• Suphan Dagı (4058 m) i znamenitosti grada i jezera Van

  Ponedjeljak, 21. lipnja 2021.
  Süphan Dağı je ugasli vulkan s nadmorskom visinom 4058 m, smješten u istočnom dijelu Turske, sjeverno od jezera Van. U gornjem dijelu nalazi se gorsko jezero i mali ledenjak iznad kojeg se izdižu strme padine vrha prekrivene bazaltnim pomičnim kamenim blokovima raznih veličina, što značajno usporava uspon.
  Tijekom penjanja pruža se  prekrasan pogled na jezero Van. Ljeti je ruta vrlo lagana (na vrhu nema ledenjaka, samo nekoliko malih ledenjaka oko padina kratera), zimi snježne padaline dosežu 3-4 m. Dvije rute vode do vrha. Južna ruta započinje u selu Harmantepe, a istočna započinje u Aydinlaru. Za uspon na vrh mi smo odabrali istočnu rutu.Nakon što se dogodilo nekoliko nesreća, od 2015 godine izdat je dekret guvernera provincije Bitilis, prema kojem je potrebna dozvola i vodič za uspon na Süphan Dağı. Dozvola se dobiva u uredu žandarmerije u Adilcevazu. Za uspon se ne uzima naknada.
  Ako se ...

 • Uspon na Ararat

  Vrijeme avanture – (16. - 24.06.2021.)
  Ararat
  je vulkanska planina kupolastog oblika, prekrivena vječnim snijegom, najviši je vrh suvremene Turske  s nadmorskom visinom (5.137 m). Planina se nalazi na sjeveroistoku Turske, udaljena 16 km od Irana i 32 km južno od Armenije. U biblijskoj knjizi postanka ova  je planina označena kao mjesto gdje se nasukala Noina arka. Manji vrh, Mali Ararat (3.896 m), uzdiže se jugoistočno od glavnog vrha. Plato od lave proteže se između dva vrhunca. Tehnički, Ararat je stratovulkan, formiran od bujica lave i užarenih stijena. Ararat pripada kavkaskom masivu.

  Posljednja aktivnost planine bio je veliki potres u srpnju 1840., s centrom oko klanca Ahora, sjeveroistočna provalija koja se obrušava 1.825 metara od vrha planine. Iako se planina nalazi u Turskoj, Ararat je nacionalni simbol Armenije, gdje se ponekad naziva Masis (Մասիս), i nekada je bio armenski teritorij dok nije došao u turske ruke ...