Kružna tura: Ika-Dobreć-slap Rečina-vrh PEĆNIK-Poljane-Ičići-Ika

MAX
MIN

Srijeda, 01. travnja 2020.
Koronavirus Covid-19 sve nas je zatočio  u kuće. Nakon 20 dana izolacije, moj unuk Franko i ja odlučili smo se nakratko prošetati obroncima Učke, držeći se preporuka i uputa Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Prvobitni plan bio je napraviti jednu kružnu turu od Ike preko Dobreća do Križa i silazak preko Poljana i Ičića do Ike. No, kako smo tu dionicu puta relativno brzo savladali, skovali smo novi plan i odlučili prošetati do slapa Rečina i produžiti put koritom Banjine te popeti se na Pećnik i zaokružiti turu silaskom preko Poljana i Ičića do Ike.

Pećnik je vrh s nadmorskom visinom (641 m), smješten istočno od tunela Učka. Vrh se ne ističe svojom visinom, ali odlika mu je što je pristupačan s izuzetno lijepim vidicima jer mu je vrh okrugla travnata glavica i nije ometan drugim višim vrhovima. Vrh je označen geodetskim stupom na kojemu je ispisan naziv vrha s nadmorskom visinom. Na stupu je ugrađen tuljac s upisnom knjigom i žig Opatijske planinarske obilaznice KT 14. (OPO). Na stazi s južne strane nalazi se „Pećina“ po kojoj je vrh i dobio ime Pećnik. Pored ovog naziva na službenoj karti Hrvatske geodetske uprave (DGU-TK25) istaknut je naziv „Petnički vrh“

Vrh Pećnik (641 m)

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Od lanterne na mulu Ika (1 m), Dobreć (275 m), Križ (443 m), slap Rečina (624 m), Pećnik (641 m). Silazak Križ (443 m, Ičići (5 m) Ika (1 m). Ukupna dužina staze 16,6 km. Vrijeme gpx traga 5 h i 3 minute. Minimalna visina 1 m, maksimalna 684 m. Visinska razlika pri usponu 1092 m, pri silasku 1088 m. Visina polazišta 1 m. Visina odredišta 641 m. Prosječan nagib 14%.

Izvod iz analize gpx traga

Na Ishodištu pohoda - mul Ika

Opis puta
Za ovaj planinarski izlet za početnu točku pohoda odabrali smo lanternu (svjetionik- nije u funkciji) na kraju mula Ika, ikako znamo do je ishodište pohoda u centru Ike sa ceste D66 - Opatija-Labim-Pula. Početna markacija - smjerokaz postavljen je na zadnjoj kući kada se izlazi iz centra Ike prema Lovranu,

na početku ulice „Stubište Vrh Ike“. Staza u ovom prvom dijelu vodi stepeništem između kuća sve do izlaska na lokalnu cestu – Put Braće Honovića, gdje treba skrenuti desno. Na ovoj dionici puta na dužini 420 m treba savladati visinsku razliku 75 m – vrijeme 15 minuta. Od ove točke nastavljamo cestom i nakon prijeđenih 650 m staza napušta asfaltnu cestu, skreće desnu (markacija stara i izblijedila – jedva vidljiva). U nastavku staza prolazi pored nekoliko kuća – presijeca cestu koja vodi prema Dobreću i ulazi na šumski planinarski put, i tako naizmjenično sve do Dobreća.

Ova fotografija pokazuje mjesto, gdje treba skrenuti desno s asfaltne ceste. Markacija je izblijedila i slabo je uočljiva (potrebna je hitna obnova markacija sve do Dobreća).

Ulazak na šumski planinarski put

Na stazi prema Dobreću

Dolazak u Dobreć, od kuda dalje nastavljamo kombinacijom betonirane i asfaltne ceste do raskrižja Križ.

Na betonskoj cesti prema Križu

Križ i raskrižje planinarskih putova: lijevo vodi staza za slap Rečina, Poklon i Vojak, desno put vodi preko Poljana do Ičića.

Kako je u uvodu rečeno prvobitni plan bio je upravo doći do ove točke i dalje  nastaviti silazak preko Poljana, Ičića do Ike. No, kako smo ovaj dio puta na dužini 3,1 km i visinskom razlikom 445 m relativno brzo savladali za 1 h i 15 minuta, poštivajući želje Franka skovali smo novi plan i odlučili prošetati do slapa Rečina i produžiti put koritom Banjine te popeti se na Pećnik i zaokružiti turu silaskom preko Poljana i Ičića do Ike.

Od Križa ulazimo na lijepo građenu i održavanu stazu koja se umjereno uspinje prema dolcima do maksimalne visine 684 m, od kuda započinje spust prema slapu Rečina. Na stazi susrećemo nekoliko raskrižja planinarskih putova i jedan stol s klupama za odmor. Ova dionica puta duga je 2,5 km – vrijeme 50 minuta.

Na početku staze prema slapu Rečina

Na stazi uz suhozid prema slapu

Raskrižje putova, od kuda započinje silazak do potoka Banjina i slapa Rečina

Korito Banjine – lijevo slap – desno staza za Pećnik

Ni „S“ od slapa, korito gotovo da je suho

Kraća pauza za odmor

Djelomično na površini je tanki sloj leda

Nakon kraće pauze sa slapa nastavljamo koritom Banjine lijepom i dobro označenom planinarskom stazom (OPO) Opatijska planinarska obilaznica koja vodi do Pećnika, a što je i naš cilj. Staza presijeca nekoliko puta korito Banjine. Na ovoj dionica puta nalazi se slap Pećnik koji ima nešto više vode i manje jezerce puno vode.

Pogled na korito Banjine

Drveni mostić preko potoka Banjine

Slap Pećnik

Izlazak iz korita Banjine na makadamski put koji vodi do tunela Učka. U jednom trenutku Franko je izrazio želju da se spustimo koritom Banjine do Križa i od njega na Pećnik. Želju sam mu ispunio. Na ovom dijelu korito je bilo suho, tako da smo ga bez poteškoća savladali i izašli na Križ i na taj način napravili kružnu turu.

Privatno imanje s mnogo lijepih drvenih skulptura

Kroz suho korito Banjne

Izlazak iz korita – desno10-ak metara je Križ

Od ovog raskrižja i Križa preostaje nam 700 metara puta asfaltnom cestom do ulaska na planinarsku stazu za Pećnik.

Smjerokaz za Pećnik. Lijevo od smjerokaza 20-ak metara dalje nalazi se veliko parkiralište, gdje se može parkirati veći broj vozila. U koliko se želi skratiti uspon na Pećnik ovo parkiralište je idealno mjesto.

Od ove točke nastavljamo šumskom cestom do napuštenih radničkih baraka, iz kojih staza okreće desno šumskom vlakom, koja nas ubrzo dovodi do raskrižja putova, na kojem ravno put nastavlja prema Veprincu i Poljanama a mi skrećemo oštro desno na šumski planinarski put koji gotovo izravno vodi do vrha, te nakon 15 minuta hoda stižemo vrh Pećnik.

Napuštene radničke barake

Raskrižje putova

Od raskrižja na početku šumske staze prema Pećniku

Dolazak na vrh Pećnik (641 m)

 

Franko na Pećniku - 2020.

Franko 2020. - u istoj pozicije kao prije 10 godina sa sendvićem. Primjetiti je razliku - danas sendvić je mali, a prije 10 godina  daleko veći.

Franko 2010

Ovaj vrh je poznat po lijepim panoramskim vidicima. S njega se otvara veličanstven pogled na Riječki zaljev i otoke, na Grobničke Alpe, Gorski Kotar, sjeverni dio Velebita . Posebno lijep pogled se pruža na priobalna naselja Ičiće, Iku i Lovran, kao i na sela i zaselke iznad navedenih naselja.

Pogled na Iku i Ičiće

Pogled na Učku

Pogled na Rijeku i vrhove Grobničkih Alpe i Gorskog Kotara

Zajednička fotografija

Na vrhu smo odlučili ostati nešto duže vremena kako bi uživali u prekrasnom i sunčanom danu. Tu pauzu iskoristili smo za odmor i marendu, a nakon toga nastavljamo silazak jugozapadnom stranom. Pri silasku sa samog vrha na kraćem dijelu puta markacije su rijetke i izblijeđene od starosti, ali još uvijek se mogu pratiti uz malo više truda i pažnje. Kada se prođe ova dionica od 20 m, staza izlazi na vrlo lijepu uređenu i očišćenu stazu sve do izlaska na autocestu.

Na uređenom i očišćenom dijelu staze

U Pećini

Franko 2020. - u pećini na istoj poziciji kao prije 10 godina

Franko 21010. u Pećini prije 10 godina

Pri silasku Frankoa pokušava nabrati šparoge

Pogled prema izlasku staze na autocestu

Pogled unazad na stazu

Na kraju ove livade prelazimo autocestu i vraćamo se istim putom (cestom) do Križa. Od ove točke ulazimo na planinarsku stazu koja se nakratko spušta do korita Banjine, preko kojeg prelazimo i nastavljamo blagim usponom do lijepog vidikovca na kojemu su postavljene klupe za odmor. Pratimo stazu pri blagom spustu, koja nas dovodi  do zaselka Strmice. U nastavku dobro označena staza prolazi kroz zaselak Korići nastavlja do Poljana i preko Ičića izlazi pored pošte. Ovaj  je dio dionice koji prolazi kroz navedena naselja. U naravi je kombinacija asfaltnih cesta i stepenica s manjim dijelovima šumskog planinarskog puta. Od pošte Ičići nastavljamo lungomare do ishodišne točke pohoda do mula u Iki, gdje i završava ova avantura planinarenja      .

Prelazak suhog korita Banjine

Na stazi pri silasku

Dolaskom do naselja

Između leha

Kraj markirane staze

Lungomare - dolazak u Iku

I na kraju uspješno završenog pohoda - jedan zagrljaj

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze te link  na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija