Otok Krk – kanjon Vrženica - uvala Vela i Mala Luka

Četvrtak, 02. travnja 2015.
Otok Krk, 
smješten je na sjevernom dijelu Jadranskog mora u Kvarnerskom zaljevu nedaleko od Rijeke, sa kopnom je povezan Krčkim mostom.  U središnjem i zapadnom dijelu otoka prevladavaju šume, te uzgojene kulture mediteranskog voća i povrća, vinograda i maslinika. Sjeverni i južni dio otoka čine kamenjar i pašnjaci. Brdovita ali pitoma unutrašnjost  ispresijecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje, planinarenje i biciklističke ture.  Na otoku Krku je uređeno i obilježeno 300 kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Više detalja o planinarskim stazama možete pročitati na blogu  „Uspon na Obzovu“. 

Ovog puta za planinarenje  odabrali smo područje Baške i kružnu stazu koja kreće od:  kamp Bunculuka – kanjon Vrženica – vidikovac Rebica – uvala Vela i Mala Luka i povratak preko Corinthie – Lubinina do kampa Bunculuka. Staza je vrlo zanimljiva zbog velikog broja krških fenomena (kanjon, litice, klisure, kamenjar...), mnoštvo stoljećima rađenih pastirskih suhozida, te puno panoramskih vidika na Bašku, otok Prvić, greben Velebita, Senjska vrata, Velu i Malu Luku.

Kanjon Vrženica

PRISTUP AUTOMOBILOM (auto kamp Bunculuka na otoku Krku)
Pristup automobilom je vrlo jednostavan. Iz Ike preko Rijeke na Krčki most i dalje cestom 102 preko cijelog Krka do Baške i auto kampa Bunculuka, od kuda je i početna točka ovog izleta na Kanjon Vržine. Dužina puta 86 km. Vrijeme vožnje 1 h i 45 minuta.

ISHODIŠTE POHODA:
Recepcija kampa Bunculuka (45 m), uvala Vrženica - plaža (1 m), vidikovac Rebica (311 m), uvala Vela Luka (1 m), uvala Mala Luka (1 m), vrh Corinthia (110 m),  Lubinin  (180 m) parking recepcija kampa Bunculuka 45 m. Dužina staze  14,9 km. Visinska razlika pri usponu 866 m, pri spustu  873 m. Ukupno vrijeme gpx traga 7 h i 05 minuta. Minimalna visina „0,5“, a maksimalna  310 m.Prosječan nagib 10%

Izvod iz analize gpx traga

Maloj ekipi od 3 člana (Zoran, Matija i Mirko) pridružila se naša prijateljica Diana iz PD Obzova sa Krka, kao domaćin  i voditeljica izleta. Pohod započinjemo  u 9 h i 50 minuta od recepcije nudističkog  kampa Bunculuka. Staza u polukrugu vodi uz ogradu kampa i nakon 15 minuta stižemo do križanja putova: lijevo odvaja se put za raskrižje kanjon Vrženica i uvalu Vela Luka – desno staza se odvaja za uvalu Bunculuka (plaža) i uvalu Vela Vrženica. Diana je predložila kružnu turu, najprije uspon  kroz kanjon Vrženica.  Prihvatili smo njenu sugestiju i krenuli dalje građenom stazom - stepenicama koje prate ogradu kampa  do uvale i plaže Bunculuka. Nastavljamo dalje po dobro markiranoj stazi po kamenjaru uz more, na tom putu prolazimo pored nekoliko prelijepih uvala  - plaža, a pogled nam neprekidno bježi na prekrasno bistro i čisto plavo more kao i na  otok Prvić. Uvale se nižu slijedećim redom: uvala Jablanova, Malo Storišće, te uvala Vela  Vrženica, od kuda započinje uspon kroz istoimeni kanjon Vrženica.

Na početku staze uz ogradu kampa Bunculuka

Od uvale Bunculuka – stazom uz more do uvale Vrženica

Pogled na morsko plavetnilo i otok Prvić

Na stazi po kamenim grotama

Vela uvala i plaža Vrženica

Od uvale Vela Vrženica započinje uspon istoimenim kanjonom u dužini 2,3 km do raskrižja zvano Vrženica, gdje se izlazi iz kanjona. Potrebno vrijeme uspona 1 h. Na tom križanju na raspolaganju stoje dvije mogućnosti. Lijevim odvojkom može se vratiti do ishodišne točke - kampa Bunculuka ili desno nastaviti prema vrhu Rebica, Veloj i Maloj luci. Od svih planinarskih staza na otoku Krku -  kanjon Vrženice smatra se najtežom stazom, obzirom, da uspon zahtjeva na nekoliko mjesta upotrebu ruku i nogu ( nije teško ni nesavladivo). Sam početak staze gotovo je polegnut, te se u nastavku umjereno uspinje do prvih prepreka, gdje je potrebno malo vještine za penjanje. Kanjon je vrlo zanimljiv, prolazi uskim tjesnacima, a s obje strane izdižu se visoke kamene litice, ispod kojih gazimo po okruglom kamenju – oblutcima, što upućuje da su vodene bujice za vrijeme velikih kiša stoljećima formirale kanjon stvarajući oblutke. Zbog naglih vremenskih promjena –  ljetnih vrućina i hladnih noći stijene kanjona su ispucale i rahle su, uslijed čega dolazi do odronjavanja. Nekoliko fotki iz kanjona:

Početak ulaska u kanjon Vrženica

Prva prepreka, gdje je potrebno malo penjanja i upotreba ruku i nogu

Diana vrlo vješto savladava prvu prepreku

Kroz kanjon

Staza prolazi kroz uski dio kanjona

Uspon na najužem dijela kanjona

Nakon jednog sata umjerenog hoda dolazimo do raskrižja putova, gdje završava uspon kanjonom Vrženica.

Raskrižje putova – kraj kanjona Vrženica

Izlaskom iz kanjona, od ovog raskrižja u nastavku rute staza se umjereno uspinje do prijevoja i vidikovca Rebica. Na tom dijelu staza  prolazi krajolikom kojim dominiraju ogoljeli pašnjaci ograđeni međama – suhozidima, djelo ruku vrijednih krčkih pastira stoljećima građeni i održavani. Od vidikovca Rebica vodi lijepo građena staza koja se po višestrukim zavojima strmo spušta do uvale Vela Luka i dalje nastavlja  prema uvali Mala Luka.

Na stazi prema Rebici – ovca i njeno janje začuđeno gledaju, tko to ometa njihov mir za vrijeme ispaše

Na stazi kroz ograde suhozida

Prekrasni suhozidi

Staza prolazi između ograda suhozida

Prijevoj i vidikovac Rebica (311 m)

Pogled na uvalu Vela Luka

Pogled na uvalu Mala Luka

Uvala Vela Luka.
Nalazi se na krajnjem jugoistoku otoka Krka na području općine Baške, a na morskom putu iz Baške prema Senju.  Duga je oko 1,8 km, a široka oko 400 metara. S jugoistočne strane zatvorena je rtom Sokol. Na ulazu u uvalu dubina je preko 60 metara, a od sredine uvale dubina postepeno pada. Dno je pretežno pjeskovito. Na kraju uvale je velika pješčana plaža. U uvali na plaži nalazi se ugostiteljski objekt koji radi samo u ljetnom periodu (na smjerokazima označeno kao pečenjara). U uvali izgrađen je betonski mul s dubinom mora tek (1,5 m). Na istočnoj obali uvale nalazi se još jedan mul u obliku slova „L“ s nešto većom dubinom (2–3) m. Na kraju uvale postoji izvor pitke vode.

Uvala Vela Luka s plažom na kojoj je izgrađen ugostiteljski objekt

Dolaskom u Velu Luku napravili smo dužu pauzu, koju smo iskoristili za odmor i marendu, a nakon toga krenuli dalje do uvale Mala Luka. Od Vele Luke s „0“ m nadmorske visine staza se lagano  uzdiže do 30 m u dužini 600 m, do raskrižja putova: desno staza vodi na vrh Corinthie, lijevo do uvale Mala Luka. Od ovog križanja staza se spušta do „0“ ili 1 m nadmorske visine sve do kraja Male Luke , gdje završava staza.  Između Vele i Male Luke staza prolazi predjelom koji se zove Bosar.

U antičko vrijeme tu je bilo izgrađeno rimsko naselje, koje je očito služilo  za nadgledanje strateški važnih Senjskih vrata. Na tom su području pronađeni ostaci rimske gline i falsificirani rimski novac. Navodno je nađeno i nešto zlatnog bizantskog novca, a što ide u prilog teoriji da je i u vrijeme bizantske vlasti na Krku, također na tom mjestu postojalo naselje koje u lokalnim legendama ima naziv Corinthia koja se nalazi na istoimenom brdu na 112 n/v. Osim toga na brdu ponad ostataka tog naselja su i ruševine bizantske utvrde iz vremena cara Justinijana ( 6. st. ). Od naselja su ostale tek nakupine kamenja koje upućuju na razmještaj nekadašnjih kuća i zgrada.
Čitav prostor nekad je bio pod vinogradima u vlasništvu bašćanske obitelji Dujmović. Nakon Drugog sv. rata  vinogradi su nacionalizirani, a potom dani zadruzi na korištenje, ali su ubrzo napušteni. Na području Bosar su ruševine crkvice sv. Nikole koja se prvi put spominje 1426 godine. Danas postoje još uvijek svi zidovi s apsidom. Osim ove, pronađeni su ostaci još dviju crkvica.

 

Ostaci crkve Sv. Nikola iz 1426 godine

Dolazak u uvalu Mala Luka

Tu je izgrađen ugostiteljski objekt ribarska koliba „ Mala Luka“ , koji drži obitelj Načeta. Tu smo zatekli u kolibi vlasnike Načeta Branka i njegovog sina Nenada, koji vrše pripreme za otvaranje sezone. Pored ugostiteljstva obitelj Načeta Branko i Nenad bave se i ribarstvom, tako da u svakom trenutku može se svakodnevno dobiti svježa riba pripremljena na različite načine. Pored ribljih specijaliteta nudi se i mesni menu ( roštilj, peka i još mnogo toga). Sve informacije možete dobiti na slijedeće tel. brojeve: 091/5050 282 i na br. 091/7207 013.

Ispred ribarske kolibe u društvu s vlasnicima  Brankom i Nenadom Načeta

Od uvale Mala Luka vraćamo se istim putom do raskrižje, gdje nastavljamo uspon do vrha na kojem je izgrađena  utvrda Corinthia (n/v 112 m). Pri dužini 360 m, savladana je visinska razlika 82 m i vrijeme uspona 15 minuta. Na vrhu se kratko zadržavamo zbog jake bure. Napravili smo nekoliko fotografija i nastavili povratak istim putom sve do raskrižja „Vrženica“.

Pogled na ostatke ruševne utvrde Corinthia

Vrh Corinthia (n/v 112 m)

Pogled s vrha Corinthia na Senj i masiv Velebita

Zajednička fotka na vrhu Corinthia

Spuštamo se s Corinthie i nastavljamo povratak istim putom preko uvale Vela Luka, Rebice do raskrižja „Vrženica“. Na ovom križanju krećemo desno i na taj način zaobilazimo spust po kanjonu Vrženica i pravimo kružnu turu  do kampa Bunculuke. Staza se nakratko umjereno uspinje do prijevoja i šume Lubinin, potom nastavlja spust po serpentinama i uskoro nas dovodi do raskrižja Bunculuka, gdje desno nastavljamo uz ogradu kampa do parkinga i recepcije kampa Bunculuka.

Na stazi između suhozida preko Lubinina

Na stazi pri spustu po serpentinama

Pogled sa staze na kamp Bunculuka

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te slideshow albuma fotografija, koje nisu obuhvaćene blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

Vertikalni profil staze

3D profil staze

LINK – Album fotografija