Uspon na Marmoladu – vrh Punta Piena

MAX
MIN

Subota, 04. listopada 2014.
Moj trodnevni boravak u Bolzanu kod obitelji i prijatelja Daniele i Sergia Babića. Sergio, strastveni planinar, skijaš i turno skijaš - istinski zaljubljenik u prirodu i planinarenje, a posebice u Dolomite, organizirao je dvodnevni nezaboravni izlet i planinarenje u Dolomitima. Prvi dan, 04.10.2014., kao poslasticu predvidio je uspon na Marmoladu – vrh Punta Penia (3343 m). Drugi dan 05.10.2014. predviđena je lakša, ali duža tura i uspon na tri vrha: Zandleser kofel (2422 m), Kleiner Peitlerkofel (2813 m) i Peitlerkofe (2874 m).

Marmolada  - „Kraljica Dolomita“ je naziv za skupinu vrhova u sjeveroistočnoj Italiji, s najvišim vrhom u Dolomitima - Punta Penia (3343 m). Sastoji se od grebena koji se pruža od zapada prema istoku. Tu je nekoliko značajnijih vrhova koji se izdižu iznad 3000 m: Punta Rocca (3309 m), Punta Ombretta (3247 m), Monte Serauta (3069 m), te Pizzo Serauta (3035 m )…  Marmolada se odlikuje svojim specifičnim oblikom. Sjeverni dio Marmolade prekriven je ledom. Južnu stranu obrubljuju visoke okomite stijene – raj za alpiniste najtežih smjerova. Na masivu Marmolade nalazi se mreža skijališta i žičara, čije je glavno ishodište u slikovitom mjestu Araba.  Drugo posebno zanimljivo mjesto podno Marmolade jeste umjetno jezero Fedaia (2053 m), s moćnom branom i lijepom prirodom koja ga okružuje. Za Marmoladu, općenito, se može reći da pruža idealne mogućnosti za sve vrste planinarskih aktivnosti, a tijekom zimskih mjeseci cijeli se masiv pretvara u skijaški raj.  Ona pruža mogućnost kružne ture dvaju smjerova – uspon po ferrati zapadnim grebenom i spust po ledenjaku sa sjeverne strane. Marmolada je atraktivna i zbog toga, jer u jednom danu prolazimo kroz sve čari i ljepote koje pruža planinarenje: uspon po kamenjaru, siparu, snijegu, ledu i ferrati.

Pogled na Marmoladu sa Tofane di Rozes

PRISTUP AUTOMOBILOM (do parkiralištaa iznad jezera Lago di Fedaia donja postaja žičare)
Od Bolzana cestom br. SS241 dolinom Val d'Egga na Passo Carezza i spust u dolinu Val di Fassa, Vigio di Fassa- dalje cestom br. SS48 - Pera di Fassa- Campestrin- Fontanazzo-Campitello do di Fassa-Canazei-od Canazei nastaviti  cestom br. SP641 Alba- Penia- Passo Fedaia,  do odredišta - parkinga donje postaje žičare - početne točke za uspon na Marmoladu.

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Parkiralište – donja postaja žičare (2081 ), Rifugio Pian dei Fiacconi (2626 m), Marmolada vrh Punta Penia (3343 m), Rifugio Capanna – Punta Penia (3342 m). Spust istom putom do Parkirališta –Passo Fedia (donja postaja žičare (2081 m). Dužina staze 9,3 km. Vrijeme gpx traga 5 h i 50 minuta. Minimalna visina 2077 m, maksimalna 3345 m. Visinska razlika pri usponu 1380 m, pri silasku 1384 m. Visina polazišta 2081 m. Visina odredišta 3.343 m. Prosječan nagib 34%.

Izvod iz analize gpx traga

Sa parkirališta iznad jezera Lago di Fedaia - uz samu postaju žičare krenuli smo u 8 h i 50 minuta, markiranom stazom 606 (Alta Via Dolomiti 2). Na samom početku puta, iznad žičare postavljen je drveni stup sa smjerokazima, koji nas upućuju u pravcu: Pian dei Fiacconi , Forcella Marmolada, Rifugio Contrin i Forcella Col de Bousc. U prvom dijelu staza, lijevo od žičare prolazi kroz manju borovu šumu prošaranu arišom, potom izlazi na otvoreni teren, gdje skreće desno prema zapadu od žičare -  dalje nastavlja laganim nagibom po kamenjaru prošaranom travom -  krivudajući po serpentinama do prijevoja Col dei Bousc (2494 m) i križanja putova. Desno se odvaja staza 619 za Rifugio Villetta Maria, ravno staza 606 za Rifugio Pian dei Fiacconi i Forcell Marmolada.

U koliko se želi odustati od uspona na Marmoladu, ovaj prijevoj je idealno mjesto da se napravi kružna tura do jezera Fedaia, odnosno, do donje postaje žičare. Slijedi se staza 619 koja vodi prema Rif. Villetta Maria do prvog križanja sa stazom 618, koja dalje vodi  preko Gran Poz-a do jezera Fedaia. Dolaskom na prijevoj, otvora se panoramski pogled prema ledenjaku i sjevernom grebenu Marmolade. Nastavljamo stazom 606 po oblutcima i siparu – široke skijaške staze do doma Rifugio dei Fiacconi i gornje postaje žičare.

Ispred doma Fiacconi postavljeno je raskrižje putova: desno nastavlja staza 606 za Focella Marmolada – ferrata i Val Rasalla, ravno ili polu lijevo produžavamo prema domu Fiacconi. Nekoliko fotografija koje prate opis staze.

Pogled na Marmoladu od jezera „Lago di Fedaia

Pogled na jezero Lago di Fedaia  i žičaru - ishodišna točka pohoda

Na početku staze kroz šumu bora i ariša.

Staza prema prijevoju Forcella Col di Bousc

Raskrižje putova na prijevoju Forcella Col di Bousc (2494 m)

Preko širokog skijališta vodi staza 606 po oblutcima i siparu prema Rifugio Pian dei Fiacconi

Pogled na zapadne vrhove Marmolade

Na raskrižju putova ispred gornje postaje žičare, u pozadini se vidi sjeverna ledenjačka padina Marmolade. Na ovom križanju staza 606 nastavlja za Forcella Marmolada i uspon po ferrati. Na našu žalost, nismo u mogućnosti napraviti kružnu turu – uspon po ferrati i spust po ledenjaku, iz razloga što je ferrata zaleđena i predstavlja opasnost za uspon. Već sam jednom doživio neugodno iskustvo uspon po zaleđenoj Lipelle ferrati na Tofani di Rozes. Link: Tofana di Rozes-ferrata Lipelle

Do gornje postaje žičare i doma - Rifugio Pian dei Fiacconi dolazimo u 9:00 sati, što znači da smo stigli za 1 h i 10 minuta i napravili visinsku razliku 546 m, na dužini puta od 2,3 km. Uslijedila je kratka pauza i osvježenje. Ova neobična (prastara) žičara s otvorenim stojećim košarama za jednu osobu, je najstarija žičara u Dolomitima koja je imala uporabnu dozvolu. No, međutim, tijekom našeg uspona na Marmoladu, primijetili smo da žičara ne radi i da su skinute sve košare. Pretpostavka je, da žičara nije prošla moderne i zahtjevne tehničke preglede i osiguranja. 

Nakon kraće pauze od doma nastavljamo penjanje po kamenim glatkim pločama izbrušene ledenjakom i nakon 20 minuta dolazimo u podnožje ledenjaka. Unatoč visini, vrh Punta Penia 3343 m je relativno lako dostupan, posebice, ako radi žičara kojom se može dignuti na visinu od 2626 m. Zbog specifičnosti planine, koja obiluje ledom i snijegom, uspon na vrh nipošto ne treba zanemariti i podcjenjivati, i za njega se treba dobro pripremiti i opremiti: sa derezama, cepinom, pojasem, kacigom, rukavicama i naočalama – ako je sunčan dan. Na podnožju ledenjaka započinjemo sa pripremama. Navlačenje pojaseva, dereza, formiranje naveza  i sve ono što je potrebno za penjanje u zimskim uvjetima. Kako je ovo moj prvi uspon po ledenjaku (glečeru), proradila je snažna doza adrenalina.

Usponu prilazim s puno opreza i poštovanja prema planini i ledu. Za mene je to sasvim nov doživljaj penjanja po ledenjaku. Tu sam dobio i prve praktične lekcije od iskusnog planinara Sergia Babića. Držao sam se strogo njegovih uputa. Radi sigurnosti, bili smo u navezu, kako se ne bi dogodilo otklizavanje u pukotine ledenjaka. Krenuli smo u navezu, Sergio ide prvi ja nekoliko metara iza njega. Prvi koraci malo nesigurni, ali nastavljam s puno pažnje i opreza. Nakon nekog vremena koraci su sigurniji i lakši. U nastavku glatka ledena površina pokrivena je snijegom, što u mnogome olakšava penjanje. Često se zaustavljam, vadim fotoaparat i pokušavamo uhvatiti bar djelić ove ljepote, koji pruža uspon na Marmoladu. Svakim korakom pred nama se otvaraju novi vidici i impresivni vrhovi obasjani prvim jutarnjim zrakama sunca. Prema vrhu staza se strmije uspinje i prolazi pored i iznad pukotina u ledenjaku, te nas dovodi do mjesta, gdje ledenjak prestaje, a započinje uspon po stijeni osiguram sajlom, a na mjestima i klinovima.

Od doma po glatkim kamenim pločama izbrušene klizanjem ledenjaka

Na donjem rubu ledenjaka - priprema uža za navez

Osiguranje uz pomoć uža - u navezu

Ledena površina koju moramo proći

Početak uspona po ledenjaku

Pogled na strminu ledenjaka

Pogled prema istoku na ledenjak i izlazak sunca

Na ugaženoj stazi i tvrdom snijegu

Pri vrhu ledenjaka

Od podnožja do gornjeg ruba ledenjaka uspon je trajao 1 h i 20 minuta. Skidamo dereze i nastavljamo uspon po gotovo okomitoj stijeni osiguranoj sajlom, na mjestima i klinovima. Ferrata je postavljena 2005 godine, kako bi olakšala penjanje do izlaska na greben Schena de Mul i gornji dio ledenjaka, po kojem staza vodi do vrha Marmolade - Punta Penije 3343 m, gdje dolazimo u 12 h i 30 minuta. Cijelo vrijeme uspona prati nas sunce, dok su ostali vrhovi prekriveni oblacima- (fenomen od vremena). Sa ovog vrha po lijepom vremenu panoramski vidici su prekrasni – Dolomiti su kao na dlanu. Na žalost, danas su vrhovi skriveni od naših pogleda, samo je Marmolada u suncu. Vrh Punta Penija označen je velikim željeznim križem, malo dalje od vrha nalazi se dom – Rifugio Capanna Punta Penia (n/v 3340 m) – nije otvoren.

Prelaskom ledenjaka započinje uspon po ferrati

Uspon po ferrati

Na usponu po ferrati

Nakon uspona po ferrati izašli smo na gornji dio ledenjaka prekriven snijegom

Pogled na grebensku stazu i vrh Marmolade - Punta Penia

U hodu sa vlastitom sjenom

Kristali snijega na suncu svjetlucaju kao planktoni noću u moru

Na stazi prema vrhu

Na nebu pod oblacima

Na vrhu Marmolade – Punta Penia (3343 m)

Zajednička fotka na vrhu Punta Penia (3343 m)

Planinarski dom – Rifugio Capanna Punta Penia (3342 m)

Pauzu od 30 minuta na vrhu Punta Penia iskoristili smo za odmor i marendu. Po lijepom i sunčanom vremenu pogled sa ovog vrha je fascinantan. Usprkos suncu u kojem se kupa Marmolada, ostali vrhovi su u oblacima i skriveni od naših pogleda. Nakon pola satnog odmora, započinjemo silazak istim putom kojim smo  i došli: po sjevernom grebenu, spust ferratom i dalje izravno po ledenjaku do gornje postaje žičare, te dalje do parkinga i donje postaje žičare. Nekoliko fotki prilikom spusta.

Pri spustu po grebenu

Pri spustu - pogled u nazad prema vrhu

Tamni oblaci nadvili se i nad vrh Marmolade

Na spustu po ferrati, u pozadini se vidi staza i pukotine u ledenjaku

Nakon spusta po ledenjaku i skidanja oklopa sa sebe, uslijedila je manja pauza za okrijepu i osvježenje, nakon toga nastavljamo spust do krajnjeg odredišta.

Pogled na bunkere u stijeni, koji podsjećaju na prošlost iz Prvog svjetskog rata

Pogled prema sjeverozapadu na Sassolungo/longkofel

Pogled pri spustu na umjetno jezero – Lago di Fedaia

Na osvježenju u domu - Rifugio Castigliano – Marmolada, gdje i završava naša današnja avantura uspona na Marmoladu

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google earthu, vertikalni profil staze, gpx tragovi na topo karti, link - album fotografija koje nisu obuhvaćene ovim putopisom.

Gpx tragovi na Google earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album forografija