Otok Krk – Putovima Frankopana - Vrbnička kružna staza

MAX
MIN

Nedjelja, 16. žujka 2014.
PD Knezgrad  organiziralo je izlet i planinarenje na otoku Krk na području Vrbnika. Na izlet se prijavilo 39 planinara i planinarki. Organizator i voditelj izleta je Senka Kirša. Prijevoz je organiziran autobusom. Sa Lovranskog mula krenuli smo u 8 h i nakon 1 h i 30 minuta vožnje stižemo u centar Vrbnika na parking „Namori“, od kuda je naša polazišna točka pohoda.

Otok Krk (400 km2 ) leži preko puta grada Rijeke, sa kopnom ga povezuje Krčki most. Prekriven je uvijek zelenim borovim šumama,  smokvama, maslinama  i prije svega vinovom lozom.
Brdovita ali pitoma unutrašnjost  ispresijecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje, planinarenje i biciklističke ture.  Na otoku Krku je uređeno i obilježeno 300 kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Ovog puta za planinarenje odabrali smo područje Vrbnika i stazu „Putovima Frankopana“.
Vrbnik se nalazi na istočnoj strani otoka Krka, nasuprot Novom Vinodolskom na kopnu. Smješten je na litici koja se strmo uzdiže 50-ak metara iznad mora. Vrbničke pješačke staze predstavljaju dio opsežnog projekta pod nazivom „otočka transverzala“ i kao takve nadopunjavaju krčku turističku ponudu.  Vrbnička otočna transverzala sastoji se od 4 pješačke staze u dužini 75 km, a to su:

  1. Vrbnička planinarska obilaznica  - dužina staze 25 km, vrijeme hoda 9 h. Zahtjevna staza.
  2.  Putovima Frankopana - dužina staze 20 km, vrijeme hoda 5 h. Srednje zahtjevna.
  3. Hodočasnički put - dužina staze 8 km, vrijeme hoda 3 h. Srednje zahtjevna.
  4. Putovima vrbničkih težaka - dužina staze 22 km, vrijeme hoda 5 h i 30 min. Srednje zahtjevna.


Grad Vrbnik – prema kopnu se vidi Novi Vinodolski i Velebit

PRISTUP AUTOMOBILOM ( do Vrbnika)

Pristup automobilom je vrlo jednostavan. Iz Ike preko Rijeke na Krčki most i dalje preko Risike do Vrbnika od kuda je i početna točka ovog izleta Putovima Frankopana. Dužina puta 66 km. Vrijeme vožnje 1 h i 45 minuta.
 

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)

Parking  „Namori“ (28 m), uvala Melska, (5 m), Risika (180 m), utvrda Gradec (195 m), Vrbničko polje (110 m) i povratak na parking Namori (28 m). Dužina staze 17 km.  Od najniže do najviše točke savladana je visinska razlika od 190 m.  Aktivno vrijeme hoda 3 h i 59 minuta, vrijeme stajanja 1 h i 26 minute, te ukupno provedeno vrijeme je 5 h i 26 minuta.

 

Izvod iz analize gpx traga

Zajednička fotografija u Vrbniku na parkingu „Namori“ prije samog početka planinarenja

Pohod smo započeli u 9 h i 45 minuta. Od parkinga pješačka staza vodi nas lijevo po asfaltnoj cesti 200 m, nakon toga skrećemo desno u ulicu Boćina i lagano se uzdiže sve do vidikovca od kuda je prekrasan pogled na Vrbnik.


Pogled sa vidikovca na grad Vrbnik

Markiranom stazom po asfaltiranoj cesti nastavljamo dalje preko predjela zvanog Kostrij, sve do uvale Melska (plaža). To je pitomi krajolik obrastao uvijek zelenom mahačom – ( Risika ) i planikom.


Pogled prema uvalama, Velebitskom kanalu i Velebitu

Na stazi prema uvali Melska

Uvala Melska

Tu završava asfaltna cesta, dalje nastavljamo makadamom – šumskom cestom do raskrižja putova. Desno uz obalu staza vodi dalje  (30 minuta) do uvale Sv. Marek – najveća pješčana plaža na Krku i do ostatka veoma stare crkve Sv. Marka. Lijevo šumskim putom staza vodi do naselja Risika (40 minuta) i do utvrde Gradec (2 h i 10 minuta).

Raskrižje putova.  Ovdje smo se odlučili odmoriti i okrijepiti

Vrijeme odmora i marende

Vrijeme odmora i marende

Odmoreni i osvježeni, nastavljamo dalje prema Risiki. Ovaj dio staze do uvale Sv. Marek odlučili smo zaobići.

Na putu prema Risiki

Stara kuća u Risiki

U Risiku dolazimo u 11 h i 35 minuta. Risika se nalazi u unutrašnjosti otoka na istočnoj strani. Nije jedinstveno jedno naselje, već se sastoji od Gornjeg sela ili stare Risike i Donjeg sela ili Sridnje Risike, te zaseoka: Mavrov ili Mavra, Germovi ili Grmovini, Paprata, Glavica, Veršek, te Čofrova ili Čofrov.   Risika  se  prvi  put  spominje  1284.  g.,  a  u  središtu  mjesta  nalazi  se  crkva  Sv.  Jeronima.  Nastavak  puta  od naselja vodi  lijevo po asfaltnoj cesti okvirno 20 minuta, a potom skreće desno na šumsku stazu koja vodi do  utvrde  Gradec,  ruševina dvorca  krčkih  knezova  Frankopana  i  ostataka  crkvice  Sv.  Duha.  Knezovi  Krčki,  kao  otočni  feudalci,  pojavili  su  se  početkom  12.  stoljeća,  dobivši  otok  od  Mlečana.  Prema  vjerovanjima  potječu  upravo  iz  vrbničkog  područja,  a matični  im  je  dvorac/kaštel  bio  Gradec  iznad  drage  Vinderska  s  potokom. 

Na cesti od Risike prema utvrdi Gradec

Prije ulaska na šumsku stazu i uspona prema utvrdi Gradec

Na šumskoj stazi prema utvrdi Gradec

Na šumskoj stazi prema utvrdi Gradec

Na istom putu prema Gradecu

Tako nakon 35 minuta laganog hoda od Risike do utvrde Gradec stižemo u 12 h i 15 minuta.

Utvrda Gradec

Ruševina crkve  Sv.  Duha pored utvrde Gradec

Na proplanku Rovoznik, između Risike i Garice u Općini Vrbnik na otoku Krku, nalazi se ruševna utvrda Gradec. Utvrda je skrivena u gustoj šumi i do nje je moguće doći makadamskom cestom, a koja je ujedno i planinarska staza. Ruševine, koje se sastoje od ostataka glavnoga zdanja i crkve Sv. Duha, djeluje poput neke ostavljene građevine koja nema povijesne vrijednosti.

Oko zidina ne možete naći tablu koja govori o prošlosti nekadašnje utvrde koja se pred vama nalazi. Tu je tek tabla na kojoj piše ime Gradec (utvrda). Slučajni dobronamjernik ne sluti da je riječ o prvom posjedu jedne od dviju najvećih hrvatskih plemenitaških obitelji. Krčki knezovi Frankopani upravo su na tom proplanku u XII. stoljeću izgradili svoj prvi kaštel Gradec, poznat i kao utvrda Rovoznik. Sagradili su ga kao sigurnu utvrdu koja je imala atrij, ali u razini zemlje nije imala prozore i vrata, što ju je činilo sigurnim prebivalištem.

Izbor lokacije također nije slučajan. Gradec se nalazio na uzvisini nad plodnim vrbničkim poljem te uz izvor pitke vode. U drugim bi zemljama te ruševine bile puno bolje sanirane, do njih bi postojao raskrčen put i bilo bi potpuno nezamislivo da ne postoji tabla koja govori o utvrdi, o njezinoj povijesti i njezinim vlasnicima. U nas je to uglavnom tek jedna usputna destinacija planinarske rute iz Vrbnika “Putevima Frankopana”.

Više o krčkim Frankopanima možete pročitati na stranicama „KULTURNI TURIZAM“
Link:  http://www.kulturni-turizam.com/hrv/sadrzaj/putevimafrankopana/#.UzMid6h5NuJ

Odmor u hladovini ruševnih zidina utvrde

Na povišenom dijelu zidina – pogled je bolji

Zajednička fotka unutar zidina utvrde Gradec

Za odmor i osvježenje na utvrdi Gradec trebalo nam je 30 minuta, a potom nastavljamo put šumskom cestom prema Vrbničkom polju.

Na šumskoj stazi

Na  slijedećem  raskršću,  skrećući  lijevo po stazi koja se postupno spušta, tako  dolazimo  na  Stozu,  a  onda ponovo skrećemo lijevo i dolazimo do izvora  pitke  vode  na  Rovozniku.

Na izvoru pitke vode

U  neposrednoj  blizini  nalazi  se  i  kapelica  Sv.  Marije  Magdalene,  u  kojoj  se,  prema  legendi,  oženio  posljednji  otočki  Frankopan.

Na stazi kroz Vrbničko polje

Na stazi kroz Vrbničko polje.

Stazom  što  vijuga  kroz  plodno  Vrbničko  polje,  zasađeno  žlahtinom,  stižemo  do  Luga  i  izlaza  na  raskršće  kraj  crkvice  Sv.  Nedilje  ( iz  1445. g.).  Nastavljajući  desno makadamom do  slijedećeg  raskršća,   skrećemo  lijevo po asfaltnoj cesti koja vodi prema našem krajnjem odredištu do parkinga Namori.

Maslinik pored ceste prema našem polazištu

Dalje se spuštamo ulicom Grohot  do trga Sv. Križ i dalje ulicom Japnenica do parkinga Namori. Odlažemo ruksake i odlazimo na ručak koji je organiziran u konobi i vinariji „Nada“, vlasnika Željka Juranića.

Domaćini u dobrom raspoloženju poslužili su nas sa 3 vrste rakije vlastite proizvodnje. Nakon aperitiva i zdravice odlazimo u vinariju na degustaciju vina, a potom na ručak – bolje reći večeru.

Zajednička fotografija ispred vinarije

U vinariji

U vinariji

Vrijeme ručka

Na terasi poslije ručka

Više detalja o vinariji, konobi i restoranu „NADA“ na njihovoj stravici:  http://www.nada-vrbnik.hr/vinarija.html

Nakon večere napuštamo vinariju i konobu Nada i autobusom nastavljamo povratak doma. Tako završava naša avantura izleta i planinarenja na otoku Krku. U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija