Ljubelj_Vrtača_Stol_Prešernov dom

MAX
MIN

Petak, 05. lipnja 2015.
Karavanke
se su grebenski lanac koji se proteže u dužini 120 km u smjeru zapad – istok. Počinju od tromeđa Austria-Slovenija-Italija, točnije od Koruškog sedla Thorl-Maglern (Vrata Megvarje) na zapadu i završava istočno na padinama kod grada – Slovenj Gradec. Planinski lanac Karavanke, zajedno s Kamničko-Savinjskim Alpama čine prirodnu granicu između Koruške i Gorenjske. Isto tako, Karavanke su granični dio Slovenije i Austrije s najvišim vrhom –Stolom (2236 m), koji dominira i privlači poglede sa svih strana.

Od Stola prema istoku ističe se vrh Vrtača (2180 m) čiji razdrt i strm greben plijeni svojom divljom ljepotom. Taj vrh je nezaobilazan cilj svakog planinara - zaljubljenika u planine koji pohode Karavanke. Naš cilj prvog dana (05. 06. 2015.) stići automobilom do Ljubelja i dalje nastaviti pohod do doma Zelenice – Vrtača – Stol i Prešernova koča. Drugi dan (06. 06. 2015.) ekipa se razdvaja - ide se u 2 različita smjera.  Nino i Ivan krenuli su svojim putem  koji uključuje dio nemarkiranih staza i penjanje po stijenama. Silvano i ja, Mirko radimo slijedeću turu: vrh Stol – Srednji vrh, planinarski dom pri izvoru Završnice – dom Zelenice, te povratak do ishodišta pohoda Ljubelj

Pogled na vrhove: Vrtača, Stol i Triglav u daljini

PRISTUP AUTOMOBILOM (do graničnog prijelaza Ljubelj)
Iz Lovrana krenuli smo osobnim automobilom u 7 h. Vožnju smo nastavili preko graničnog prijelaza Rupa – Ilirske Bistrice  do Postojne, od kuda nastavljamo autocestom  prema Ljubljani i dalje u pravcu Kranja i Jesenica do izlaza s autoceste na čvoru za Tržič i dalje lokalnom cestom do graničnog prijelaza Ljubelj i parkirališta ispod skijaškog centra Zelenica. Dužina puta 171 km. Vrijeme vožnje 2 h i 15 minuta.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Granični prijelaz Ljubelj (1058 m), Vrtača koliba (1150 m), dom na Zelenici (1536 m), Vrtača (2180 m), Stol (2236 m), te Prešernova koča (2174 m). Dužina staze 12,1 km. Vrijeme gpx traga 6 h i 20 minuta. Minimalna visina 1071 m, maksimalna 2193 m. Visinska razlika pri usponu 1906 m, pri silasku 786 m. Visina polazišta 1072 m. Visina odredišta 2180 . Prosječan nagib 23%.

Izvod iz analize gox traga

Opis puta
Pješačka staza počinje od parkirališta ispod skijaškog centra Zelenica, od kuda smo krenuli u 9 h i 40 minuta. Na samom početku staze postavljen je smjerokaz koji jasno usmjerava za dom Zelenicu, Vrtaču i Stol. Staza u prvom dijelu nakratko vodi šumskom cestom, zatim nastavlja kroz šumu, te ponovo izlazi na šumsku cestu i široku padinu skijališta i žičare Zelenica. Nastavljamo ležernom šetnjom blagim usponom s lijeve strane skijališta, te uskoro dolazimo do kolibe Vrtača (1150 m). Od kolibe se otvora prekrasan pogled na Košutnicu, na stijene Begunjščice s lijeve strane, te na greben Ljubeljščice s desne strane. Od kolibe Vrtača staza s travnate padine nastavlja vijugajući kroz nisku klekovinu, te presijeca šumsku opskrbnu cestu i ponovo ulazi na planinarsku stazu s nešto oštrijim usponom do gornje postaje žičare Zelenica (1544 m). Nešto malo niže, na rubu planinske livade smjestio se planinarski dom Zelenice (1536 m), gdje dolazimo u 10 h i 40 minuta ( vrijeme hoda 50 min.).

Na početku staze postavljen je smjerokaz

Na početku staze – makadamskom cestom

Ispod žičare s lijeve strane skijališta Zelenica

Pogled unazad na kolibu Vrtača i Košutnicu

Na stazi kroz nisku klekovinu i po oblutcima

Planinarski dom Zelenica (1536 m)

Koliba se nalazi na maloj gorskoj zaravni  Zeleniškega sedla između sjevernih i južnih zidina Begunjščice, podno padine graničnog vrha Na Možeh koji razdvaja Sloveniju od Austrije. Zelenica je poznato zimsko sportsko središte.  Dom Zelenice je savršena baza za  duže planinarske ture u Karavankama. Domom upravlja PD Tržič. Tijekom ljetne sezone je otvoren kontinuirano, izvan sezone od petka popodne do nedjelje navečer i sve blagdane. 

Po prethodnom dogovoru za grupe dom je otvoren tijekom tjedna. Pogled od doma je ograničen zbog obližnjih vrhova i grebena. Pogled na okolinu je ljepši od obližnje gornje postaje žičare, od kuda se otvara pogled na ravnicu između grebena  Ljubeljščice na sjeveru i zidovima Begunjščice na južnoj strani platoa. Nakon kraće pauze pao je dogovor -  da Nino i Ivan krenu prvi svojim tempom i da se nađemo u Prešernovoj koči na Malom Stolu. Silvano i ja, dužu pauzu ispred doma iskoristili smo za okrepu i osvježenje.

Pješačka staza započinje s desne strane doma Zelenica pedesetak metara iznad je raskrižje putova: lijevo odvaja se put za   Begunjščicu, desno za Vrtaču i Stol - naš pravac kretanja. Tu pješačka staza skreće desno i  presijeca blagu padinu dječjeg skijališta i nastavlja kroz šumu i preko livada s kojih se lijepo otvara pogled na greben Begunjščice. Potom staza u blagom nagibu preči po siparu i oblucima -  izohipsom grebena Suho ruševje-(Rušje) i Vrtače, te dovodi do „Vrtača križanja“: lijevo za Stol, ravno ili polu desno za Vrtaču. Od ovog križanje 400 m dalje nalazi se još jedan odvojak staze – lijevo za dom pri izvoru Završnice (naziv ispisan na kamenu i strelicom smjera – na karti nije označeno. Zemljovid 2008 – treće izdanje Geodetski i planinarski savez Slovenije).

Od tu staza započinje strmi uspinje vijugajući po širokim travnjacima i siparu do prijevoja i križanja „Čez Vrtačo“. Lijevo se odvaja nemarkirani put istog naziva kao i raskrižje „Čez Vrtačo“ i dalje se spaja na markiranu stazu za Stol na grebenu Orlice.
Pred nama je posljednji dio uspona prema vrhu, koji je ujedno i najteži. Od tu započinje vrlo oštar i strm uspon južnim grebenom Vrtače do glavnog grebena Karavanki. Izlaskom na greben otvara se široki pogled prema sjeveru na vrhove Austrije. Potom  staza nastavlja blažim usponom po grebenu još 25 minuta do vrha Vrtače (2180 m).

Dječje skijalište iznad doma, u pozadini Begunjščica

Ova zmija na stazi iskoristila je lijepi dan za sunčanje

Na stazi koja preči podnožje grebena Vrtače i Suhog Rušja

Na ispostavljenom dijelu staze

Ispred glavnog vrha postavljen je željezni cepin s čeličnim užetom

Na vrhu  uz cepin

Vrh Vrtača (2180 m)

Pogled prema sjeveru na Austriju i njene vrhove

Vrtača sa svojom visinom od 2180 m, nalazi se istočno od Stola.  Taj vrh je nezaobilazan cilj svakog planinara – istinskog  zaljubljenika u planine koji pohode Karavanke. S vrha na kojem stoji veliki cepin otvara se prekrasan pogled na Julijske Alpe, Karavanke, na Kamniško-Savinjske Alpe i dio Gorenjske. Na vrhu smo napravili dužu pauzu za odmor i marendu – uživajući u prekrasnim vidicima. Nakon toga nastavljamo spust istim putom do raskrižja, gdje se staza desno odvaja za planinarski dom pri izvoru Završnice, lijevo za dom Zelenice. Spuštamo se strmom travnatom stazom koja vodi kroz klekovinu i nakon 12 minuta dolazimo do križanja. Tu nam se pružaju dvije mogućnosti uspona na Stol:  Stol spodnja pot i Stol zgornja pot – (donji i gornji put). Mi smo odlučili krenuti gornjim putom, sutradan u povratku od Stola donjim putem i tako napraviti kružnu turu.

Pri spustu s Vrtače - na polegnutom dijelu staze

Zanimljivo postavljena markacia

Raskrižje putova: Stol 2 h i 15 min., planinarski dom na Zelenici 45 minuta i dom pri izvoru Završnice 30 min

Od raskrižja nastavljamo desno gornjim putom do Stola. Staza u prvom dijelu vodi gotovo polegnuto podnožjem grebena Vrtače, sve do kamina- žlijeba, gdje se strmo spušta po siparu i rahlom – kršljivom kamenju, gdje je potrebno malo više pažnje i koncentracije. Zatim staza nastavlja umjerenim usponom kroz dolinu V. Kožnah, te nas dovodi do još jednog raskrižja: lijevo se put odvaja za dom Zelenica (spodnja pot), sedlo Šija, Srednji Vrh, te dom pri izvoru Završnice – ravno nastavamo prema Stolu i Prešernevoj koči.

U nastavku prolazimo po velikim razlomljenim kamenim grotama i nakon 25 minuta stižemo do putokaza ispisanog na kamenu, gdje se desno odvaja put za Austriju -  Klagenfurter hutte.  Od ovog križanja ( 1 h – 2,5 km) čeka nas težak i pomalo dosadan uspon po siparu – melišču između Srednje peči (1920 m) s lijeve strane i grebena  Orlice do sedla „Med Stoli“. Na tom sedlu - desno odvaja se staza za vrh Stola (10 min.), mi nastavljamo  lijevo za Prešernovu koču, uz kratki uspon do vrha Malog Stola, te još kraći silazak do doma, gdje nas čekaju Nino i Ivan. Nakon odmora i osvježenja, ležernom šetnjom do vrha Stol (2236 m).

Pogled na stazu koja prolazi dolinom V. Kožnah

Na polegnutom putu kroz dolinu

Na stazi po siparu – melišču

Pogled unazad na Vrtaču

Izlazak na prijevoj između Malog i Velikog Stola

Prešernova Koča (2174 m)

Prešerenova koča smjestila se nekoliko metara ispod samog vrha Malog Stola (2198 m) izuzetnog pogleda. S ovog vrha ili od doma otvora se  prekrasan vidik na područje Gorenjske, Julijske Alpe s Triglavom, te na  zapadni i središnji greben Karavanki. Dom posjeduje 2 restorana ukupnog kapaciteta 80 mjesta. Zajednički smještaj s 12 mjesta,  8 soba s ukupno 32 mjesta, te izdvojeno od doma WC i praonica s hladnom vodom. Nakon odmora i osvježenja u domu, odlučio sam se popeti do vrha Veliki Stol (iako je uspon na njega predviđen sutradan). Od doma preko Malog Stola za 15 minuta našao sam se na vrhu Stola (2236 m). Na vrhu Stola upoznao sam se sa simpatičnim mladim parom planinara iz PD Matica iz Ljubljane to su: Suzana Jerebič i Renato Andrejčič.

Pogled na Stol s lijeve strane doma

Pogled na Prešernov dom sa južne strane

Suzana i Renato na vrhu Stola

Na vrhu Stola. Nešto malo niže od vrha u smjeru zapada postavljen je veliki križ

Pogled s vrha na zapadni greben Karavanki

Pogled s vrha Stola na Mali Stol

Za lijepog dana i dobre vidljivosti, s vrha Stola pruža se prekrasan pogled prema istoku na greben Karavanki  i na vrhove: Vrtaču, Begunjščicu i Košutu, prema jugoistoku na Kamničke Alpe i Gorenjsko, južno se vidi Radovljica i Bledsko jezero, prema jugozapadu na Julijske Alpe s najvišim vrhom Triglavom. Prema sjeveru pruža se širok pogled na strme Karavanke i bazen Klagenfurta.

Pri silasku s Velikog Stola prema Prešernovoj koči

Zajednička fotka pored doma u društvu Suzane i Renata

U nastavku slijedi gpx tragovi na Google earthi, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija, koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti (Geopedia)

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija