Parenzana od Grožnjana do Livada

MAX
MIN

Nedjelja, 18. ožujka. 2012.
Parenzana
je naziv za staru uskotračnu željezničku prugu koja je spajala Trst, Kopar i Poreč, ili točnije TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro).To je bila uskotračna pruga dugačka 123,1 kilometra koja je povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča tako da bi u današnje vrijeme prolazila teritorijem triju država; Italije - 13 km, Slovenije - 32 km i Hrvatske - 78 km. Pruga je puštena u promet 1. travnja 1902. godine, a ukinuta tj. prestala sa radom 1935 godine. Koridor pruge je danas sačuvan, kao i velik broj pratećih željezničkih objekata,  mostova, vijadukata i tunela. 

Zanimljiva je sudbina tračnica ove pruge. Mussolinijeve vlasti su skinule, odnosno demontirale tračnice i otpremile ih brodom u svoju nedavno okupiranu koloniju Abesiniju (Etiopiju). Brod nikad nije došao do odredišta, jer je potonuo u Sredozemnom moru.

Dio trase stare pruge je preuređen za biciklističke i pješačke staze, a razmišlja se i o obnovi pojedinih dionica pruge u turističke svrhe. Detalje o Parenzani, kao što su: prve ideje o izgradnji, projekti, sama izgradnja, prometovanje, zatvaranje pruge i niz drugih zanimljivosti mažete pogledati na web adresi: www.parenzana.net

PD Knezgrad organizirao je izlet u Istru pohod na Parenzanu  na dio staze od Grožnjana do Livada. Dužina staze 20,4 km, a kraća dionica 8 km do Završja. Prijevoz je organiziran osobnim automobilima. Dogovorena su dva okupljališta jedno na parkingu ispred stolarije Lovran u 9 h, a drugo na parkingu ispred tunela Učka.

Poslije nesreće koja se dogodila na spustu sa Špika i prijelomu zgloba desne noge, kao što sam napisao u prethodnom blogu, poslije sedam mjeseci došlo je vrijeme da krenem u planine, budući, 27. 03. 2012 skidam alinteze (željezariju iz noge). Kako poslije tog operativnog zahvata neću moći nekoliko mjeseci pohoditi po planinama, odlučio sam se na ovaj pohod, jer Parenzana nije zahtjevna trasa. Moglo bi se reći da je to livadarenje, a manje planinarenje. To je bio presudni moment da sam se odlučio prohodati, makar i po ravnoj stazi. Za razliko od uspona, ovo je bio zapravo spust od Grožnjana do Livada.

Za ovaj planinarski izlet polazna točka iz Grožnjana 176 m, najviša 276 m a završna najniža Livade na nadmorskoj visini 16 m. Stoga, najprimjereniji naziv ovo blogu bio bi “Planinarska beba prohodala sa 7 mjeseci i prve svoje korake napravila na Parenzani od Grožnjana do Završja, odnosno do Livada - (malo šale na vlastiti račun).

Ishodišna točka pohoda - Grožnjan

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Grožnjan u Istri)
Budući da je nama Istra blizu – pristup odredištu je vrlo jednostavan. Od Lovrana preko tunela Učka na Buzet i dalje do Grožnjana, od kuda je početna točka pohoda po Parenzani. Dužina puta 72 km. Vrijeme vožnje 1 h i 30 minuta. Drugo okupljalište poslije Lovrana  na parkingu ispred tunela Učka, od kuda bi svi skupa krenuli na odredište. U 9 h i 30 minuta našli smo se svi na okupu, dogovorili pojedinosti o izletu i tom prilikom ustanovili da se na izlet prijavilo 50 planinara. Ovom izletu pridružili su se 4 člana  PD Duga iz Rijeke, kao i 6 prijatelja ljubitelja  prirode, koji nisu članovi društva.

Na parkingu ispred tunela Učka_usklađivanje pojedinosti vezanih za meni

Po svemu sudeći, a što se vidi iz fotografije vrijeme nije obećavajuće. No, međutim, čim smo prošli kroz tunel vrijeme je oblačno, ali suho i ugodno za planinarenje. Na odredište u Grožnjan stiže zadnja grupa u 11 h u kojoj sam i ja, odakle se krenulo put Parenzane u 11 h i 12 minuta.


Na parkingu u Grožnjanu

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)
Grožnjan (176 m), željeznički kolodvor Završje (174 m), Livade (17 m). Dužina staze 20,4 km. Vrijeme gpx traga 4 h i 59 minuta. Visinska razlika pri usponu 463 m, pri silasku 623 m. Minimalna visina 16 m, maksimalna 276 m. Visina odredišta  16 m. Prosječan nagib 8%.

Izvod iz analize gpx traga

Na samom početku staze
Tako, laganim hodom 1 h i 10 minuta dolazimo do vidikovca. Tu smo napravili malu pauzu okrijepili se i osvježili. Nekoliko fotki sa vidikovca:Ispred vidikovca i priprema za marendu


Pogled sa vidikovca na uredno seosko gospodarstvoOve tri gracije pokazuju svu svoju raskoš

Nisam mogao odoljeti iskušenju, a da ne snimim jednu fotku i bacim se u zagrljaj između ove dvije dame.


Put nastavljamo dalje u smjeru odredišta i nailazimo na prvi nadvožnjakIspod nadvožnjaka
Tako po makadamskom putu otprilike za 15 minuta dolazimo i do prvog tunela Kostanjica.


Tunel Galleria Kostanjica

Tako laganim hodom 2 h i 15 minuta dolazimo do Završja, gdje završava moje planinarenje. Tu mi se pridružila i naša planinarka Vlasta. Ostala grupa produžila je pohod do Livada.


Bivši željeznički kolodvor u Završju

Vlasta i ja sjedamo u auto i odlazimo u razgledavanje malog starovjekovnog istarskog gradića Završja, smještenog na sjeveru Istre između Grožnjana i Oprtlja na 240 m visinsko brijegu_akropola, opasana dvostrukim zidovima kroz koje su prolazila dvoja vrata, od kojih se danas naziru samo jedna. Drevno ime ovog srednjovjekovnog gradića čuva se u talijanskim spisima po imenu Piemonte od 1300 godine.
Isto tako, doznajemo, da je povijesna jezgra Završja zaštićena urbanistička cjelina i upisana registar kulturnih dobara RH.
Nekoliko fotografija:


Ulaz u starogradsku jezgru


Župna crkva Djevice Blažene od Svete Krunice


Jedina preostala ulazna vrata obnovljena 2002 godine.

Napuštamo Završje i dolazimo u Oprtalj, parkiramo auto i odmah zatim ulazimo u konobu LOGGIA. Kako smo imali dovoljno vremena Vlasta i ja odlučili smo se okrijepiti jednom porcijom ovčjeg sira uz nekoliko kapljica dobrog vina.


Zdravica u konobi Loggia

Napuštamo Oprtalj i u Livade dolazimo točno u 16h i 10 minuta. Tu smo sačekali da se svi planinari skupe.


Odmor nakon završetka izleta


Poslije svakog napornog pohoda slijedi osvježenje

Pošto smo se svi okupili, kao nagrada za uspješan pohod po Parenzani slijedi i dobra večera. U 17 h i 20 minuta napuštamo Livade i pravac Prodani u konobu ZLATNI BREG. Tu nas dočekuju ljubazni domaćini Jasmina i Davor.


Domaćini Jasmina i Davor

Konoba Zlatni Breg nudi izvorne poljoprivredne proizvode iz svoje bliže okolice. Vino, ekstra djevičansko maslinovo ulje, istarski pršut, ombolo, kobasice, pancetu, sir, med i ostale domaće proizvode visoke kvalitete. Preporučujem svim gurmanima, kao i ljubiteljima dobre domaće hrane, da posjete konobu Zlatni Breg gdje će ih dočekati  ljubazni domaćini, zacijelo bit će zadovoljeni.
Za nas planinare pripremila su se tri menija: Peka, njoki gulaš i maneštra. Hrana je bila dobro pripremljena i jelo se sa svim guštima.


Za vrijeme večere

Vrijeme večere


Vrijeme večere


Vrijeme večere

Konobu Zlatni Breg kao zadnja grupa napuštamo u 21 h i 30 minuta i nastavljamo put ka doma. No, međutim, Adriano je zaželi popiti još jednu putnu u Vranju. Panti ne treba dva puta ponoviti i odmah skreće put Vranja, a i Dado nas prati sa našim prijateljima Snježanom i Velimirom. Tako u 21 h i 53 minute ulazimo u konobu EMA.
Putna zdravica trajale je oko pola sata, zatim smo konačno krenuli doma. U Lovran dolazimo točno 22 h i 45 minuta i to je kraj pohoda.
U nastavku slijedi GPS tragovi trase na Google Earthu, na topografskoj karti, vertikalni profil staze, te link albuma fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putpoisom.


GPS tragovi na topo karti

Vertikalni profil trase Parenzana

3D - Profil staze

LINK - Album fotografija