Brdo knjiga - Festival knjiga i planina - Samobor

Brdo knjiga - Festival knjiga i planina, održan u Samoboru od 12.05. - 15.05. 2022.  Inicijatori festivala su Milan Majerović-Stilinović, novinar i autor knjige kratkih priča - Što sam naučio na planini i Željko Žarak, osnivač izdavačke kuće Libricon. Više o inicijatorima festivala: https://brdoknjiga.com/festival/
Festival je jedinstven i sveobuhvatan, interaktivno objedinjuje i spaja ljubitelje prirode i planina, knjige, pisce, čitatelje, glazbenike i akciju. Program festivala nudi zanimljive i korisne sadržaje za sve ljubitelje knjiga i planina. Iako je ovo prva godina, festival ima regionalni a cilj mu je prerasti u međunarodni. Naime, na festivalu su sudjelovali gosti iz Slovenije, BiH, mnogobrojni domaći pisaci, kreativaci i ljudi od planine te glazbenici.

Imao sam čast i zadovoljstvo da pored ostalih uzvanika sudjelujem na otvaranju festivala Brdo knjiga kao gost okruglog stola „Planina kao inspiracija“  

Kakav bi to bio festival o planinama, a da nema  planinarenja i planinarskih izleta. Da je ovaj festival pun pogodak, govori i činjenica da je na današnjem izletu 14.05.2022. u Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje na poučnoj stazi „PRIRODA“ sudjelovalo 56 planinara i ljubitelja prirode.

Bogat program festivala tog dana - 14.05.2022.
U 9:00 h. Organiziran je pješački izlet na Žumberak uz stručno vodstvo čuvara PP-Žumberak. Na stazi kod starog mlina održana je demonstracija rada HGSS-a na terenu. U Posjetiteljskom centru Sošice predstavljena je knjiga „Kratke šetnje u prošlost“ autori: Lara Černicki i Stašo Forenbaher uz multimedijsko predavanje.
U 17 i 30 min. Održana je radionica „Kako odabrati planinarsku opremu“
U 18 i 30 min. Predstavljanje knjige „Planinarski vodič po Hrvatskoj“ – autor Alan Čaplar
U 19 i 30 min. Okrugli stol „ Planina kao inspiracija“ – gosti:
Ivica Prtenjača, pisac; Ivan Juretić, arhiktekt; Mirko Bjelan, autor bloga.
U 21:00 h. Planinski Boogie s piscem Edom Popovićem, razgovor je vodio Roman Simić
Kao šećer na kraju  - glazbena gošća večeri: Elis Lovrić.
Detaljnije o programu i gostima festivala: https://brdoknjiga.com/gosti/
#brdoknjiga

Fotografija-vlasništvo festivala „Brdo knjiga“

Planinarski izlet – Poučna staza „PRIRODA“ koja vodi od naselja Sošica do starog mlina i Sopotskog slapa-kružno do Sošica

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Posjetiteljskog centra u Sošicama)
Iz Samobora – od Bunkera centra za mlade, krenuli smo na vožnju autobusom kroz mnogobrojna naselja (Klinča sela, Jastrebarsko, Krašić) do Sošica . Dužina puta 60 km. Vrijeme vožnje 1 h i 30 minuta.

Centar za mlade Bunker - od kuda kreće naša vožnja do Sošica

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Za ovaj planinarski izlet ishodišna točka pohoda je Posjetiteljski centar Sošice (560 m). Prvo križanje asfaltne ceste i pl. puta (586 m), drugo raskrižje - selo Sopote (559 m), Stari mlin (553 m), vrh Sopotskog slapa (594 m). Povratak istim putom do sela Sopote, nastavak kružnom stazom do prvog raskrižja, ostatak istim putom uspona do Sošica. Ukupna dužina staze 5,9 km. Aktivno vrijeme hoda 1 h i 47 minuta. Ukupno provedeno vrijeme 2 h i 44 minuta. Minimalna visina 512 m, maksimalna 591 m. Visinska razlika pri usponu 231 m, pri silasku 222 m. Visina odredišta 591 m. Prosječan nagib 8%.

Izvod iz analize gpx traga

Dolazak u Sošice – slijede pripreme za pohod

Mjesto Sošice smjestilo se na prostornom polju u promjeru 2 km (svojom dužinom i širinom) u sjeverozapadnom dijelu središnjeg Žumberka. To je najveće polje u Žumberku, a prostire se tik uz podnožje planinske zone i najviših vrhova Žumberačke gore. Na sjevernoj strani naselja strmo se uzdižu guste bukove šume, koje na gorskim vrhovima Gere (1178 m), Ravne gore (1001 m) i Pliješa (977 m) prelaze u livade, sa jugozapadne strane uz polje i vrh Osovlje (764 m), a s jugoistoka Hum (735 m). Žumberačko gorje svojom očuvanom prirodom, bogatstvom šuma, livada i pašnjaka, gorskih vrhova, livada i zaravni, izvora, potoka, i sakralnih lokaliteta privlači brojne planinare i izletnike.

Žumberak je isprepleten sa mrežom planinarskih putova, koji omogućavaju brojne izlete i uspone, a svaka staza pruža drugačiju ljepotu i doživljaj. U Sošicama na brežuljku ispred polja se nalaze bok uz bok rimokatolička crkva Sv. Marije i grkokatolička crkva Sv. Petra i Pavla. Nekoliko metara dalje, nalazi se samostan časnih sestara bazilijanki u kojem je smještena zavičajna zbirka etnografske građe. Stanovnici su većinom potomci Uskoka koji su se doselili tijekom 16. stoljeća (od 1530. godine).

Opis puta
Da je festival BRDO KNJIGA pun pogodak, pokazuje ovaj planinarski pohod na kojemu je   sudjelovalo  65 izletnika. Poučna staza „Priroda“ je lagana  šetnica, pogodna i za obitelj s malom djecom. Staza vodi dijelom po asfaltnoj cesti, dijelom planinarskom stazom kroz očuvanu prirodnu šumu, prolazi uz mnogobrojne livade i pašnjake kroz poneko napušteno selo sve do slapa Sopot podno kojeg se nalazi stari mlin (nije u funkciji).

Uzduž staze na više mjesta postavljene su poučne table s bogatim tekstualnim i likovnim sadržajima. Pored toga, uz stručno vodstvo Dubravke Kranjčević - stručna služba javne ustanove  “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje” dodatno je pojašnjavala i obogaćivala priču na poučnoj stazi. Lijep i sunčan dan, idealan za planinarenje, omogućio nam je da na ovom izletu uz Dubravkine priče doživimo punu ljepotu ovog žumberačkog krajobraza.

Pohod započinjemo u 10 h i 35 minuta od Posjetiteljskog centra u Sošicama. Prvi dio staze vodi asfaltnom cestom. Nakon prijeđenih 770 m, staza napušta asfaltnu cestu, skreće oštro ulijevo i od te točke ulazimo na lijepo uređenu i dobro markiranu planinarsku stazu, koja dalje vodi kroz šumu. Na tom dijelu staze surećemo na više mjesta edukativni panoi. Kod svakog poučnog panoa stali smo i pozorno slušali Dubravku o zanimljivim pričama i događajima iz prošlih vremena. Ova dionica puta koja vodi kroz šumu do drugog križanja planinarskih staza u selu Sopote duga je svega 1,3 km.

Usaglašavanje organizatora oko izleta

Ispred Posjetiteljskog centra – nakon prebrojavanja sudionika izleta i rasporeda vodiča konačno spremni za polazak

Na samom početku staze, koja vodi u prvom dijelu asfaltnom cestom

Nakon prijeđenih 770 m dolazimo do raskrižja planinarskih putova. Na tom mjestu staza skreće desno na šumski planinarski put. Na ovom mjestu postavljena je edukacijska ploča. Stručna voditeljica Dubravka nas upoznaje s pojedinostima staze i događanja iz proteklih vremena. Nakon toga nastavljamo put lijepom  ugaženom stazom koja vodi kroz šumu. Tako kod svake informativne ploče Dubravka se zaustavlja i opširno iznosi detalje poučne staze „Priroda“.

Na početku staze koja dalje vodi kroz šumu

Na položenom dijelu staze bez većih oscilacija u visini

Jedan primjer tradicionalne gradnje

Informativni pano na kojem je prikazano tradicijsko graditeljstvo a tabla nosi naziv „tradicija u zaboravu“

Ulazak u selo Sopote

U društvu s Milanom Majerovićem-Stilinovićem. Na ploči se može pročitati „Ne zaboravi vrata kuće svog djetinjstva“, nešto niže na koferu su ispisani nazivi država: Kanada, Amerika, Australija i  Njemačka.

Kada se prođe kroz selo Sošice, nastavljamo asfaltnom cestom. Nakon prijeđenih  885 m, staza skreće lijevo na šumski put kojim se za pet minuta stiže do slapa Sopote i starog mlina. Pored starog mlina  zatekli smo pripadnike HGSS-a. Na tom mjestu održano je kratko predavanje uz demostraciju opreme za spašavanje. S desne strane slapa postavljen je rukohvat koji nam je poslužio za lakši uspon do vrha slapa i silazak do starog mlina.

Slap Sopote jedan je od najvećih slapova u Hrvatskoj. Nalazi se  u Žumberačkoj gori na gornjem toku rijeke Kupčine s nadmorskom visinom 700 m. Slap je kaskadno podijeljen na tri dijela, ukupne visine 40 m. U podnožju slapa nalazi se stari mlin. Nekada ih je bilo više od 180, a danas ih je ostalo tek nekoliko a jedan među njima je ovaj mlin na Sopotskom slapu (nije u funkciji).

Članovi HGSS-a  stanice Samobor -  demonstracija opreme za spašavanje

Uspon prema vrhu do najvišeg slapa dosta je strm a podloga vlažna. Iz tog razloga  - kao praktična demostracija postavljen je gelender, odnosno rukohvat, kako bi se lakše i sigurnije popeli do vrha slapa i spustili se nazad. Od vrha slapa planinarska staza dalje vodi do planinarskog doma na Vodicama i do Svete Gere.

Vesela i raspoložena ekipa pored najvišeg gornjeg slapa – spremna za silazak

U društvu s Milanom i Željkom – inicijatorima festivala Brdo knjiga – festival knjiga i planina

Nakon obilaska slapova nastavljamo povratak istim putom uspona do raskrižja u selu Sopote. Od te točke skrećemo desno, nastavljamo asfaltnom cestom do prvog križanja i na taj način zatvaramo manji krug poučne staze Priroda.

U nastavku slijedi povratak do Prezentacijskog centra u Sošicama. Kratka stanka za odmor uz osvježenje hladnim napicima. Nakon toga odlazimo do Prezentacijskog centra  u kojem je održano multimedijalno predavanje i predstavljanje knjige „Kratke šetnje u prošlost“ – autori: Lara Černicki i Stašo Forenbaher

Na stazi pri povratku u Sošice

Prezentacijski centar Sošice

U prezetacijskom centru za posjetitelje – Milan Stilinović-Majerović, predstavio je goste i prepustio riječ autorima knjige

Trodimenzionalni prikaz  - Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Po završetku prezentacije knjige Kratke šetnje u prošlost -  posjetitelji su mogli kupiti knjigu po povoljnoj cijeni. Odmah, nakon toga, nastavljamo povratak  u Samobor. Kratki odmor i nastavak poslije podnevnog programa opisanog na početku bloga.

Predstavljanje knjige „Planinarski vodič po Hrvatskoj“ – autor Alan Čaplar

U društvu s Alanom i Milanom

Okrugli stol „ Planina kao inspiracija“ – gosti:

Ivica Prtenjača, pisac; Ivan Juretić, arhiktekt; Mirko Bjelan, autor bloga

Pogled s pozornice na publiku u dvorani

Planinski Boogie s piscem Edom Popovićem, razgovor je vodio Roman Simić

Kao šećer na kraju  zvrsna glazbenica - gošća večeri: Elis Lovrić

Nakon nastupa u društu drage Elis

Ekipa veličanstvenih-zadnji napuštaju Bunker-centar mladih

U nastavku slijedi Gpx tragovi na Google Earthu, topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil te link – galerija fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

3D – profil staze

LINK – Album fotografija

https://photos.google.com/share/AF1QipOIz7WV0LmfLlJFo7pTubylV_PeChT2pOHhl6-EnbTGKG_fZ03KrA-2e5zM5CxOTg?key=T244dXFlczZhRjdzd1MyYlZmRVV6bGpMYXRwd1dn