Sviščaki – Snežnik – Sviščaki

MAX
MIN

Nedjelja, 05. siječnja 2020.
Snežnik ili Veliki Snežnik
 s nadmorskom visinom 1796 metara je najviši vrh Notranjske. Izdiže se iznad prostranih šuma na južnom rubu Slovenije, to je ujedno i najviši izvanalpski vrh. S nadmorskom visinom gotovo 1800 m predstavlja granicu između Jadranskog mora i kontinenta, zato je cijelo područje kako i samo ime govori, bogato snijegom koji se zadržava sve do svibnja. U podnožju Snežnika, na Sviščakima, nalazi se planinarski dom i malo skijalište koje je ishodište našeg pohoda. Iako nije alpski vrh, može se uspoređivati s najvišim alpskim vrhovima kada su u pitanju panoramski vidici za lijepa i sunčana dana.

Sa staze  - Veliki Snežnik

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Sviščaki)
Pristup automobilom je vrlo jednostavan. Put iz smjera Lovran - Opatija vodi preko graničnog prijelaza Rupa do Ilirske Bistrice. U centru Ilirske Bistrice treba skrenuti desno prateći putokaz za Sviščaki prema cesti za Lošku dolinu, od kuda nam preostaje još 19 km po asfaltnoj cesti do planinarskog doma Sviščaki. Naime, makadamska cesta u dužini 8 km ove godine je asfaltirana, tako da se sada do doma stiže asfaltnom cestom.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodišna točka pohoda za ovaj planinarski izlet je parkiralište iznad planinarskog doma na Sviščaki (1243 m), vrh Snežnik (1796 m). Povratak istim putom do planinarskog doma Sviščaki (1242 m). Ukupna dužina staze 11 km. Vrijeme gpx traga 3 h i 30 minuta. Minimalna visina 1231 m, maksimalna 1798 m. Visinska razlika pri usponu 740 m, pri silasku 749 m. Visina polazišta 1243 m. Visina odredišta 1796 m. Prosječan nagib 15%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Ovaj planinarski izlet organiziralo je planinarsko društvo Lisina iz Matulji. Naime, radi se o tradicionalnom pohodu na Snežnik, koje provodi ovo Društvo već 12 godina zaredom, svake godine na tri Kralja ili - prva nedjelja u siječnju. Za ovaj već sada tradicionalni pohod na Snežnik zaslužan je gosp. Radoš Sušanj, koji je inicirao, organizirao i provodio sve do svoje pogibije. Sada, PD lisina nastavlja ovu tradiciju i odaje mu počast minutom šutnje i paljenjem  svijeće na prigodno obilježenom mjestu na početku staze za Snežnik.

Na ovom pohodu sudjelovalo je 25 članova Društva organizatora, 14 članova članova (djece) dobrovoljnog vatrogasasnog društva (DVD "Kras" Šapjane), čiji je član bio i Radoš Sušanj i 2 sudionika iz druga 2 društva (1 iz PD Knezgrada Lovran i 1 iz HPD Planika Umag). Najčešće korišten uspon na Snežnik je iz doline Sviščaki, na čijem se rubu nalazi planinarski doma (1242 m). Od tu do vrha potrebno je okvirno 2 sata.

Pohod započinjemo u 9 h i 50 minuta s parkirališta iznad planinarskog doma na Sviščaki. Staza u prvom dijelu vodi makadamskom cestom, zatim ulazi u gustu miješanu jelovu i bukovu šumu, od kuda nas dobro markirana staza vodi po blago položenom putu, koji se postupno uzdiže što nam omogućava dobru pripremu i zagrijavanje.

Na parkiralištu prije pohoda – vodiči daju osnovne karakteristike puta, obvezna oprema, upozorenja i smjernice ponašanja kojeg se svaki planinar treba pridržavati, a posebice radi djece koja su tu prvi puta i nemaju planinarskog iskustva. Na stazi i pri vrhu očekuje se snijeg i led.

Na početku staze po makadamskoj cesti

Prolazak uz vikendaško naselje

Pano na kojem stoji obavijest da je planinarski dom Draga Karolina  otvoren, što je mnoge razveselilo da se mogu ugrijati, okrijepiti i osvježiti

Od ovog obavijesnog panoa napuštamo makadamski put i ulazimo na šumsku stazu

Na stazi

Mjesto gdje šumska staza presijeca makadamsku cestu

Nakon jednog sata hoda dolazimo po ugodnom šumskom putu do smjerokaza sa kojeg je vidljivo da je do Snežnika ostalo samo 1 sat  hoda.

Lijepo uređeni smjerokazi

Nastavljamo put dalje u pravcu našeg odredišta. Staza i dalje nije zahtjevna, što svima odgovara.Sve što se više dižemo snijega na stazi je sve više. Snijeg je tvrd i na mjestima u sjeni zaleđen. Izlazimo iz pojasa miješane jelove i bukove šume i ulazimo u pojas smrekove šume, da bi ponovo ušli u pojas gdje raste bukva i jela, te pri samom vrhu gusta klekovina, a sam vrh Snežnika je kamenit.  Prije samog vrha uz put je postavljeno više drvenih klupa. Na većem proširenju, gdje završava makadamska sesta - okretištu od kuda se lijepo vidi planinarski dom tu smo odlučili napraviti kraću pauzu za okrijepu i odmor. Dan je lijep i sunčan ugodan za planinarenje.
Ovo područje zbog posebnog mješovitog raslinja po pojasevima, ovisno o nadmorskoj visini i bogatstvu prirode je zaštićeni kao botanički rezervat.

Na snježnom dijelu staze

Dolazak na veće proširenje od kuda se lijepo vidi vrh Snežnik i planinarski dom

Pogled na Snežnik

Mlada ekipa vatrogasnog društva Šapjane odmara i uživa u lijepom i sunčanom danu

Tako odmoreni i osvježeni krećemo na vrh. Staza je i dalje lagana, nije zahtjevna, prolazi kroz nisku klekovinu. Za ovaj završni dio uspona moglo bi se reći da je staza srednje  lagana. Prije nego smo krenuli na ovaj dio staze očekivao sam da će nas dočekati više snijega. No, ugaženi snijeg se zadržao na stazi i zaleđen je, što otežava i usporava uspon. Cijeli uspon do vrha prošli smo bez dereza.

Na stazi kroz klekovinu

Kratka stanka da se cijela grupa priključi

Pogled na stazu koja vodi prema vrhu Snežnika

Na zasniježenoj stazi u kombinaciji snijega i leda

Ispred doma

Na vrh Snežnika stigli smo točno u 11 h (1796 m). Vrh je označen betonskim stupom na čijem se temelju nalazi metalna kutija s upisnom knjigom. Desetak metara prema zapadu nalazi se manji stupić na kojemu je postavljena ploča – ruža smjerova prema okolnim vrhovima. Po ljepoti vidika Snežnik se može usporediti sa najvišim alpskim vrhovima. S njega seže pogled od Kvarnerskih otoka i Velebita do Kamniških i Julijskih Alpi, pa čak i Dolomita. Ispod samog vrha Snežnika nalazi se planinarska kuća Draga Karolina, koja je opskrbljena jelom i pićem, gdje ćemo napraviti dužu pauzu za odmor i okrijepu uz tople napitke.

Na vrhu s vodičima ovog izleta

Nakon odmora i okrijepe napuštamo dom i nastavljamo silazak istim putom uspona. Većina planinara je pri silasku stavila dereze. Silazak je uspješno prošao bez ikakvih poteškoća i problema, zahvaljujući budnom oku i čvrstom stavu četvorice vodiča.

Pogled unazad  - pri silasku kroz klekovinu

Na stazi pri povratku

Dolazak u planinarski dom na Sviščakima

Još jedna zajednička fotografija na terasi doma. Na kraju svim sudionicima pohoda Paris Fotinus zahvalio se suradnji i ugodnom druženju, izrazivši zadovoljstvo da je izlet protekao u najboljem redu bez ikakvih problema i poteškoća obzirom na zimske uvjete.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, topo karti, vertikalni profil staze, te link na album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija