Rifugio Citta di Fiume i Monte Rite

MAX
MIN

Subota, 16. siječnja 2016.
Mala četveročlana ekipa (Mirjana, Dubravka, Dionis i ja), odlučila je  provesti dva dana u Dolomitima - kombinacija izleta i planinarenja, te doživjeti dolomitske vrhove u zimskim – snježnim uvjetima. Osnovni cilj popeti se na vrh Monte Rite, najrazgledniji vrh u srcu Dolomita.  Iako, nije visoki vrh svega (2183 m) svojim povlaštenim položajem omogućava neometani vidik u krugu 360° od kuda se vidi 70 % Dolomitskih vrhova. Sigurno ima puno mjesta na svijetu sa spektakularnim pogledom, ali je vjerojatno malo mjesta u prirodi, a još manje muzeja na 2181 m nadmorske visine do kojih se može doći cestom ili pješice planinarskom stazom.

MONTE RITE,
je izdvojena planina visoka 2183 metara u južnom Dolomitima u pokrajini Belluno - Comune di Valle di Cadore u Italiji. Smjestila se  iznad prijevoja - forcelle Cibiana s južne strane, s istočne strane omeđena je dolinom Pieve di Cadore, sa sjeverne strane Vodo di Cadore, te sa zapadne strane dolinom Valle di Zoldo.  Planina ima izduženi greben, koji se pruža  u smjeru istok -zapad u dužini 1,5 km. Ima dva vrha.  Glavni vrh je na istočnoj strani Monte Rite (2183 m), na zapadnoj Col Auto (2145 m), međusobno su odvojena prijevojem – forcella Doena ili Rite (2050 m).

Vrh Monte Rite 2183 m. Na vrhu je postavljen smjerokaz, od kuda se može napraviti kružna tura do Rifugio Dolomites ili do Forcella Deona. Pružaju se dvije mogućnosti: cestom ispod vrha s južne strane ili grebenskom stazom prema zapadu.

Prvi dio puta opisat ću najprije uspon do planinarskog doma – Rifugio Citta di Fiume, a u drugom dijelu  - uspon na Monte Rite od Passo Cibiana.

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Val Fiorentina)
Od Opatije vozimo se prema graničnom prijelazu Šapjane – preko Slovenije do Trsta. Ulazak na autocestu u Trstu, vozimo u smjeru Venezia – Portogruaro – Conegliano – Belluno do Longarone, gdje treba skrenuti lijevo za Valdi di Zoldo  i dalje lokalnom cestom do prijevoja Passo Staulanza. Od ovog prijevoja nastavljamo 2 km do parkirališta  (1663 m), otkuda dalje slijedi pješačenje do Rifugio Citta di Fiume. Na povratku od spomenutog doma vozimo se do kraja naselja Forno di Zoldo. Tu skrećemo lijevo i nastavljamo vožnju do prijevoja passo Cibiana (1530 m), od kuda je ishodišna točka za uspon na Monte Rite.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Ishodište pohoda za Rifugio Citta di Fiume je parkiralište - Val Fiorentina (1663 m) - (2 km niže od Passo Staulanza), Rifugio Citta di Fiume (1918 m), povratak istim putom do parkirališta (1663 m). Ukupna dužina staze 4,6 km. Vrijeme gpx traga 1h i 31 minuta. Minimalna visina 1545 m, maksimalna 1919 m. Visinska razlika pri usponu 331 m, pri silasku 436 m. Visina polazišta 1633 m. Visina odredišta 1918 m. Prosječan nagib 14%.

Izvod iz analize gpx traga uspona do doma Rifugio Citta di Fiume

Opis puta
Do planinarskog doma Rifugio Citta di Fiume može se stići iz 6 pravaca, različitih dužina i težina. Mi smo odabrali najkraći pristup od Val Fiorentina kojim se stiže za 45 minuta do 1 h. Odabir ovog najkraćeg puta je iz razloga  što nam preostaje uspon na Monte Rite.

Parking  - Val Fiorentina (1663 m).

Od parkirališta krenuli smo u 11 h i 40 minuta – stazom  br. 467 koja vodi šumskom cestom sada prekrivenom snijegom. Cesta je zatvorena za promet vozila, osim vozila za opskrbu doma. Ugodnom šetnjom po lijepom i sunčanom danu nakon 20 minuta stižemo na Malgu Fiorentinu i raskrižje putova (1799 m). Smjerokaz lijevo upućuje za Rifugio Aquileia, mi nastavljamo desno prema  domu Citta di Fiume. Sa ovog mjesta otvara se lijepi pogled na Pelmo i na Civettu. Staza nije teška, umjereno se uspinje i vodi kroz gustu i visoku šumu jele i ariša. Nakon 35 minuta hoda i prijeđenih 1,7 km od ishodišta izlazimo iz šume na čistinu, pred nama se pojavio veličanstveni Pelmo u svoj svojoj stjenovitoj raskoši. Preostalo nam je još nekoliko zavoja i eto nas ispred Rifugio Citta di Fiume.

Na početku staze

Dolazak na Malga Fiorentina i raskrižje putova

Raskrižje putova - Malga Fiorentina (1799 m)

Na stazi nakon izlaska iz šumskog dijela staze

Rifugio Citta di Fiume (1918 m)

Pogled od doma na Civettu – vrh skriven u oblaku

Pogled na veličanstveni Pelmo

Zajednička fotografija ispred doma

35 - minutna pauza namijenjena za uživanje u snježnoj idili i prelijepom  pogledu na Dolomitske vrhove koji nas okružuju. Ulazimo u dom kako bi se zagrijali uz topli čaj, nakon toga uslijedio je povratak istim putom do parkinga, gdje smo napravili kraću pauzu za okrepu.

Na parkiralištu – kratka pauza

Nakon toga uslijedio je nastavak vožnje do passo Cibiana - našeg glavnog odredišta i uspona na Monte Rite.

Gpx tragovi na Google Earthu uspona do Rifugio Citta di Fiume

M O N T E    R I TE
(Vrh je opisan na početnoj strani bloga, kao i pristup automobilom)

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Passo Cibiana (1530 m), Forcella Deona (2050 m), Rifugio Dolomites (2160 m), Messner Mountain Museum Dolomites (2181 m), te vrh Monte Rite (2183 m). Ukupna dužina staze 5,4 km. Vrijeme gpx traga 2 h i 2 minuta. Minimalna visina 1530 m, maksimalna 2185 m. Visinska razlika pri usponu 717 m, pri silasku 84 m. Visina polazišta 1530 m. Visina odredišta 2183 m. Prosječan nagib 16%.

Izvod iz analize gpx traga uspona na Monte Rite

Opis puta
Prijevoj passo Cibiana (1530 m) je malo poznati visok planinski prolaz u južnim Dolomitima u pokrajini Belluno u Italiji. To je lokalna uska cesta koja povezuje na udaljenosti od oko 20 km Val Boite na istoku i Val di Zoldo na zapadu – otvorena je tijekom cijele godine. Ima maksimalni nagib od 15%. S ovog prijevoja do vrha Monte Rite može se stići na dva načina: pješice markiranom planinarskom stazom br. 478 ili organiziranim taxi prijevozom u džipovima jer se radi o uskoj i strmoj makadamskoj cesti izgrađenoj u 1. Svjetskom ratu. Naime, prostor Dolomita bio je strateški važan jer se njime protezala borbena linija između Italije i Austro-Ugarske, pa su iz tog razdoblja ostale mnoge utvrde i brojni planinski putovi.

 Naš odabir je, stići do vrha pješačkom stazom (CAI put br. 478), koja započinje s parkirališta na prijevoju Passo Cibiana. Pješačenje započinje makadamskom cestom, koja nas vodi kroz gustu šumu jele i ariša do prvog velikog zavoja u dužini 1 km, na nadmorskoj visini 1632 m. Na tom mjestu desno nastavlja markirana makadamska cesta (CAI put 479), a lijevo se odvaja šumska planinarska staza. Lijepo građena i dobro markirana staza nastavlja umjerenim usponom vijugajući po višestrukim zavojima, koji ublažavaju i olakšavaju strmi uspon.

Prijevoj – Passo Cibiana (1530 m). Pogled od parkirališta prema istočnim stijenama vrha Monte Rite

Na početku staze po makadamskoj cesti

Raskrižje putova: desno vodi markirana makadamska cesta (CAI put br. 479), mi nastavljamo  šumskom planinarskom stazom br. 478.

Na stazi kroz visoku šumu jele i ariša

Prvi snijeg se pojavljuje tek na nadmorskoj visini od 1925 m.

Nakon 1 h i 20 minuta laganog hoda i prijeđenih 3,6 km, izlazimo sa šumske staze na makadamsku cestu i na prijevoj forcella Deona (2050 m), koji dijeli  zapadni vrh Col Auto od vrha Monte Rite.Tu je postavljeno i raskrižje putova - gledano iz pravca dolaska: s lijeve strane ubada se staza koja vodi od Quattro Tabia, 500 m zapadno od passo Cibiana.

Sa ovog prijevoja pružaju se dvije mogućnosti uspon do vrha Monte Rite: grebenskim putom ili makadamskom cestom. Obzirom da je greben pokriven snijegom, a grebenska staza nije vidljiva, nastavljamo makadamskom cestom. Tek na ovom prijevoju otvorio se ozbiljniji lijepi pogled na istočni dio Dolomitskih vrhova. Sa ovog prijevoja sa zapadne strane otkriva se veličanstven pogled na katedralu Antelao (3264 m). S istočne strane predivan pogled na Sassolungo di Cibiana, Denti Sassolungo, Sfornioi, te na Sasso di Bosconero.

Prijevoj forcella Deona (2050 m)

Antelao

S istočne strane predivan pogled – s lijeva na desno: na Sassolungo di Cibiana (2413 m), DentiSassolungo, Sfornioi (2425 m), te na Sasso di Bosconero (2468 m).

Preostaje nam još nekoliko zavoja po makadamskoj cesti – prekrivenoj snijegom do rifugio Dolomites i Muzeja. Kako se sve više dižemo pogledi su sve spektakularniji. Prelijep je pogled na Pelmo pri zalasku sunca.

Veličanstveni Pelmo

Pogled na Lastoi de Formin (2657 m), Beco de Mezodi (2603 m) te na Croda da Lago (2715 m)

Telekomunikacijski toranj na vrhu Monte Rite

Messner Mountain Museum - Muzej u oblacima

Staklene kupole izrađene u obliku kristala (kristal je sastavni dio dolomitskih stijena)

Još jedan pogled na vrhove i zalazak sunca

Konačno nakon dugotrajnog fotografiranja u 17 h i 20 minuta ulazimo u dom – rifugio Dolomites. Hladno je, ispred doma živa u termometru pokazuje – 11 °C. Rifugio Dolomites je smješten na južnoj padini  planine, samo 23 metara ispod vrha, gdje se nalazi i čuveni – Messner Mountain Museum - Muzej u oblacima.  

U domu su nas dočekali ljubazni domaćini Cristina i Gianni sa svojim psom Rukolom, s kojima smo u ugodnom ćaskanju dočekali vrijeme večere. Domaćini su nam za večeru ponudili bogati menu, tako da je svatko od nas uzeo drugačiji  menu. Hrana  je izvanredna – svaka pohvala za Cristinu. Nakon večere odlazimo na počinak. Smješteni smo u dvokrevetnim grijanim sobama s kupatilom i toplom vodom. Buđenje u 7 h i 30 minuta, kako bi na vrhu dočekali izlazak sunca.

Više informacija o domu možete pogledati na linku:

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&prev=search&rurl=translate.google.hr&sl=it&u=http://www.rifugiomonterite.it/italiano/index&usg=ALkJrhiubRmM3xIvaIdDO3h1lRmRDfojPQ

Ljubazni domaćini Cristina i Gianni  sa svojim  psom  - Rukola

Za vrijeme večere

Smještaj u dvokrevetnim sobama

Tako je završila naša današnja avantura izleta i planinarenja u južnim Dolomitima.

U nastavku slijedi: gps tragovi na Google Earthu, topo karti, vertikalni profil staze, te albuma fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu uspona Passo Cibiana – Monte Rite

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze uspona - Passo Cibiana - Monte Rite

Vertikalni profil staze – uspona i spusta

3d – profil staze Passo Cibiana Monte Rite

LINK – Album fotografija