• Rusija - Uspon na Cheget Peak od hotela Cheget Ozon

  Petak, 16. srpanj 2021.
  Planina Cheget sa istoimenim vrhom Cheget Peak, nalazi se na saveznom okrugu - Sjeverni Kavkaz. To je jedan od najsurovijih i najspektakularnijih planinskih lanaca na svijetu. Planina Cheget nalazi se nasuprot planine Elbrusa sa njene južne strane iznad doline Baksan. Na nižim predjelima planine napravljeno je skijalište.
  Cheget na hrvatskom jeziku znači tamno ili crno. U regiji Elbrus postoje tri planine s takvim imenom; Cheget-Tau-Chana, Cheget-Kara i Donguzorun-Gitche-Cheget-Kara-Bashy ili Maliy (mali) Donguzorun, vrh koji je bio naše odredište. Uspon na ovaj vrh često se koristi za aklimatizaciju prije uspona na Elbrus. Uspon na vrh nije zahtjevan, unatoč tome isplati se popeti – pogledi su fenomenalni.

 • Elbrus – Najviši vrh Europe, nekome majka a nekome maćeha

  Elbrus ( Russian Эльбрус Elbrus) je sa 5642  m visine najviši vrh na Kavkazu i najviša je planina u Rusiji. Hoće li se Elbrus ili Mont Blanc (4810  m) smatrati najvišom planinom u Europi, ovisi o definiciji unutarnje euroazijske granice, za koju ne postoji općenito obvezujuća definicija.

  Planina s dvostrukim vrhovima (zapadni vrh 5642  m, istočni vrh 5621 m) uspavani je, teško zaleđeni vulkan, čija se posljednja erupcija dogodila prije 2000 godina, ali koji je i dalje klasificiran kao aktivan. Udaljenost između dva vrha je 1500 metara. Nešto niži istočni vrh ima dobro očuvani krater promjera oko 250 metara. 22 ledenjaka teku s padina Elbrusa u dolinu i prekrivaju 145 km² leda.

  Sadašnje ime Elbrus vjerojatno je izvedeno iz gruzijske riječi za „stožastu planinu“ (gruzijski იალბუზი Ialbusi ). Varijante Elboros, Elborus i Elburus također su korišteni sve do početka 20. stoljeća