Sas de Stria i Muzej tre Sassi

MAX
MIN

Četvrtak, 28. srpnja 2016.
PD Knezgrad iz Lovrana, svake godine, organizira jedan veći ili više manjih izleta i  planinarenja u jednu ili više susjednih zemalja ili država. Tako, i ove godine,  organiziran je 6 dnevni izlet u BiH na području Zelengore, te trodnevni izlet u Dolomite u Italiji u razdoblju od 28 – 30. 07. 2016. Izlet u Dolomitima organiziran je na dvije lokacije: Tre Cime di Lavaredo i Cinque Torri, sa dvodnevnim smještajem u Rifugio Auronzo, dostupnim automobilom.  Na izlet se prijavilo 19 članova iz našeg Društva, te 2 pridružena člana iz PD Opatija. Plan programa bio je slijedeći:

  1. dan – Dolazak na jezero Lago di Misurina – žičarom do Rifugio Col de Varda (2106). Grupa „A“

od doma stazom 117 „Cadini di Misurina“ do Rif. Auronzo. Grupa „B“ od doma spust do jezera Lago di Misurina i nastavak vožnje do Rif. Auronzo. Nažalost, zbog lošeg (kišnog i maglovitog) vremena osmislili smo novi plan. Posjet muzeju „Tre Sassi“ na prijevoju Valparola svi zajedno, a potom razdvojeni u dvije grupe: manja grupa odlučila se na uspon na Sas de Stria (2477 m), veća grupa odlazi na Passo Folzarego i gondolom na Rifugio Lagazuoi i dalje pješke do njegovog istoimenog vrha (2778 m).

SAS DE STRIA - na autohtonom Ladinskom jeziku  znači "Stijene vještica“. To je lijepa izolirana planina, lako prepoznatljiva iz daleka zbog svog okomitog stjenovitog južnog ruba, dok s druge strane njene padine su blage i pristupačne.  Smještena je zapadno od Passo Falzarego i južno od Passo Valparola. Iako je u usporedbi s obližnjim planinama skromne veličine svega 2477 m, nudi mnogo mogućnosti za sve vrste ljubitelje planina, od planinarenja do slobodnog i sportskog penjanja, te posebna je poslastica za ljubitelje povijesti Prvog svjetskog rata, budući je bila važno strateško uporište Austro - Ugarske linije obrane. Sa njene sjeverne strane nalazi se malo, ali lijepo Valparola jezero iznad kojeg se nalazi istoimeni Rifugio Valparola.

Vrh Sas de Stria od Passo Falzarego

Prikaz staze.

PRISTUP AUTOMOBILOM (do prijevoja Passo Valparola)
Od Rijeke prema graničnom prijelazu Šapjane – preko Slovenije do Trsta. Ulazak na autocestu u Trstu. Voziti u smjeru Venezia – Portogruaro – Conegliano – Pordenone  – San Martino - Vittorio Veneto – Belluno, do naselja Longarone. Dalje lokalnom cestom pratiti pravac Cortina. Od Cortine d' Ampezzo u centru na kružnom toku skrenuti  lijevo u pravcu  Passo Falzarego  (cesta SR48), nastaviti dalje do Passo Valparola do muzeja Tre Sassi, od kuda je pristup stazi za uspon na Sas de Stria.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište pored muzeja Tre Sassi (2183 m), vrh Sas de Stria (2477 m), povratak istim putom do parkinga (2183 m). Ukupna dužina staze 2,6 km. Vrijeme gpx traga 1 h i 42 minute. Minimalna visina 2180 m, maksimalna 2477 m. Visinska razlika pri usponu 605 m, pri silasku 605 m. Visina polazišta 2183 m. Visina odredišta 2477 m. prosječan nagib 32%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Uspon ovom stazom vodi nas u povijest  i središte ratnih zbivanja za vrijeme Prvog svjetskog rata između zaraćenih strana Austro-Ugarske i Italije.  Rat se vodio visoko u planinama. Tada obe zaraćene strane intenzivno izgrađuju osigurane putove  - ferrate, kopaju rovove, bunkere i tunele, kako bi na taj način osigurali dopremu opreme i zauzeli strateške položaje. Prijevoji Passo Falzarego i Valparola, zasigurno su, jedan od takvih strateških položaja iznad kojeg je Austro-Ugaraska vojska podigla utvrde na vrhu Piccolo Lagazuoi, i na Sas de Stria.

Pohod započinjemo u 13 h i 15 minuta s parkirališta južno od muzeja Tre Sassi. Nedaleko iznad parkirališta postavljen je smjerokaz koji nas usmjerava na stazu u pravcu vrha Sas de Stria. Dobro vidljiva  i široka staza vodi stotinjak metara prema zapadu, a potom skreće ulijevo i započinje razmjerno strmiji uspon sjevernom stranom grebena po travi i kamenjaru. Na samom početku staza prolazi s lijeve strane poznatog „plavog kamena“. Nakon 15 minuta laganog hoda dolazimo do prvih rovova.

Smjerokaz za Sas de Stria ( 2183 m)

Na početku staze – u pozadini Muzej Tre Sassi na prijevoju Valparola

Plavi kamen

Na polegnutom dijelu staze ispred ulaza u rovove

Susrećemo se s prvim rovovima

Staza vodi kroz rov, ali može se i pored rova

Karakteristično je za ovu stazu da nije teška i zahtjevna, relativno je laka za pješačenje. Pored toga, vrlo je zanimljiva, obzirom da neprekidno prolazi kroz rovove, kaverne, bunkere, uske procjepe. Na mjestima osigurana je sajlama, željeznim i drvenim ljestvama. Značajno je napomenuti, da se jedinstvenim rovom može doći do vrha. On je služio kao kičma – okosnica, od koje se račvaju mnogo brojni rovovi, kaverne i tuneli na sve strane.

Kaverne i tuneli ukopani u stijene

Vidljivi tragovi rata na svakom koraku (mostići, kaverne, rovovi, križevi…)

Obzidani rovovi koji se odvajaju od glavnog rova

Rovovi, kaverne okrenuti prema južnoj strani

U drugom dijelu puta,  staza prolazi kroz izdubljene uske kamine – procjepe uspinjući se strmije. Na tom dijelu za siguran prolaz, staza je opremljena čeličnim sajlama, željeznim i drvenim ljestvama, koje nisu teške za savladavanje. Na jednom manjem dijelu mora se proći kroz uski i duboki utor u kojem se snijeg zadržava tokom cijele godine. U koliko je snijega previše, taj se procjep može izbjeći , tako da se s lijeve strane popne preko nekoliko ne zahtjevnih stijena.

Kroz uske i visoko izdubljene procjepe

Mjesto na kojem se snijeg zadržava cijele godine

Staza opremljena željeznim ljestvama

Staza opremljena drvenim ljestvama

Nakon izlaska iz ovog osiguranog dijela sajlama drvenim i željeznim ljestvama, pješačenje nastavljamo blagim usponom kroz rovove sve do izlaska na vrh Sas de Stria (2477 m).

Tunel podno samog vrha

Dolazak na vrh Sas de Stria (2477 m)

Vrh je obilježen velikim križem, uz njega je postavljena metalna kutija s upisnom knjigom. Ovaj vrh omogućava  lijep spektakularan pogled na planinsku skupinu vrhova na kojima su se vodile žestoke  borbe za vrijeme Prvog svjetskog rata:  Lagazuoi, Tofana di Rozes, Marmolada, Setsass, Col di Lana Monte-SIEF, Cinque Torri, Averau i Nuvolao, te  ostale skupine dolomitskih vrhova koje nisu bile tako zahvaćene ratnim zbivanjima (Pelmo, Civetta, Conturines). Nažalost, ovog puta navedeni vrhovi bili su skriveni u oblacima. Djelomično vidik je bio otvoren prema sjeverozapadnoj strani.

Pogled s vrha na Setsas

Prijevoj Valparola i Piz Ciampei

Zajednička fotka na vrhu Sas de Stria

Na vrhu se zadržavamo kratko. Zbog lošeg vremena i slabih vidika nastavljamo spust istim putom prateći labirint rovova, bunkera, kaverni, pri tom gledajući da nismo nešto bitno propustili. Još pokoja usputna fotografija i eto nas na prijevoju Passo Valparola i kod muzeja Tre Sassi, gdje i završava naša današnja avantura izleta i planinarenja. Dalje nastavak vožnje do Rifugio Auronzo. Nekoliko fotografija pri spustu i iz muzeja Tre Sassi:

Na drvenim ljestvama pri spustu

Zbog ne dobrog vremena za planinarenje ovu priliku iskoristili samo za posjet tvrđavi - ratnom muzeju Tre Sassi. Tvrđava „Tre Sassi“ izgrađena je 1897 godine u funkciji branjenja južne granice Austro-Ugarske Mornarhije. Kasnije tvrđava je modernizirana i obnovljena 1910. godine. Na samom početku rata, točnije,  5. srpnja 1915. godine počelo je bombardiranje tvrđave od strane talijanskog topništva, postrojenog kod Cinque Torri, topovima od 210 mm. i manjim kalibrima. Već prvog dana tvrđava je pretrpljela ogromne štete, pošto zidine zastarjele građevine nisu bile u stanju izdržati udar granata. Čak trideset hitaca su pogodila cilj, od kojih su tri potpuno probila krov, kako se može i danas vidjeti. Vojnici nisu više bili u stanju oprirati se, bilo je mrtvih i ranjenih. Tvrđava je odmah napuštena.

 Danas je  tvrđava  obnovljena i pretvorena u muzej u kojem su izloženi ratni predmeti porijeklom iz ovog područja ratnog fronta, zajedno sa fotografijama i dokumentima koji pripovijedaju o povijesti sukobljenih strana. Tvrđava je bila opremljena sa dva topa od 80 mm., uperenim prema jugu. Druga dva topa od 60 mm. su bila uperena u pravcu prijevoja Passo Falzarego. Okretljiva blindirana kupola je služila za osmatranje i nišanjenje za vrijeme okršaja. Posjet muzeju naplaćuje se 6 €.  Radno vrijeme od 10:00 do 12:30, 13:30 -17. 00.  Zimi, samo po zahtjevu za grupe od minimalno 15 osoba. Nekoliko fotki iz muzeja:

Dolazak u muzej Tre Sassi

Muzej Tre Sassi

Izloženi puško mitraljez s replikom vojnika

Predmeti koji su služili u svakodnevnoj uporabi

Proteze i medicinski instrumenti

Raznovrsni predmeti koji su se koristili za vrijeme rata

Obilazak jezera Valparola

U nastavku slijedi: gps tragovi na Google Earthu, na topo karti, vertikalni profil staze, te slideshow albuma fotografija.

Gpx tragovi na Google Earthu

Gpx tragovi na topo karti

 

3D – profil staze

 

LINK – Album fotografija