Platak-Sleme-Treska-Platak (kružna tura)

MAX
MIN

Petak, 25. ožujka 2016.
Za današnji izlet i planinarenje odabrali smo mjesto Platak, poznato i omiljeno riječko skijalište. Platak je neiscrpan izvor planinarskih staza, šetnica, biciklističkih ruta i neistraženih manje poznatih vrhova i puteljaka. Naime, na Platku - PD Kamenjak iz Rijeke (u suradnji s Goranskim sportskim centrom i PGŽ) markirali su i završili sa radovima u siječnju 2014. tri planinarske šetnice u dužini 23 km. Šetnice su obilježene posebnim turističkim oznakama, kako bi se razlikovale od uobičajenih crveno – bijelih planinarskih markacija, koje se također nalaze na pojedinim dijelovima staze.

Šetnica „Sleme“ ( žuta staza) obilježena je žuto-bijelim crtama. Vodi kružno širokom šumskom stazom obroncima Slemena, uz mogućnost laganog uspona na vrh Sleme (1328 m). Za malo više napora i uz dodatan oprez, posebno je atraktivan kratki uspon na Tresku ( 1234 m) koji nudi pravi velebitski ugođaj – iz guste bukove šume kroz klekovinu bora, izlazi na izduženi kameni greben s prekrasnim pogledom na more i šumovito zaleđe. Povratak je uz planinarski dom „Sušak“.

Šetnica „Radeševo“ (zelena staza) obilježena je zeleno-bijelim crtama. Vodi šumskom –makadamskom cestom na vrh skijališta Radeševo (1363 m), sa odvojkom na vrh skijališta Trešnje (1309 m), zatim produžava do zanimljivog vrha Malo Radeševo (1364), te se spušta do planinarskog doma „Sušak“. 
Šetnica „Jasenovica“ (plava staza) obilježena je plavo-bijelim crtama. Vodi poljima Mali Pribaniš (kraća varijanta) i Veli Pribaniš (duža varijanta), gdje se često mogu vidjeti konji i ovce na ispaši. Staza uključuje lagani uspon na vrh Jasenovicu (1338 m) sa kojeg se vide planinarski domovi na Risnjaku i Snježniku u nacionalnom parku „Risnjak“. Povratak je uz planinarski dom Platak. 

Pogled na Tresku i Sleme s Mličnog vrha

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Platka)
Osobnim automobilom krenuli smo iz Ike u 8 h i 30 minuta. Na čvoru Matulji ulazimo na autocestu i vozimo se do naplatnih kućica na Kikovici. Izlazimo s autoputa i dalje nastavljamo starom cestom Rijeka – Zagreb iznad zaselka Kamenjak do odvojka za Platak, i dalje 9 km do velikog parkinga, gdje i ostavljamo automobil.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama):
Početna točka ishodišta je veliki parking ispred baze Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) (n/v 1110 m), dom Sušak (1127 m), Sleme (1328 m), Treska (1234 m), povratak kružno do parkinga (n/v 1110 m). Dužina staze 8,1 km. Vrijeme gpx traga 4 h i 20 minuta. Minimalna visina 1110 m, maksimalna 1312 m. Visinska razlika pri usponu 427 m, pri silasku 426 m. Visina odredišta 1234 m. Prosječan nagib 11%.

Staze – šetnice na Platku označene različitim bojama

Za današnji izlet odabrali smo „Šetnicu Sleme“  (žuta staza). Istovremeno, dijelom ove šetnice ide i planinarska staza od parkinga na Platku do vrha Slemena i nazad, dok šetnica radi kružnu turu preko Treske.
S parkinga krenuli smo u 9 h i 10 minuta, asfaltnom cestom do doma Sušak. Staza dalje nastavlja širokom makadamskom cestom koja vodi do Gornjeg Jelenja. Na stazi je 20-tak cm snijega, prilično je tvrd i noga ne propada. Nakon prijeđenih 900 m od ishodišta, napuštamo makadamsku cestu, od kuda staza nastavlja dalje šumskom vlakom, koja nas uskoro dovodi do prvog raskrižja (1). Na ovom raskrižju staze se razdvajaju: lijevo za Tresku, desno za Sleme i Tresku. Nedaleko od ovog raskrižja  200 m dalje nalazi se drugo raskrižje (2): lijevo odvaja se staza za Sleme, desno za Tresku.

Na parkingu – spremni za pohod

Na početku široke makadamske ceste prekrivene snijegom

Na sniježnoj stazi

Raskrižje (2): lijevo Sleme, desno za Tresku

Na ovom križanju napuštamo šumsku vlaku i započinjemo uspon na vrh Slemena šumskom stazom, koja prolazi kroz gustu bukovu šumu i nakon 30 minuta laganog hoda stižemo na vrh Slemena. Na toj dionici svladava se visinska razlika 140 m na dužini od 800 m. Na cijeloj dužini ovog puta do vrha Slemena prate nas dvojne markacije: crveno bijela – planinarska i žuto bijela markacija šetnice. Vrh Sleme je šumovit - zapravo to je izduženi mali greben koji se proteže sjeverozapad – jugoistok u dužini 150 m. Sam vrh se nalazi na kraju grebena na jugoistočnoj strani na nadmorskoj visini 1328 m. Cijela dužina grebena prekrivena je visokim nanosima snijega preko  2 m.

Na stazi prema vrhu Sleme - kroz bukovu šumu

Na stazi prema vrhu

Sa vrha Slemena pruža se široki pogled na sve strane. Prema sjeveru lijepo se vide obližnji vrhovi Risnjak, Snježnik, Guslica i Slovenski Snežnik, prema jugoistoku, nedavno posjećeni vrhovi: Mlični vrh, Vela i Mala Pliš, dalje pogled seže prema vrhovima Gorskog Kotara i sjevernog Velebita. Danas je nešto lošiji pogled na Kvarnerski zaljev i Učku zbog sumaglice.

Risnjak

Pogled na Snježnik Srednji vrh i Guslicu

Slovenski Snežnik

Greben Slemena prekriven visokim nanosima snijega

Na grebenu

Zajednička fotka na vrhu Slemena

Nakon kraćeg zadržavanja, napuštamo vrh Sleme i silazimo do raskrižja istim putom kojim smo se i popeli. Od ovog raskrižja staza nastavlja šumskom vlakom južnim obroncima Slemena prema Treski. Ova dionica puta (1,6 km) gotovo je polegnuta i kreće se na prosječnoj nadmorskoj visini 1200 m do raskrižja (3) - odvojka za Tresku. Iako je staza položena, brže kretanje onemogućili su nanosi snijega visoki do 1 m, na kojima se često propadalo do koljena. Put prema Treski započinje spustom, gdje se gubi na visini 30-tak metara, a potom započinje kratki, ali oštriji uspon kroz gustu bukovu šumu, pri vrhu i klekovinu, te izlazi na kamenu glavicu i vrh Treske (n/v 1234 m). Treska predstavlja mali kameni greben u  dužini 120 m, koji se pruža u smjeru sjeverozapad – jugoistok, a sam vrh je na jugoistočnom dijelu grebena. Tu na vrhu susrećemo i planinarske markacije. To je zapravo planinarska staza koja povezuje vrh Tresku sa Mličnim vrhom.

Na spustu sa Slemena

Na stazi prema Treski

Nanosi snijega na stazi prema Treski

Raskrižje: desno za Tresku, lijevo do doma Sušak

Prema vrhu Treska

Pogled prema vrhu Treske

Sa ovog vrha, jednako su lijepi pogledi kao i sa vrha Slemena.

Pogled na Grobničke Alpe

Na grebenu Treske

Pogled na Kamenjak, more i otok Krk

Pogled prema Mličnom vrhu, Veloj i Maloj Pliši (nedavno posjećeni vrhovi)

Na vrhu Treske

Vrijeme marende

Nakon duže pauze za odmor i marendu, napuštamo vrh Tresku spuštajući se istim putom do raskrižja i izlaska na šumsku vlaku, od kuda nastavljamo kružno prema domu Sušak. Od ovog raskrižja 500 m dalje dolazimo do slijedeće križanja: desno odvaja se planinarska staza za Tresku, koja vodi od Mličnog vrha. Ove dvije staze dijele stotinjak metara isti put, nakon toga: desno odvaja se planinarska staza za Mlični vrh, mi nastavljamo lijevo šumskom stazom koja obilazi sjeverne obronke Slemena. Ovaj sjeverni dio staze je polegnut kao i s južne strane Slemena – kreće se na prosječnoj nadmorskoj visini od 1200 m, sve do prvog raskrižja, gdje i završava kružna tura.  Nakon toga vraćamo se istim putom do doma Sušak i ishodišta pohoda – parkinga, gdje i završava naša današnja avantura „Šetnicom Sleme“.

Na početku spusta s Treske

Na stazi sa sjeverne strane Slemena

Na kraju staze prema parkingu

U nastavku slijedi gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija, koje nisu obuhvaćene ovim blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topografskoj karti (DGU), s označenim križanjima i vrhovima

Vertikalni profil staze

3d - profil staze

LINK - Album fotografija