• Grčka Meteora-planinarenje i obilazak srednjovjekovnih monaških manastira izgrađenih na stijenama

    Subota, 03. rujna 2022.
    Meteora
    - je naziv za skupine stijena u obliku tornjeva – (što u prijevodu približno znači – „obustavljen u zraku ili lebdi u zraku“), a to je vidljivo i u samom izgledu manastira smještenih na vrhu litice. Područje obuhvaća oko 170 vrhova različitih oblika i visina.
    Suština Meteora, mogla bi se sažeti u jednoj rečenici - to je spoj nesvakidašnje, iznimne prirodne ljepote, tradicije, kulturno povijesnih vrijednosti, religije te fascinantne arhitekture – izgradnje samostana na vrhovima okomitih stijena. Kompleks manastira nalazi se iznad grada Kalambaka na sjeverozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. 

    Meteora je bila skupina od čak 24 manastira, danas je preostalo samo šest (pet muških i jedan ženski). To su manastiri; Veliki Meteoron (Megalou Meteorou ili Metamorphosis), Varlam (Agios Varlaam), Sveti Stjepan (Agios Stephanos), Sveto Trojstvo (Agia Triada), Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) i Rousanou (Agios ...