Uspon na Vremščicu

Nedjelja, 1. lipnja 2014.
Ovaj jednodnevni izlet u Sloveniju u društvu Deana Jurčića, predviđen je kao lagana planinarska tura, koja u svom planu ima uspon na 3 manja vrha: Vremščicu 1027 m, Nanos - vrh Pleše 1246 m i vrh  Sv. Trojica 1106 m. Na koncu, kada smo sve to skupa zbrojili, ispada, da i nije tako lagana tura.

VREMŠČICA 1027 m je planinski greben u pokrajini Notranjske, koji se proteže između Senožeče, Pivke i Divače, sa najvišim vrhom planine trostrukog imena: Velika Vremščica, Vrbanov vrh i brdo Sv. Urbana. Kod mještana je udomaćen izraz vrha „brdo Sv. Urbana“. Vrh je ime dobio po kapelici posvećena tom svecu – (zaštitnika pastira), smještene 500 metara ispod samog vrha. Sjeverna strana grebena prekrivena je šumom bukve i jele, dok su padine sa južne strane prekrivene širokim travnjacima, pogodnim za uzgoj stočarstva, koje se u posljednje vrijeme obnavlja. Uspon na Vremščicu moguć je iz 7 različitih pravaca: Senožeče – Vremščica 1 h i 45 min, Volče – Vremščica 1 h i 30 min, Gabrče – Vremščica 2 h, Gornje Ležeče - Vremščica 1 h i 40 min, Loščica - Vremščica 1 h i 15 min, Matavun - Vremščica 3 h i 15 min, Famlje - Vremščica 2 h i 30 min i Podgora - Vremščica 2 h. Sve staze su označene kao lagana pot. Planinari, najčešće uspon na Vremščicu koriste od Senožeče i Volče. Mi smo ovog puta odabrali uspon  od Volče.

Pogled na vrh Vremščice

PRISTUP AUTOMOBILOM (na početku ceste za Volče)
Od Ike preko Matulja i Spinčića do međunarodnog graničnog prijelaza Rupa. Od graničnog prijelaza, vožnju nastavljamo  magistralnom cestom prema Ilirskoj Bistrici i Pivki. Prije ulaska u Pivku skrećemo lijevo na putokazu prema naselju za Kal. Vožnju dalje nastavljamo asfaltnom cestom prema Neverke i Divači, do skretanja za Volče. Tu skrećemo desno, i odmah na početku ceste skrećemo lijevo na veće proširenje, na kojem je omogućeno parkiranje većeg broja automobila.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište na početku ceste za Volče (611 m),  kapelica Sv. Urbana (1010 m ), vrh Vremščica (1027 m), te povratak istim putom do Parkirališta (611 m). Ukupna dužina staze 6,3 km. Vrijeme gpx traga 1 h i 48 minuta. Minimalna visina 605, maksimalna 1029 m. Visinska razlika pri usponu 459 m, pri silasku 463 m. Visina polazišta 611 m. Visina odredišta 1027 m. Prosječan nagib 16%.

Izvod iz analize gpx traga

Smjerokaz i raskrižje putova

Sa parkirališta (Volče) ispod kojeg je postavljen smjerokaz, uspon započinjemo u 8 h i 30 minuta. Staza u početku vodi širokom makadamskom cestom u dužini 150 metara do većeg proširenja ispred vodospreme, gdje je također, moguće parkiranje. Od vodospreme skrećemo lijevo, na dobro označenu i markiranu stazu koja blagim usponom vodi kroz borovu šumu.

Na početku uspona kroz borovu i bukovu šumu

Staza, umjereno polegnuta i lijepo uređena, stvara poseban ugođaj i čini uspon laganim

Nakon pola sata hoda, staza, izlazi na šumsku cestu koja dalje vodi kroz bukovu šumu, te nas  ubrzo dovodi do mjesta gdje se šumski putovi razdvajaju.

Na ovom ipsilonu šumskih putova, mi skrećemo lijevo (marka na stablu bukve), i nakon desetak minuta hoda izlazimo iz šume na travnati proplanak sa lijepim vidicima.

Dean, na stazi prema kapelici Sv. Urbana

Kapelica Sv. Urban (1010 m)

Ispred kapelice Sv. Urban (zaštitnik pastira)

Kapela Sv. Urban, smještena je 500 m ispod samog vrha Vremščice. Dugi niz godina kapelica je stajala porušena, vidjela se gomila kamenja i ostaci zidova. Prije nekoliko godina žitelji iz okolnih mjesta odlučili su obnovit kapelicu. Obnova nije bila laka i trajala je dvije godine. Veliku pomoć pružili su vatrogasci, napravili su protupožarni put, radi obrane šuma od požara, ali isto tako, cesta je poslužila za dostavu građevinskog materijala, što je omogućilo lakšu izgradnju. Kapelica je izgrađena od kamenih blokova, sa posebno lijepim uklesanim detaljima na pročelju kapelice. Ispod ove kapelice 10 m niže u stijeni je isklesana još jedna mala kapelica sa likom anđela. Pored nje je isklesan kameni zvonik sa malim zvonom. Autor svih tih klesarskih (umjetničkih) radova je svećenik Vid Premrl.

Mala kapelica sa uklesanim anđelom

Kamena stijena predstavlja zvonik sa zvonom

Pogled od kapelice na travnati greben prema vrhu Vremščice

Od kapelice, 10 minuta ugodnog hoda po travnatom grebenu do vrha Vremščice (1027 m), gdje stižemo u 9 h i 35 minuta. Vrh je označen betonskim stupom na kojem je postavljena natpisna ploča sa ispisanom nadmorskom visinom. Pored ovog betonskog stupa je postavljen i drugi manji betonski stup, sa orijentacijskom pločom bližih vrhova. Vremščica je kontrolna točka Slovenske planinarske poti. To je jedan je od posljednjih vrhova iznad 1000 m SPP u prema moru.

Posebni mamac za planinare i ljubitelje prirode je cvijeće kojeg je u izobilju,  posebno u svibnju. Stoga je naziv najpoznatijeg cvijeta koji raste na južnim obroncima Vremščice - narcis, kojeg mještani nazivaju "urbanščica" ili "Vrbanščica", po kapelici Sv. Urbana. Sa vrha su otvoreni vidici na sve strane. Prekrasan pogled se pruža u rasponu od Nanosa na sjeveru do Slavnika na jugoistoku i Snježnika prema jugu, i dalje sve do mora.

Pogled na Nanos -  naše slijedeće odredište

Pogled prema moru

Pogled na Učku vrhove Vojak i Sisol, te na Planik

Zajednička fotografija na vrhu Vremščice

Na vrhu Vremščice zadržavamo se 20-tak minuta, a nakon toga nastavljamo spust u 9 h i 55 minuta. Povratak sa vrha moguć je u nekoliko smjerova. Mi se vraćamo istim putom kojim smo i došli. Žurimo, kako bi što prije stigli do parkirališta i nastavili put prema Razdrtom i usponu na Nanos - vrh Pleša.

Pri spustu - Dean užurbanim korakom gazi prema parkiralištu

Spust do auta trajao je svega 45 minuta. Na parkiralištu kratka stanka uz okrjepu, a potom nastavak vožnje do Razdrtog. U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija