Uvala Zavratnica 2010

MAX
MIN

Nedjelja, 7. studenog 2010.
Drugi dan našeg boravka na Velebitu predviđen je za uspon na Bojin kuk.  
Jutro je 7 h i 30 min ustajemo, doručkujemo, spremni za novi pohod na BOJINAC. Izlazimo, vani je gusta magla i slaba vidljivost. Poslije kratke konsultacije odlučimo da ne idemo na Bojin kuk, nego u Jablanac na uvalu Zavratnica uz more.
Spuštamo se od Velikog Rujna prema Starigradu, ponovo iznenađenje  - na moru sunčan dan. Vozimo se dalje prema Jablancu i stižemo do Zavratnice.

UVALA ZAVRATNICA ( zaštićeni krajolik)
Unutar planine Velebit postoje strogi i botanički rezervati, spomenici prirode, te 2 nacionalna parka (Paklenica i Sjeverni Velebit). U kategoriju posebne zaštite spada i uvala Zavratnica.
Zavratnica je sigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Duga je oko 900 metara, a na nekim dijelovima široka tek 50 m. Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Ova uvala je jedna od najljepših uvala na Jadranu. Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti i iznimne ljepote još 1964. god proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981.god sastavni je dio Parka prirode Velebit. Početkom prošlog stoljeća (20-ih god.) napravljeno je šetalište i podzidi - terase u samom središtu zaljeva da bi se spriječilo daljnje propadanje zbog obrušavanja kamenja koje uzrokuju vodene bujice.
U tu svrhu na kaskadnim terasama suhozida zasađeni su čempresi, alpski bor, smokva, crnika i drugo drveće. Iako, oskudna tlom, Zavratnica je stanište 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih.
U ovom idiličnom krajobrazu Zavratnice nalazi tunel izgrađen 1930. godine. Čarobnoj privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.


Pogled na uvalu, od kuda se lijepo vidi cijela uvala Zavratnice sa vidikovca iznad uvale. Uvala je dugačka oko 900 m, a širina varira od 50 - 150 m. Dužina šetnice – kružna tura iznosi 3,3 km (polazak i povratak do Jablanca), kao što je prikazano na topografskoj karti.

ISHODIŠTE POHODA (s karakterističnim putnim točkama)
Trajektno pristanište Jablanac (1 m), vidikovac (58 m), Na kraju uvale (1 m), povratak kružnom turom do planinarskog doma Miroslav Hirtz (20 m). Ukupna dužina staze 3,3 km. Vrijeme traga 1 h i 12 minuta. Visinska razlika pri usponu 109 m, pri silasku 108 m. Minimalna visina (0 m, maksimalna 58 m. Visina odredišta (na kraju uvale 1 m). Prosječan nagib 6%.

Izvod iz analize gpx tragova

Gpx tragovi na topo karti

Početak staze Zavratnica
Prekrasnom uređenom stazom dolazimo do vidikovca.

Vidikovac

Pogled sa vidikovca na cestu i trajektno pristanište Jablanac. Spuštamo se sa vidikovca prema moru i prekrasnom šetnicom uz more dolazimo tunel do spomen obilježja Vjenceslava Novaka.

Prolaz kroz tunel izgrađen 1930. godine


Spomen obilježje Vjenceslava Novaka

Tako nastavljamo put do kraja uvale i vraćamo se natrag prema trajektnom pristaništu Jablanac gdje i završava ova staza.


Pogled od početka uvale prema otvorenom moru.

Lijepo uređena šetnica.


Pogled unazad na  šetnicu i tunel

Kraj uvale

Na kraju uvale  - informativni pano

Na povratku pogled na vidikovac

Nakon obilaska uvale Zavratnice, odlazimo do Jablanca i razgledavanja planinarske kuće-Miroslav Hirtz, koja se nalazi na najmanjoj nadmorskoj  visini svega 20 m.

Pogled s vidikovca na Jablanac


Planinarska kuća u uvali Jablanac

Nakon razgledavanja planinarske kuće u Jablancu,  tu i završava ovaj dvodnevni izlet na južni Velebit. Sjedamo u automobile i povratak doma.
U nastavku gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Vertikalni profil staze

Profil staze -3 D

LINK - Galerija fotografija