• PROKLETIJE –Maja E Harapit od Ropojanskog jezera

  Četvrtak, 23. rujna 2021.
  Vrh - Maja E Harapit, poznat je i pod imenom Maja Arapit i Maja E Harapit ili kako ga planinari popularno zovu albanski Mattehorn s nadmorskom visinom 2218 m. To je dominantni stjenoviti vrh koji se nalazi u Albaniji okvirno 6 km udaljen od Ropojanskog jezera, odnosno granice između Crne Gore i Albanije. S južne strane iz doline Theth vertikalno se izdiže stijenovit zid visok 800 metara. Jednako tako, sa sjeverne strane gledano iz Crne Gore izgleda dominantno i nepenjiv - nemoguć za penjanje.

   

 • Prokletije - Maja Jezerce od Karaule na Zastanu

  Utorak, 24. kolovoz 2021.
  Maja jezerce – kralj Dinarida, smještena je unutar Prokletija i zauzima posebno mjesto u srcu svakog planinara. To je najviši vrh u čitavim Dinarskim Alpama, drugi je po visini u Albaniji i šesti po visini na Balkanu s nadmorskom visinom 2.694 m. Nalazi se nekoliko kilometara unutar teritorija Albanije, kod mnogih planinara i alpinista uživa kultni status. To je jedno od najtežih, ako ne i jedno od najopasnijih uspona u albanskim Alpama. Međutim, Maja Jezerce je 28. najistaknutiji planinski vrh na europskom kontinentu.
  Maja Jezerce nije najviši vrh Albanije, od njega je viši vrh Korab (2764 m). To je granični vrh između dvije države - Makedonije i Albanije i nastavak je Šarplanine.

  Glavni adut uspona iz Crne Gore na Maja jezerce je prolazak kroz dolinu jezera – Buni Jezerces, dragulj Prokletija. Veliko jezero - Buni Jezercë (što znači 'Dolina jezera') jedno je od najvećih jezera u albanskim ...