Uspon na Zendleser kofel i Peitlerkofel

MAX
MIN

Nedjelja, 05. listopada 2014.
Drugi dan mog boravka u Bolzanu (05.10.2014.) predviđen je za uspon na tri vrha: Zendleser kofel (2422 m), Kleiner Peitlerkofel (2813 m) i Peitlerkofel (2874 m).
Peitlerkofel/Sas de Putia (talijanski naziv) je najsjeverniji osamljeni vrh u Dolomitima, smješten između Gadertal na istoku i Vilnößtal na zapadu. Zbog svog udaljenog i izoliranog položaja od ostalih planinskih skupina u Dolomitima, kao i zbog strmih litica sa sjeverne strane, naziva se i „Sjeverozapadni kamen Dolomita“.  Iz tog razloga, vrh je poznat po lijepom razgledu sa kojeg se pružaju prekrasni panoramski vidici na okolne Dolomitske vrhove prema središnjim Alpama na sjeveru i zapadu. Nerijetko, Peitlerkofel je motiv koji se koristi za foto kalendare i razglednice. Planina se sastoji od dva vrha, Grosser Peitlerkofel (2875m) i Kleiner Peitlerkofel (2813m), koji su odvojeni dubokim sedlom.  

Za uspon na vrh najčešće se koriste dva osnovna smjera: Od Zanser Alma/Malaga Zannes (talijanski naziv) po južnoj strani – lako dostupan vrh (normalan put) i od  Passo di Erbe sa sjeverne strane teži i zahtjevniji uspon, osigurani klinčani put - ferrata. I ako Peitlerkofel nije vrh iznad 3000 m, sa njegove sjeverne strane izdižu se visoke i okomite stijene  preko 700 m i čine planinu moćnom, dajući joj jedinstveni divovski izgled, prema kojoj treba imati respekta i poštovanja. Zbog lakog pristupa sa južne strane, ovaj vrh u ljetnom periodu je prilično posjećen. Kako je naš osnovni cilj uspon na Peitlerkofel, na ruti prema njemu prepriječio se još jedan –  manje zahtjevan vrh „Zendleser kofel“/Col di Poma  (talijanski naziv)  sa nadmorskom visinom 2422 m, pripada grupi Aferer Odle/Geisler Aferer.  Sergio je isplanirao uspon i na taj vrh, koji je sa osnovne rute prema Peitlerkofelu vrlo blizu. No, to bi bio lak zalogaj, bez puno truda, pa je Sergio  isplanirao kružnu dužu turu oko Zendleser kofela i učinio uspon zanimljivim.

Pogled na vrh Peitlerkofel i Kleiner Peitlerkofel sa južne strane

Pogled na Peitlerkofel sa sjeverne strane

PRISTUP AUTOMOBILOM (do Zanser Alm-a
Bolzano-sjeverni izlaz na autocestu, nastaviti dalje E45 i E22 do izlaska sa autoceste u mjestu Klausen- Chiusa – industrijska zona - skrenuti desno na cestu br. 27, voziti dolinom Val di Funes/Villnoss  Funes,  u pravcu St. Pietro – St. Magdalena – nastavit dalje do kraja asfaltne ceste br. 27 – do  Zanser Alm.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište Zanser Alm (1685 m), vrh Zendleserkofel (2422 m), vrh Kleiner Peitler kofel (2813 m), Kleinerkofel (2874 m), Rifugio Genova (2306 m), Rifugio Campenalm (2026 m), te parking Zanser Alm (1685 m).

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Zanser Alm se nalazi na kraju lijepe i slikovite doline Villnoss Funes/Val di Funes, u središtu jednog od najljepših pješačkih područja u Južnom Tirolu. Zanser Alm je popularna izletnička destinacija u ljetnom periodu za pješačenje i planinarenje, a zimi za snowboard i turno skijanje. Posebno fascinira taj kontrast između ogromnih visoravni na kojoj se prostiru bujne šume, zelene livade i pašnjaci, rustikalna seoska gospodarstva i kolibe iznad kojih se strmo izdižu okomite moćne stijene pokazujući svoje oštre zube (vrhovi Odli), a sve to stoji pred nama - dobiva se dojam da smo zašli u jednu prirodnu začaranu bajku Alpske romantike.

Pogled na Zendleser kofel – naš usputni vrh - prema  krajnjem cilju uspon na vrh Pitlerkofel

Uspon započinjemo u 9 h od parkinga Zanser Alm stazom br. 25  po širokoj šumskoj cesti. Uzbrdica nije strma i u kontinuitetu se lagano uspinje do prvog raskrižja putova. Tu se južno odvaja staza br. 33 za Rifugio Gampenalm, u nastavku ravno vodi staza br. 32 do seoskog gospodarstva Kaserill Alm 1936 m. Nastavljamo dalje širokom cestom kroz livade. Sa ovog dijela staze, otvara se prekrasan pogled na skupinu vrhova „Odle“.

Uskoro dolazimo do slijedećeg križanja putova: desno prema jugu odvaja se staza br 32 za Rifugio Genova, a lijevo nastavlja staza br. 31 prema Worndle Lochalm, dalje preko razvedene travnate padine - polukružno od sjevera prema jugu do spoja na stazu koja dolazi od Rifugio Genova. Tako uz drvenu ogradu pašnjaka sa istočne strane po blago polegnutoj stazi dolazimo na vrh Zendleser kofel (n/v 2422 m).  Za lijepog vremena i sunčanog dana s vrha je prekrasan pogled na slikovitu dolinu i na okolne vrhove Aferer Odle skupini s Tullen i na Peitlerkofel, te na skupinu vrhova Odle/ Geisler Odle s najvišim vrhom Sass Rigais ( 3025 m). Na žalost, ovog puta pogled je izostao, zbog oblaka koji su prekrili vrhove koji nas okružuju.

Na početku staze – po šumskoj cesti

Prvo raskrižje putova: Staza br. 25 kojom smo došli završava na ovom raskrižju. Mi dalje nastavljano stazom br. 32 u pravcu Rifugio Genova, Kaserill Alm i Wurndle Loch, dok se desno odvaja staza br. 33 koja vodi za dom- Rifugio Campenalm.

Pogled prema Odlama

Seosko gospodarstvo – ugostiteljski objekt Kaserill Alm (1920 m)

Pogled na zelene livade i pašnjake, rustikalne seoske kolibe i na skupinu vrhova Odle s najvišim vrhom među njima Sass Rigais ( 3025 m)

Zasluženi odmor poslije dobre i obilate ispaše

Ispred seoskog gospodarstva i raskrižja putova

Pogled prema vrhu Zendleser kofela sa sjeverozapadne strane. Stijena se doima  kao velika divovska  glava, sa lijepo izraženim očima, nosom,usnama i bradom.
Sve što se više penjemo, oblaka je na vrhovima sve više. Nakon jedan sat laganog hoda dolazimo do gornjeg seoskog gospodarstva i raskrižja putova. Desno odvaja se staza br. 32 za Rifugio Genova. Ravno, mi nastavljano stazom br. 31, prema Worndel Loch.

Pogled na vrh Zendleser sa sjeverne strane

Prema vrhu preko pašnjaka

Na polegnutom dijelu staze – uz ogradu pašnjaka prema vrhu. U sumaglici vidi se križ

Na vrh Zendleser kofela 2422 m stigli smo u 10 h i 50 minuta

Zbog loše vidljivosti, na vrhu se ne zadržavamo mnogo, svega desetak minuta, čekajući da se oblaci dignu i da se napravi pokoja lijepa fotka. Jedinu fotografiju koju smo mogli napraviti je dom Rifugio Genova. Uvidjevši, da se oblaci neće tako brzo razići, nastavljamo prema glavnom našem današnjem cilju – usponu na Peitlerkofel.

Pogled sa vrha na Rifugio Genova

Nakon 10 minuta spusta po travnatoj padini stigli smo do prijevoja Passo Poma/Forcella de mont de Furcia/Kreuzkofeljoch  i raskrižja putova (n/v 2340 m). Iz pravca dolaska: desno prema jugu  staza vodi do doma Rifugio Genova, lijevo staza br. 4 ( Alta Via Dolomiti 2), Ghunter Messner steig (Alta Via G. Messner) i  Peitlerkofel. Od ovog do slijedećeg prijevoja Forcella de Putia/Peitlerscharte (n/v 2357 m) udaljenost je 2,3 km. Na toj dužini ostvarena je minimalna visinska razlika, svega, 17 m. Stoga, za ovaj dio staze može se reći da je ležerna lijepa šetnica. Staza prolazi kroz vrlo slikovit krajolik  velike travnate visoravni – preko livada i pašnjaka. Nakon 20 minuta hoda dolazimo do križanja: Lijevo se odvaja staza - Ghunter Messner steig (Alta Via G. Messner), ravno nastavljamo prema prijevoju Forcella de Putia. 

Na polegnutom dijelu staze

Na stazi u pozadini nazire se Peitlerkofel

Pogled na travnatu padinu pašnjaka i livada

Pogled na Kleiner Peitlerkofel

Od prethodnog prijevoja Passo Poma za 40 minuta stigli smo do prijevoja Forcella de Putia (n/v 2357 m). Tu je i raskrižje putova: Iz pravca dolaska staza br. 4 se odvaja  lijevo i vodi na Passo delle Erbe, od kuda započinje uspon na  ovaj vrh sa sjeverne strane, tu se lijevo odvaja i staza Ghunter Messner steig (Alta Via G. Messner). Desno, staza br. 4B vodi do vrha Peitlerkofel. Zapravo, pravi uspon na Peitlerkofel započinje sa prijevoja. Nastavljamo dobro označenom i širokom travnatom stazom koja se strmo uspinje praveći oštre serpentine sve do sedla, koje razdvaja dva vrha Peitlerkofela. Od sedla staza nastavlja po kamenjaru prema Kleiner Peitler kofelu (n/v 2813 m), gdje dolazimo u 12 h i 40 minuta. Na vrhu smo zatekli manju grupu planinara. Sam vrh je označen drvenim križom, na kojem je postavljena kutija sa žigom i upisnom knjigom posjetitelja. Vrh nas je dočekao u magli, tako da su vidici na okolne vrhove izostali. Pauzu od 35 minuta iskoristili smo za odmor i marendu.

Na stazi prema vrhu

Od sedla prema vrhu Kleiner Peitler kofel/Piccolo Putia

Zajednička fotka na vrhu Kleiner Peitler kofela

Nakon odmora i marende, spuštamo se istim putom prema sedlu, od kuda započinje uspon na drugi veći vrh Peitlerkofel. Ovo je zapravo i najteži dio uspona po stijenama osiguranim sajlama i klinovima (ferratom). Na mjestima ima nekoliko okomica i jedan manji prolaz kaminom. Tehnički nije zahtjevno i lako se savladava. Čvrste stijene pogodne su za penjanje bez pomagala čelične užadi. Stijena je razvedena, obiluje sa mnogo uporišta i oslonaca za ruke i noge. Na ovoj ferrati nismo koristili alpinistički pojas ni zaštitnu kacigu iz razloga što  je stijena čvrsta i nije krušljiva i nema bojazni od odronjavanja kamenja. Izlaskom iz ferrate nastavljamo po kamenitoj padini do vrha Peitlerkofel/Sas de Putia (n/v 2874 m). Kao i na prethodnom i ovaj vrh je u oblaku, kao i svi ostali vrhovi koji nas okružuju. Ovaj vrh slovi kao jedan od posebno lijepih vidikovaca, zbog svog izdvojenog položaja od ostalih Dolomitskih vrhova.

 

Silazak sa Kleiner Peitler kofela prema sedlu

Uspon ferratom prema vrhu

Priječenje stijene

Pri vrhu stijene na izlasku iz ferrate

Ispred samog vrha

Na vrhu Peitlerkofela/Sas de Putia (2874 m.)

Kao i svi drugi vrhovi i ovaj je obilježen velikim drvenim križem, na kojem je pričvršćena limena kutija u kojoj je smješten žig sa upisnom knjigom posjetitelja. Nakon kraćeg zadržavanja, vraćamo se istim putom ležernom šetnjom preko pašnjaka i livada  do prijevoja  Passo Poma/Kreuzkofeljoch. O ovog prijevoja spuštamo se do doma Rifugio Genova/Schluterhutte, smještenog na slikovitom travnatom proplanku ispod vrha Zendleser na nadmorskoj visini 2306 m. Tu smo napravili kraću pauzu uz osvježenje sa hladnom pivom. Nakon toga, nastavljamo spust travnatom stazom koja nas uskoro dovodi do doma – Rifugio Campenalm (n/v 2026 m). Ostatak puta dovodi nas preko livada i pašnjaka do Zanser Alma i parkinga.

Rifugio Genova/Schluterhutte

Osvježenje pivom ispred doma Rifugio Genova

Pogled od doma sa južne strane  prema vrhu Zendleser kofelu

Na stazi pri spustu prema domu –Rifugio Campenalm

Rifugio Campenalm (n/v 2026 m)

Na stazi kroz pašnjake ograđene drvenom ogradom

Na stazi prema Zanser Almu

Pogled prema Odlama - vrhovi prekriveni oblacima

Još jedan pogled prema vrhu Zendleser kofelu

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google earthu, na topografskoj karti, vertikalni profil staze, te slideshow albuma fotografija.

Gpx tragovi na Google earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija