Posjet Blogojevgradu i Rilskom manastiru

Četvrtak, 23. lipnja 2011

Naš današnji dan predviđen je  za posjetu Blagojevgradu i Rilskom manastiru. Poslije doručka u Banskom, slijedi vožnja autobusom za Blagojevgrad, gdje dolazimo u 9 h i 30 minuta. Za razgledavanje grada predviđeno je samo jedan sat. Blagojevgrad je gospodarski i kulturni centar na jugozapadnom dijelu Bugarske od Sofije udaljen 100 km, blizu granice Grčke, Srbije i Makedonije. Blagojevgrad je sveučilišni centar ove pokrajine u njemu se nalaza dva  velika veleučilišna centra:

Američko sveučilište i Bugarsko sveučilište Neofit Rilski. Pored toga, u gradu djeluje i poznata povijesna zdravstvena Visoka nacionalna škola Sv. Kirila i Metoda. Grad je prekrasan, pun zelenila, trgova, parkova i fontana. Kroz grad protiče rijeka Bistrica.

Ispred Američkog sveučilišta

Ispred fontane

Centar grada na rijeci Bistrica

Blagojevgrad napuštamo i vožnju autobusom nastavljamo do našeg slijedećeg odredišta, to je Rirski manastir, prolazimo pored njega i vozimo se još nekih 5 km do pećine (spilje) gdje je živio Ivan Rilski.

Izlazimo iz autobusa točnu u 11 h 30 minuta. Od autobusa 10 minuta hoda po prelijepoj šumskoj stazi dolazimo do male crkvice i pećine gdje je živio Ivan Rilski. Bugari ovo mjesto smatraju mitskim i da posjeduje pozitivnu energiju. Pored pećine postavljena je špina za vodu, za koju se smatra da je ljekovita. I nije to sve, tu je mjesto za ostvarivanje želja. Po vjerovanjima napišete neku želju i ona će vam se ostvariti u roku jedne godine. U koliko je želja napisana negativno za nekog drugog, ona će vam se vratiti. Nekoliko slika:

Ispred pećine

Na ulasku u pećinu

U pećini

Na izlasku iz pećine

 

Špina sa ljekovitom vodom (možeš misliti)

Napuštamo pećinu i vraćamo se do Rilskog manastira, gdje dolazimo u 13 sati.  Rilski manastir je najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj. Nalazi se na jugozapadnom dijelu Bugarske u podnožju planine Rile na nadmorskoj visini 1147 m, 120 km udaljen od Sofije. Manastir je osnovan u 10 stoljeću, a osnovao ga je pustinjak Ivan Rilski, po kojem je manastir i dobio ime.
Glavna crkva manastira podignuta je u 18 stoljeću. Crkva ima pet kupola, tri oltara i dvije kapela sa strane. Manastirski kompleks od 1983 godine je pod UNESCO -vom   zaštitom kao nacionalni spomenik kultura. Nekoliko fotki:

Nakon razgledavanja odlazimo na ručak u restoran unutar samostana. Napuštamo manastir i nastavljamo vožnju autobusom do doma Aleko udaljenog samo 10 km od Sofije na planini Vitoša. U dom Aleko dolazimo u 18 h i 30 minuta.

Dom Aleko

Slijedi smještaj po sobama i večera. Smješteni smo po trokrevetnim sobama i zajedničkim kupatilom na katu.

Vrijeme večere

Nakon večere, slijedi obilazak okoliša oko doma, te počinak kako bi sutra bili spremi za posljednji uspon na Crni vrh na ovom planinarenju po Bugarskoj.

Polazišna točka sutrašnjeg uspona na Crni vrh

LINK - Album fotografija