Kanjon Velika Paklenica-Lugarnica-PD Paklenica-Ramića dvori

MAX
MIN

Srijeda, 24.veljače 2021.
Paklenica je jedan od 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Nalazi se na južnim padinama Velebita, površinom od 95 m². Jedini ulaz je iz Starigrada – Paklenica. Dvije osnovne aktivnosti u Nacionalnom parku Paklenica su planinarenje i penjanje. Park obiluje mnogobrojnim pješačkim stazama od šetnica, lakih do vrlo zahtjevnih planinarskih staza. Svatko prema svojim mogućnostima i potreba ima priliku zadovoljiti svoje adrenalinske potrebe. Paklenica je poznato svjetsko penjalište – ima preko 400 opremljenih i uređenih penjališta različitih težina i dužina. Najveći broj odnosi se na kratke sportske smjerove, a koji se nalaze u najužem dijelu kanjona.

Kanjon – Nacionalni park Paklenica

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Starigrada i ulaska u NP Paklenica)
Pristup vozilom do Starigrada-Paklenica je vrlo jednostavan bez obzira iz kojeg se pravca dolazi. Kada se dođe u Starigrad, znakovi – su velike table na kojima je ispisan naziv „Nacionalni park Paklenica“, a koje upućuju, gdje treba skrenuti. Ulaz u park nalazi se 1,2 km od magistrale. U nastavku treba pratiti manje znakove do recepcije, gdje se naplaćuje ulaz u NP Paklenica. Od recepcije vožnja automobilom se može nastavit 2 km do kraja asfalta, gdje  sa desne strane može  parkirati više automobila.

Prikaz pristupa automobilom do početne točke od kuda započinje uspon

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodište pohoda je parkiralište na kraju asfaltne ceste (17 m), šumarska Lugarnica (363 m), planinarski dom Paklenica (480 m), Ramića dvori (565 m), dužina gpx  traga 8,4 km. Vrijeme gpx traga 2 h i 05 minuta. Minimalna visina 17 m, maksimalna 566 m. Visinska razlika pri usponu 645 m, pri silasku 98 m. Visina polazišta 17 m. Visina odredišta 565 m. Prosječan nagib 11%., kao što je vidljivo na prikazanoj tablici.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Za ovaj planinarski izlet ishodišna točka pohoda je parkiralište na kraju asfaltne ceste, udaljenom 2 km od recepcije i ulaska u NP Paklenica.  Pohod započinjemo širokom građenom pješačkom stazom koja vodi uz potok Velike Paklenice sve do planinarskog doma Paklenica u dužini 6 km. Dolina Velike Paklenice duga je 14,5 km. Potok izvire podno Ivinih vodica. Zbog vodonepropusne podloge od izvora Velike Paklenice, pa do njezina sutoka s Brezimenjačom, voda u koritu Velike Paklenice prisutna je tijekom cijele godine.  

U prvom dijelu staza vodi kroz najatraktivniji dio kanjona ispod Anića kuka. Tu rijeka dobiva izrazito kanjonsko značenje – uska je tek desetak metara i duboka do 400 metara. Ovaj dio kanjona djelomično je zagrađen urušenim velikim kamenim blokovima, pa su se na tim mjestima formirali životopisni brzaci i manji slapovi, koji daju poseban ugođaj i ljepotu kanjona. Tako, laganim hodom dolazimo do Anića kuka, od kuda se pruža najljepši pogled na najveću penjačku stijenu na Velebitu. Anića kuk je najatraktivnije hrvatsko penjalište, a poznato je penjačima diljem Europe, pa i šire. Prednost mu je zbog blage klime što omogućava penjanje tijekom cijele godine. Zahvaljujući toj činjenici najveći dio posjetitelja NP Paklenica preko 30% čine penjači i planinari.

Parkiralište na kraju asfaltne ceste- pripreme za pohod

Nakon 15 minuta hoda, staza sa lijeve strane kanjona  prelazi preko mosta na desnu stranu

Dodatnu ljepotu kanjonu Paklenice daje potok koji se strmo obrušava stvarajući mnogobrojne kaskade, atraktivne slapove i manje vodopade

Monolitna stijena Anića kuka je najatraktivnije hrvatsko penjalište, a poznato je penjačima diljem Europe, pa i šire

Skica smjerova različitih težina i dužina  - ukupno 42 smjera od najlakšeg 4b do majtežih 7c

Od Anića kuka staza se nešto oštrije uspinje do Anića luke, a nakon toga nastavlja ugodnom i blago polegnutom šetnicom prateći mirni tok potoka sve do šumarske kuće „Lugarnica“ - jednostavni ugostiteljski objekt u vlasništvu JU Nacionalni park Paklenica, a nalazi se neposredno uz potok Velika Paklenica, duž glavne planinarske staze.

Od Lugarnice slijedi dionica puta u dužini 1,5 km do PD Paklenica, do kojeg se stiže za 30 minuta laganog hoda. Planinarski dom “Paklenica” udaljen je oko 6 km od parkirališta. Do njega se glavnom stazom kroz kanjon pješači dva sata. Dom je tijekom cijele godine otvoren za goste, raspolaže s oko 50 ležajeva u višekrevetnim sobama, a ima kuhinju i blagovaonicu. Za noćenje u domu preporučujemo ponijeti vreću za spavanje. Planinarskim domom upravlja Planinarsko društvo Paklenica iz Zadra.

Na polegnutom dijelu staze iznad Anića kuka

Izvor pitke vode (ima ih nekoliko)

Na stazi prema Lugarnici

Lugarnica - ugostiteljski objekt u vlasništvu JU Nacionalni park Paklenica

Na stazi prije dolaska u dom

Ispred planinarskog doma Paklenica

Značajno je napomenuti - za kanjon Velike Paklenice značajno je napomenuti brojne lokalite, od kojih se posebno izdvajaju mlinovi (vodenice). U prvoj polovici 19. st. duž potoka Velika Paklenica sagrađeno je 15 mlinova (vodenica). Sve do 60-ih godina 20. stoljeća ti mlinovi meljavom su opsluživali pučanstvo Podgorja, a nerijetko i Ravnih kotara, te otoka zadarskog arhipelaga. U današnje vrijeme ni jedan od tih mlinova više nije u funkciji, iako je većina u dobrom građevinskom stanju.Da bi se kao specifičan oblik tradicijskog graditeljstva očuvali, Uprava Parka uz stručnu pomoć konzervatora, 2000. godine obnovila je Srednji Marasovića mlin. (izvor NP Paklenica).

Sa desne strane planinarskog doma postavljen je smjerokaz koji upućuje na Ivančev dom, Ramića dvori, Vaganski vrh (5 h i 30 min.), Struge 3 h i Buljma

Naš krajni cilj današnje rute su Ramića dvori koji se nalaze 400 dužnih metara iznad planinarskog doma, do kojih se dolazi po planinarskoj stazi za 10-ak minuta.

Od planinarskog doma Paklenica – na stazi prema Ramića dvorima

Pri dolasku u Ramića dvore

Dolazak u Ramića dvore

Ispred kuće dočekala nas je ljubazna domaćica

Ramića dvori,
U očuvanoj staroj kući, u prekrasnom planinskom ambijentu Nacionalnog parka Paklenica, nudi boravak – noćenje za 19 osoba, tijekom čitave godine. Smještaj je u 5 soba, a posebno je prostorija sa kaminom (gradele, peka…). Kuća je opremljena kompletnim posuđem i priborom za jelo, topla i hladna voda, tuševi, boćalište…  Po dogovoru, mogući su i drugi aranžmani usluga - ručkovi, jednodnevni – višednevni izleti, samo noćenje ili pansiom. Posebna pogodnost je što kuća može biti baza za mnogobrojne planinarske ture Velebitom.
U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 2D profil staze te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze
Link – Album fotografija