Rifugio Giusani od doma Rifugio Dibona

MAX
MIN

Subota, 23. kolovoza 2014.
PD Opatija iz Opatije organiziralo je dvodnevni  izlet i planinarenje u Italiju - Dolomiti, 23 i 24. kolovoza, 2014. Voditelj i organizator Boris Božić. Prijevoz  je organiziran sa dva osobna automobila. Na izlet se prijavilo 5 članova iz PD Opatija (ekipa u sastavu: Mirjana, Elena, Boris, Dionis i Dario) i 3 člana  PD Knezgrada iz Lovrana. – (Renato, Dino i moja malenkost).  Cilj dvodnevnog izleta i planinarenja je: prvi dan,  23. 08.2014. popeti se na vrh Monte Rite (2180 m), te posjeta  muzeju od Reinhold Messnera - „Messner Mountain Museum“. Drugi dan predviđen je za uspon na Tofanu di Rozes (3225 m).  Znameniti muzej, smješten je u srcu Dolomita, između Pieve di Cadore i Cortine d'Ampezzo, na planini Monte Rite (2181 m), od kuda je prekrasan panoramski pogled na veličanstvene vrhove Dolomita. Na žalost, zbog lošeg vremena (obilne kiše koja ne prestaje padati cijelo vrijeme puta), odustali smo od uspona na Monte Rite i posjeta muzeju, ostavši to za drugu priliku, te nastavili vožnju do Rifugio Giussani  gdje ćemo prenoćiti.

Rifugio Giussani na sedlu između Tofane di Rozes i Tofane di Mezzo

PRISTUP VOZILOM (do doma Rifugio Dibona)
Od Opatije prema graničnom prijelazu Rupa – preko Slovenije do Trsta. Ulazak na autocestu u Trstu  -  voziti u pravcu Venezia – Portogruaro – Conegliano – Belluno. Dalje lokalnom cestom pratiti pravac Cortina. Od Cortine d' Ampezzo u centru na kružnom toku skrenuti  lijevo u pravcu  Passo Falzarego  (br. ceste SR48). Na 8 km treba skrenuti desno - smjerokaz  za Tofane. Na putu do Rifugio Dibono preostaje još 3,8 km. Na tom pravcu je križanje makadamskih putova: Desno se odvaja  cesta za Rifugio D' Aosta, ravno ili polu lijevo do Rifugio Dibona. Ukupno dužina puta od Cortine do Rif. Dibona je 12,8 km.

Karta kolnog pristupa od Cortine D' Ampezzo do Rifugio Dibona

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Od doma Rifugio Dibona (2083 m) do doma Rifugio Giussani (2600 m). Dužina staze 2,3 km. Vrijeme gpx traga 42 minute. Minimalna visina 2.68 m, maksimalna 2601 m. Visinska razlika pri usponu 546 m, pri spustu 28 m. Visina polazišta 2083 m. Visina odredišta 2600 m. Prosječan nagib 26%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Iz Opatije, u 6 h krenuli smo u pravcu zadanog odredišta. Na putu se zaustavljamo uz nekoliko kraćih stajanja, od toga i jednim prisilnim zaustavljanjem, zbog problema koji se pojavio na automobilu Renata Surijana na ulasku u Pordenone (gubljenje gasa do potpunog gašenja motora). Telefonski je dogovoreno sa nađemo u centru Pordenona kod Fiere. Tu je donijeta konačna odluka, zbog nesigurnosti -  odustalo se od daljnje vožnje, dok se ne utvrdi i ne otkrije kvar.  Uz dogovor ja, se preseljavam u automobil od Mirjane Brumnjak i nastavljamo vožnju dalje prema zadanom cilju. Na putu prije Cortine zaustavljamo se u mjestu San Vito di Cadore na kavici i kolačima. Kiša nam je i dalje vjerni pratitelj i zbog  toga ne žurimo, imamo dovoljno vremena da stignemo do odredišta. Nakon toga nastavljamo vožnju preko Cortine D' Ampezzo do Rifugio Dibona (2083 m).

U Dolomitima u regiji Veneto, smještena je Cortina D' Ampezzo, poznata kao jedno  od najpoznatijih svjetskih skijališta. U bogatoj povijesti posebno mjesto zauzimaju Zimske olimpijske igre koje su se ovdje održale 1956., a danas je Cortina omiljeno skijalište svjetskog jet - seta. Popularnosti Cortine pridonijela je i jedinstvena ljepota okolnih dolomitskih planinskih vrhova. Do Rifugio Dibona dolazimo točno u 12 h i 30 minuta. Tu smo parkirali automobil i napravili dužu pauzu za osvježenje, te se pripremili za uspon do Rifugio Giussani, gdje treba savladati visinsku razliku od 517 m.  Sa parkinga i Dibona krenuli smo u 13 h i 30 minuta. Kiša je posustala, ali nije u potpunosti prestala.

Na parkiralištu ispred Rifugio Dibono, u pozadini Tofane u oblaku

Krećemo stazom broj 403, koja u prvom dijelu nakratko, vodi kroz šumu, a potom izlazi na široki makadamski kolni put koji vodi do teretne žičare kojom se opskrbljuje Rifugio Giussani. Nekoliko stotina metara prije teretne žičare, u desno se odvaja široka planinarska staza 403. U nastavku staza se umjereno uspinje po  serpentinama, te nas dovodi do raskrižja putova: Lijevo se odvaja put br. 404 naziva „Alta via Dolomiti“, koji dalje vodi prema ferrati Lipelle, desno nastavak staze 403.

Od ovog križanja započinje strmiji uspon po siparu i kamenjaru do Rifugio Giussani, gdje se pri samom vrhu sa lijeve strane nalazi Ex Rifugio Cantore (nekadašnja vojarna iz Prvog sv. rata). Sama staza nije zahtjevna, lako se savladava. Po njoj se može i u običnim tenisicama. Cijelo vrijeme uspona prati nas kiša, a pri  vrhu i susnježica. Na prijevoj između Tofane di Rozes i Tofane di Mezzo, gdje je smješten Rifugio Giussani dolazimo u 15 h. Vrijeme uspona 1 h i 30 minuta. Nekoliko fotografija sa uspona:

Na početku po makadamskoj cesti koja vodi do teretne žičare

Na stazi

Na stazi prema vrhu – kiša pomalo posustaje

Rifugio Giussani (2600 m)

Dolaskom u dom uslijedilo je presvlačenje, smještaj u sobu, te zasluženi ručak.

Vrijeme ručka i odmora u Rifugio Giussani

Nakon odmora i provedena dva sata u domu, prestala je kiša,  vrijeme se razvedrilo i sunce se pojavilo. Koristim tu prigodu da napravim pokoju lijepu fotografiju. Nekoliko fotografija:

Pogled na Tofanu di Rozes i ex. Rifugio Cantore

Pogled na 5 Tore

Pogled na Tofanu di Mezzo (3244 m)

Pogled na Tre Dite

Pogled na udaljene vrhove Dolomita

Napušteni objekti iz Prvog svjetskog rata

Ispred Rifugio Giussani - pogled na vrh Tofane di Rozes (3225 m)

Pogled kroz otvor stijene pored doma

Večer u domu

U nastavku slijedi: Gpx tragovi na Google Earthu, topo karti, vertikalni profil staze te linka – album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google Earthu. Lijevo vrh Tofana di Rozes (3225 m) – desno Tofana do Mezzo (3244 m)

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D – profil staze

LINK – Album fotografija