Ötzi-Ledeni čovjek - Martin Busch Hütte-Ötzi Fundstalle (Spomenik Ötzi)-Martin Busch Hütte-Vent

MAX
MIN

Srijeda, 11. srpnja 2018.

Ötzi ili ledeni čovjek, je glečerska mumija iz bakrenog doma, koji je, zahvaljujući izvanrednim okolnostima, sačuvana do danas. Živio je prije oko 5300 godina, pronađen je u rujnu 1991. kada je dvoje alpinista u blizini Similaunskog Ledenjaka u Otzalskim Alpama, u južnom Tirolu na granici Austrije i Italije, otkrilo njegovo mrtvo tijelo na visini  od 3210 m. U početku se pretpostavljalo da je riječ o nesretnom alpinistu, ali je kasnije utvrđeno da je to arheološki nalaz. Četiri dana nakon pronalaska, Austrijanci su tijelo premjestili na sveučilište u Innsbrucku sa svim drugim pronađenim predmetima. Obzirom da je pronađen u Ötztal Alpama po tome dobiva popularni nadimak Ötzi ili Ledeni čovjek. Preciznim mjerenjem, kasnije je utvrđeno da je ležao 90 m unutar Italije, pa je 1998. prenesen u Muzej u Bolzano. 

Prema znanstvenim istraživanjima, u trenutku  smrti Ötzi je ima 45 godina, bio je visok 1,65 metara, težio je oko 61 kilograma. Ötzi je imao ukupno 61 tetovažu, raspoređenu po tijelu što  se povezuje s današnjom modernom akupunkturom. Uz njega su pronađeni bakrena sjekira, luk i strijele. Dugo se smatralo da je Ötzi umro od gladi i hladnoće, no pomoću kompjutorske tomografije otkriveno je da je ledeni čovjek umro nasilnom smrću. Pokazalo se da je Ötzi umro od iskrvarenja kada mu je strijela probila arteriju. On je najstarija prirodna ljudska mumija u Evropi, te je ponudio dotada nedostupan uvid u život u vrijeme bakarnog doba.

Fundstelle Ötzi – (Spomenik Ötzi-Ledeni čovjek)

PRISTUP AUTOMOBILOM ( do sela Vent u Austriji)

Do naselja Vent može se stići preko Italije ili Austrije. Naš odabir je preko Austrije. Obzirom, da dolazimo iz 2 različita grada Jure iz Zagreba, a ja iz Ike - Opatija, dogovor je da se nađemo na benzinskoj pumpi na autoputu Jesenice prije tunela Karavanke. Od Ike – Opatija, preko graničnog prijelaza Rupa ulazim u Sloveniju, starom cestom do Postojne, gdje ulazim na autocestu i preko Ljubljane, Kranj, do Jesenica.

Od tu nastavljamo dalje automobilom od Jure slijedećom rutom: Villach – Salzburg – Rosenheim - Innsbruck. U Innsbrucku treba izaći na autoput A12 voziti do - izlaz Ötztal, od kuda dalje treba nastaviti vožnju lokalnom cestom 186 prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden, od kojeg preostaje još 17 km do Venta. Od Zagreba do Venta po navedenoj ruti – dužina puta 694 km. Vrijeme vožnje 7 do 8 h. Od Opatije dužina puta 660 km. Vrijeme vožnje 8 h.
U koliko se dolazi iz smjera Italije nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba izaći na autoput A12. Daljnje upute kao kod prethodnog opisa.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)

Ishodišna točka pohoda je Martin-Busch Hütte (2501 m), Ötzi Fundstalle (Spomenik Ötzi-Ledeni čovjek – 3210 m). Silazak  istom stazom do doma Martin-Busch Hütte (2501 m), te spust u naselje Vent (1900 m) Ukupna dužina puta 17,2 km. Ukupno vrijeme hoda 6 h i 08 minuta. Visinska razlika pri usponu 1375 m, pri silasku 761 m. Minimalna visina 1893 m, maksimalna 3207 m. Visina odredišta 2501 m. Prosječni nagib 12%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Martin-Busch Hütte(2501 m) nalazi se u srcu Ötztal Alpama u dolini Niedertal - idealno mjesto – baza (ljeti i zimi) za rekreativno planinarenje, turno skijanje i za klasične visoke alpske uspone, kao što su: Hintere Schwarze, Similaun, Finailspitze, Mutmalspitze, Kreuzspitzem, Saykogel, Hauslabkogel, ... To su vrhovi koji mogu zadovoljiti sve adrenalinske potrebe svakog pojedinaca, pa se u njima mogu pronaći sve grupe planinara, alpinista i rekreativaca. To je također pozornica odredišta Ötztal Trek (od doma do doma u Ötztaler Alpama).

Martin-Busch Hütte(2501 m)

Ovaj planinarski dom vrijedi posjetiti drugu subotu u rujnu kako bi se prisustvovali spektakularnom događaju povratka ovaca koje su bile na ispaši u dolini Niederthal, prema Južnom Tirolu.   Naime, u prošlosti, a i danas stočarstvo i uzgoj ovaca na ovom području bio je i ostao vrlo važan faktor opstanka. Poljoprivrednici Južnog Tirola u blizini doline Ötztal imali su samo nekoliko alpskih pašnjaka. Stoga, su tijekom ljetnih mjeseci odlučili goniti stada ovaca u susjedne visoke alpske brežuljke u dolinu "Niedertal-Ötztal".

Već je 1415. godine sklopljen ugovor između poljoprivrednika Vent-a i Schnals-a, čime je zajamčeno pravo ispaša ovaca iz  Južnog Tirola na visokim alpskim pašnjacima gornje doline Niedertal-Ötztal od sredine lipnja do sredine rujna. Danas je to posebna zanimljiva atrakcija za sudionike i turiste.

U listopadu 2011. godine Austrijska komisija za UNESCO upisuje ovu migraciju u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine.

Nakon jutarnjeg doručka u domu Martin-Busch Hütte, Jure i ja krenuli smo u 6 h i 57 minuta na uspon prema Tisenjochu (3210 m), gdje se nalazi spomenik Ötzi-Ledeni čovjek. Ova staza vodi kroz  dolinu Niederthal uz rijeku Niederjochbach, koja vodu dobiva topljenjem ledenjaka, sve do planinarskog doma Similaunhütte (3019 m). Dodatnu ljepotu dolini daju potoci koji se ulijevaju u rijeku Niederjochbach, a koji se strmo obrušavaju stvarajući mnogobrojne atraktivne slapove i manje vodopade. Nakon 20  minuta laganog hoda i prijeđenih 1,4 km dolazimo do Dornleger_a  na visinu od  2600 m - raskrižja putova na kojemu skrećemo desno u smjeru Tisenjochu- Ötzi.

Na samom početku uspona od planinarskog doma

Na polegnutom dijelu staze kroz dolinu Niedertal

Raskrižje putova zvano Dornleger.  Ravno Similaunhütte, mi skrećemo desno za Ötzi Fundstalle

Nakon skretanja planinarske staze vodi preko alpskih pašnjaka na kojima susrećemo veće skupine  stada ovaca. Na ovom dijelu staza se u kontinuitetu nešto oštrije uspinje prolazeći preko višebrojnih potočića, koji se slijevaju u rječicu Niederjochbach, sve do izlaska ne prijevoj Beim Bild (2930 m) i drugo raskrižje putova. Na ovom raskrižju lijevo se može stići do doma Similaunhütte, mi nastavljamo desno u smjeru Ötzi Fundstalle. S ovog dijela staze otvaraju se prekrasni vidici na vrhove iznad 3000 m, a posebno na vrhove Hintere Schwarze i Similaun, te na njihove ledenjake Niederjochferner i Marzellferner. 

Prelazak preko potočića, koji se strmo obrušavaju u dolinu Niedertal, pri tom praveći višebrojne manje slapove, koji svojom bukom stvaraju poseban ugođaj i avaj uspon čine ljepšim i zanimljivijim

Prema prijevoju Beim Bild

Pogled unazad na dolinu Niedertal i na vrh Kreuzspitze

Raskrižje putova na prijevoju Beim Bild

U nastavku, nakon ovog prijevoja, planinarska staza vodi preko granitnog kamenjara i ostataka snježnih dijelova, neprekidno u laganom uspinju, dok se ne stiže podno Tisenjocha, do koje se dolazi u malom usponu, najprije po ledenjaku a zatim po kamenitom grebenu pa ponovo po ledenjaku na kraj toga se nalazi spomenik "Ötzi-Ledeni čovjek" (Ötzi Fundstalle).

Vrh Similaun i njegov ledenjak Niederjochferner

Hintere Schwarze i Similaun

Prelazak preko ostataka snijega

Zajednička fotografija - Spomenik "Ötzi-Ledeni čovjek" (Ötzi Fundstalle) – (2810 m)

Pogled na jezero Lago di Vernago

Više od 5.300 godina duboko zamrznut u ledu i snijegu očuvalo se ne samo Ötzijevo tijelo, već i njegova odjeća i obuća. Izvorni nalazi pružaju otkrivau uvid u svakodnevni život čovjeka koji je živio na kraju kasnog kamenog doba. Njegovo tijelo može se pregledati kroz prozor u njegovoj hlađenoj ćeliji u muzeju u Bolzanu.

Ötzijeva odjeća, uključujući plašt od trave, kožni prsluk i cipele, je bila prilično sofisticirana. Cipele su bile vodootporne i široke, naizgled napravljene za kretanje po snijegu, napravljene su uz pomoć medvjeđe kože za đon, jelenje kože za oblogu, te veziva u obliku granja. Meka trava je obmotana oko cipele te je služila umjesto čarapa.

Ostali predmeti nađeni uz Ledenog čovjeka su bakrena sjekira s drškom od tisekremeni nož, tobolac pun strijela s kopljištem od viburnuma  i drena s vrškom kod remena, te nedovršeni luk  od tisovine koji je bio viši od njega.

Ötziili ledeni čovjek, pronađen 1991 godine u ledenjaku

Detaljniji prikaz mumije

Izloženo mumija u muzeju u Bolzanu

Detaljan prikaz stopala

Dugotrajnim istraživanjem i radom napravljena je detaljna rekonstrukcija, kako je izgledao Ötzi, sa svom odjećom i obućom

 

 Detaljan opis na linku:  https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi 

Znanstvenici i 25 godina nakon otkrića saznaju nove stvari o Ötziju, potpomognuti razvojem novih tehnologija. 

Pozitivna strana globalnog zatopljenja je što bi se moglo otkriti još takvih skrivenih arheoloških blaga, poput nedavno pronađene cipele za koju je ispostavilo da je 500 godina starija od Ötzija. 
Ljudi su danas svjesniji da u planinama može biti mumija, a topljenje ledenjaka u nama budi nadu da bi ih moglo biti još.  

Nakon kraće pauze, nastavljamo silazak istim putom do planinarskog doma Martin-Busch Hütte, gdje se zadržavamo duže vrijeme uz osvježenje hladnim napitcima, zatim slijedi pospremanje stvari u ruksak i nastavak puta u Vent, gdje ćemo navijati i gledati utakmicu Hrvatska- Argentina.

Od doma silazak započinjemo širokom makadamskom cestom koja vodi kroz dolinu Niedertal, od sjevera prema jugu do Venta. Ova staza nema klasičnih markacija, niti bilo kakvih planinarskih oznaka.

Na prvoj trećini puta – na 3-em km od doma nalazi se planinsko sklonište Schafer Hütte (2246 m), koji može poslužiti u slučaju neočekivane i brze promjene vremena, što u ovom visokom gorju nije rijedak slučaj. Od ovog skloništa preostaje nam još okvirno 5 km do Venta.

Na početku spusta od doma Martin-Busch Hütte

Pogled unazad na Dom i greben Marzellkamm

Planinarsko sklonište Schafer Hütte (2246 m)

Jedan dio ove makadamske ceste zapriječen je lijesom i zahtijeva skretanje s makadamske ceste, na označenu  planinarsku stazu koja se spušta do rijeke Niedertalbach, prelazi preko nje preko mosta i nastavlja na desnoj strani kanjona nizvodno i nakon oko 1,5 km ponovo se vraća preko novog pješačkog mosta na makadamsku cestu. Ovo skretanje je objašnjeno na način da se na tom dijelu očekuje odronjavanje kamenja pa se korištenje makadamske cesta ne preporučuje. Većina pješaka obiđe postavljenu lijesu i nastavlja dalje po makadamskoj cesti na vlastitu odgovornost. Po ovom putu voze automobile za snabdijevanje, motoristi i biciklisti pa nije jasno zašto je zapriječeno samo za pješake?.

Na cesti prepreka – zabranjen prolaz za pješake. Smjerokaz upućuje na markiranu planinarsku stazu koja se spušta do rijeke Niedertalbach. Objašnjeno u prethodnom tekstu

Od stočarske staje, još jedan pogled unazad na vrh Similaun

Na cijeloj ovoj dionici zadnji dio staze je najstrmiji. Pri spustu na dužini od 1,2 km treba savladati visinsku razliku od 120 m do raskrižja putova na kojem desno skrećemo prema naselju Vent.

Od tu pa dalje, staza vodi do drvenog mosta kojim se prolazi preko manje rječice Niedertalbach i ulazi u naselje Vent. Most je zaključan za sva motorna vozila, osim vozila za opskrbu planinarskih domova i stočarskih koliba. Na pregradi mosta napravljena su manja vratašca koja su otključana za prolaz pješaka. Nakon prelaska mosta prolazimo kroz naselje i stižemo do hotela Vent, gdje smo odsjeli. Nakon toga uslijedio je smještaj i pripreme za utakmicu Hrvatska – Argentina i sutradan povratak doma.

Pri spustu pogled prema selu Rofen

Pri kraju spusta – naselje Vent

Prelazak preko m mosta i ulazak u naselje Vent

Dolazak u naselje Vent

Smještaj u hotelu Alte Vent

Za vrijeme utakmice s konobarima naše gore list

Pobjedu Hrvatske nad Argentino proslavljen je šampanjcem

U nastavku sljedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Akbum fotografija