Greben Kičerina - od Plosne do Soboli

MAX
MIN

Nedjelja, 12. veljače  2017.

U organizaciji planinarskog društva Knezgrad Lovran organiziran je izlet i planinarenje u zaleđu Rijeke. Ovog puta odabrali smo „Greben Kičerina“. Ovaj greben pruža se u smjeru od jugoistoka prema sjeverozapadu u dužini  5 km, od zaselka Plosne iznad Kukuljanova do Jezeva vrha iznad Glogova.
Od zaselka Plosna (250 m) - ishodišne točke pohoda krenuli smo Seniorskim planinarskim putom do vrha Kičer – vidikovac (494 m), dalje nastavili grebenskom stazom preko Drenovog vrha (542 m),  na Suhi vrh (547 m), te spust do Glogova.Od Glogova staza se račva u dva smjera: lijevo prema zapadu do Mavrinci (duža varijanta) i desno prema sjeveru (kraća varijanta) prema Kikovici, odnosno, do gostione „Putniku“ – Soboli. Iako se ne ističu sa svojom visinom, vidici s ovog grebena i njegovih vrhova možda se ne mogu mjeriti s onima što se pružaju s Učke, Snježnika ili Risnjaka niti se njihove znamenitosti ne mogu uspoređivati, ali ono što oni pružaju toliko je drugačije i raznolikije što im daje posebnu draž i osebujnu ljepotu.

Pogled na greben Kičerina sa Suhog vrha (547 m)

PRISTUP AUTOMOBILOM (do sela Plosna)
Iz Lovrana krenuli smo osobnim automobiliom u 9 h i 15 minuta. U Matuljima ulazimo na autocestu i vozimo se do čvora Čavli. Na ovom čvoru silazimo s autoceste i nastavljamo starom cestom  do Kukuljanova, i dalje preko Škrljeva do zaselka Plosna, od kuda je polazna točka uspona na greben Kičerina.

 ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)
Zaselak Plosna iznad Kukuljanova (256 m), vrh Kičer ( 949 m),  Drenovi vrh (542 m), Suhi vrh (547 m), Glogovo ( 340 m), te gostiona Putniku u Sobolima (304 m). Dužina staze 6,2 km. Vrijeme gpx traga 3 h i 37 minuta. Visinska razlika pri usponu 846 m, pri spustu 797m. Minimalna visina 248 m, maksimalna 551 m. Visina polazišta 256 m. Visina odredišta 304 m. Prosječan nagib 29%.

Izvod iz analize gpx traga

Prijevoz je organiziran s pet osobnih automobila. Za takvu turu jedan automobil ostavljamo  na parkingu gostionice Putniku u Sobolima, s ostalim automobilima odvezli smo se do ishodišta pohoda Plosna. Pohod započinjemo  iz zaseoka Plosna u 10 h i 10 minuta. Staza 200 m vodi po asfaltnoj cesti do kapelice, od kuda dalje nastavlja nakratko kroz nisko raslinje, zatim šumskim kolovozom uz blagi  uspon, te nakon nekoliko minuta izlazi na manju zaravan, od kuda se vidi prvi bezimeni vrh grebena Kičerine. Širokim kolnim putom staza prolazi uz dolce ograđene suhozidom, a potom započinje nešto strmiji uspon, te nas uskoro dovodi do stupa dalekovoda, gdje staza skreće oštro ulijevo na široku trasu dalekovoda.  Nakon nekoliko minuta i prijeđenih 350 m laganog hoda ispod žica dalekovoda, staza skreće udesno  i nakon 20 –tak m skreće oštro lijevo, ulazi u kamenjar i prolazi opožarenim dijelom terena, te nas ubrzo dovodi do razrušenog bunkera, od kuda se prostire prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, more i otoke, na greben Učke i Ćićarije, te na naselja u neposrednoj blizini: Kukuljanovo, Čavle, Mavrince i dio Grobničkog polja.

Na parkingu zaselka Plosna – pripreme za pohod


Kapelica od kuda započinje markirani put. (marka na betonskom stupu)

Na stazi po širokom kolnom putu

Po trasi dalekovoda

Kroz opožareni dio staze

Kratka stanka za osvježenje i okrijepu

Pogled od bunkera na naselja u neposrednoj blizini i na greben Učke i Ćićarije

Nakon kraće pauze na bunkeru, za nekoliko minuta kroz kamenjar izlazimo na greben Kićerine i na vrh Kićer (n/v 494 m) označen natpisom - vidikovac. S ovog vidikovca puca prekrasan pogled prema sjeveru na vrhove: Tuhobić, mali i veliki Kamenjak, Vela Pliš i na Grobničke Alpe. Isto tako pruža se lijep pogled gotovo na cijeli greben Kičerine.

Vrh Kičer – s vidikovca pogled na greben Kičerine prema sjeveru

Pogled na Velu Pliš i na Veli i Mali Kamenjak

Spuštamo se s vidikovca i dalje nastavljamo mulatijerom koja vodi ispod samog grebena. Nakon 10-tak minuta hoda,  mulatijera s južne strane na manjem prijevoju prelazi na sjevernu stranu od kuda nam neprekidno padaju pogledi prema sjevernim vrhovima. Lijepo građena i očuvana mulatijera vodi po izohipsi ispod samog vrha grebena Kičerine. Svojim polegnutim i blagim nagibom, kao i građom podsjeća na Premužićevu stazu na Velebitu. Nakon 50 minuta hoda od Kičera mulatijera nas dovodi ispod Drenova vrha (n/v 542 m). Tu na većoj stijeni podignuta je spomen ploča Peri Sekuliću poznatom planinaru i dugogodišnjem pročelniku sekcije „Seniori“ HPD Platka. Spomen ploču postavili su planinari „Seniori“ iz Rijeke, 02. travnja, 2014. Upravo tu smo zatekli manju grupu Seniora Platak. Nakon kraćeg predstavljanja i upoznavanja napravili smo jednu zajedničku fotografiju.

Na mulatijeri s južne strane grebena

Na stazi

Na mulatijeri sa sjeverne strane grebena Kičerina

Dobro očuvana i čvrsto građena mulatijera sa sjeverne strane Kičerine

Na Seniorskom putu podno samog Drenova vrha, podignuta je spomen ploča Peri Sekuliću

Zajednička fotografija s planinarima HPD Seniori – Platak

Na mulatijeri kod spomen obilježja – u pozadini Grobničke Alpe

Sa ovog dijela staze otvara se fenomenalan pogled na Grobničke Alpe i na Kamenjak. U nastavku slijedi blagi spust  do kamenoloma i raskrižja putova. Tu nam se pružaju  dvije mogućnosti: lijevo u smjeru sjeverozapada staza vodi na Suhi vrh, desno odvaja se put koji vodi po izohipsi obilazeći Suhi vrh. U koliko se želi izbjeći uspon na Suhi vrh i spust s njega, onda je ovo odličan izbor. Ova staza vodi do šumskog kolovoza i raskrižja putova, od kuda se prema jugu može do Cernika i prema sjeveru do Soboli, odnosno do Kikovice.

Naš odabir je  uspon prema Suhom vrhu. S prilazne ceste kamenolomu staza skreće oštro lijevo i nastavlja umjerenim usponom kroz šumu, te nas uskoro  dovodi do slijedećeg križanja podno Suhog vrha: lijevo u smjeru zapada staza vodi prema kapelici na Glogovu, Cerniku i Čavlima, desno u smjeru sjevera na Suhi vrh. Od raskrižja do vrha preostaje 10 minuta oštrog uspona kroz kamenjar. Na Suhi vrh (n/v 457 m) stižemo u 12 h i 30 minuta.

Od spomen obilježja podno Drenovog vrha prema kamenolomu

Gradilište kamenoloma

Pri usponu prema Suhom vrhu

Raskrižje putova podno Suhog vrha

Kroz kamenjar prema vrhu

Suhi vrh nalazi se na nadmorskoj visini 457 m. Na stijeni vrh je obilježen nazivom i nadmorskom visinom. Na njemu se nalazi i stalna točke geodetske izmjere. S ovog vrha, kao i sa cijelog grebena pruža se lijep pogled na planinske vrhove prema sjeveru, posebice je otvoren pogled prema Grobničkim Alpama i na jugoistočni dio grebena.

Suhi vrh (n/v 547 m)

Na vrhu  - Suhi vrh kraća pauza za odmor i okrijepu

Odmor  i uživanje u prelijepim vidicima na okolne vrhove

Pogled na kamenolom i jugoistočni dio grebena Kičerine

Na vrhu 20 minutnu pauzu iskoristili smo za odmor i uživanje u lijepom i sunčanom danu i u još ljepšim vidicima. Nakon toga nastavljamo spust kroz kamenjar do raskrižja,  od kojeg nastavljamo strmi spust kroz šumu prekrivenu visokom travom. Spust od vrha do brvnare obitelji Čabrijan i na raskrižje putova na Glogovu trajao je punih 50 minuta.  Na ovom raskrižju u pravcu zapada (lijevo) odvaja se markirana staza za Cernik i Čavle, desno prema sjeveru markirani put po šumskoj cesti do gostionice Putniku i Kikovici. Mi nastavljamo prema sjeveru (desno) do  gostionice Putniku u Sobolima, gdje završava naša današnja avantura izleta i planinarenja.
Stotinjak metara iznad brvnare izgrađena je kapelica obitelji Čabrijan iz Cernika. Ova kapelica ima svoju priču.
Naime, priča počinje ovako: 1989. godine Ivan Čabrijan krenuo je u sječu drva za ogrjev. Prilikom sječe u nesretnim okolnostima pao je sa 8 m visoke litice i ostao živ bez većih ozljeda. U znak zahvalnosti „Bogu“ 2009. godine sagradio je kapelicu.

Pri spustu sa Suhog vrha

Pri spustu prema Glogovu

Dolazak do brvnare obitelji Čabrijan na Glogovu

Kapelica obitelji Čabrijan na Glogovu

Na stazi prema gostionici Putniku u Sobolima

Gostionica Putniku u Sobolima

Od ove kapelice preostalo nam je 20 minuta laganog hoda po šumskoj cesti do parkinga i gostionice Putniku, gdje dolazimo u 13 h i 50 minuta. Uslijedio je transfer vozila i ručak u Putniku.
U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu.

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - Profil staze

LINK - Album fotogtafija