Zimski uspon na Triglav od Kredarice

MAX
MIN

Subota, 11. siječnja 2020.
Triglav
je toliko poznat i popularan u planinarskim  krugovima  da o njemu nije potrebno puno pisati. Vrh je opisan u literaturi, mnogim knjigama, web portalima, blogovima i raznim putopisima. Stoga, ću samo napomenuti da je to najviši planinski vrh u Sloveniji i Julijskim Alpama  - visok 2864 m. Greben Triglava se pruža u smjeru jugoistok - sjeverozapad u dužini 850 m. Ima dva vrh Mali Triglav i Triglav. Triglav je najposjećeniji vrh u Republici Sloveniji i jedan od posjećenijih vrhova u Europi. Stoga, uvijek možete očekivati gužve, pa čak i u zimskim najtežim uvjetima. Podno njegova vrha nalazi se s južne strane dom Planika i s istočne strane nalazi se najveći „ Triglavski dom na Kredarici“ – popularan kod planinara kao „dom Kredarica“.

Pogled na Triglav od Triglavskog doma na Kredarici

PRISTUP AUTOMOBILOM (do doline Krma – ishodište pri Lesi)
Od Rijeke preko Postojne,  dalje autocestom Ljubljana – Jesenice, izlaz za Kranjsku Goru. Dalje nastaviti vožnju u smjeru Kranjske Gore, neposredno prije sela Dovje, lijevo odvaja se sporedna cesta br. 907 za Mojstranu i dolinu (Vrata, Kot i Krma). Treba slijediti cestu u smjeru sela Radovna i dolinama Krme i Kot.  Na tom putu cesta prolazi pored putokaza TNP  i dovodi nas do raskršća gdje se makadamski put odvaja u dolinu Kot. Na tom raskrižju treba nastaviti ravno niz cestu, koja se počinje spuštati. U sredini silaska cesta skreće desno u dolinu Krme (ravno u Radovnu). Malo dalje dolazimo do sljedećeg raskrižja, gdje nastavljamo desno u smjeru Krme. Markirani put nakon toga vodi do Kovinarske koče, a mi ga nastavljamo dalje do kraja ceste i velikog parkirališta „Pri lesi“. Dalje pomet za sva vozila je zabranjen.  

 ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka ovog zimskog uspona na Triglav je parkiralište Pri lesi (952 m), Pastirski stan -Prgarica (1763 m), Kalvaria, Triglavski planinarski dom na Kredarici (2515 m), Mali Triglav (2738 m), Triglav (2864 m). Silazak istim putom u dolinu Krme do parkirališta pri Lesi (952 m). Ovdje su prikazani gpx tragovi od Kredarice i spust do parkirališta Pri lesi. Dužina staze 10,1 km. Vrijeme gpx traga 8 h i 16 minuta. Minimalna visina – od Kredarica 2515 m, maksimalna 2865 m. Visinska razlika pri usponu 632 m, pri silasku 2191 m. Visina polazišta 2513m. Visina odredišta 2864 m. Prosječan nagib 36%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Uobičajeno je da se zimski uspon na Triglav izvodi u 2 dana. No, ima i onih koji to rade u jednom danu. Mi smo sebi zadali cilj u dva dana. Prvi dan - petak, 10.01.2020. odnosi se na dolazak iz Hrvatske u dolinu Krme – ishodište pohoda Pri lesi i uspon do Triglavskog doma na Kredarici. Drugi dan - subota 11.01.2020. odnosi se na uspon na Triglav od Triglavskog doma na Kredarici, te silazak u dolinu Krme do parkirališta Pri lesi i povratak doma.

S parkirališta pohod započinjemo u 12 i 10 minuta, stazom koja odmah na početku prolazi pored rampe i nastavlja širokom šumskom cestom koja je dalje zatvorena za javni promet. Makadamska cesta je prekrivena s nekoliko centimetara snijega. U tom prvom dijelu je blago polegnuta, što je dobro za zagrijavanje. Nakon petnaestak minuta laganog hoda nastavljamo nešto lošijom cestom koja se postupno uzdiže. Na tom dijelu nailazimo na led i snijeg.

Na početku staza je prekrivena s nekoliko centimetara snijega

 Hoda se po stazi u kombinaciji snijega i leda

U nastavku staza izlazi iz visoke šume i prolazi  kroz područje obraslo niskim raslinjem i klekovinom. Nakon jedan sat hoda staza nas dovodi do prekrasne livade – zvane Vrtača. Staza nastavlja dalje dolinom Krme  s lijeve strane izdižu se visoki zidovi Debele peči, Velikog i Malog Draškog vrha, dok s desne strane izranja Veliki i Mali Prišivec.

Prelazak preko livade iznad koje se izdižu okomite stijene Draških vrhova

Prelaskom livade Vrtača, staza se nešto  oštrije uspinje te nas nakon prijeđena 4 km dovodi do raskrižja „Krma“ (1561 m). Lijevo ubada se staza koja vodi od Vodnikova doma i Bohinjskih vratca. Od ovog raskrižja uspon se nastavlja u smjeru Zgornje Krme i istoimenog raskrižja, na kojem se desno odvaja planinarski put prema Rjavini i planinarskom domu Valentina Stanića. Mi nastavljamo lijevo, te nedugo zatim staza nas dovodi do planine Zgornja Krma i pastirskog stana Prgarica (1763 m).

Od pastirskog stana nastavljamo lagano desno, dobro ugaženom planinskom stazom koja nas u nekoliko minuta laganog uspona vodi do označenog raskršća Kurica. Lijevo staza vodi za Konjsko sedlo, mi nastavljamo desno u smjeru Kredarice. Od ove točka staza se postupno počinje strmije penjati, te nas uskoro dovodi na širok i prostran predjel Kalvarie. S ovog dijela staze pružaju se prekrasni pogledi na Tosc, Veliki i Mali Draški vrh i Viševnik.

Na ovoj dionici puta od raskrižja Kurica do slijedećeg raskrižja zvanog Kalvarija na dužini 1,7 km treba savladati visinsku razliku od 343 m. Ovaj dio staze bio je dosta naporniji, a sama staza zahtjevnija od prethodnog dijela uspona.

Pastirski stan Prgarica (1763 m)

Na položenom dijelu staze  - Kalvarie

Od raskrižja Kalvaria do Triglavskog doma na Kredarici preostaje nam još 1,5 km, gdje trebamo savladati  visinsku razliku od  okvirno 430 m. Ova dionica puta postupno se uzdiže u kontinuitetu bez većih oscilacija, prolazi predjelom zvano Snežna konta, obilazeći polukružno istoimeni vrh Snežne konte (2362 m). U Triglavski dom stižemo u sumrak u 17 h i 20, što znači da je uspon trajao 5 h i 10 minuta.

Izlazak mjeseca ( vrijeme 17 h)

Dolaskom u Triglavski dom uslijedio je odmor, večera i pripreme  za sutrašnji dan – uspon na Triglav

2. DAN - 11. 01. 2020. – USPON NA TRIGLAV  
(od Triglavskog doma na  Kredarici – silazak istim putom u dolinu Krme do parkirališta Pri lesi)

Ispred Triglavskog doma Kredarica – spremni za pohod na Triglav

Od Triglavskog doma dobro vidljiva i ugažena snježna staza započinje umjerenim spustom prema prijevoju između Kredarice i Malog Triglava. Na tom prijevoju spaja se staza koja dolazi iz doline Vrata, a mi nastavljamo ravno po sve strmijoj snježnoj padini. Nakon toga staza skreće lijevo i započinje nakratko prečenje, da bi nanovo nastavili vrlo oštar uspon po bridu, na kojemu iz snijega proviruje pokoji klin i dijelovi sajle. Bez snijega to je osigurani klinčani put.

U nastavku, prolazimo vrlo zahtjevne dijelove staze  i neposredno prije uspona na vrh Mali Triglav, s lijeve strane priključuje se staza koja dolazi od planinarskog doma Planika, no, ovog puta nema vidljive staze  ni ugaženih tragova, sve je zaliveno snijegom.

Od prijevoja između Kredarice i Malog Triglava započinje oštriji uspon, nakon kojega slijedi prečenje podno stijena

Nakon kraćeg i oštrog uspona od prijevoja našli smo se na prvoj prečnici, te se ponovo nastavlja oštar uspon

Mi na početku uspona 2 planinara pri kraju silaska

Pogled unazad na Triglavski dom na Kredarici

Na položenijem putu prema Malom Triglavu

Pogledi s vrha Malog Triglava su  veličanstveni, kao i s Triglava. S ove pozicije posebno  dominira Tosc, Veliki i Mali Draški vrh i Viševnik

Pogled u daljinu na alpske vcrhove

Pogled od Malog Triglava na grebensku stazu koja vodi do Triglava

Nakon kraće pauze, s Malog Triglava spuštamo se po uskom hrptu koji je osiguran sajlama (vire iznad snijega 50 cm), a nakon toga slijedi ravni prelazak po uskom i izloženom hrptu. Ova dionica staze između ova 2 vrha vrlo je opasna kada puše jaki vjetar, posebice je opasno zimi po snijegu. Na našu radost, ovog puta nije bilo vjetra. Kada se prijeđe ova dionica puta preostaje nam oštar i izložen uspon sve do Aljaževa stupa na vrhu Triglava (2864 m).

Na stazi od Malog Triglava prema Triglavu. Sajle su vidljive, ali nisu od pomoći

Kratka stanka za opuštanje na manje zahtjevnom dijelu staze – u društvu sa Fedorom

Pogled unazad na Mali Triglav

Aljažev stup na vrhu Triglava

Zajednička forografija na vrhu Triglava- ekipa u sastavu od desna prema lijevo: Lenko, Livio i moja malenkost

Vrh je označen s čeličnim Aljaževim stupom, koji može poslužiti kao sklonište za nekoliko planinara. Nekoliko metara prema istoku nalazi se metalni žig, koji služi za one planinare koji udaraju žig u svoje planinarske dnevnike, a time potvrđuju i dokazuju svoj boravak na Triglavu.  S vrha se pružaju veličanstveni  i nezaboravni pogledi na sve strane  - na Kamniško-Savinjske i Julijske Alpe, na Dolomite i na Jadransko more.

Pogled na Mali Triglav i Triglavski dom na Kredarici

Veličanstvena panorama alpskih vrhova

Pogled na planinarski dom Planika

Nakon kraće pauze i fotografiranja i uživanja u prekrasnom sunčanom danu, nastavljamo silazak istim putom uspona. Sam spust je zahtjevniji od uspona, posebice na mjestima gdje treba otpenjavati. Gazišta – stopinke su dosta visoke pa se ne vidi gdje postaviti noge, ali uz malo više pažnje ni to nije predstavljalo veći problem.

Pri silasku – na mjestima je vidljiva sajla

Pri silasku

Nakon silaska s vrha u planinarskom domu napravili smo dužu pauzu za odmor i ručak, a nakon toga uslijedio je silazak u dolinu Krme do parkirališta Pri lesi i povratak doma. Nekoliko fotografija pri silasku:

Na početku silaska od Triglavskog doma prema ishodištu pohoda

Pri silasku preko Karvarie

Pogled na more – Savudria

Srdačan susret s Vesnom Jurdanom – skok u prijateljski zagrljaj

Pri silasku jedna zajednička fotografija sa Vesnom

U dolini Krme prije samog parkirališta u društvu sa Fedorom i Ediem

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, 3 D profil, te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija