Kanjon Kamačnik

MAX
MIN

Nedjelja, 19. srpnja 2020.
Kanjon Kamačnik
s istoimenim nazivom rječice smjestio se u šumovitom masivu Velike Kapele. Kamačnik je zaštićen oznakom „značajni krajobraz“ površine 74,44 hektara, a nadmorska visina mu se kreće od 370 – 600 m. Od izvora do ušća gdje se ulijeva u Kupu rječica Kamačnik je duga 3.150 m. Kanjon Kamačnik nije samo zanimljiv zbog svoje nevjerojatne prirodne ljepote, nego i zbog poučne botaničke i Panove staze. Put kroz kanjon vodi preko slapova, nekoliko mostića i galerija, a pogodan je za sve dobne uzrasti bez puno kondicije i za sva godišnja doba.

Panova staza je tematska „akustična staza“. Čini ju pet glazbeno-didaktičkih sadržaja, odnosno instrumenata: gong, ksilofon, rog, potočne orgulje i orgulje. Posjetitelji imaju mogućnost da „zasviraju“ na instrumentima i tim zvukovima stvaraju dodatnu zvučnu kulisu za posjetitelje te na taj način  potiču ih na osluškivanje tonova i zvukova  prirode  kojom su okruženi. Na stazi u kanjonu postavljeno je i 19 edukacijskih ploča na kojima posjetitelj može upoznati, raznolikost šume i ostale vegetacije, gljiva, te flore i faune značajnog krajobraza Kamačnik. Posebno je zanimljiv i sam izvor Kamačnik koji se nalazi na 405 m nadmorske visine i tipično je uzlazno krško izvorište u kojem voda izbija iz dubine, razlijeva se i mirno teče kroz gornji dio doline.

Restoran – Bistro Kamačnik (359 m)

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Vrbovskog - restoran Bistro Kamačnik)
Iz Lovrana smo krenuli u 8 h i 30 minuta. Na čvoru Matulji ulazimo na autocestu i vozimo se do naplatnih kućica, izlaza za Vrbovsko. Izlazimo s autoceste i nastavljamo starom cestom do željezničke stanice Vrbovsko, gdje se može parkirati automobil ili nastaviti vožnju do parkirališta pored restorana  „Bistro Kamačnik“. Dužina puta 90 km. Vrijeme vožnje 1 h i 20 minuta.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište restorana Bistro Kamačnik (359 m), izvor Kamačnik (405 m). Povratak istim putom do parkirališta (359 m). Dužina staze 6,3 km. Vrijeme gpx traga 2 h i 25 minuta. Minimalna visina 359 m, maksimalna 428 m.  Visinska razlika pri usponu 284 m, pri silasku 242 m. Visina polazišta 359 m. Visina odredišta 405 m. Prosječan nagib 12%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Pješačka staza započinje od restorana Kamačnik prolazi pored ostataka stare pilane uz koju se nalazi naplatna kućica. Ulaz se naplaćuje 20 kn. Neposredno prije naplatne kućice postavljen je prvi glazbeni instrument- gong, na kojem je ispisan naziv „Panova staza“. Uzvodno uz postojeću šetnicu redaju se ostali glazbeni instrumenti nazvani po autentičnoj fauni koja se može naći na području Kamačnika. Prvi od njih je Medina marinba (ksilofon), koji se nalazi neposredno uz polu špilju čija lokacija asocira na medvjeđi brlog, a potom slijede didaktičko-glazbeni elementi - Jelenov rog, Puhova zvona, Potočne orgulje . Staza je nazvana po Panu, bogu pastira, stada, njiva, šuma i polja te zaštitniku lovaca.

Od parkirališta prema ulazu na planinarsku stazu - Kanjon Kamačnik

Na početku staze od restorana Bistro Kamačnik

Gong – prvi glazbeni instrument i početak Panove staze

Sam početak kanjona pokazuje svoje divlje lice. Staza je velikim dijelom uklesana u stijenu ispod koje se obrušava strmi kanjon.


Na stazi podno okomitih stijena

U ovom prvom dijelu mjestimice visoki stjenoviti kanjon suzuje rječicu i tjera na divlje guranje među liticama. Nakon stotinjak metara brzaka, zapjenjene vode obrušavaju se nekoliko metara niz umjetnu branu. Drugdje voda poskakuje preko velikih prirodnih stijena koje su se ispriječile usred bujice. Bjelina uzburkane vode tada se jasno ocrtava na tamnom, vlažnom kamenu, na vrhu prekriven mahovinom. Posebna atrakcija ovom kanjonu Kamačnik je put koji vodi čas kroz bukovu šumu, čas rubom stijene, čas drvenim mostovima sagrađenim iznad potoka.

Prijelaz preko mosta na desnu stranu Kamačnika (uzvodno)

Medina marinba (ksilofon), koji se nalazi neposredno uz polu špilju čija lokacija asocira na medvjeđi brlog

Na polegnutom dijelu staze kroz bukovu šumu

Jelenov rog

Probavanje zvukova - jelenovog roga

Nakon što smo prošli prvi mostić stižemo do dijela gdje je kanjon nadsvođen s dva mosta autoceste Zagreb-Rijeka, a ubrzo nakon toga stižemo do križanja staza. Ravno vodi staza Bijela Kosa i Kleka, a preko mosta nastavljamo svoj put ka izvoru. U nastavku pješačka staza vodi uz kristalno čistu rječicu, kroz bogatu vegetaciju zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Mostovi u Kamačniku posebna su atrakcija i neiscrpna slikarska inspiracija, a svaki metar toka ove prekrasne tekućice drugačiji je od onog prethodnog.

Nadvožnjak  iznad kanjona autoceste Rijeka – Zagreb

Raskrižje putova: lijevo odvaja se staza za Bijelu kosu i Klek, desno prelazak preko drvenog mosta i nastavak prema izvoru. Tu su i Potočne orgulje koje trenutno nisu u funkciji.

Prelazak preko mosta

Puhova zvona - orgulje

Na gornjem dijelu toka rječica je mirna i stvara se dojam jezera kao da voda ne teče, iz tog razloga napravljene su dvije umjetne brane, kako bi mirni tok pretvorile u stvaranje manjih slapova.

Ovo je jedna od umjetnih brana

Izvor Kamačnik

Izvor Kamačnik se nalazi na 405 m nadmorske visine, a staza je 5 metara viša iznad izvora. To je tipično uzlazno krško izvorište u kojem voda izbija iz dubine, stvarajući malo modrozeleno jezerce, što ne odaje da je izvor. Iz njega potom nastaje rječica Kamačnik, koja u svom gornjem slivu radi obilati mirni tok. Speleoronioci su utvrdili dubinu od barem 118 metara. Izvorski je dio zanimljiv i zbog endemske podzemne faune koju u njemu tek treba otkriti. Dosad su prilikom nekoliko istraživanja uočeni endemski podzemni račići Monolistra sp. i Niphargus sp. zbog čega je izvor Kamačnika uvršten i u ekološku mrežu Natura 2000.

 

Nakon kraće pauze na izvoru, nastavljamo povratak istim putom do ušća rječice Kamačnik gdje se ulijeva u Kupu. Treba napomenuti, da osim šetnice koja vodi do izvora iz kanjona moguće je izlet obogatiti dodatnom šetnicom do planinarskog doma Kamačnik. Planinarska staza duga okvirno 1 km, odvaja je 60 metara nakon prelaska prvog mostića u Kamačniku i vodi do sela Vujnovići. Planinarski dom raspolaže s 30 postelja i konferencijskom salom sa 60 sjedećih mjesta.

Pri povratku od izvora prema ušću

Pri povratku, na mjestima gdje rječica stvara manje kaskade sa slapićima

Pri povratku još jedan atraktivni mostić

Pored svega navedenog, Kamačnik je u svom ulaznom dijelu opremljen inovativnim zabavnim sadržajima za djecu. Posebno atraktivan je dječji dvorac koji čine drvene konstrukcije na dvije etaže s prilaznim stepeništem i toboganom, pješčanikom, ljuljačkama, penjalicama, malim vlakom te edukativnim info - pločama na temu flore i faune.

Sadržaj za dječju igraonicu

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, link – na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

Link – Galerija fotografija