Mala Učka-vrhovi_Maj-Balin-Brgud-Mala Učka - Planinarska obilaznica „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

MAX
MIN

Subota, 27. studeni 2021.
PD Opatija povodom 70 obljetnice društva  te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri, danas je u vizitor Centru na Poklonu za posjetitelje otvorena planinarska obilaznica „po vrhovima Učke i Ćićarije“. Predsjednica PD Opatija Ivana Eterović, obratila se prigodnim riječima planinarima i uzvanicima. Prigodne čestitke uputili su uzvanici. Čast službenog otvaranja pripala je idejnom začetniku nove obilaznice, voditelju Markacističke sekcije PD Opatija, Borisu Petriću.
Svečanost je zaključena obraćanjem Igora Eterovića iz PD Opatija koji je prisutne upoznao s programom planinarskih tura, prilagođene vremenskim uvjetima. Detalje o otvaranju obilaznice možete pročitati na portalu podučkun.net i na stranici PD Opatija, kao i na mnogim društvenim mrežama.
Mala četveročlana ekipa u sastavu: Dragica i Matija Perić, Gojko Petković i moja malenkost, zbog loših vremenskih uvjeta nismo imali namjeru priključiti se jednoj od organiziranih grupa koje su vodili službeni vodiči PD Opatija. Odlučili smo se provozati do Male Učke i prošetati. No, kako su se vremenske prilike poboljšale, odlučili smo se na pohod od Male Učke na vrhove: Maj, Balin i Brgud i povratak istom rutom do Male Učke.

Vizitor centar na Poklonu u dvorani za posjetitelje - Predsjednica PD Opatija Ivana Eterović na svečanom otvaranju planinarske obilaznice „po vrhovima Učke i Ćićarije“

Vrh Balin

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodište pohoda – Mala Učka (980 m), vrh Maj (970 m), nekadašnje pastirsko naselje - volonterska postaja Podmaj (850 m), vrh Balin (887 m), vrh Brgud (906 m). Povratak istim putom uspona do Male Učke (980 m). Ukupna dužina puta (11,9 km. Ukupno vrijeme gpx traga 3 h i 1 minuta. Minimalna visina 807 m, maksimalna visina 982 m. Visina polazišta 980 m. Visina odredišta 970 m. Prosječan nagib 14%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Ova planinarska staza je dio IPP_a i dio VUĆ-a, na kojoj se nalaze dvije kontrolne točke: vrh Maj-KT7 i vrh Balin-KT 8. Iako se ovi vrhovi Maj (970 m), Balin (887 m) i Brgud (907 m) ne ističu sa svojom visinom, jer se nalaze na nižem južnom grebenu Učke, ali sa svojim položajem i prelijepim vidikovcima nadmašuju mnoge poznate vrhove. Vidici s ovih vrhova možda se ne mogu mjeriti s onima vidicima što se pružaju s Učke - vrha Vojak ili sa Suhog vrha, niti se njihove znamenitosti mogu uspoređivati, ali ono što oni pružaju toliko je drugačije i raznolikije što im daje posebnu ljepotu i draž.
Ishodišna točka ovog planinarskog izleta je selo Mala Učka. U selu na električnom betonskom stupu ispisani su nazivi vrhova Maj i Balin te strijelicom koja usmjerava u kojem pravcu treba krenuti.

Selo Mala Učka – polazna točka

Mala Učka najviše je ruralno naselje u Istri, smješteno na 995 metara nadmorske visine. Nekad je u Maloj Učki živjelo 130 stanovnika koji su se zvali Učkari, bavili se stočarstvom i bili poznati po dobrom siru.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 30. travnja 1944. godine, Talijani i Nijemci do temelja su spalili selo (22 kuće i 45 gospodarskih zgrada) te su se Učkari poslije rata iselili zbog teških gospodarskih prilika. Selo je i u takvom stanju ostalo dovoljno slikovito da ga se 1976. godine upiše u Registar nepokretnih spomenika kulture kao zaštićenu ruralnu cjelinu. Danas je Mala Učka bez stalnih stanovnika, no, ljetne mjesece, tijekom ovdašnje kvalitetne ispaše, u Maloj Učki provodi ovčarska obitelj Maliki, a s njihovog kućnog praga možete kupiti odličan ovčji sir i skutu.

Šarolikost flore i pejzažna ljepota reljefa i krajolika s ruralnim kvalitetama naselja okruženog stijenama i pašnjacima predstavljaju izuzetnu prirodnu vrijednost. Do Male Učke vodi asfaltna cesta. Izvor: Park prirode Učka - Link  https://www.pp-ucka.hr/info-za-posjetitelje/naselja/

Pohod započinjemo u 10 h i 28 minuta po asfaltnoj cesti koja vodi kroz donji dio naselja, na kraju kojeg se nalazi križanje: staza 690 vodi prema Perunu i Mošćeničkoj Dragi, mi nastavljamo ravno stazom 602 koja vodi prema Sisolu i Brgudu. Na električnom stupu ispisan je naziv Maj i Balin te strijelica koja označava smjer kretanja. Izlaskom iz sela pješačenje nastavljamo makadamskom cestom koja nas ubrzo dovodi do još jednog križanja: desno staza 688 vodi za Šušnjevicu, mi nastavljamo lijevo svojom stazom 602 za Brgud, Podmaj.

U nastavku uspona, slijedimo makadamsku cesta koja prolazi između suhozidnih ograda te nas dovodi do odvojka za vrh Maj. Ovo križanje nije označeno standardnim planinarskim pločicama na kojima su ispisani nazivi odredišta, brojem staze i vremenima hoda, već natpisom vrhova na stablu bukve sa strijelicama, koje upućuju na smjer kretanja.  
Od početne točke, nakon 10 minuta laganog hoda dolazimo na ovo križanje planinarskih putova, na kojemu se sa desne strane odvaja staza  za vrh Maj, a do kojega se stiže za 10-ak minuta. Staza prema vrhu najprije vodi kroz rijetku šumu iz koje izlazi na travnati proplanak sa nižim šumskim raslinjem, po kojemu se dolazi do vrha Maj.

Izlaskom iz sela pješačenje se nastavlja širokim seoskim putom – makadamom koji vodi između ograda omeđenim suhozidom

Križanje planinarskih putova: ravno za vrh Balin i Brgud, mi skrećemo desno za vrh Maj, do kojeg se stiže za 10-ak minuta laganog hoda

Na stazi koja vodi uz ograde nekadašnjih pašnjaka prema vrhu Maj

Uspon se nastavlja preko kamenito-travnatog proplanka

Vrh Maj (970 m)

Zajednička fotografija – Dragica, Matija i Gojko

Vrh je lijep i razgledan vidikovac, ali ovog puta nismo imali sreće, niski tamni oblaci i sumaglica skrili su lijepe vidike. Sam vrh je kamenit i prošaran busenjima trave. Na stijeni je ugrađena metalna kutija u kojoj se nalazi upisna knjiga. Ispod kutije ugrađen je metalni žig KT7  planinarske obilaznice - Po vrhovima Učke i Ćićarije (skraćeno VUĆ). Prema jugu 1 m niže na manjoj stijeni ispisan je naziv vrha.

Nakratko, sunce se probilo kroz oblake - uspjeli smo snimiti ovu fotografiju, donekle prihvatljiv vidik prema Istri

Nakon kraće pauze i žigosanja planinarskih dnevnika, nastavljamo silazak istim putom uspona do križanja, na kojemu skrećemo desno u smjeru našeg slijedećeg odredišta - vrhu Balin.  U nastavku uspona slijedimo dobro markiranu stazu, neka vrsta kolovoza sa malim oscilacijama u visini. Nakon prijeđenih 1,5 km i 20 minuta hoda stižemo na Podmaj.

Podmaj je nekadašnje pastirsko naselje posjedovno vezano uz mošćenički kraj – Mošćeniščina, a sastojao se od desetak kamenih štalica s potkrovnim sjenarama izvorno pokrivenih slamnatim krovovima.  Ljudi su tu dolazili ljeti s ovcama, a prema veličini štalica pretpostavlja se da su tu pasle i krave. Naselje je vezano na obližnje prostrane pašnjake visoravni Senožetice koja se proteže između vršnog grebena Učke i vrha Bodaj. Ova visoravan nalazi se na svojevrsnom sedlu i sjecište je povijesnih putova između Mošćeniščine i istarskog zaleđa planine Učke.

Nekadašnje pastirsko naselje - volonterska postaja Podmaj

Podmaj je dio projekta „Projekt Učka 360°" po kojemu je iz sredstava EU izgrađena nova zgrada – vizitor centar na Poklonu. Osim ove zgrade završena su još četiri objekta iz spomenutog projekta: volonterska postaja Podmaj, ornitološka postaja u Rovozni, Dom mladih u Lovranskoj Dragi, a projektni partner Općina Kršan je otvorila interpretacijski centar Vlaški puti u Šušnjevici. 

Napuštamo Podmaj i nastavljamo po makadamskoj cesti nekih 600 m, a nakon toga ulazimo na pješačku planinarsku stazu koja se nešto strmije uspinje po otvorenom grebenu predjela Senožetice. Ova dionica puta od Podmaja do vrha Balin duga je 2,1 km, a vrijeme hoda  20 minuta. Ovo je najljepša dionica puta na ovoj stazi. Pogledi sa grebena otvoreni su na sve strane. Ovog puta svi ti vidici su izostali zbog oblaka koji prekrivaju vrhove, a sumaglica niže predjele. Stoga, obećao sam sebi da ću se ponovo vratiti, samo kada bude lijep i sunčan dan.

Uz stazu sreli smo krdo konja koji su pozirali i mirno nas promatrali. Na putu prema Balinu prošli smo još pored dva križanja, na kojima odabiremo naš planinarski put koji nas vodi prema zadanom cilju.

Pogled unazad

Približavamo se vrhu Balin

Vrh Balin,

s nadmorskom visinom (887 m) nalazi se na izduženom prostranom kamenito-travnatom grebenu. Vrh je obilježen naslaganom gomilom kamenja u obliku male piramide, pored koje je u njenom podnožju na stijeni ispisan naziv vrha s nadmorskom visinom. Na istoj stijeni ugrađen je planinarski metalni žig KT8 obilaznice VUĆ. Na drugoj manjoj stijeni  ugrađena je metalna kutija sa upisnom knjigom.

Vrh Balin - Dragica i Matija

Gojko i Matija, nakon žigosanja planinarskih dnevnika- mali odmor

Pogled na Učku – vrh Vojak skriven u oblaku

Nakon obavljenog posla oko udaranja žigova u planinarski dnevnik, odlučili smo se popeti i na treći vrh Brgud, koji je od ove točke udaljen svega 1 km. Od vrha Balin slijedimo dobro markiranu stazu koja vodi po grebenu, nastavlja kroz manji šumarak te izlazi na prijevoj Badanj na kome se nalazi mala kapelica. Nešto malo dalje je vikendica „Zemaljski Raj“, pored koje je izgrađena replika tradicionalnog istarskog kažuna. Od ovog prijevoja do vrha Brgud, stiže se svega za dvije minute laganog hoda. Vrh Brgud s nadmorskom visinom (907 m) je prostrana kameno-travnata glavica na kojem se nalazi skulptura Majke Božije i žig - KT13 IPP-a. Tu je i kameni stol sa klupama za odmor. I ovaj vrh je razgledan u dobrim vremenskim uvjetima. Na vrhu se kratko zadržavamo, tek toliko da snimimo nekoliko fotografija, nakon toga nastavljamo silazak istim putom uspona do Male Učke, gdje i završava ova planinarska avantura. Za nagradu za uloženi trud, na Poklonu čeka nas fažol sa kobasicama u organizaciji PD Opatija.

Prijevoj ili kako je na tabli ispisano – Prijelaz

Vikendica „Zemaljski Raj“, pored koje je izgrađena replika tradicionalnog istarskog kažuna

Dolazak na vrh Brgud

Kameni stol sa klupama za odmor i uživanje u prekrasnom vidikovcu

Pri povratku sa vrha Brgud, još jedan pogled na vrh Balin i na Učku, sa koje se oblak ne skida

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3D profil te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija