Uspon na Svetu Trojicu

MAX
MIN

Nedjelja, 01. lipnja 2014.
Zapadno od Pivke na obroncima Javornika, ponosno  se izdiže vrh Sveta Trojica, na kojem je sagrađena istoimena crkva  na nadmorskoj visini 1106 m. To je jedan od najljepših prirodnih bisera oko Pivke koji privlači posjetitelje iz svih krajeva Slovenije, kao i inozemstva. Zbog svog okruglog i travnatog vršnog grebena  iz daljine izgleda kao divovski plast sijena ili Lonić, stoga, ga domaći žitelji često nazivaju brdo Lonić. Pristup je moguć  terenskim vozilom do samog vrha. Planinarski pristup vodi iz više pravaca: Iz Slovenskog sela, Petelinja, Trnova,  a najčešće se koristi od sela Trnje, od kuda je potrebno vozilom preći još 7,5 km po dobroj makadamskoj cesti do većeg proširenja koje služi za parkiranje vozila. To je polazna točka za uspon na vrh Svete Troice( 45 min).

Pogled na vrh Sv. Trojica od Trnja

PRISTUP AUTOMOBILOM (do vojnog poligona)
Silaskom sa vrha Nanosa, vožnju nastavljamo od Razdrtog prema Postojni i dalje do Pivke. U centru Pivke na križanju na odcjepu za Knežak, tu skrećemo lijevo  prema Trnju, gdje asfaltna cesta vodi do kraja sela, a nakon toga nastavljamo vožnju po dobro uređenoj makadamskoj cesti do vojnog poligona i smjerokaza Sv. Trojica, koji nas upućuje lijevo i dalje po makadamskoj cesti još 4,2 km do parkirališta, od kuda započinje uspon na vrh Sv. Trojice.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište na makadamskoj cesti (858 m), vrh Sv. Trojica (1106 m), povratak istim putom do parkinga (858 m). Ukupna dužina staze 3,9 km. Vrijeme gpx traga1 h i 17 minuta. Minimalna visina 858 m, maksimalna 1106 m. Visinska razlika pri usponu 287 m, pri silasku 292 m. Visina polazišta 867 m. Visina odredišta 1106 m. Prosječan nagib 17%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Sa parkirališta krećemo u 16 h i 30 minuta, markiranom planinarskom stazom koja vodi šumskom vlakom, kroz gustu bukovu šumu. Do pred sam vrh hodamo u dubokoj hladovini, što nam olakšava ovaj topli dan. Na početku staze postavljen je smjerokaz.

Smjerokaz na kojem je ispisan naziv vrha i vrijeme uspona (45 min)

Na početku staze – šumskom vlakom

U hladovini prema vrhu po polegnutom dijelu staze

Staza je označena kao  laka pot, za koju nije potrebna ni planinarska oprema. Na početku gotovo je polegnuta, i tako nastavlja umjerenim usponom do križanja, gdje se  šumska vlaka spaja sa šumskom cestom koja vodi do samog vrha.

Raskrižje putova. Ravno planinarskom stazom, lijevo šumskom cestom do vrha

Na ovom mjestu je postavljen najljepši kameni smjerokaz, kojeg sam ikada vidio na drugim stazama. Umjetničko djelo, koga drugog nego svećenika Vida Premrla, autora svih ukrasnih detalja i anđela na kapelici Sv. Urban na Vremščici. Njegovo djelo prepoznatljivo je i na ovom kamenu, na kojem je isklesana planinarska markacija , a ispod nje Anđeo sa krilima. Na drugoj strani kamena isklesana je crkva Sv. Trojice.

Isklesani kameni  - najljepši smjerokaz

Sa bočne strane uklesana je i crkva Sv. Trojice, na istoimenom planinskom vrhu

Sa bočne strane uklesana je i crkva Sv. Trojice, na istoimenom planinskom vrhu

Od ovog raskrižja nastavljamo planinarskom stazom, koja se strmije uspinje kroz bukovu šumu, a potom izlazi na proplanak obrastao travom.

Na stazi prema vrhu

Nakon 35 minuta laganog hoda izlazim iz šumske staze na travnati vršni proplanak, od kuda se vidi mala kamena piramida, dok je crkva smještena niže od vrha, i nije vidljiva iz ove pozicije.

Na stazi ispod vrha Sv.Trojica

Na travnatoj stazi ispod samog vrha

Na vrh Sv. Trojice (1106 m) dolazimo u 17 h i 15 minuta. Za uspon nam je trebalo točno 45 minuta, kako je i oficijelno vrijeme napisano na smjerokazu. Vrh je označen kvadratnim stupom na kojim je postavljeno nekoliko kamenja u obliku male piramide. Na kvadratnom dijelu stupa je ugrađen žig, a ispisan je i naziv vrha sa nadmorskom visinom.

Dean, žigoše svoje planinarske dnevnike

Pored ovog stupa postavljen je i drugi manji betonski stup, sa orijentacijskom pločom – ružom smjerokaza bližih vrhova. Ispod ovog vrha, na većoj  zaravni  sagrađena je crkva Sveta Trojica. Kada je točno sagrađena crkva nije poznato, ali se spominje u 17 st., točnije 1672 godine . To potvrđuje,  natpis na jednom kamenu srušene crkve. Prvobitna crkva bila je izgrađena od kamena  iz lokalnog kamenoloma Osojnice. Bila je mala i niska sa jednim oltarom. Ovaj vrh i crkva Sv. Trojica poznato je hodočašće za blagdan Presvijetlog Trojstva. Crkva je negdje uništena između 1786 i 1911 godine. Obnovljena je poslije samostalnosti Republike Slovenije.

Crkva Sv. Trojica

Usponom na vrh Sv. Trojice, definitivno, smo nagrađeni s prekrasnim pogledom na dolinu Pivke i okolne planine Snežnik, Nanos i Vremščicu. Za  bistrog dana, vidik se proteže od Alpa do Jadrana.

Pogled na Pivku

Pogled na manje vrhove koji okružuju dolinu Pivke

Zajednička fotografija na vrhu

Na vrhu se zadržavamo 15 minuta, a potom u 17 h i 30 minuta nastavljamo povratak istim putom do parkirališta, gdje dolazimo u 18 h. Vrijeme potrebno za spust je 30 minuta. Poslije svakog uspješnog pohoda, slijedi nagrada uz dobru klopu i osvježenje kod „Peka“ u Dolenju.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu i na topo karti, vertikalni profil staze, album fotografija, koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D  - profil staze

LINK – Album fotografija