Kamenjak – Grebenski nemarkirani put

MAX
MIN

Subota, 07. travnja 2018.
Kamenjak,

je mala izdvojena skupina strmih vapnenačkih litica i vrhova koji se izdižu iznad šumskog pojasa sjeveroistočno od Grobničkog polja, okružena sa zapadne i sjeverne strane Lujzianom - starom cestom Rijeka – Zagreb, te s južne strane autocestom. Greben Kamenjaka pruža se dinarskim smjerom sjeverozapad-jugoistok u dužini 1,5 km. Na njegovom hrptu ističu se tri karakteristična vrha: glavni vrh V. Kamenjak ili V. Kamičina (838 m), bezimeni srednji vrh (787 m viši je 20 m od M Kamenjaka, ali nije planinarski obrađen), te M. Kamenjak ili M. Kamičina (767 m), koji je najatraktivniji i s najljepšim pogledom, a njegove strme litice s jugoistočne strane omogućavaju alpinističko penjanje.

Pogled na Kamenjak s planinarske staze od Štaba za Velu Pliš (10. veljače, 2018)

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Kamenjaka)
Osobnim automobilom krenuli smo iz Ike u 9 h i 20 minuta. Na čvoru Matulji ulazimo na autocestu i vozimo se do naplatnih kućica na Kikovici. Izlazimo s autoputa i dalje nastavljamo starom cestom Rijeka – Zagreb do zaselka Kamenjak - manjeg proširenja s desne strane, uz kameni zid koji služi kao burobran. Od tu smo krenuli na uspon po grebenu Kamenjaka.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)
Zaselak Kamenjak kod kamenog zida (burobrana) - 15 km udaljeno od Rijeke na staroj cesti Rijeka – Zagreb (n/v 545 m), bunker (n/v 675 m), vidikovac sa sjeverozapadne strane (n/v 825 m). V. Kamenjak (n/v 837 m), Bezimeni srednji vrh (n/v 787 m), M. Kamenjak (n/v 767 m), te povratak planinarskom stazom od M. Kamenjaka do ishodišta pohoda – zaselka Kamenjak na staroj cesti Rijeka-Zagreb do parkinga uz burobran (n/v 545 m). Ukupna dužina staze 5,2 km. Visinska razlika pri usponu 464 m, pri spustu 454 m. Aktivno vrijeme hoda 1 h i 38 minuta.  Vrijeme stajanja 3 h i 05 minuta. Ukupno provedeno vrijeme 4 h i 43 minuta.

Izvod iz analize gpx traga

Moj prvobitni cilj današnjeg planinarskog izleta bio je predviđen za penjanje s Alpinističkim klubom Put iz Rijeke u sklopu vježbe s tečajcima (Alpinistički tečaj) na Malom Kamenjaku. U zadnjem trenutku predomislio sam se i odlučio popeti se nemarkiranim putom po grebenu Kamenjaka te nakon toga pridružiti se penjanju. Ovom izletu pridružio se 12 godišnji Filip uz suglasnost tate koji penje i osigurava tečajcima na Kamenjaku.
Ishodišna točka za uspon po grebenu Kamenjaka je burobran kod istoimenog zaselka Kamenjaka na staroj cesti Rijeka – Zagreb. Tu je veće asfaltirano proširenje s desne ceste uz burobran - mogućnost parkiranja nekoliko automobila.

Na početku kamenog zida – burobrana započinjemo uspon po grebenu, na kraju burobrana je parking

S ceste od zida - burobrana sa zapadne strane ulazimo direktno u kamenjar i nisko šumsko raslinje. Na tom  dijelu pronalazimo najlakši mogući prolaz kroz gustiš i poveće odvojene kamene grote. Nakon prijeđenih stotinjak metara izlazimo na planinarski put koji dalje vodi na Mali Kamenjak. Nastavljamo 20-tak m hoda po njemu, a potom skrećemo ulijevo i od tu ulazimo na kameniti dio grebena.

Kroz šumarak po većim kamenim grotama

Izlaskom iz niskog šumskog raslinja ulazimo na grebenski dio nemarkiranog puta

Izlazak na goli kamenjar

Nakon 20 minuta penjanja digli smo se na visinu od 666 m, od kuda se otvara prekrasan pogled na Automotodrom, Grobničko polje, Riječki zaljev, na Vojak i cijeli greben Učke. Karakteristika daljnjeg hoda po grebenu svodi se na naizmjenično spuštanje i dizanje, pritom cijelo vrijeme skakanje od kamena na kamen. Na mjestima i zahtjevnim penjanjem. Ocjena težinel penjanja po grebenu po međunarodnoj ljestvici na temelju vlastite procjene (UIAA I/II+/AO). Nakon 1 h grebenarenja stižemo do najzahtjevnijeg spusta i izlaska na planinarsku stazu, koja vodi preko bunkera na Mali Kamenjak.

Pogled na dio grebena prema sjeveroistoku

Na nešto zahtjevnijem dijelu penjanja

Izlazak na greben od kuda se lijepo vidi vrh Velikog Kamenjaka

Na zahtjevnijem dijelu spusta u vrtaču, gdje izlazimo na planinarsku stazu (orijentir cisterna za vodu). Slijedimo dalje planinarsku stazu do bunkera. Nakon kraće pauze, kod bunkera napuštamo planinarsku stazu i nastavljamo oštrim usponom direktno prema vrhu Veliki Kamenjak. Na tom dijelu uspona otvaraju se lijepi vidici prema Malom Kamenjaku, Učki, Riječkom zaljevu i otocima.

Nakon težeg spusta izlazimo na planinarsku stazu po kojoj dalje nastavljamo do bunkera. Uz stazu mnogo je medvjeđeg mladog luka

Kraći odmor na bunkeru

Od bunkera prema vrhu Veliki Kamenjak započinje oštar uspon po razlomljenim samostojećim stijenama

Lijep vidik na Mali Kamenjak

Podno samog vrha izlazimo na vidikovac na kojem se nalazi građeno udubljenje slično bunaru, koje je služilo kao vojno spremište. Pored toga nalazi se betonirano udubljenje s izlazima za osmatranje, koje je služilo i kao rov. S ovog vidikovca pogledi su jednako lijepi kao i s vrha V. Kamenjaka. Do ovog vidikovca vodi i planinarska staza, po kojoj se može doći na vrh.  No, mi slijedimo grebenom do samog vrha Veliki Kamenjak.

Panoramski pogled preko zaleđa Rijeke na greben Učke

Nakon napornih 2 h pentranja i prijeđenih 1,7 km u 12 h stižemo na vrh Veliki Kamenjak ili Velika Kamičina (n/v 837 m službena karta DGU), dok je na stijeni ispisana visina 838 m. Tu smo zatekli mladi riječki par planinara Teu Žeželić i Igora Miškulina, zaljubljenike u prirodu i planinarenje – fanovi mog planinarskog dnevnika.

Zajednička fotka na vrhu Veliki Kamenjak s Teom i Igorom

Nakon kraće pauze pozdravljamo se s Teom i Igorom te nastavljamo spust planinarskom stazom do prijevoja između Srednjeg bezimenog vrha i vrha Veliki Kamenjak. Na tom prijevoju napuštamo planinarsku stazu i nemarkiranim putom preko manje travnate zaravni počinje prečenje po grebenu, koji nas ubrzo dovodi do vrha s nadmorskom visinom 787 m (20 m viši od vrha Malog Kamenjaka). Od bezimenog vrha  spust je prilično strm sve do izlaska na raskrižje putova i prijevoja (sedla) između sjevernog bezimenog vrha i južno M. Kamenjaka. Na ovom križanju: jugoistočno skreće put za alpinističke uspone na M. Kamenjak i za Škrljevo, ravno za bunker, te lijevo za M. Kamenjak. Od ovog sedla preostaje nam strmiji uspon mulatijerom (okvirno 5 minuta) i do samog vrha M. Kamenjaka (n/v 767 m).

S vrha Velikog Kamenjaka po lijepo građenoj mulatijeri spuštamo se do prijevoja, od kuda dalje nastavljamo grebenom preko bezimenog – srednjeg vrha

Pogled unazad na Veliki Kamenjak

Vrlo strmi spust s bezimenog – srednjeg vrha

Izlazak na prijevoj između ova dva vrha

Na vrh Mali Kamenjak dolazi se mulatijerom (767 m)

Vrh je označen natpisom imena i nadmorske visine na vršnoj stijeni. U tu stijenu je ugrađen i metalni tuljac s upisnom knjigom. S lijeve strane tuljca je planinarski žig ugrađen u kamen. S vršne je stijene vidik otvoren u svim smjerovima. Spuštamo se istim putom do prijevoja, gdje Alpinistički klub Put iz Rijeke održava vježbe penjanja u okviru proljetnog alpinističkog tečaja. Tu smo napravili dužu pauzu 1 h i 20 minuta za ručak i odmor te napravili nekoliko fotografija s penjanja.

Vrijeme ručka, odmora i priprema za penjanje. Drugi dio ekipe penje

Tečajci nezadržvo pemju

Pripreme za penjanje

Kazo na zadatku osiguravanja tečajaca

Ponavljanje – izrada sidrišta

Nakon duže pauze od ovog prijevoja nastavljam spust bez Filipa. Tu napuštamo mulatieru i ulazim na šumsku stazu, koja se strmo spušta 80-tak m niz padinu srednjeg vrha, zatim nastavlja po izohipsi srednjeg vrha i vrha V. Kamenjaka sve do bunkera, smještenog na sjeverozapadnoj strani V. Kamenjaka. Gorska služba spašavanja (RAK) – Riječkog alpinističkog kluba u bunkeru drži alpinističku opremu. Tu sam zatekao dva člana AK RAK, koji su prošli grebensku stazu. Od bunkera stotinjak metara niže nalazi se raskrižje putova: Tu skrećem ulijevo na  stazu za burobran i Soboli. Desno staza vodi preko vidikovca (2) do stare ceste Rijeka – Zagreb.

Na stazi podno grebena bezimenog vrha

Na kamenitom dijelu staze  po izohipsi podno Velikog Kamenjaka

Križanje putova

Dolazak na ishodište pohoda – burobran

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te link albuma fotografija.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK – Album fotografija