Noćno planinarenje i sportsko penjanje u sklopu opće planinarske škole

MAX
MIN

Planinarsko društvo Opatija u okviru svojih aktivnosti organiziralo je „Opću planinarsku školu“ kao osnovni oblik obrazovanja planinara. Škola je organizirana  po pravilniku HPS-a.  Školu pohađa 38 planinara i svima je uručen „Planinarski udžbenik“ od Alana Čaplara, kao i zamke. Kroz školu polaznici proširuju i dopunjuju svoja dosadašnja i usvajaju nova znanja, tehnike i vještine, neophodne za sigurno kretanje u planini. Završena Opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, sportsko-penjačke, speleološke, markacijske i vodičke). Gradivo je podijeljeno u dvije cjeline:

Teorijski dio – odnosi se na predavanja koja se održavaju srijedom u 19,00 sati u prostorijama Vile Antonio u Opatiji  uz projekcije slajdova s planinarskom tematikom, te dogovori za izlete i vježbe.

 Praktični dio – odnosi se na vježbe koje se izvode na cjelodnevnim izletima tijekom vikenda na planinama, uglavnom na području Učke. Sastavni dio vježbi je: kretanje u planini, orijentacija, prva pomoć i spašavanje, upoznavanje sa speleološkim objektima, sportsko penjanje, bivakiranje i noćno planinarenje. Instruktori su prikazali korištenje tehničke opreme i vršili osiguranje pri penjanju.

VODITELJ ŠKOLE:
Zoran Popovski (vodič i instruktor)

PREDAVAČI:
Mišel Kinkela (vodič)
Igor Eterović (vodič i mlađi alpinist pripravnik)
Robert Štefanac (vodič)
Hrvoje Oreč (vodič HPS_a, HGSS-spašavatelj)
Ivana Eterović (mlađi alpinist pripravnik)
Iva Skočilić (lječnik)
Stiven Knaus (speleolog pripravnik)

Na ovom blogu želim prikazati aktivnost jednog radnog dana škole koji se izvodi na terenu. Ovog puta, program vježbi odnosi se na:

SPORTSKO PENJANJE U STIJENI i NOĆNO PLANINARENJE – na obroncima Učke
Subota, 25. ožujka 2017.
Okupljanje svih sudionika predviđeno je u 15 h i 30 minuta u Medveji. Prije samog početka penjanja, naš instruktor Zoran Popovski održao je prigodno predavanje vezano za sve vrste penjanja, a posebice se osvrnuo na sportsko penjanje, upozorivši sve sudionike o ozbiljnom i odgovornom ponašanju, te pridržavanju pravila prilikom penjanja. Dolaskom pod stijenu „Penjalište Medveja“ instruktori su postavili osiguranje u tri različita smjera. Više od 80% polaznika iskušalo je svoje penjačke vještine. Nekima je bilo vrlo zabavno, a nekima baš i nije. Nekoliko fotografija prilikom izvođenja vježbi sportskog penjanja:

Penjalište Medvaja – prikaz smjerova (po nazivu, težini i dužini).

Penjali su se slijedeći smjerovi:

Smjer 2 - Tertium organum – težina   4b 14 m
Smjer 6. Lighting                                    4c    8 m
Smjer 7. Sara                                          5a 17 m
Smjer 11. Irena                                       4b 20 m
Nekoliko fotografija s penjališta:

Naši instruktori na osiguranju penjača, budno prate napredovanje. S lijeva na desno:
Hrvoje Oreč, Igor Eterovič i Zoran Popovski.

Penjanje i skidanje kompleta osiguranja

Nakon uspješno odrađenog sportskog penjanja nastavljamo noćni program aktivnosti. Naime, u sklopu današnjeg programa  isplanirana je noćna - kružna tura koja obuhvaća slijedeće bitne točke:

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Medveja - ulaz u autokamp (2 m )– Lovranska Draga (366 m) – Visoče (459 m), te spust do Medveje (2 m). Ukupna dužina staze 7,4 km. Vrijeme gpx traga 2 h i 45 minuta. Minimalna visina 2 m, maksimalna 484 m. Visinska razlika pri usponu 673, pri silasku 658 m. Visina polazišta (2 m). Visina odredišta 459 m). Prosječan nagib 19%

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Pohod započinjemo u 19 h kroz autokamp i na njegovom samom kraju s desne strane ulazimo na planinarsku stazu koja se postupno uzdiže poželjno za početno zagrijavanje. Mnogi od nas nisu imali prilike planinariti noću, uz baterijsku rasvjetu, zbog toga je trebalo više pažnje posvetiti hodu gledajući  u stopala gdje stati. Stoga, hoda se sporije i pažljivije nego danju. Sretna je okolnost, što tu stazu svi dobro poznajemo pa nije bilo nikakvih poteškoća. Nakon 1 h i 10 minuta laganog hoda i prijeđenih 2,7 km dolazimo do Lovranske Drage. Tu smo napravili kraću pauzu za odmor i okrijepu.

Na početku autokampa.

Nastavak kroz autokamp.

Na stazi prema Lovranskoj Dragi.

Lovranska Draga – vrijeme odmora i okrijepe.

Nakon pauze slijedimo asfaltnu cestu u dužini 400 m, a nakon toga ulazimo na planinarsku stazu koja dalje vodi za Visoče. Ovaj dio staze nije naporan do raskrižja putova, na kom se desno odvaja put za Malu Učku i Vojak, a lijevo za Visoče i Medveju. Nešto malo niže od raskrižja je lijepi vidikovac na kojem smo se neko vrijeme zadržali promatrajući jedva vidljiva svjetla Rijeke.

Nakon silaska sa asfaltne ceste. Početak staze prema zadanom cilju.

Na stazi – kratka stanka radi fotke.

U koloni.

Kratka pauza na vidikovcu (s kojeg se noću baš ništa ne vidi).

Pogled s vidikovca na Rijeku – (zumirano).

S vidikovca nastavljamo spust prema napuštenom selu Visoče, a od njega  slijedimo stazu lijepo uređenim stepeništem do naselja Kali i dalje asfaltnom cestom do Medveje, gdje i završava naša noćna avantura planinarenja.

Kroz napušteno selo Visoče.

Pri spustu prema naselju Kali.

Ovako izgleda stepenište po dnevnom svjetlu.

Dolazak u naselje Kali.

Konačno dolazak na odredište u Medveju.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija koje nisu prikazane ovim blogom.

Gpx tragovi na Google Earthu.

Gpx tragovi na topo karti.

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK  - Album fotografija