Suphan Dagı (4058 m) i znamenitosti grada i jezera Van

MAX
MIN

Ponedjeljak, 21. lipnja 2021.
Süphan Dağı je ugasli vulkan s nadmorskom visinom 4058 m, smješten u istočnom dijelu Turske, sjeverno od jezera Van. U gornjem dijelu nalazi se gorsko jezero i mali ledenjak iznad kojeg se izdižu strme padine vrha prekrivene bazaltnim pomičnim kamenim blokovima raznih veličina, što značajno usporava uspon.
Tijekom penjanja pruža se  prekrasan pogled na jezero Van. Ljeti je ruta vrlo lagana (na vrhu nema ledenjaka, samo nekoliko malih ledenjaka oko padina kratera), zimi snježne padaline dosežu 3-4 m. Dvije rute vode do vrha. Južna ruta započinje u selu Harmantepe, a istočna započinje u Aydinlaru. Za uspon na vrh mi smo odabrali istočnu rutu.Nakon što se dogodilo nekoliko nesreća, od 2015 godine izdat je dekret guvernera provincije Bitilis, prema kojem je potrebna dozvola i vodič za uspon na Süphan Dağı. Dozvola se dobiva u uredu žandarmerije u Adilcevazu. Za uspon se ne uzima naknada.
Ako se koriste usluge lokalne agencije, u tom slučaju prijavu uspona obavlja agencija. U ovom slučaju mi smo koristili usluge lokalne agencije koja je prijavila uspon i koja je dala vodiča Ismaila Demir. Korištenje vodiča je neophodno u uvjetima ako nema gpx traga jer staza nije markirana, a uspon se izvodi po noći.  

Planina – ugasli vulkan Süphan Dağı (4058 m)

Ekipa vrsnih ljudi, odličnih visokogoraca i planinara - uz dobro vrijeme i timski rad koji je rezultirao potpunim uspjehom i usponom na vrh Ararat prije od predviđenog roka kojeg je agencija planirala,  na taj način smo dobili tri slobodna dana. Naime, jedan dan smo dobili skraćenjem aklimatizacije, jedan dan je bio predviđen za uspon ukoliko bude loše vrijeme, a jedan dan smo došli prije ekipe iz Livna i na taj način oslobodili tri dana. Jure je predložio da tu dobivenu prednost od 3 dana iskoristimo i da se popnemo na vrh Süphan Dağı. Za to je bilo potrebno promijeniti plan leta - mjesto od kojeg je bio planiran povratak do Istanbula za zračnu luku Van. To je uspješno učinjeno uz nadoplatu od 303 kn po osobi. Dodatni troškovi organizacije, vođenja i nešto skupljeg hotelskog smještaja za slijedeća tri dana su bili 200 Eura. U ovu cijenu je bio uključen i jednodnevni organizirani izlet sa posjetama najznačajnijim povijesnim i kulturnim mjestima koja ga okružuju ili se nalaze u njemu. Ovakav aranžman smo prihvatili nas trojica iz Hrvatske dok je drugi dio ekipe iz Livna ostao u Dogubayazitu.

Napuštamo bazni kamp i nastavljamo silazak do mjesta iznad sela

Pri silasku od baznog kampa prema ishodišnoj točki pohoda iznad sela Cevrime, gdje nas čeka mini autobus s kojim ćemo se prevesti do Ertur hotela u Dogubayazit.

Od baznog kampa stigli smo na početnu točku uspona i čekamo da dođe mini bus  - naš prijevoz do Ertur hotela

Nakon povratka iz baznog kampa, nastavili smo druženje u hladovini ispred hotela uz osvježenje hladnim napicima i raznim grickalicama, čekajući da dođe taxi kojim ćemo se prebaciti do grada Van – Toprak hotela.

Na putu prema gradu Van
U 14 h ispred Ertur hotela, stigao je taxi koji nas je vozio za grad Van. Pozdravili smo se sa našom ekspedicijskom ekipom iz Livna, sjeli u taxi i krenuli prema Vanu. Na putu prema Vanu zaustavljamo se kod vodopada Muradiye, koji je osam kilometara udaljen od grada Muradiye i sto kilometara od provincije Van, nudi prekrasne krajolike kako ljeti, tako i zimi. Voda potoka Bendimahi pada sa visine od 30 metara, čineći vodopad Muradiye. Tu je i viseći most, koji se koristi za prelazak do restorana i mjesta za piknik postao je jedan od simbola Muradiya. Prelazimo preko visećeg mosta, nekoliko fotografija ispred vodopada, zatim odlazimo do restorana. U dolasku prema gradu Dogubayazit posjetili smo ovo mjesto i večarali u restoranu. Tu smo napravili kraću stanku za osvježenje i okrijepu i uživanje u ljepoti ovog kraja.

Viseći most preko rijeke Muradiye

Vodopad Muradiye

Ulazak u restoran kod Vodopada rijeke Muradiye

U tom trenutku u restoran ulazi vodič i organizator expedicije gospodin Burhan sa većim brojem planinara iz BiH-a. Čestitao nam je na uspješnom usponu na Ararat i zaželio uspješan uspon na Süphan.
Nakon kratkog razgovora pozdravljamo se sa njim i nastavljamo put do grada Van, do našeg Toprak hotela koji nam je bio baza za slijedeća 3 dana. Vlasnik Toprak hotela, gospodin Harun dobro govori engleski jezik, što je jako olakšalo sporazumijevanje i naš daljnji boravak u ovom gradu. U dogovoru sa vlasnikom hotela, odlučili smo se popeti na  Süphan već slijedeći dan, u tu svrhu gospodin Harun organizirao je vodiča i prijevoz minibusom do početne točke uspona do koje se vozi od Vana 2 h, a koja se nalazi malo iznad manjeg sela Kiskilli Koyu.

Dogovoreno je da se krene u 1 h ispred hotela Toprak, a to je podrazumijevalo odlazak na večeru i rani počinak, te ustajanje u 0:00 h kako bi bili spremni u 1 h da krenemo. Minibus je stigao točno u dogovoreno vrijeme, mi smo bili spremni ispred hotela. Sjeli smo u minibus i krenuli, neki od nas su odmah zaspali, ja sam samo drijemao zatvorenim očima. U 3 h točno stižemo do početne točke uspona.

UTORAK, 22. LIPANJ 2021
USPON NA SÜPHAN DAĞI (4058 m) od Aydinlar (Kiskilli Koyu)

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Od ishodišne točke pohoda Kiskilli Koyu (2516 m), prijevoj (2730 m), vrh Süphan Dağı (4058 m). Silazak istim putom uspona. Ukupna dužina gpx traga 14,3 km. Vrijeme gpx traga 7 h i 46 minuta. Minimalna visina 2508 m, maksimalna 4048 m. Visinska razlika pri usponu 1738 m, pri silasku 1701 m. Visina polazišta 2516 m. Visina odredišta 4058 m. Prosječan nagib 25%, kao što je vidljivo iz tablice.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Izlazimo iz minibusa, ruksake na ramena, lampe na glavu. Uspon započinjemo u 3 h i 14 minuta, slijedimo vodiča i bez puno priče nastavljamo dalje. Staza nije markirana, vodi po sitnom pijesku prošaranom niskim busenjem trave. Nakon 45 minuta hoda, budi se dan - sviće zora na istoku. Pogledom unazad lijepo se vide osvjetljena naselja oko jezera Van.

Pogled unazad na naselja oko jezera Van

Kako je vrijeme prolazilo, razdanilo se, na istoku smo ugledali prekrasan izlazak sunca. Napravili smo kraću pauzu i uživali u izlasku sunca.

Na stazi- pod  svjetlima

Od ishodišne točke, nakon jednog sata laganog hoda izašli smo na pješčanu – travnatu zaravan, gdje nam više nisu bila potrebna svjetla.

Pogled na istok i izlazak sunca

Nakon prijeđenih 4 km, staza izlazi na sitni sipar s rijetkim busenjima trave i vodi do podnožja manjeg grebena.

U podnožju manjeg kamenitog grebena - kratka stanka za odmor i okrijepu prije uspona po zahtjevnijoj dionici puta.

Da ublažimo monotoniju po siparu, evo malo osvježenja u cvijeću

Od ove točke napuštamo sitni sipar i nastavljamo stazom koja po serpentinama vodi oštro uzbrdo  po kamenim pokretnim blokovima. Pomislio sam da je ovo najteži dio uspona, no kasnije se pokazalo da je bio teži uspon na sam vrh Süphan. Na ovoj dionici puta savladava se nekih 200 m nadmorske visine, prije izlaska na prijevoj (2730 m). Sa ovog prijevoja otvara se prekrasan pogled na planinu  Süphan Dağı i široki snježni kuloar i niže vrhove na sjevernoj strani prekriveni snijegom, nasuprot južnoj strani planine Süphan.

Nastavak uspona po kamenjaru

Prelazak sa velikih kamenih blokova na sipar i manje pokretno kamenje

Vrlo neugodan uspon po pokretnom, nestabilnom kamenjaru i siparu

Sa prijevoja – viđeno vulkansko grotlo planine Süphan

Od sedla, nakon pet minuta hoda dolazimo do ove pješčano – travnate zaravni prepune raznovrsnog cvijeća, sa koje se lijepo pruža pogled na vulkansko grotlo planine Süphan. Nakon prelaska ove zaravni, na njenom zapadnom kraju otvara se lijepi pogled na ledenjačku dolinu i manje ledenjačke vrhove nasuprot južnim padinama planine Süphan Dağı.

Od ove točke uspon se nastavlja po zatravljenom kamenjaru, nakon kojeg se staza spušta po pješčanom siparu sve do dna kotline na kojoj se nalazi nekoliko manjih povezanih ledenjaka. Za prelazak ovog dijela ledenjaka zbog blagog nagiba, nisu potrebne dereze ni cepin, dovoljni su štapovi. Ovaj ledenjak pruža se sve do zapadnog dijela planine, od kuda započinje uspon na vrh. Malo dalje prema sjeverozapadu nalazi se manje gorsko jezero.

Ledenjačkom dolinom dolazimo do zapadnog dijela planine od kuda započinje uspon na vrh. Nemarkirani put na samom početku vodi preko manjeg pjeskovitog sipara, nastavlja strmom padinom oštro uzbrdo po pokretnim kamenim blokovima raznih veličina u kombinaciji sa siparom i oblucima, što je u konačnici rezultiralo sporijem napredovanju, odnosno usponu.  

Ovo je najzahtjevniji dio uspona i ne smije se podcijeniti, mora vladati apsolutna koncentracija, kako ne bi došlo do neželjenih nesreća. Uz poduzete mjere opreza svi smo sretno stigli na vrh Süphan Dağı

(4058 m).

Ledenjačka kotlina s nekoliko manjih ledenjaka. S desne strane ledenjaka najbolje je uočljiva strmina planine Süphan po kojoj ćemo se penjati po pomičnim kamenim blokovima, raznim gromadama  i pločama različitih veličina i sve to u kombinaciji sa siparom i oblucima.

Po ledenjacima kroz ledenjačku kotlinu – nije potrebna uporaba cepina ni dereza. Nisu problematični za uspon.

Početak uspona po siparu – nastavak po kamenjaru

Jure snima uspon sa GoPro akcijskom kamerom

Po kamenjaru prije izlaska na vrh. S desne strane nalazi se manji ledenjak.

Vršni dio uspona

Zajednička fotografija na vrhu Süphan Dağı (4058 m)

Fotografija sa našim vodičem

Izlaskom na vrh osjećamo se ushićeno – osmjeh na licu, čestitke, stisak ruke i zagrljaj.

Vrh je označen ozidanom manjom gomilom kamenja, Turskom zastavom na limenoj ploči. Tu je i limena kutija sa upisnom knjigom. S vrha je otvoren i neograničen pogled u svim smjerovima.

Obližnji vrhovi sa sjeverne strane prekriveni snijegom i ledom. Na sjeverozapadnom dijelu u sredini slike između dva ledenjaka vidi se malo gorsko jezero.

Vrijeme odmora i okrijepe

Napravili smo dužu stanku za odmor i okrijepu te uživali u nesvakidašnjoj ljepoti planine i njenom okruženju. Nakon toga nastavili smo silazak istim putom uspona do početne točke, na kojoj nas je čekao minibus, a vozač nam je priredio ugodno iznenađenje, koje nismo očekivali.  Postavio je 4 stolice u hladu minibusa i mali stolić, na koji je narezao hladnu i ukusnu dinju. Uživali smo u tom slasnom osveženju. Nakon toga ulazimo u minibus koji nas je prevezao  do Toprak hotela u gradu Van. 

Upisna knjiga posjetitelja

Pri silasku kroz ledenjačku kotlinu

Pogled unazad na ledenjak

Pri silasku – po noći smo prošli ovim terenom, ali ga nismo vidjeli kako izgleda.

Minibus nas čeka na ishodišnoj točki pohoda iznas sela Kiskilli Koyu

Osvježenje hladnom dinjom na kraju spusta

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

Video zapis sa uspona na Suphan Dagi
https://youtu.be/djXayxaq0qM

Dolaskom do hotela, uzeli smo pauzu od 3 h, koju smo iskoristili za osobnu higijenu i odmor od napornog dana i neprospavane noći. Nakon odmora krenuli smo na večeru da proslavimo još jedan uspješan uspon na vrh -Süphan Dağı.

Na preporuku vlasnika hotela otišli smo u jedan tipičn Kurdski restoran „KervanSaray“, desetak minuta hoda udaljen od hotela. Hrana izvanredna, osoblje restorana ljubazno. Zadovoljstvo nije izostalo ! Više informacija o spomenutom restoranu možete doznati na slijedećem linku: https://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g298041-d4736651-Reviews-Kervansaray_Restaurant-Van.html

Restoran KervanSaray

OBILAZAK ZNAMENITOSTI GRADA I JEZERA VAN
Srijeda, 23. lipanj 2021
.

Karta - prikaz znamenitosti grada Van i jezera Van

Vlasnik hotela gospodin Harun je ujedno i turistički vodič, sa njim smo dogovorili obilazak znamenitosti grada i jezera Van. Nakon doručka u obilazak krenuli smo oko 9 h.

Prvi, što smo posjetili bio je Cavustepe.
Cavustepe je drevna utvrda smještena na jugoistčno 25 km od Vana uz cestu koja vodi do grada Hakkari, u dolini koja je nekad bila poznata kao Hayots Dzor. Ova drevna utvrda poznata je i kao Tvrđava Hayk. Utvrdu su koristili Uratski kraljevi tijekom 8. stoljeća prije Krista. Više informacija na linku: https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%87avu%C5%9Ftepe

Ostaci palače Uratijskog carstva

Pri obilasku ruševina palače – deset očuvanih bunara

Vodič nam objašnjava o klinčanom pismu uklesanom na kamenim blokovima

Sa našim vodičem posjetili smo čovjeka koji je svojih 55 godina života posvetio iskopavanju ruševina i dešifriranju Uratijskog pisma. Pored toga bavi se izradom suvenira u kamenu vezanih za Uratijsko carstvo.

Nakon posjete i razgledavanja palače Urartijskog carstva, na rasporedu je bio posjet dvorcu Kalesi (Hoşap Kalesi)

Hoşap Kalesi
je tvrđava (dvorac) osnovan kao vojni objekt u provinciji Van na cesti Van-Hakkari, udaljen od Vana 50-ak km. Dvorac je izgrađen davne 1643. godine na kamenjaru na sjevernoj obali rijeke Hosap. Dvorac je bio utvrđen glavnim zidinama, bastionima i kulama na sjeveroistoku i zapadu, a drugo utvrđenje izgrađeno je na sjeveroistoku. Vanjski zidovi dvorca oblikovani su prema strukturi zemljišta - okružena je zidinama koje se kreću od istoka, sjevera i zapada. Istočni zidovi djelomično su uništeni, dok su zapadni gotovo u potpunosti uništeni. Neki od bastiona koji podupiru zidove su preživjeli, a istočna i zapadna vrata potpuno su uništena. Na sjeveroistoku vanjske tvrđave nalazi se karaula. Danas postoje ostaci džamije i seoskih kuća.Dvorac su obnovili plemenski gospodari Mahmudi i Hosapov guverner Sari Süleyman Bey. Pri obnovi dodan je novi ulazni toranj.

Dvorac Kalesi

Unutar dvorca Kalesi

Ostaci obrambenog zida iznad sela

OTOK AKDAMAR na jezeru Van
U nastavku obilaska, odlazimo do jezera Van i otoka Akdamar. Jezero Van (Turski: Van Gölü) - Kurdski: Behra Wanê) je najveće jezero u Turskoj i drugo po veličini na Bliskom istoku. Ono je jedno od najvećih jezera na svijetu bez odljeva. Površina jezera je 3 700 km², volumen 607 km², dužina 119 km², širina 80 km² i dubina 451 m. Voda u jezeru je boćata i nije pogodna za piće a ni za navodnjavanje. Jedina vrsta ribe koja živi u toj alkalnoj vodi je  Chalcalburnus tarichi -slatkovodna riba koja se privikla na tu slanu alkalnu vodu.

Jezero ima nekoliko otoka, među njima najveći je otok Akdamar na kome se nalazi Armenska crkva - duhovno i kulturno središte istočnog kršćanskog svijeta. Zbog svoje arheološke važnosti otok je proglašen zaštićenim područjem a od 2015. godine uvršten na privremenu UNESCO-vu stalnu listu svjetskog nasljeđa. Do otoka Akdamar se dolazi brodom, vožnja traja 10-ak minuta. Za posjet otoka treba kupiti kartu za brod a nakon pristajanja treba kupiti ulaznicu za posjet zanamenitostima ovog otoka.

Otok Akdamar

Još jedan ugašeni vulkan Mount Çadır, viđen sa otoka Akdamar

Slika posuđena sa web stranice kako bi se pokazao ukupan kompleks crkve  „Preporod info“ - Islamska zajednica u BiH-u

Armenska crkva Akdamar
Crkva Svetog Križa ili Katedrala Svetog Križa stoji na otoku Akdamar u sredini jezera, sagradio je arhitekt Manuel 7. - 915. godine po naredbi kralja Gagika I. da bi u nju smjestio dio Istinskog križa, za koji se navodi da je u područje Van donijet u 921. stoljeću nakon što je prokrijumčaren iz Jeruzalema u Iran. Crkva, smještena na jugoistoku otoka, u arhitekturi se smatra jednim od najsjajnijih djela srednjovjekovne armenske umjetnosti. Vanjski dio crkve, izgrađene od kamena crvenog andezita, ukrašen je bogatim biljnim i životinjskim motivima u niskim reljefima i prizorima iz Biblije. S ovom značajkom crkva ima jedinstveni položaj u armenskoj povijesti arhitekture. Katedrala Svetog Križa vjerno je obnovljena u izvornoj strukturi između 2005. i 2007. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma.

Prikaz Davida i Golijata nalazi se među širokim nizom bareljefnih rezbarija koje ukrašavaju vanjske zidove. Iako je katedrala pretvorena u muzej spomenika, njezino vjersko nasljeđe još uvijek je nepogrešivo. Katedrala Svetog Križa vjerno je obnovljena u izvornoj strukturi između 2005. i 2007. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Crkva je ponovno otvorena kao muzej 29. ožujka 2007. godina a u rujnu 2010. godine tursko Ministarstvo kulture i turizma otvorilo je crkvu Akdamar za molitvu samo jedanput u godinu dana.

Crkva Svetog Križa ili Katedrala Svetog Križa na otoku Akdamar

Unutrašnjost crkve

Po završetku posjete crkvi Svetog Križa na otoku Akdamar, uslijedio je povrat u Van a na rasporedu obilaska predviđen je posjet uzgajalištu Vanske mačke.

Vanska mačka (Van Cat)
Turska van mačka potječe iz područja oko jezera Van u istočnoturskoj pokrajini u Anatoliji, ali im se pradomovina proteže na područja nizine oko jezera, tj. na Gruziju, Irak, Iran, Azerbejdžan i Armeniju. Prvi zapisi o turskim van mačkama pronađeni su na rezbarijama hetitskog nakita.

U doba rimskog osvajanja ovih predjela, likovi Turske van mačke bili su omiljeni motiv na pečatima, ornamentima, čak na zidovima armenskih crkava. Van-mačke su relativno velike, imaju kredasto bijelu dlaku, ponekad rumene boje na glavi i stražnjim dijelovima, imaju plave ili jantarne oči ili imaju heterokromiju-oči različitih boja. Turska van mačka da današnjih dana nije se promijenila, imaju urođenu sklonost prema plivanju, osobina koja ih izdvaja u svijetu mačaka. Sklonost prema vodi nije neka novostečena osobina, jer su u armenskim narodnim pjesmama opjevani događaji vezani za mačke i ribare.

Vanska mačka - potpuna heterokromija kod mačke: jedno oko plavo, drugo žuto

Po završetku posjete Vanskoj mački, uslijedio je i posljednji posjet Van Castle - (Dvorac Van).

Van Castle - (Dvorac Van)
Citadelu Van ili tvrđavu Van izgradila je drevna civilizacija, kraljevstvo Urati, između 9. i 7. stoljeća prije Krista. Tvrđava je izgrađena s pogledom na ruševine Tušpe, uratske prijestolnice, ujedno je i najveći primjer ove vrste gradnje. 

Zgrada je izrađena od dvije vrste materijala, a niže razine izrađene su od neožbukanog bazalta, iako je ostatak izgrađen uobičajenom i skromnijom opekom od blata. 20 metara iznad zemlje isklesan je natpis koji je isklesan u dvije generacije kraljeva. Kralj Darius izvorno je isklesao nišu i ostavio kamen glatkim kasnije. Kralj Kserks Veliki napisao je svoj natpis na 3 jezika, staroperzijskom, babilonskom i elamitskom. Ono što ovaj natpis čini jedinstvenim je jedini kraljevski natpis Ahaemenida izvan Irana.
Članak na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Van_Fortress

Dvorac Van

Do dvorca se dolazi lijepo uređenom stazom

Dvorac Van – slučajni susret s Ismailom Demirom i njegovim prijateljima koji nam je bio vodič na usponu na  Süphan Dağı

Grad Van viđen sa dvorca

Nakon obilaska dvorca uslijedio je povratak do hotela. Ovo je bio sadržajan i cjelovit obilazak povjesnih znamenitosti grada Van, kojeg ćemo pamtiti po njegovoj jedinstvenoj prošlosti, bogatiji za još jedno iskustvo koje nas je približilo kroz životopisni labirint povijesti. Ovo je kraj nešeg 8 dnevnog boravka u Turskoj. Slijedeći dan poslije doručka uslijedio je odlazak na aerodrom i povratak kući.

Video - obilazak znamenitosti jezera i grada Van

LINK – Album fotografija:
https://photos.google.com/share/AF1QipMX-sh9EJ1MVtVAAvAa6Zi-l4dcFF-_c8WVJpAZRZHMnmmRb8T4ZBqp1Ddqa_aFZA?key=WjRRdDRrbXlhWkNMbmphVHk2Mm1sODVvcEJDNTRB