Prokletije - Maja Jezerce od Karaule na Zastanu

MAX
MIN

Utorak, 24. kolovoz 2021.
Maja jezerce – kralj Dinarida, smještena je unutar Prokletija i zauzima posebno mjesto u srcu svakog planinara. To je najviši vrh u čitavim Dinarskim Alpama, drugi je po visini u Albaniji i šesti po visini na Balkanu s nadmorskom visinom 2.694 m. Nalazi se nekoliko kilometara unutar teritorija Albanije, kod mnogih planinara i alpinista uživa kultni status. To je jedno od najtežih, ako ne i jedno od najopasnijih uspona u albanskim Alpama. Međutim, Maja Jezerce je 28. najistaknutiji planinski vrh na europskom kontinentu.
Maja Jezerce nije najviši vrh Albanije, od njega je viši vrh Korab (2764 m). To je granični vrh između dvije države - Makedonije i Albanije i nastavak je Šarplanine.
Glavni adut uspona iz Crne Gore na Maja jezerce je prolazak kroz dolinu jezera – Buni Jezerces, dragulj Prokletija. Veliko jezero - Buni Jezercë (što znači 'Dolina jezera') jedno je od najvećih jezera u albanskim Alpama na sjeveru Albanije. Veliko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 1.800 m  i najveće je od 6 poznatih jezera. Jezero okružuju mnogi visoki vrhovi, uključujući i Maja  Jezerce s visinom od 2.694 m.
"Stijene su glazba pretvorena u kamen"
Prije otprilike dvije i pol tisuće godina Pitagora je dao ovu izjavu - i teško da postoji bolji način da se opiše svijet planina i vrhova na Prokletijama

Maja Jezerce – viđeno sa vrha Maja Rosit

PRISTUP VOZILOM (od Gusinja do Karaule - Zastana)
Kada se dođe do Gusinja vožnju treba nastaviti lokalnom cestom GU3 prema selu Vusanje (Vuthaj). Na ovom dijelu puta prolazi se pored najveće znamenitosti ovoga kraja, Ali-Pašinih izvora. Kada se dođe u Vusanje (Vuthaj), vožnju treba nastaviti prema kraju sela, gdje se nalazi još jedna znamenitost ovog kraja, vodopad Grlja, gdje i završava asfaltna cesta. Ove dvije spomenute znamenitosti nikako ne treba propustiti pogledati. Tu se ulazi u dolinu Ropojana, od kuda dalje vodi makadamska cesta do nekadašnje vojne karaule u Zastanu.

Od tu započinje uspon na Maja Jezerce. Uspon se može skratiti sa dobrim terenskim vozilom kojim se može doći do karaule na Zastanu. U koliko nemate svoje terensko vozilo kojim se može doći do Zastana, može se kontaktirati mještane koji pružaju takvu uslugu. U ovom usponu, mi smo nastavili vožnju sa ternskim vozilom Daster sa kojim smo bez većih problema došli do karaule na Zastanu koja je bila početna točka uspona.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka pohoda je karaula - Zastan (1.314 m), Dolina jezera na prosječnoj visini (1.800 do 1.850 m), Prijevoj – Ćafa (2.280 m), vrh Maja Jezerca (1.694 m). Silazak istim putom uspona do karaule na Zastanu (1.314 m). Ukupna dužina gpx traga 17,2 km. Vrijeme gpx traga (bez stajanja) 9 h i 31 minuta. Minimalna visina 1.314 m, maksimalna 2.678 m. Visinska razlika pri usponu i silasku je ista (1.506 m). Visina polazišta 1.314 m. Visina odredišta 2.694 m. Prosječan nagib 18%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Drugi dan našeg boravka u Prokletijama rezerviran je za pravi planinarski izazov - vrh Maja Jezerce. Uspon na Maja Jezerce predstavlja vrlo zahtjevan, naporan, dug i raznolik uspon, što mu daje posebnu draž i ljepotu.  Naime, na putu do vrha prolazi se kroz visoku bukovu šumu, zatravljenu dolinu sa šest jezera, preko snijega i ledenjaka, sipara i na kraju tu je prolaz kroz dva ispostavljena krušljiva kuloara - izloženi pokretnom kamenju u kombinaciji sa siparom. Stoga ne čudi da je najviši vrh Prokletija visoko rangiran na listi želja planinara i ostalih  ljubitelja prirode i planina. Ova j uspon moga bi se podijeliti u tri dionice puta: Prva dionica - od karaule na Zastanu do Doline jezera. Druga dionica od Doline jezera do prijevoja (ćafa), koji se nalazi između Maje e Kokerhones i Maje Jezerce te treća i najteža dionica od spomenutog prijevoja do vrha Maja Jezerce.

1.  dionica puta - od karaule do granice sa Albanijom

U 5 h pohod započinjemo od karaule, pored koje ima i izvor vode koji u kasnim ljetnim mjesecima presušuje, stoga se sa sigurnošću ne smijemo pouzdati da možemo pronaći pitku vodu. Za početno zagrijavanje krećemo laganim korakom po širokom kolovozu po kojemu ubrzo dolazimo do Katuna Zastan (novoizgrađena lijepa kuća). U nastavku uspona, slijedimo dobro markiranu i ugaženu planinarsku stazu koja se u širokim serpentinama strmo uspinje kroz visoku šumu. Ulaskom u visoku šumu koristili smo čeone svjetiljke sve dok se nije razdanilo. Nakon 1 h hoda i prijeđenih 2,5 km dolazimo do slomljenog i prevrnutog graničnog kamena koji označava državnu granicu između Crne Gore i Albanije.

Za prelazak granice, uobičajena je procedura da se crnogorskoj pograničnoj policiji dostavi spisak učesnika, plan kretanja, mjesto prelaska granice i broj dana boravka. Crnogorska policija valjda o tome obavijesti svoje kolege u Albaniji. Od ove točke ulazimo u Albaniju i Dolinu jezera.

Na početku uspona sa svijetiljkama na glavi

Izlazak iz visoke šume i nastavak kroz niže raslinje

Nakon 1 h kod stižemo do državne granice između Crne Gore i Albanije

2. dionica puta – Dolina jezera do prijevoja između Maje e Kokerhones i Maje Jezerce

Dolina jezera ili Buni Jezerces sastoji se od ukupno šest jezera. Ova dionica oko jezera ostavlja svakoga bez daha. To je kombinacija malih bistrih jezera i nazubljenih oštrih mnogobrojnih vrhova koji se visoko izdižu iznad doline, a njihovi vrhovi zrcale se u jezerima.  Dobiva se osjećaj da se nalazimo u jednom ogromnom amfiteatru. U ovom okruženju, moglo bi se satima i danima uživati u nasvakidašnjem prizoru, ali mora se krenuti zadanom cilju. Početkom rujna neka od njih presuše, ali najveće, koje je se nalazi u podnožju vrha Maja Bojs, uvijek ima vode. Od zadnjeg najvećog jezera oštrijim usponom nastavljamo planinarskom stazom koja nas ubrzo dovodi do prvog snijega. Dereze i cepin nisu potrebni, snijeg je pogodan za hodanje, nema propadanja, gojzerice dobro drže. Sve što se više penjemo pogledi su širi i ljepši, jednom riječju – veličanstveni. Tako laganim hodom uz češća zastajkivanja radi fotografiranja stižemo do prijevoja–(ćafa) koji se nalazi između Maje e Kokerhones i Maje Jezerce, tu završava druga dionica uspona.

Ulazak u Dolinu jezera, ispred nas prvo jezero sa desne starane planinarske staze

Kroz dolinu pored jezera na njen drugi kraj

Od jednog do drugog jezera uz prekrasne travnjake

Iznad jezera izdižu se moćni vrhovi

Nekoliko jezera nižu se jadan za drugim

Kada se nađete u ovom veličenstvenom okruženju – dobiva se osjećaj da ste u jednom ogromnom prirodnom amfitetru

Zadnje – najveće jezero

Pogled na drugu stranu od Velikog jezera

Izlazak na snježnu podlogu

Nastavak puta vodi preko više snježišta u kombinaciji sa kamenjarom

Malo snijega, malo kamenjara i tako naizmjenično do ulaska u prvi kuloar

Na blago položenoj snježnoj dionici

3. Dionica puta – od prijevoja do vrha Maja Jezerce

Ova dionica predstavlja najzahtjevniji i najteži usponn. Od ovog prijevoja do vrha preostaje nam 1,2 km, za savladavanje tog dijela puta trebalo nam je 1 h i 20 minuta, što znači da je uspon zahtjevan i težak. Na ulasku u prvi kuloar iz iskustva našeg vodiča doznajemo da mnogi planinari odustaju od daljnjeg uspona. Od spomenutog prijevoja uspon nastavljamo kroz strmi i zahtjevni krušljivi kuloar. Zbog krušljivosti penjači koji su iznad trebaju dobro paziti kako nebi došlo do odronjavanja kamenja. Iz tog razloga treba nositi kacigu i rukavice. Svaki korak mora biti provjeren i siguran. Svaki hvat rukom za stijenu treba dobro provjeriti dali može izdržat svoju vlastitu težinu, isto tako to vrijedi i za noge. Kada se prođe ovaj kuloar, slijedi strmo prečenje po uskim policama okomite padine do ulaska u drugi zahtjevniji kuloar. Uglavnom, korak po korak, uz dosta opreza i koncentracije stižemo na završni greben i do samog vrha Maja Jezerce.

Ulazak u carstvo kamenjara

Nastavlja se penjanje  kroz kamenjar, gdje je potrebna upotreba ruku

Početak ulaska u prvi kuloar

Napredujemo oprezno i polako laganim korakom prema vrhu prvog kuloara

Izlazak na vršni greben i po njemu do vrha, gdje smo zatekli grupu planinara od četiri člana iz Banjaluke. Vrh je označen velikim križom i nazivom.Vrh sa nadmorskom visinom je ispisan na kamenoj stijeni desetak metara ispred križa.

Valbona - dolina na sjeveru Albanije, 900 m iznad mora. Valbona - Tet (Theth) je popularna “ Peaks of the Balkans” planinarska transverzala  koja prati prastaru karavansku i pastirsku vezu dvije doline u Prokletijama.

Nepregledna - nestvarna divlja ljepota

Zajednička fotografija na vrhu u pozadini Maja Bojs i Karanfili

Greben Maja Jezerce

Koherhanes, Maja Bojs, Karanfili i Gusinje daleko u dolini

Zajednička fotografija sa planinarima iz Banja Luke

Čestitke na vrhu

Na vrhu smo napravili dužu pauzu za marendu i uživanje u nesvakidašnjim prizorima netaknute divlje ljepote, nakon toga nastavili silazak istim putom uspona do karaule na Zastanu.

Po snijegu pri silasku

Pri silasku iza jezera lijepo se vid vrh Maja Rosit, također naš cilj

Dolazak na karaulu na Zastanu – kraj rute

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

L I N K - VIDEO PANORAMA SA VRHA MAJA JEZERCE

LINK – ALBUM FOTOGRAFIJA