OBRUČ od Trstenika

MAX
MIN

Petak, 21. kolovoza 2020.
Zbog (Coronavirusa), a time i nemogućnosti odlaska na planinarenja u visoka gorja nama susjednih država, lijep i sunčan dan iskoristili smo za planinarenje u našoj neposrednoj blizini. Mala ekipa od 3 člana (Matija, Zoran i Ja), odlučili smo provesti na području Grobničkih Alpi i popeti se na sjeverni vrh Pakleno 1331 m (H 6), Srednji vrh Pakleno 1340 m (H 7) te vrh Obruč 1376 m. Pohod je zamišljen kružnom turom: sa makadamske ceste Klana-Platak (16,2 km udaljeno od Klane), sjeverni vrh Pakleno, Srednji vrh Pakleno, Obruč – povratak preko Štulca do ishodišta.

Za one koji nisu upoznati, područje Hahlića nalazi se u zaleđu Rijeke, a planinari ga često nazivaju Grobničke Alpe. To je skupina vrhova koji se niži jedan za drugim, a svaki je drugačijeg sastava i izgleda što tom području daje posebnu draž i ljepotu. Evo tih 16 vrhova sa njihovim imenima i nadmorskim visinama:
Obruč 1377, Fratar 1353, Pakleno 1340, sjeverni vrh Pakleno 1331 m, Osoje 1338, Grleš 1331, Gornik 1318, Sljeme 1263, Suhi Vrh 1250, Trstenik 1243, Štulac 1212, Dnić 1190, Vidalj 1184, Ćunina Glava 1157, Nebesa 1131 i Hahlić 1097 m. Svi ti vrhovi opisani su na mnogim web stranicama i blogovima, stoga, nema potrebe dalje opisivati.

Obruč sa sjeverne strane (1376 m)

PRISTUP  AUTOMOBILOM (do Trstenik na makadamskoj cesti Klana–Platak)
Osobnim automobilom krenuli smo iz Ike do Matulja, od kuda dalje nastavljamo starom cestom: Permani-Ružići-Breza-Klana. Od Klane nastavljamo makadamskom cestom prema Platku (16,2 km) do Trstenika do početne točke pohoda na Obruč. Ukupna dužina puta 24,3 km. Vrijeme vožnje 45 minuta.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodište pohoda Trstenik (966 m) sa makadamske ceste Klana – Platak (16,2 km od Klane), Sjeverni vrh Pakleno (1331 m), Srednji vrh Pakleno (1340 m), vrh Obruč (1376 m). Povratak preko vrha Štulac (1212 m) do ishodišta pohoda Trstenik (966 m). Ukupna dužina staze 13,2 km. Vrijeme gpx traga 5 h i 33 minuta. Minimalna visina 966 m, maksimalna 1376 m. Ukupna visinska razlika pri usponu 1159 m, pri silasku 1108 m. Visina polazišta 966 m. Visina odredišta 1376 m. Prosječan nagib 20%, kao što je vidljivo iz prikazane tablice.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Markirani pl. put prema vrhu počinje od ceste Klana-Platak, na području zvanom Trstenik, 2 km neposredno prije doma Trstenik - Suho. Dobra markirana staza vodi šumskom cestom i nakon 5 minuta silazimo sa ceste desno na planinarski put- staru šumsku vlaku po kojoj nakon 30 minuta laganog hoda ponovi izlazimo na makadamsku cestu po kojoj nastavljamo 2,6 km do skretanja na planinarsku stazu kojom se dolazi do vrha Sjeverno Pakleno.

Na ishodištu pohoda - Trstenik

Skretanje desno sa šumske ceste na planinarsku stazu – stara vlaka

Na stazi kroz bukovu šumu

Nakon prijeđenih 3,8 km – izlazimo na makadamsku cestu

Nastavak puta po makadamskoj cesti

Sa makadamske ceste – Smjerokaz, skretanje desno za vrh Sjeverno Pakleno (H5)

Nakon 5 minuta hoda dolazimo do raskrižja, na kojemu ćemo pri silasku skrenuti lijevo (kratica-loše markirana i zarasla – ne preporuča se).

Prema vrhu kroz visoku bukovu šumu

Dolazak na vrh Sjeverno Pakleno

Vrh Sjeverno Pakleno je manja travnata glavica s koje se otvaraju lijepi vidici prema slovenskom Snježniku, Guslici, hrvatskom Snježniku, Obruču…

Na  vrhu Sjeverno Pakleno (1331 m)

S vrha – pogled na Obruč

Sa sjevernog vrha vraćamo se istim putom uspona na raskrižje, na kojem skrećemo lijevo. Staza je slabo markirana i zarasla (nije za preporuku). Bolja je varijanta vratiti se istim putom uspona. Ovaj dio staze dosta skraćuje put u koliko se ide i na Srednji vrh Pakleno, što je vidljivo na gpx tragu.

Kada se izađe na makadam, nakratko se nastavlja po njemu do odvojka s desne strane gdje staza ulazi na šumsku vlaku i po njoj do izlaska na spomenutu makadamsku cestu i raskrižje putova, na kojemu treba nastaviti za vrh Pakleno.  Od ove točke staza vodi lijepim šumskim planinarskim putom.  Na samom početku uspona staza je zarasla u nisko šumsko raslinje. Kada se prođe taj manji dio, nastavlja se uspon kroz visoku bukovu šumu i kamenjar sve do vrha Pakleno, do kojeg se stiže za 10-ak minuta.

Na staroj šumskoj vlaki prema Srednjem vrhu Pakleno

Kada se sa makadamske ceste krene na uspon na Srednji vrh Pakleno, staza na samom početku je zarasla u nisko bukovo raslinje, što je vidljivo i na ovoj fotografiji. Kada se prođe ovaj manji dio puta, staza je ugodna za hodanje  i vrlo prozračna, prolazi kroz bukovu šumu i razasuti kamenjar.

Na prozračnom dijelu staze prema vrhu Pakleno

Srednji vrh Pakleno ili samo Pakleno (1340 m)

Vrh Pakleno je manja kamenito-travnata glavica, označena gomilom kamenja u koju je zabodena željezna šipka, na kojoj je pričvršćen čelični tuljac s upisnom knjigom.  S ovog vrha pružaju je lijepi vidici prema sjeveru i istoku. S njega se vide gotovo svi vrhovi Grobničkih Alpa. Prema sjeveru lijepo se vidi slovenski Snežnik.

Slovenski Snežnik

Pogled prema Obruču

Sa ovog vrha vraćamo se istim putom uspona preko područja zvanog „Burni val“ u dužini 950 m do raskrižja planinarskih putova podno vrha Sjeverno Pakleno, gdje treba skrenuti lijevo. Prilikom planiranja ovog izleta i uspona na Obruč, odlučili smo napraviti kružnu turu, na način da se popnemo  preko grebena sa sjeverne strane te silazak sa sjeverozapadne strane. Ovo je vrlo lijepa, raznolika i atraktivna grebenska staza, koja nas u samom početku vodi kroz visoku bukovu šumu, nastavlja preko kamenitog grebena, zatim izlazi na zatravljeni kamenjar, po kojem se dolazi do samog vrha. Ova dionica uspona od makadama do vrha duga je 1,1 km, a prođe se za 45 minuta komotnog  hoda.

Pogled s makadamske ceste na dio grebena kojim ćemo se popeti na Obruč

Mjesto ulaska na grebensku stazu, nije najbolje označeno. Nakon ove markacije stotinjak metara dalje jedva se pronađe slijedeća marka, pa sam početak djeluje zbunjujuće. Kada se prođe ovaj neoznačeni dio, staza je dobro vidljiva i markirana sve do vrha. Prvi dio uspona vodi kroz bukovu šumu, iz koje se izlazi na greben.

Izlazak iz šume na kameniti greben

Iz kamenitog uskog grebena izlazi se na široki kamenjar prošaran busenjima trave

Raskrižje putova podno vrha, na kojem ćemo pri silasku skrenuti lijevo

Dolazak na vrh Obruč (1376 m)

Obruč s nadmorskom visinom (1376 m) je najviši vrh cijeloga masiva popularno zvanog »Grobničke Alpe«. To je zaobljena kamenita vršna glavica, djelomično obrasla travom. Sama vršna točka označena je malenim mramornim križem postavljen 2004. godine. Kod njega se svake godine u rujnu održava sveta misa. Zahvaljujući visini, s vrha se pružaju vidici na sve strane. U neposrednoj blizini najbolje se vide svi vrhovi Grobničkih Alpa, slovenski Snežnik, Guslica, Snježnik, Risnjak, Tuhobić, Kamenjak, Kvarnerski zaljev i otoci, Učka i Ćićarija…

Na vrhu uz kutiju s upisnom knjigom metalni je žig zacementiran na stijenu. Nedaleko njega, uz markaciju na kamenu, drugi je žig. Tu su na okupu mnoge kontrolne točke:

Pl. putevi Hahlića, Klanjski planinarski put, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak, 10 vrhova 10 godina PD Obruč, Riječka obilaznica, Transverzala Končarevac.

Od desna na lijevo: Ćunina glava, Dnić, Suhi vrh i Fratar

Guslica, Međuvrhi i Snježnik

Slovenski Snežnik

Zajednička fotografija

Nakon duže pauze za odmor i marendu, nastavljamo silazak istim putom do raskrižja, na kojemu skrećemo lijevo i nastavljamo silazak sa sjeverozapadne strane prema našem slijedećem cilju – vrhu Štulac (Šiblje). Nakon 15 minuta spusta od vrha dolazimo do drugog raskrižja planinarskih putova, na kojemu skrećemo desno za Trstenik (1:30 h), lijevo vodi staza za Studenu (3:15 h).  Nastavljamo planinarskom stazom  desetak minuta  do izlaska na makadamsku cestu, na kojoj skrećemo lijevo i nastavljamo po njoj 15 minuta do odvojka za vrh Štulac. Skretanje lijevo na užu šumsku cestu, označeno je manjom gomilom kamenja – (čulak). Ovaj uspon do vrha Štulac nije markiran, ali nije problematičan za snalaženje.

Po spomenutoj cesti treba nastaviti 400 m, a nakon toga treba skrenuti na  staru šumsku vlaku kojom se dolazi pod sami vrh. Na tom putu s lijeve strane na manjem grebenu nalazi se nekadašnja stražarnica. Od te točke treba nastaviti grebenom sve do samog vrha Štulac s nadmorskom visinom 1212 m. Vrh je manja zaobljena kamena glavica mjestimično obrasla travom. S ovog vrha lijepo se vidi Obruč.

Na početku silaska s Obruča - pogled na označeni vrh s natpisom Štulac, naš slijedeći cilj

Raskrižje

Na stazi pri silasku s Obruča, neposredno prije izlaska na makadamsku cestu

Izlazak na makadamsku cestu za Trstenik

Na lošoj građenoj cesti prema vrhu Štulac

Nekadašnja stražarnica

Pogled kroz otvor stražarnice na vrh Obruč

Po grebenu do vrha Štulac

Ostatak bunkera iznad kojeg se nalazi cisterna s vodom

Na vrhu Štulac (1212 m) – drugi naziv za ovaj vrh je Šiblje

Pogled na Obruč

Nakon kraće pauze nastavljamo silazak istim putom uspona sve do Trstenika, gdje i završava ova prekrasna avantura planinarenja na Grobničkim Alpama. U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija