VIŠEVNIK (Uspon u zimskim uvjetima)

MAX
MIN

Srijeda, 13. travanj 2022.
Viševnik s nadmorskom visinom (2.050 m
) pripada skupini vrhova u istočnom dijelu Julijskih Alpi koji su smješteni između visoravni Pokljuke i doline Krme.
Viševnik, svakako, spada u kategoriju vrhova koji  svakog planinara može oduševiti svojom ljepotom i širinom vidika, kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu. Popularan je kod planinara zbog lakog pristupa i ne pretjerano-zahtjevnog uspona. Uspon u zimskim uvjetima nikako se ne smije podcjeniti i olako uzeti, jer je za uspon potrebna puna zimska oprema.

Viševnik (zumiran) – viđen sa ceste od Zatrnika prema Rudnom polju

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Rudnog polja na Pokljuki)
Pristup je vrlo jednostavan. S autoceste Ljubljana – Jesenice, izlaz na čvoru za Lesce – Bled. Tu ulazimo na lokalnu cestu koja vodi za Bled. Na semaforu u Bledu skrećemo desno prema putokazu koji upućuje za Pokljuku. U nastavku se vozi kroz šumu, a nakon prolaska nekadašnjeg skijališta Zatrnik, treba nastaviti do kraja asfaltne ceste do Rudnoga Polja na Pokljuki od kuda je ishodišna točka pohoda. Tu je veliko parkiralište koje se naplaćuje (dnevna karta 6 €).

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište – Rudno polje (1350 m), Donja postaja žičare (1380 m), raskrižje pl. putova „Zlata voda“ (1725 m), prijevoj (1780 m) - podno vrha Plesišča (1790 m) udaljen svega 200 m, te vrh Viševnik (2.050 m). Silazak istim putom uspona. Ukupna dužina staze 6 km. Vrijeme gpx traga bez stajanja 3 h i 11 minuta. Minimalna visina 1349 m, maksimalna 2055 m. Visinska razlika pri usponu 735 m, pri silasku 716 m. Visina odredišta 2050 m. Prosječan nagib 25%.

Tablica – izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Mala ekipa od 4 člana (Igor, Siniša, Paris i moja malenkost) odlučili smo 13. travnja lijep i sunčan dan provesti u Julijskim Alpama na snijegu i popeti se na Viševnik. Za ovaj planinarski izlet ishodišna točka pohoda odabrali smo Rudno polje. S parkirališta prelazimo asfaltnu cestu i ulazimo na makadamsku cestu uz koju se nalaze putokazi za Triglav. Nastavljamo makadamom do skijališta Viševnik, do kojeg se stiže za desetak minuta. U toj točki nalazi se raskrižje planinarskih putova: lijevo odvaja se staza za Studorski preval, Vodnikov dom i Triglav, mi krećemo desno za Viševnik. Staza prati sam rub šume, odnosno lijevu stranu skijališta te nas ubrzo dovodi do vrha gornje žičare. U ovoj točki staza skreće lijevo, po kojoj nastavljamo nešto oštrijim usponom uz lijevi rub druge skijaške žičare.

Parkiralište Rudno polje – pripreme za uspon na Viševnik

Skijalište Viševnik

Od donje postaje žičare na početku uspona

 Na stazi druge žičare

Kada se stigne ispod vrha druge žičare, tu skrećemo lijevo i nastavljamo proprćenom stazom nešto strmijom uzbrdicom te ubrzo stižemo do raskrižja „Zlata voda“ koje se nalazi podno predjela zvanog Avšje. Na tom križanju desno odvaja se staza koja vodi preko Kačjeg roba za Viševnik i Blejsku koču na Lipnici. Mi slijedimo lijevi krak staze za Viševnik. U nastavku puta, nakratko, slijedimo stazu nešto oštrijim usponom do izlaska na manji prijevoj podno vrha Plesišče od kuda se otvara prekrasan pogled na Donje Bohinjsko gorje.

Na prijevoju podno vrha Plesišča (1790 m) udaljen svega 200 m

Pogled na greben Karavanki na kojima dominira vrh Stol

Kako vrijeme odmiče, sunce sve jače grije, a snijeg je sve mekši i dublje se propada, iz tog razloga nemamo potrebe za uporabom dereza ni cepina, dovoljni su štapovi.

Sa sedla nastavljamo desno proprćenom stazom koja prolazi preko klekovine prekrivene snijegom. Ovaj dio staze u ovakvim uvjetima znade biti opasan zbog propadanja u klekovinu s velikim rupama. Kada se prođe ova dionica puta, slijedi nastavak uspona u kombinaciji kamenjara, strme i kliske travnate padine, djelomično prekrivena snijegom sve do izlaska na greben preko kojeg stižemo na razgledni vrh Viševnika.

Nakon što smo prošli dionicu puta preko snijegom prekrivene klekovine, izlazimo na travnato-kameniti padinu, djelomično prekrivenu snijegom. Tu smo napravili dužu pauzu za osviježenje i okrijepu.

Izlazak na greben

Na vršnom grebenu podno vrha

 Jos nekoliko koraka i na vrhu smo  

Konačno stižemo na vrh Viševnika (2050 m)

Lijep i sunčan dan omogućio nam da je da uživamo u prekrasnim panoramskim pogledima na sve strane. Lijepo se vidi greben Karavanki, a posebno dominira pogled na Julijske Alpe, odnosno na vrhove u našoj neposrednoj blizini: Ablanca, Tosc, Veliki  i Mali Draški vrh, a iznad svega najupečatljiviji je pogled na Triglav. Kada smo došli na vrh nismo zatekli nikoga, stoga se na vrhu zadržavamo punih 1 h i 20 minuta.

Pogled na Veliki Draški vrh (kompa Paris diže ruke kao da se predaje, ne misli nastaviti na spomenuti vrh)

 Na vrhu smo zatekli samo kavku  

Kavka nam prvi društvo i nema straha

Siniša hrani kavke, toloko su pitome i ne boje se da mu jedu iz ruke

Zajednička fotografija na vrhu Viševnika

Nakon duže spomenute pauze, nastavljamo silazak istim putom uspona do Rudnog polja, gdje i završava ova naša avantura planinarenja u Julijskim Alpama i uspona na Viševnik. Po starom planinarskom običaju, poslije uspješnog pohoda, valja se nagraditi dobrim obrokom. Nekoliko fotografija pri silasku:

Na početku silaska s vrha

Pri silasku u kombinaciji sniježnih i travnatih padina

Sve što se više spuštamo snijeg je sve mekši, na mjestima upada se i do koljena

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija https://photos.app.goo.gl/AGTU8Zc91aBcckedA