tzv. Ledeno jezero (najviše balkansko jezero na 2709m nadmorske visine), a posebno je atraktivno sedam rilskih jezera smještenih u sjeverozapadnom dijelu Rile, koja u našem programu planinarenja nisu obuhvaćena ovog puta (šteta).
  Uspon na Musalu moguć je iz više pravaca. Sa istoka dolinom rijeke Marice. Sa južne strane uspon je moguć iz Jakorude i planinarskog doma Grnčar.
  Pravac koji se najviše koristi, te koji smo i mi odabrali je sa sjeverne ...

 • Na putu za Bugarsku i obilazak Sofije

  Petak, 18.lipnja 2011.
  PD Knezgrad iz Lovrana, svake godine, organizira jedan veći izlet, odnosno planinarenje u jednu od susjednih zemalja ili država. Tako, i ove godine, organiziran je 8 dnevni izlet u Bugarsku u razdoblju 17. do 25. lipnja 2011. godine. Za planinarenje i izlet u Bugarsku prijavilo se 37 planinara i planinarki. Dogovoren je polazak u 17 sati sa parkinga pored Hotelijerskog fakulteta u Iki. Noćna vožnja je protekla u smijehu, muzici, šali. Rijetko tko da je spavao, više se kunjalo nego spavalo,uz nekoliko kraćih stajanja radi ćik i p pauza i osvježenja. Pored nas planinara, moram, spomenuti i naša dva vozača koja su nas sigurno odvezli i dovezli žive i zdrave, a koji su nas usput i zabavljali svojim vicevima i anegdotama sa raznih sličnih putovanja. Na žalost cijeli autobus nije to mogao sve čuti, već manji dio koji su sjedili bliže njima. Evo tih junaka ...

 • Posjet Blogojevgradu i Rilskom manastiru

  Četvrtak, 23. lipnja 2011
  Naš današnji dan predviđen je  za posjetu Blagojevgradu i Rilskom manastiru. Poslije doručka u Banskom, slijedi vožnja autobusom za Blagojevgrad, gdje dolazimo u 9 h i 30 minuta. Za razgledavanje grada predviđeno je samo jedan sat. Blagojevgrad je gospodarski i kulturni centar na jugozapadnom dijelu Bugarske od Sofije udaljen 100 km, blizu granice Grčke, Srbije i Makedonije. Blagojevgrad je sveučilišni centar ove pokrajine u njemu se nalaza dva  velika veleučilišna centra:

  Američko sveučilište i Bugarsko sveučilište Neofit Rilski. Pored toga, u gradu djeluje i poznata povijesna zdravstvena Visoka nacionalna škola Sv. Kirila i Metoda. Grad je prekrasan, pun zelenila, trgova, parkova i fontana. Kroz grad protiče rijeka Bistrica.