Papuk_Velika-Lapjak-Nevoljaš-Jankovac

MAX
MIN

PD Knezgrad Lovran, svake godine, u svom godišnjem planu pohoda, neizostavno, organizira pohod zvan „MARTINJE“, tako da svake godine biramo drugo mjesto, odnosno drugi grad. Ove godine  odabrali smo Martinje u Kutjevu. Program izleta organiziran je na slijedeći način: Prvi dan 10. 11. 2012. god, previđen je za planinarenje, a drugi dan Martinje 11.11. 2012, previđen je za „podrumarenje“ i upoznavanje kulturnih i povijesnih vrijednosti grada Kutjeva, kao i nazočnost pri ceremonijalu krštenja mošta u vino.

Prvi dan: Papuk_Velika-Lapjak-Nevoljaš-Jankovac
Subota,10. studeni 2012.

Na pohod Martinje u Kutjevo prijavilo se 40 planinara i planinarki. Sa lovranskog mula krenuli smo u jutarnjim satima (04 h) autobusom sa našim već uhodanim i dobro znanim vozačem Ivom Vidovićem, nama od milja zvanim „Šole“.  Jutarnja vožnja protekla je mirno, više se kunjalo nego spavalo, uz jedno kraće stajanje, radi osvježenja i prve jutarnje kave. U mjesto Veliku dolazimo u 9 h i 35 minuta.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka pohoda je parkiralište Velika (294 m), Velički grad (458 m), vidikovac Tauberove stijene (651 m), vrh Lapjak (667 m), vrh i vidikovac Nevoljaš (740 m), dom Jankovac ( 475 m). Dužina staze 8,4 km. Vrijeme gpx traga 3h i 33 minute. Minimalna visina 290 m, maksimalna 759 m. Visinska razlika pri usponu 723 m, pri silasku 476 m. Visina polazišta 294 m. Visina odredišta 667 m, Prosječan nagib 17%.

Izvod iz analize gpx traga

Prije samog početka uspona zajednička fotografija svih sudionika pohoda

Opis puta
Uspon započinjemo u 9 h i 40 minuta po poučnoj „Grofovoj stazi“ Parka prirode Papuk. Ova staza nosi još jedno ime kao „poučna Lapjak staza“, oba imena su u uporabi. Staza je otvorena 2006 godine. Prolazi najljepšim dijelovima Jankovca, a poučne table posjetitelju otkrivaju zanimljive pojedinosti o prirodnoj i kulturnoj baštini ovog poznatog turističkog odredišta na Papuku. Sadržaje 16 poučnih tabli i geološki stup osmislili su djelatnici Parka prirode Papuk. Staza se zove «Grofova staza» u čast Josipa pl. Jankovića, prvog čovjeka koji je pred više od 150 godina spoznao estetske i krajobrazne vrijednosti ove doline. Putem poučnih tabli posjetitelji se upoznaju sa biljnim i životinjskim svijetom, geologijom, kulturno-povijesnim  i ekološkim značajkama na samom terenu.

Na samom početku staze postavljena je tabla koja pokazuje duljinu staze, visinsku razliku od najniže do najviše točke, te sva stajališta poučne staze. Pored poučne table na stablu stoji smjerokaz sa nazivom vrhova i potrebnim vremenom hoda. Kula Stari grad 30 minuta, vrh Lapjak 1 h, Vrh i vidikovac Nevoljaš 1 h i 50 minuta, te dom Jankovac 2 h i 45 minuta.

Smjerokaz

Staza je vrlo široka, dobro markirana i lijepo uređena. Nije zahtjevna, od samog početka lagano se uspinje kroz gustu bukovu šumu.

Na početku staze

Po lijepo uređenoj stazi nakon 20 minuta laganog hoda dolazimo do kule Stari grad ili Velički grad.

Velički grad

Velički grad smješten je sjeverno od današnjeg naselja Velika, na južnom završetku brda Lapjak. Danas je to zapuštena ruševina, koja se počela obnavljati. Grad je nastao u 13. stoljeću i bio je vlasništvo veličkih Befekijevaca, a nakon dolaska Turaka postaje vojnička utvrda. Tlocrtom se dosta razlikuje od svih građevina na ovom području, a ima izdužen peterokutni tlocrt koji se sastoji od branič-kule sa sjeverne strane i dvorišta sa južne strane. Ulaz u grad je s istočne strane zaštićen slobodno postavljenim zidom.

Unutarnji dio Grada

Nakon 15 minuta razgledavanja, Velički grad napuštamo u 10 h i 15 minuta i nastavljamo put prema zadanom odredištu. Na ovom dijelu staze raste isključivo hrastova šuma.

Kratka stanka da se svi skupimo

Po ugodnom vremenu, slijedimo stazu, koja nas vodi po hrptu iznad kamenoloma kroz šumu do vidikovca „Tauberove stijene“(651 m).

Dolazak na Tauberove stijene

Tauberove stijene  izgrađuju kvarcni pješčanici nastali prije 250 milijuna godina u geološkoj prošlosti Papuka. Mineralni kvarc, od  kojih su izgrađene stijene, izuzetno je otporan na utjecaj atmosferilija, erozije i trošenja  i zbog toga ovaj dio poučne staze na samom vrhu Lapjaka ostavlja dojam kamenjara.

Tauberove  stijene

Od Tauberovih stijena put nastavljamo širokom stazom po samom hrptu predjela Lapjak koja nas ubrzo dovodi do najvišeg vrha Poučne staze do vrha Lapjak (667 m). Na vrhu smo napravili kratku pauzu i po običaju zajednička fotografija.

Vrh Lapjak (667 m)

Lapjak je šumovit vrh na južnom dijelu Papuka. Vrh se nalazi na gorskom hrptu koji se proteže između dolina Veličanke i Dubočanke. Na vršnoj zaravni Lapjaka je geodetski stupić i drvena poučna ploča Parka prirode Papuk, a na njoj je ugrađen planinarski žig. 

Mirko i Mirko na vrhu Lapjak

U 11 h napuštamo vrh Lapjak i put nastavljamo prema domu Jankovac. Dan je prekrasan, ugodan za planinarenje, nije zahtjevan, jednostavno rečeno, uživalo se, u svakom trenutku u Parku prirode Papuk. Tako neprimjetno dolazimo do vidikovca Nevoljaš (740 m).

Vidikovac Nevoljaš

Panoramski pogled sa vrha vidikovca

Na ovom vidikovcu zadržavamo se 15 minuta i to vrijeme iskoristili smo za marendu i odmor. Pet minuta dalje uz stazu nalazi se planinarski dom Jezerce (720 m).

Planinarski dom Jezerce

Slijedimo stazu dalje kroz široki šumski prosjek.

 Lijepa i ugodna planinarska staza

Kao što se na slici vidi, staza je pokrivena lišćem, po kojem se hoda kao po tepihu. Jesen je prisutna u pravom smislu te riječi. Interesantno je zapaziti, da na ovom dijelu staze raste isključivo bukova šuma. Više od 95% površina Parka prirode Papuk pokriveno je šumama u kojima dominira bukva sa 47%, zatim hrast kitnjak s 34%, jela s 6%, grab 5% i ostale vrste s 8%. Na kraju šumskog prosjeka stoji smjerokaz gdje staza naglo skreće desno, zatim nakon stotinjak metara skreće lijevo i spušta se prema domu Jankovac.

Smjerokaz

Na stazi pri silasku

Na položenom dijelu staze

Spuštamo se dalje prema krajnjem cilju domu Jankovac. Na jednom manjem dijelu staza je zapuštena, ima nekoliko srušenih bukava koje prekrivaju stazu i otežavaju i usporavaju pohod.

Tako, nakon trosatnog putovanja čarobnim svijetom flore i faune, geologije i povijesti, legendi i pripovijesti naše planinarenje na Papuku završavamo u domu Jankovac u 13 h i 10 minuta

Ispred doma Jankovac

Poslije svakog uspješnog pohoda dolazi nagrada da se dobro nahranimo i osvježimo.

Vrijeme ručka

Na preporuku za ručak odabrao sam „Čaruga ražnjić“ s prilogom gljiva.

Čaruga ražnjići- izvanredno spremljeno i vrlo ukusno

Napuštamo Jankovac i odlazimo u podrum Jakobović.

Reklama i ulaz u podrum Jakobović.

Uz kratko upoznavanje  o vinima ovog kraja, njihovoj tradiciji, došlo je vrijeme zase pregled podruma i degustacije vina. Nekoliko fotografija :

U podrumu za vrijeme upoznavanja sa sortama vina

Vrijeme degustacije vina

Poslije degustacije vina slijedi kupnja odabranih vina, te nastavak vožnje do hotela HEP_a gdje smo odsjeli i gdje nas čeka večera, a potom zabava uz tamburaše i ples do kasnih sati.

Vrijeme večere

Nakon večere slijedi zabava uz ples.  Nekoliko fotografija kako bi se prikazao djelić te atmosfere. Na kraju putopisa video snimka, koja će svakako, dočarat tu atmosferu puno bolje.

Tamburaški sastav

Zaljubljeni plesni par

Vrijeme odmora od plesa i opuštanja uz čašu vina

Nakratko nama su se pridružili članovi PD Ina iz Rijeke na čelu sa Tonijem (Meštar Riječkog karnevala).

Članovi PD INA Rijeka uživaju u muzičkom repertoaru

U nastavku slijedi: Gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, link- galerija fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom te video snimka.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

 

3D - profil staze

LINK – Album fotografija