Prokletije_ Karanfili - Sjeverni vrh - Šuplja vrata

Ponedjeljak, 23.kolovoz 2021.
Mala tročlana ekipa u sastavu Sergio Babić, Jure Ćurković i moja malenkost, odlučili smo se na 11-dnevni izlet i planinarenje u Crnoj Gori na području Prokletija u razdoblju od 22.08. do 01.09.2021. Za ishodišnu točku pohoda za sve izlete i planinarenje odabrali smo selo Vusanja 3,4 km udaljeno od centra grada Gusinja. Smještaj smo osigurali u prekrasnoj dolini Grebaje u objektu  EKO KATUN ROSI Old Tower. Ovaj Katun nudi smještaj u 10-ak lijepo uređenih i udobnih bungalova te u obiteljskim sobama u glavnoj zgradi, slobodan WiFi, restoran, zajednički salon, terasu, vrt i uslugu prijevoza iz/do zračne luke. Povoljne cijene smještaja, izvanredna hrana, a iznad svega uslužno i ljubazno osoblje koje svakom gostu želi ugoditi da se osjeća kao u vlastitom domu. Svakom putniku, dobronamjerniku, turistu ili planinaru koji se nađe na ovom području, preporučujem ovaj Eko Katun Rosi - neće biti razočaran.

EKO KATUN ROSI Old Tower smješten u prekrasnoj dolini Grebaje

Karanfili predstavljaju dominantan masiv u sastavu Prokletija, koji su sa svojim vrhovima, kao zupci na češlju poredani u linije i paralelne redove zavisno od svoje visine ponosno 800 m strše iznad prekrasne doline Grbaje, jedne od najljepših dolina u Crnoj Gori. Masiv Karanfili ima tri vrha - Sjeverni Vrh (2460 m), Veliki Vrh (2490 m) i Južni Vrh (2441 m ). Također, dio širokog karanfilijskog masiva su i Karanfil Ljuljaševica (2290 m), s ograncima Podgoje (2029 m) i Vezirove Brade (1781 m). Troglavi vrh Karanfili pripada crnogorskom dijelu masiva Prokletija.

Za Prokletije općenito bi se moglo reći da odišu surovom snagom i divljom ljepotom a ulijevaju i strahopoštovanje. Samo ime ‘Prokletije’ veoma je zanimljivo što znači nešto ukleto/prokleto, a vjerojatno simbolizira težak život ovdašnjim žiteljima, nedostupnost strmih vrhova koji predstavljaju velik izazov planinarima.

Karanfili – Sjeverni vrh – viđen sa staze

Masiv Karanfila s nazubljenim vrhovima viđen sa vrhaTalijanke

Prikaz staze uspona. Ova fotografija snimljena je s vrha Volušnice, od kuda se vidjela ugažena staza.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka pohoda je Eko kantun Maja Karanfili u dolini Grebaje (1107 m), prijevoj Krošnjin prolaz (2165 m), Karanfili Sjeverni vrh (2460 m), Šuplja vrata (2090 m). Silazak istim putom uspona do ishodišta (1107 m). Minimalna visina 1107 m, maksimalna2403 m. Visinska razlika pri usponu i silasku je ista 1397 m. Visina polazišta 1107 m. Visina odredišta 2460 m. Prosječan nagib 31%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Ishodišna točka ovog planinarskog pohoda je Eko kantun Maja Karanfili – hotel u dolini Grebaje ispred kojeg se nalazi veće parkiralište. Od Katuna slijedimo makadamsku cestu, koja prolazi pored Suljove česme smještene u malom dijelu crnogorične šume, posljednje pitke vode u dolini Grebaje. Suljova česma je početna točka mnogih planinarskih tura iz doline Grebaja i odlično mjesto za kampiranje. Od česme nastavljamo makadamom još nekoliko stotina metara, sa kojeg skrećemo lijevo preko livade do ruba šume, gdje je postavljena klupa za odmor, koja može biti dobar orijentir za ulazak na planinarsku stazu. Kada smo došli do ruba šume, desno od klupe na kamenu vidljiva je markacija. Od ove točke ulazimo na dobro ugaženu i markiranu stazu, koja  u višestrukim manjim serpntinama odmah od početka vodi oštro uzbrdo kroz bukovu šumu, a što je vidljivo na prethodnoj fotografiji na kojoj je ucrtana staza.

Na prostranom parkiralištu – pripreme za pohod

U prvom dijelu uspona staza vodi kroz bukovu šumu

Uspon nastavljamo po višestrukim serpentinama koje ublažavaju strminu

Staza povremeno prelazi s jedne na drugu stranu

Nakon 50 minuta hoda i prijeđenih 1,5 km stižemo do veće kamene stijene na kojoj je ugrađena kutija sa upisnom knjigom. Ispod kutije postavljena je nehrđajuća ploča od inoxa na kojoj je ugravirana planinarska staza s početnom i završnom točkom nadmorske visine. Pored toga na ploči je istaknut naziv vrha „Maja Karanfili – Sjeverni vrh (2640 m)“ te ime Šekijeva staza“. Iznad kamena postavljena je klupa za odmor, od kuda se otvara lijepi pogled na dolinu Grebaje.

Šekijeva staza

Klupa za odmor od kuda se može uživati u lijepom pogledu na dolinu Grebaje

Nakon kraće stanke i fotografiranja, nastavljamo dalje planinarskom stazom koja i dalje ošto vodi uzbrdo ne popuštajući ni malo u strmini. Sve što se više dižemo pogledi su sve širi i ljepši na okolne vrhove. U nastavku staza izlazi na kamenitu travnatu padinu sa nešto blažom strminom, zatim nastavlja dalje po većim kamenim grotama do križanja planinarskih putova. Lijevo odvaja se staza za Šuplja vrata, naš cilj u povratku. Na ovom križanju mi skrećemo desno prema Sjevernom vrhu preko kamenjara i sipara do podnožja okomite kamene litice po kojoj se trebamo popeti do manjeg prijevoja zvanog Krošnjin prolaz (2165 m). Ovaj dio uspona po okomitoj litici osiguran je sajlom obučenu u pvc foliju.
Od prijevoja Krošnjin prolaz nastavljamo oštro desno prečenjem po ispostavljenoj kamenitoj padini. Ovaj ispostavljeni dio staze radi lakšeg savladavanja osiguran je sajlom obučena pvc folijom. Kada se prođe ovaj dio, staza nastavlja oštro uzbrdo kroz kamenjar prošaran travnatim busenjima trave. Na ovom dijelu puta potrebna je upotreba ruku gotovo sve do vrha.

Izlazak na kamenitu travnatu padinu

Mistični vrh Koplje – težak za alpinističke uspone i rijetko se na njega penje

Travnata zaravan prepuna planinskog cvijeća. Od ove točke staza skreće lijevo po kamenjaru kojom dolazimo do križanja planinarskih putova.

Na stazi neposredno prije križanja planinarskih putova – u pozadini se vidi mali prijevoj Krošnjin prolaz

Križanje planinarskih staza

Opasan prijelaz mokrog i zatravljenog kamenjara

Litica osigurana sajlom

Prijevoj Krošnjin prolaz

Od ovog prijevoja Krošnjin prolaz, ulazimo na planinarsku stazu koja prelazi na drugu stranu planine, skreće oštro desno prečenjem po vrlo ispostavljenoj kamenitoj padini. Ovaj ispostavljeni dio staze radi lakšeg savladavanja osiguran je sajlom obučena također pvc folijim. Kada se prođe ovaj dio, staza nastavlja oštro uzbrdo kroz krušljivi kamenjar sa povremenim dijelovima prošarana busenjima trave. Na ovom dijelu puta potrebna je upotreba ruku gotovo sve do vrha. Od cijelog uspona ova dionica puta spada u zahtjevnije uspone, a posebno pri silasku. Nije preporučljiva ako je podloga mokra.

Od prijevoja na kraju prečnice, od kuda dalje nastavljamo vrlo oštrim usponom kroz krušljivi kamenjar i busenje trave, gdje je neophodna upotreba ruku

Na stazi prema vrhu kroz busenje trave

Na krušljivom i strmom dijelu staze

Izlazak na vršni greba i po njemu nakratko do Karanfila-Sjevernog vrha (2460 m)

Sa ovog vrha pruža se pogled u svim smjerovima na svu surovu i divlju ljepotu nazubljenih vrhova Prokletija. U neposrednoj blizini su dva vrha Karanfila - Veliki vrh (2490 m) i Južni vrh (2441 m), nešto malo dalje prema istoku vidi se i vrh  Ljuljaševica (2290 m). Pogled dominira na dolinu Grbaje i na mjesto Gusinje. U daljini sramežljivo se skriva najviši vrh Dinarida – Maja Jezerca, naš sutrašnji cilj.

Nekoliko fotografija

Doline Grebaje i mjesto Gusinje

Karanfili – Srednji i Južni vrh

U daljini se stidljivo vidi Maja Jezerce

Zumiran vrh Maja Jezerce

Zajednička fotografija na Sjevernom vrhu Karanfila

Na vrhu smo napravili dužu pauzu za marendu, fotografiranje te snimanje panorame sa dronom. Nakon toga nastavljamo silazak istim putom do križanja planinarskih staza, na kojemu skrećemo desno u smjeru Šupljih vrata (2090 m), prirodnim otvorom u stijeni, kojeg još nazivaju i Vječni poljubac. Prolazak na drugu stranu vodi kroz uski kuloar osiguran sajlom i izlazi na prijevoj pored  Očnjaka. Pogledi sa ovog prijevoja jednako su upečatljivi i lijepi, jer pružaju drugu dimenziju pogledima. Nakon kraće pauze, spuštamo se kroz  kuloar ispod Šupljih vrata te dalje nastavljamo povratak do spomenutog križanja planinarskih staza, na kojemu skrećemo desno i nastavljamo silazak stazom uspona do ishodišne točke pohoda, gdje i završava ova naša lijepa planinarska avantura planinarenja na Karanfilima.

Preko sipara prema Šupljim vratima. S lijeve strane okomito strši vrh Očnjak

Ova fotografija simbolira „Vječni poljubac“

Pogled kroz Šuplja vrata

Prolaz kroz Šuplja vrata – osiguran sajlama

Pogled unazad kroz uski kuloar, na kraju kojeg je osiguran sajlom

Izlazak na drugu stranu Šupljih vrata

Kada smo prošli na drugu stranu Šupljih vrata, vidi se izrazito oštri brid krušljivog Očnjaka

U nastavku slijedi:gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

Video snimka sa vrha - Karanfili-Sjeverni vrh

Link – Album fotografija