Rt Kamenjak – staza orhideja

Rt Kamenjak - staza orhideja
Nedjelja, 7. ožujka 2021.

Donji Kamenjak i Medulinski arhipelag (puni naziv) je poluotok na krajnjem jugu Istre, dugačak oko 9 km, a širok od 500 do 1600 m, a proteže se u smjeru jugoistoka s vrlo razvedenom morskom obalom dugom oko 30 km prepune uvala, uvalica, rtova i plaža. Poluotok je isprepleten mrežom neasfaltiranih puteva markiranih i nemarkiranih puteljaka, staza koje vode i do najzabačenijih dijelova.
Prekriven je uglavnom niskim raslinjem i makijom uz nešto borove šume i oranica. Na krajnjem jugu nalazi se sami rt Kamenjak, a u blizini, na moru prema zapadu, je i svjetionik Porer koji se nalazi na istoimenoj hridi. Sagrađen je 1846. i visok je preko 30 m, te je prekrasan  primjer kamene gradnje jadranskih svetionika još iz razdoblja vladavine Austro-Ugarske. Duž staze se nalaze predivne uvale i atraktivne plaže koje okružuju otočići medulinskog arhipelaga. Rt Kamenjak je znamenit po orhidejama i parku dinosaura.      

Ugodna šetnica u ozračju Kamenjaka koji spaja divlju ljepotu uvala, pješčanih plaža, rtova, otočića, miris ljekovitog bilja, soli i žamor mora u takvom okruženju doživljaj te prirodne netaknute  ljepote je fenomenalnim i nezaboravnim, taj je doživljaj potpuniji kada imate lijepo vrijeme i dobro društvo, kao što je to danas.

Premantura_Rt Kamenjak - Medulinski arhipelag (izvor https://nikoo.eu/ad/rt-kamenjak/)

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka pohoda je parkiralište Paredine neposredno prije ulaza u Premanturu (50 m), Rampa-ulaz u park prirode Kamenjak (37 m), Grakalovac-park Dinosaura (34 m), uvala Polje (3 m), Rt Kršine (2 m), uvala V. Kolumbarica (2 m), uvala Sv. Mikula (1 m), Rt Kamenjaka, Rt Franina (5 m), uvala Portić (1 m), uvala Školjić (3m), uvala Lokva (3 m), Premantura - crkva Sv. Lovre (45 m), parkiralište- ishodište pohoda (50 m). Dužina gpx traga 15 km. Vrijeme traga bez stajanja 4 h i 06 minuta. Visinska razlika pri usponu 350 m, kružno pri silasku 248 m. Visina polazišta (49 m). Visina odredišta 50 m. Prosječan nagib 5%.

zvod iz analize gpx traga

Opis staze
Za ovaj planinarski izlet ishodišna točka pohoda je parkiralište - Baredine neposredno prije ulaza u Premanturu. Staza prolazi uz samu obalu i otkriva nam svu ljepotu Kamenjaka, kao što je u samom uvodu prethodno opisano. Pohod započinje kružnom stazom zvanom „Rt Kamenjak - Staza orhideja“.
Staza najprije vodi asfaltnom cestom 1,3 km do rampe za ulazak u područje značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag. Nakon toga nastavljamo makadam nekih 330 m, tu napuštamo makadamsku cestu, skrećemo oštro desno na uređenu pješačku  poučnu tematsku stazu „Putevima dinosaura“ koja vodi preko predjela Grakalovac na kojoj se nalaze impozantne skulpture dinosaura u prirodnoj veličini, a na kraju Grakalovca nalaze se stope urezane u kamen. Pješačenjem ovom stazom može se otkriti – pretpostaviti kakvi su uvjeti za život tada vladali na Kamenjaku u razdoblju krede i kakve su tragove ostavili tadašnji stanovnici kopna i mora.

Od parkirališta na početku pohoda po asfaltnoj cesti - predjel Baredine

Kroz naselje

Dolazak do rampe - ulaz u zaštićeni krajobraz Donji Kamenjak – Medulinski zaljev (puni naziv)

Na samom početku ulaska u park Dinosaura, s lijeve strane puta instalirana je skulptura „amonita“ glavonožca sa kućicom u izvornoj veličini, načinjen na temelju fosilnih ostataka.

Deltadromeus (što znači "delta trkač"). Deltadromeus je rod dinosaura theropod, imao je dugačke, neobično vitke stražnje udove zbog svoje veličine, što je sugeriralo da je to brzi trkač.

Među dinosaurima najokrutniji su bili mesojedni grabežljivci teropodi. Na njihovom se tijelu isticala velika glava sa snažnim čeljustima naoružanim brojnim oštrim zubima.

Otisak dinosaura
Nakon razgledavanja skulptura dinosaura nastavljamo spust preko Grakalovca  prema moru do uvale Pinižule. Staza dalje vodi uz samo more preko rta-Polje do istoimene uvale Polje u kojoj se nalazi ribarska lučica u kojoj su vezane barke starih premanturskih ribara. U nastavku slijedimo stazu ispod koje se ističe obala sa raznolikošću oblutaka, ravnih ploča i šiljatog kamenja (siga) koje more svakodnevno oblikuje i mjenja izgled. Tako laganim hodom dolazimo do uvale Velika Radovica, a nakon toga do rta Kršine gdje se spuštamo da samog mora. Sa ove točke najbolji je pogled na dva otočića: Fenoliga, jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaurovih stopala u Europi i Porer kamenita hrid na kojoj se ponosno uzdiže istoimeni svjetionik. Sagrađen je 1846. i visok je preko 30 m.te je prekrasan primjer kamene gradnje jadranskih svetionika još iz razdoblja vladavine Austro-Ugarske.

Uvala Polje

Na stazi prema uvali Polje

Ispred uvale Polje

Uvala Polje – ribarska lučica starih premanturskih ribara

Od uvale polje na stazi uz samo more. Zaustavljamo se na mnogim mjestima. Ako staza ne vodi uz more, povremeno se nastojimo spustiti i napraviti pokoju lijepu fotografiju, jer svaka je uvala drugačija i na svoj način lijepa.

Uvala Mala Radovica, iza nje je Velika uvala Radovica

Prema rtu Kršine

Pogled unazad na mnogobrojne uvale

Sa ove točke najbolji je pogled na otočić Porer – kamenita hrid na kojoj se ponosno uzdiže istoimeni svjetionik.  Otočić Fenoliga poznat je po tragovima dinosaura koje je austrijski paleontolog Adolf Bachofen-Echt otkrio 1974. Na šest staza raspoređeno je 146 tragova dinosaura. Tragovi pripadaju vrstama dinosaura Teropoda i Sauropoda i predviđa se starost više od 90 milijuna godina.  Ovaj otočić  Fenoliga neobičan je, izgleda kao tanjur okrenut naopako.

Svjetionik Porer (zumiran)

Od rta Kršine staza se blago uzdiže prelazi preko manjeg Kršina brda, od kuda se dalje nastavljamo prema uvalama Mala i Velika Kolumbarica. Iznad uvale Mala Kolumbarica u gustom mediteranskom raslinju smjestio se „Safari bar“. Taj je objekt u potpunosti usklađen s prirodom, izrađen od materijala pronađenih na Kamenjaku. Plaža Mala Kolombarica stjenovita je s visokim liticama pogodnim za skakanje u vodi. Plaža je poznata i po špilji Mala Kolombarica koju možete istražiti, zaroniti i fotografirati. Iznad plaže je vidikovac okružen bunkerima. Sa vidikovca pruža se pogled na sve strane poluotoka. Na tom mjestu postavljene su mnoge klupe za odmor i uživanje u lijepom panoramskom pogledu. Tu smo napravili dužu pauzu za okrijepu i odmor.

Vrijeme odmora i marende na vidikovcu

Vrijeme odmora i marende na vidikovcu na drugoj klupi

Vidikovac iznad Safari bara

Uspije se i zajašiti na konja

Špilja kroz koju se vidi more

Podno Safari bara – uvala s okomitim stijenama. Velika i Mala Kolombarica, vrlo su popularne uvale  ispod kojih se nalaze mnogobrojne špilje, pa čine posebno atraktivan i privlačan ovaj krajolik.

Nakon duže pauze na vidikovcu, nastavljamo spust do najjužnijeg dijela  poluotoka Rta Kamenjak i dalje uz morsku obalu prema rtu Franina, od kuda se pruža prekrasan pogled na Premanturu u čijem centru strši zvonik crkve Sv. Lovre. Jednako tako lijepi pogled je na Medulin i njegov zaljev s mnogobrojnim otocima, a nama najbliži otočić Fenera na kojem strši kamena piramida. Od ove točke nastavljamo put prema sjeveru kroz zimzeleno mediteransko nisko raslinje do prekrasne uvale Portić. Na ovom dijelu poznata je flora Kamenjaka koju čini više od 500 različitih biljnih vrsta. Među njima se osobito izdvajaju orhideje  kojih ima više od 30 vrsta, njih 13 je strogo zaštićeno zakonom, dok su dvije endemske vrste.

Prekrasne obalne hridi

Na stazi prema rtu Kamenjak - uvala Sv Mikula

Od rta Kamenjak prema rtu Franina

Sa rta Franina pogeld na Premanturu

Medulin sa svojim zaljevom viđen sa rta Franina

Zajednička fotografija na rtu Franina

Nastavljamo dalje šetnju uz istočnu obalu Kamenjaka uživajući u pogledu na medulinski arhipelag koji krasi mnoštvo otočića i uvala. Na tom putu prolazimo uz samu obalu, uvalu Portić, Škokovica, Školjić, Dražice sve do uvale Lokve, gdje napuštamo morsku obalu i nastavljamo put po makadamskoj cesti do rampe i izlaska iz parka prirode Kamenjaka. U nastavku staza vodi asfaltnom cestom u smjeru Premanture, prolazi kroz naselje do crkve Sv. Lovre. Tu smo napravili kraću pauzu za osvježenje  na terasi kafića Vip. Nastavljamo dalje prema sjeveru kroz naselje do izlaska iz Premanture i dolaska na parkiralište Baredine, gdje i završava ova lijepa kružna tura planinarenja na poluotoku Kamenjak.

Uvala Portić - na kraju koje se nalazi isoimeni bar Portić

Na stazi prema uvali Školjić

Uvala Školjić

Prekrasna uvala Dražice – nastavljamo put do uvale Lokva, od koje izlazimo na makadamsku cestu i dalje kako je prethodno opisano

Na makadamskoj cesti – djelomično prekrivena asfaltom

U središtu Premanture – crkva Sv. Lovre

Konačno nagrada za uloženi trud u kafiću Vip pored crkve

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil i 3 D profil staze te link na albumu fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi prikazani na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti s karakterističnim putnim točkama

Vertikalni profil staze

3D – profila staze

Više LINK – Album fotografija