Uspon na Ararat

Vrijeme avanture – (16. - 24.06.2021.)
Ararat
je vulkanska planina kupolastog oblika, prekrivena vječnim snijegom, najviši je vrh suvremene Turske  s nadmorskom visinom (5.137 m). Planina se nalazi na sjeveroistoku Turske, udaljena 16 km od Irana i 32 km južno od Armenije. U biblijskoj knjizi postanka ova  je planina označena kao mjesto gdje se nasukala Noina arka. Manji vrh, Mali Ararat (3.896 m), uzdiže se jugoistočno od glavnog vrha. Plato od lave proteže se između dva vrhunca. Tehnički, Ararat je stratovulkan, formiran od bujica lave i užarenih stijena. Ararat pripada kavkaskom masivu.

Posljednja aktivnost planine bio je veliki potres u srpnju 1840., s centrom oko klanca Ahora, sjeveroistočna provalija koja se obrušava 1.825 metara od vrha planine. Iako se planina nalazi u Turskoj, Ararat je nacionalni simbol Armenije, gdje se ponekad naziva Masis (Մասիս), i nekada je bio armenski teritorij dok nije došao u turske ruke oko 1915. Planina Ararat predstavljena je u centru armenskog grba. Planina se jasno vidi sa skoro svih lokacija u Armeniji, uključujući glavni grad Erevan (zapravo, najbolje se vidi iz samostana Hor Birap), a armenski umjetnici ga često prikazuju na slikama, obsidijanskim gravurama i tablama za backgammon. Bez obzira na to, turske vlasti strogo kontroliraju strance koji se penju na Ararat i ne dozvoljavaju Armencima uspon.

Uspon na Ararat se najčešće izvodi sa južne strane iz Iğdıra. Makadamski put vodi do 2200 m odakle se put nastavlja pješice. Kurdski nomadi koji žive na obroncima planine, obavljaju prijenos stvari, pa čak i ljudi na konjima i mazgama do visine od 4200 m. Prvi bazni logor smješten je na 3200 m, iako je naš gps uređaj pokazao drugu nadmorsku visinu (3363 m), u kampu postoji tehnička voda, a od lokalnih stanovnika je moguće kupiti vodu za piće. Put do njega je blag i širok, dok se odatle nagib terena naglo povećava, a promjenu nagiba prati i nestanak vegetacije. Na visini od oko 3800 m se nalazi zimski bazni logor.

Najviša točka do koje konji i mazge iznose opremu je mali plato na oko 4200 m na kojem se tijekom ljetnih meseci nalazi drugi bazni logor iz kojega se kreće na uspon. Pored logora se nalazi urvina koja je ostala otapanjem ledenjaka u kojoj se sa vremena na vrijeme ruše stijene uz strahovitu buku. U logoru postoji voda za piće tzv. snježnica (voda nastala topljenjem snijega). Iz ovog baznog logora se najčešće kreće na završni uspon, iako postoji još jedan bazni logor na većoj visini za slučaj nužde, a uspon po kamenjaru traje sve do 4900 m na koliko se nalazi granica vječnog snijega. Izvor (https://hr.wikipedia.org/wiki/Ararat)

Ararat – viđen od grada Dogubayazit

Prikaz staze uspona na Ararat

Opis puta
Ekipa za uspon na Ararat je sastavljena od 8 članova iz dvije države: BiH-a i HR-a. Iz grada Livna ekipa u sastavu: Marino, Ante, Tomislav, Josip i Nikola, iz Hrvatske Jure, Vladimir i moja malenkost. Od petročlane ekipe ja poznajem samo Marina, on nas upoznaje s ostatakom ekipe prethodno spomenute.

1 dan - srijeda 16.06.2021.
Let iz Zagreba za Istanbul, potom za grad Van, gdje nas je dočekao profesionalni lokalni vodič za planinarenje i alpinizam - Burhan Çevarun s preko 20 godina sjajnih iskustava u vođenju ekspedicija na najviše vrhove Turske i diljem svijeta. Od Vana transfer do grada Dogubayazit. Na tom putu nakon 1:30 h zaustavljamo se na rijeci Muradye – Selalesi – večera u restoranu iznad prekrasnih slapova spomenute rijeke, potom nastavak vožnje do Boutique Eturn hotela u gradu Dogubayazit. Spremamo stvari po sobama, potom dogovor s vodičem za sutrašnji dan za obilazak znamenitosti grada. 

Zračna luka Van, gdje nas je dočekao Burhan Çevarun – transfer do grada Dogubayazit-a

Slapovi na rijeci Muradye

Prelazak do restorana preko visećeg mosta na rijeci Muradye

Dolazak u Ertur hotel - smještaj po sobama i dogovor za sutrašnji obilazak gradskih znamenitosti

2 dan - četvrtak 17.06.2021.
Posjet Dvorcu Isak Paşa Sarayi  i Noinoj arki (Nohovoj arki), potom obilazak grada i zanimljivih građevina, tipičnih obrtničkih radionica, tržnice i…  kako bi se upoznali s kulturom življenja ovog podneblja. Nakon jutarnjeg obilatog doručka ispred hotela čaka nas vozač kombija i krećemo do mjesta gdje se nasukala Noina arka. Za vrijeme vožnje s lijeve strane ceste pogled ne silazi s planine Ararat. Napravili smo nekoliko fotografija iz kombia, a jedna je od njih poslužila za naslovnicu ovog putopisa. Vozač ne govori engleski, a niti bilo koji drugi jezik osim turskog, što je stvaralo problem komunikacije. Za pomoć priskočio bi nam Google prevoditelj. Vozač nas je dovezao do brežuljka na kojem se nalazi prezentacijski centar, nažalost, bio je zatvoren i pokazao nam je mjesto gdje se nasukala Noina arka, od kuda se naziru njeni obrisi, što se na fotografiji može primjetiti – arka prepolovljena na dva dijela.

Prezentacijski centar - zatvoren

Ovako sam ja vidio obrise Noine arke (prepolovljena na dva dijela).

S ove lokacije otvara se lijepi pogled na Veliki i Mali Ararat

Povratak s kombijem nastavljamo kružno po prašnjavoj makadamskoj cesti koja vodi kroz izuzetno siromašna sela pokrajine Ağrı – (graniči s Iranom). U nastavku puta odlazimo u obilazak Dvorcu - Palači Isak Paşa Sarayi.

Palača Isak-paše, smještena je u blizini – iznad grada Dogubajazyta, jedna je od rijetkih i izuzetnih primjera osmanske arhitekture. Izgradnju je 1685. godine počeo Čolak Abdi-paša, međutim, završio ju je njegov unuk Ishak-paša 1784., 99 godina poslije.
Kompleks se sastoji od vanjskog i unutrašnjeg dvorišta, džamije, medrese, prostorija za sluge i gardu, zatvora, skladišta za namirnice, hamama, harema i bašte. Dakle, raspolaže s ukupno 336 prostorije.

Palača Isak Paşa Sarayi

Palač Isak Paşa Sarayi u pozadini grad Dogubayazit

Iz palače lijepo se vidi grad Dogubayazit

U predvorju dvorca Isak Paşa Sarayi

U blizini, prema istoku nalazi se turba Ahmet babe. Tu mještani dolaze i na hodočašće ali i na piknik sa obitelji. Nakon obilaska grada odlazimo do hotela, tuširanje, osvježenje hladnim napicima i doček ekipe koja dolazi iz BiH-a - grada Livna.

Uslijedila je zajednička večera, a nakon toga pripreme – pakiranje stvari  za sutrašnji uspon do baznog logora.  Od vodiča dobili smo detaljne upute, bitne za uspon do baznog kampa.

Dok se čeka večera – jedna zajednička fotografija kompletne ekipe spremne za uspon na Ararat.

3 dan - petak 18.06.2021.  – Uspon do baznog kampa
Konačno, došao je i taj dan da se krene prema vrhu Ararat. Ekipa vrsnih ljudi, odličnih visokogoraca, speleologa i planinara - iskreno druženje uz dobro raspoloženje i timski rad koji je rezultirao potpunim uspjehom je nešto što ćemo još svi skupa dugo pamtiti.

Uspon na  Ararat predstavlja neodoljiv izazov i fantastično iskustvo koje se doživljava i koje se duboko urezuje u naša srca i sjećanja, ali se teško opisuje i prepričava. Na nekim od svojih putopisa istaknuo sam: Što je uspon na vrh neke planine teži i zahtjevniji, izazov je veći. Osobno, uživam u izazovnom penjanju u okruženju i ozračju planine koja spaja napor, opasnost, umor, strah, jezu,  ljepotu divljine i poglede koje nikakve riječi ne mogu opisati niti ih fotografija može istinski dočarati. To je nezaboravno iskustvo koje treba osjetiti i doživjeti.

Za uspon na Ararat koristili smo autoriziranu agenciju http://www.mtararattrek.com/, koja pribavlja sve potrebne dozvole i sve logističke i vodičke usluge. U jutrarnjim satima ispred hotela dočekala su nas dva kombija. U prvi kombi utovaramo transportne torbe, a drugi kombi poslužio je za prijevoz nas planinara. Od hotela, nakon 1 h i 30 minuta stižemo do kraja makadamske ceste iznad sela Cevrime – ishodišne točke pohoda koja se nalazi na 1200 m nadmorske visine. Naš gpx je pokazao nešto nižu visinu (2150 m). U ovom putopisu koristit ću nadmorske visine koje je postavila gore spomenuta agencija.

Od ove točke transportne torbe se tovare na konje, a mi uzimamo ruksake s najnužnijom opremom. Uspon započinjemo širokim putom najprije kroz kamenjar, zatim se nastavlja zapuštenom nekadašnjom cestom koja vodi kroz nisku makiju i pokoju travnatu zaravan na kojima smo zatekli dosta krava i stada ovaca. Ovaj zapušteni put predstavlja pokušaj izgradnje makadamske ceste na više visine. Kao dokaz neuspješne izvedbe su ostavljeni građevinski strojevi pri višim dijelovima ceste. Sada bi se moglo reći da je to pješačka i konjska staza kojom se dolazi do baznog kampa.

Prije uspona u holu hotela transportne torbe i ruksaci spremni za utovar. Vidno uzbuđeni, jedva čekamo da krenemo.

SHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
shodišna točka pohoda je na kraju makadamske ceste iznad sela Cevrime (1200 m), bazni kamp (3200 m), visinski drugi kamp (4200 m), vrh Ararat (5137 m). Dužina gpx traga 15,4 km. Vrijeme gpx traga 6 h i 45 minuta, Minimalna visina 2139 m, maksimalna 5115 m. Visina polazišza 2199 m. Visina odredišta 5137 m. Prosječan nagim 33%.

Izvod iz analize gpx traga

Vožnja se nastavlja po visoravni kroz koju vodi makadamska cesta do ishodišta pohoda

Na ishodištu pohoda od kuda se dalje nastavlja pješačenje do baznog kampa

Na početku uspona

Cijelo vrijeme puta, Ararat nam je fokusu

Kroz makiju između koje raste trava pogodna za ispašu

Na travnatoj zaravni razapeti šatori Kurdskih nomada i stada ovaca na ispaši

Dolazak u bazni kamp

Nakon 4 h hoda kroz pustinju, gdje svaki korak podiže prašinu uz stalni pogled na Ararat uz nekoliko kraćih pauza, puni adrenalina stižemo u bazni kamp s nadmorskom visinom 3200 m, naš gpx pokazao je visinu (3363 m). Stižu i nosači sa našim stvarima, šatorima i hranom.

Smještaj u baznom kampu organiziran je u šatorima po dva planinara. Svaki šator opskrbljen je sa debelim (10 cm) podmetačem, ugodan za spavanje. Pored toga za boravak u kampu tjekom noći treba imati svoju vreću za spavanje, karimat itd. Dio opreme može se iznajmiti uz prethodni dogovor. Tako sam ja iznajmio ekspedicijsku vreću za spavanje uz prethodni dogovor.

Smjestili smo se po šatorima i nakon kratkog odmora u velikom šatoru dočekao nas je stol pun raznih delicija: grickalica,nekoliko vrsta sira, maslina, badema, oraha, lješnjaka, kikirikija, čipsa, suhih marelica, datulja, lubenice, slatkiša… Jednom riječju bilo je svega. U baznom kampu bili smo jedina grupa, ljubazni domaćini posvetili su nam punu pažnju. Nakon duže pauze došlo je vrijeme večere. Na stolu se našlo - vruća gusta juha začinjena lokalnim biljem te riža sa kuhanom piletnom bila je top kombinacija.

Temperatura u baznom kampu u toku dana može dostići i do 30° da bi u toku noći mogla pasti i od -5 do -10° C. Ovaj bazni kamp po potrebi može se proširiti još za tri puta u odnosu kako je sada postavljen. Nekoliko fotografija u baznom kampu:

U baznom kampu dočekao nas je stol prepun delicija

Odmor uz topli čaj

Bazni kamp je opskrbljen tehničkom vodom – nije preporučljiva za piće. Koristili smo isključivo flaširanu vodu.

Nakon pranja i osvježenja stopala uslijedilo je još jedno osvježenje uz hladnu pivu

Zalazak sunca – viđeno iz baznog kampa

4.dan - subota 19.06.2021.  – Uspon do drugog kampa
Sa vodičem dogovoreno je ustajanje u 8 h a doručak u 9 h. Odmah nakon doručka uslijedio je uspon do drugog kampa koji se nalazi na visini 4200 m. Od baznog kampa uspon započinjemo putom koji vodi kroz kamenjar preko manje travnate zaravni, zatim nastavlja po višestrukim širokim serpentinama uz bujični potok koji vodu dobiva topljenjem snijega i leda, sve do izlaska na greben s nadmorskom visinom (3900 m). U nastavku uspona staza vodi oštro uzbrdo kroz bazaltne kamene blokove s puno sitnog pjeska i prašine koju vjetar podiže, sve do dolaska u drugi kamp. To je jedna od negativnih strana ovog uspona. S drugog kampa se pruža predivan pogled na Mali Ararat 3 896 m.

Organizator uspona u svom planu aklimatizacije preporučuje povratak iz ovog drugog kampa koji se nalazi na 4200 m u bazni kamp na (3200 m), noćenje u njemu i slijedeći dan – uspon do drugog visokog kampa.  U dogovoru sa organizatorom i vodičem, ova procedura je preskočena i na taj način sebi smo priskrbili jedam dan više, što smo iskoristili za uspon na još jedan vrh Suphan (4058 m) – detaljni opis u slijedećem blogu „Uspon na Suphan“

Bazni kamp 3200 m

Na početku uspona prema drugom kampu

Na početku uspona

Vrijeme odmora za osveženje

Popeli smo se iznad kampa 2 - napravili pauzu za odmor, zatim radi aklimatizacije popeli smo se još 150 -200 m visinskih i nakon toga silazak u kamp.

Pogled na kamp  dok još nisu postavljeni šatori

Iz drugog kampa lijepo se vidi vrh Mali Ararat (3896 m)

5. dan – nedjelja 20.06.2021. – Uspon na vrh Ararat
Nakon večere spakirali smo nužno potrebne stvari za uspon na Ararat i raniji odlazak na spavanje. Dizanje u 01 h, lagani doručak i svi spremni, opskrbljeni vodom, toplim čajem, toplo odjeveni  te u 02 h započinjemo uspon u koloni s lampama na čelu. Uspon započinjemo oštro uzbrdo po višestrukim manjim serpentinama između kamenih blokova. Nakon 1 h hoda uspon se nastavlja oštrije uzbrdo, gdje prolazimo kroz više manjih snježišta između stijena. Prolazimo bez dereza. S visinom se povećavaju i vjetar i hladnoća, iako izlazi sunce, nije nam baš ugodno.

Nakon toga izlazimo na visinu od 4900 m, gdje stavljamo dereze. Od ove točke slijedi kraći uspon po zamrznutom tvrdom snijegu do izlaska na ledenjak i na manji prijevoj  od kuda se lijepo vidi izlazak sunca i vrh Ararat. Od ovog prijevoja slijedi manji silazak, zatim se nastavlja preko blago položene ledenjačke padine, na kraju koje započinje oštar uspon po ledenjaku do samog vrha. Temperatura je debelo ispod 0 -10°C, a možda i više te uz jak vjetar koji je puhao preko 50 do 70 km/h, što  daje osjećaj hladnoće -15°C  i više. Iz tog razloga bilo je otežano kretanje.

Na vrhu se zadržavamo vrlo malo 10-ak minuta koliko je trebalo da napravimo nekoliko fotografija. Uspon od drugog logora do vrha Ararat trajao je 4 h i 30 minuta (bruto vrijeme). Slijedi silazak istom rutom uspona do kampa 2 na 4200 m gdje nas čeka okrijepa. Tu odmaramo dva sata. Nakon odmora pakiramo stvari koje nam preuzimaju nosači te silazimo do baznog kampa 3200 m, gdje ćemo prenoćiti a slijedeći dan silazak do grada Dogubayzit. Dolaskom u bazni kamp zatekli smo dvije veće grupe planinara iz Rumunske i iz Rusije, a očekuje se slijedeći dan grupa planinara iz BiH-a, te još nekoliko manjih grupica i pojedinaca.

Vrijeme doručka u drugom kampu 01 h i 20 minuta

U koloni na početku uspona, pod svjetlom korača se u tišini, čuje se samo odjek gojzerica po pokretnom kamenjaru i udarac štapova. Svatko u svojim mislima na svoj način doživljava Ararat.

Pogled unazad na grad Dogubayzit

Izlazak na ledenjak

Sve što se više dižemo, sve su češće kraće pauze

Pogled na vrh Ararat i izlazak sunca

Jure i moja malenkost na vrhu Ararat

Zajednička fotografija na vrhu Ararat (5137 m)

Zbog jakog vjetra na vrhu se kratko zadržavamo, a nakon toga nastavljamo silazak istim putom uspona do drugog kampa.

Pri silasku s vrha Ararat

Pri silasku preko kamenih bazaltnih pomičnih blokova

Dolaskom u drugi kamp uslijedila je duža pauza uz okrijepu i dopunu zaliha vode. Organizatori skidaju šatore, tovare naše transportne torbe i mi krećemo u bazni logor, gdje ćemo prenoćiti i slijedeći dan sići do ishodišne točke pohoda, od kuda ćemo se odvesti s kombijem do Ertur hotela u Dogubayazitu.

Pri silasku prema baznom kampu

Osvježenje u bujičnom potoku koji vodu dobiva topljenjem snijega i leda

Dolazak u bazni kamp, gdje i završava ova naša avantura uspona na vrh Ararat

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu na topo karti, vertikalni profil staze te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil  staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija