Marunada 2010

Subota, 23. listopada 2010.
Pohod Marinada

Općina Lovran i TZ Lovran u svrhu promidžbe turizma, već duže vrijeme organiziraju razne zabavne manifestacije a jedna od njih je i Marinada. PD Knezgrad pridružilo se toj inicijativi i svake godine u svoj godišnji plan pohoda obavezno stavlja Pohod Marunada.

PD Knezgrad organizira pohode Marunada već 9 god. Svake godine Pohod Marunada se organiizira kad i Marunada u Lignju. Pohod je značajan po tome što ga pohode mnoga planinarska društva iz Hrvatske i inozemstva, („Ivanšćica“ Ivanec; „Zagorske Steze“ Zabok; „Medvešćak“ Zagreb; „Nova Gorica“ N.Gorica (SLO); „Cincar“ Livno (BIH); „Mosor“ Split; „Elektroistra“ Pula ...itd. )

Pohode Marunada osmišljavamo tako da svake godine obilazimo neki drugi vrh u zaleđu Lovrana sa obaveznim besplatnim ručkon_fažolom na Babinom skloništu, te druženje na pučkoj veselici u Lignju. Ovog puta ruta je osmišljena na slijedeći način. Ishodište pohoda Tuliševica – Babino sklonište, te povratak za Liganj.
Planinarskim društvima iz udaljenijih krajeva osiguravamo smještaj u lovranskim hotelima ili privatnom smještaju, budući, većina njih nastavlja sa planinarenjem i u nedjelju po kvarnerskim otocima, Učki, Istri ili u bližoj okolici. Marunadu 2010 god. pohodile su o slijedeće organizirane grupe:

PD“Matica“Zagreb - 50 članova, PD“Napredak“ Zagreb – 50 članova, PD „Kamenar“ Šibenik – 33 članova, PD „Planik“  Umag – 45 članova; PD „Zavižan“ Senj – 21 član, PD „  Brežice“ Brežice (SLO)- 33 člana

Isto tako, ovom pohodu pridružuju se individualno pojedinci i članovi planinarskih  društva iz bliže okolice: PD "Opatija" iz Opatije, "Skitač" iz Labina, "Klana" iz Klane, te PD „Elektroprimorje“, „Platak“, „Učka“, „Transferzalac“ svi iz Rijeke.   Sveukupno, na Marunadi 2010 god sa članovima PD „Knezgrad“ bilo je okvirno 360 sudionika.

Pohod Marinada organiziran je 23. listopada 2010 god. Okupljalište je Tuliševica, od kuda je i polazište pohoda. Za dobrodošlicu domaćin, PD Knezgrad svim učesnicima je ponudio više vrsta domaće rakije uz  slatkiše.

Okupljalište na Tuliševici

Doček za dobrodošlice rakija i slatkiši

Nakon zdravice predsjednik PD Knezgrada - Silvano Zorzenon pozdravio je sve sudionike i u kratkom govoru upoznao ih sa planom ovog pohoda. Iz Tuliševice krenulo se točno u 10 h i 20 min.

Na početku rute

Na stazi u Sredini kolone

Dolazak na Babino sklonište i doček domaćica zaduženih za ručak

Planinarsko sklonište „Babino sklonište“na  Učki – montažna je drvena kućica koju je Hrvatski telekom 2002. darovao našem planinarskom Društvu. Kućica je 2 godine kasnije postavljena na Učki iznad Babina groba (1012 m). Sklonište je otvorenog tipa za sve planinare i posjetitelje – ljubitelje prirode. Sklonište je skromnih dimenzija. Opremljeno je s dva ( 2 ) ležaja. Nema struje ni vodu i nije opskrbljeno.  Ispred skloništa izgrađena je nadstrešnica 10,5 x 12 m, ispod koje su drveni stolovi i klupe. Nadstrešnica omogućava nužni smještaj ( 10 ležaja ispod samog krova). U neposrednoj blizini nadstrešnice nalazi se i roštilj.

Do skloništa vode više pješačkih staza i može se stići iz više pravaca: Najčešći planinarske staze su koje vode od: Od Lovrana, Lignja i Medveje, a moguće iz drugih pravaca. Kolni pristup moguć je od Vele preko Male Učke i dalje 4 km iznad Babina groba, te još 3 minuta do skloništa.

Dolazak pojedinih grupa

Zbog velikog broja sudionika, kao i zbog velike razlike u dobnoj strukturi u kojoj sudjeluju najmlađi od 8 godina a najstariji 83 godine. To je razlog da je ovaj pohod trajao nešto duže nego što je planinarski prosjek.

Vrijeme ručka

Opušteni i raspoloženi planinari i planinarke nadoknađuju izgubljenu tekućinu uz vino naših domaći proizvođača. Potrebno je istaknuti da se tu moglo kupiti pravi domaći lovranski Marun, domaće vino, rakija, te majice sa znakom planinarskog društva Knezgrad i koješta drugo.

Prva grupa je već krenula put povratka, ja sa drugom grupom započinjemo povratak na Liganj u 14 h i 30 min i dolazimo točno u 15 h i 48 min. Tu nas dočekuje grupa koja je prva krenula.

Poslije spusta, odmor i uživanje u specijaliteta i delicija od maruna, koje se nude u ovakvoj prilici

Pljesak izvođačima domaće glazbe

Mirko i Roberta u zanosnom opuštanju uz domaću glazbu

Molba za ples

Plesni parovi na podiju u Lignju

Pozdrav snimatelju

Najstarija i najaktivnija prava balerina na plesnom podiju naša Mici

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo kart, vertikalni profil staze, te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

LINK – Album fotografija: