Greben iznad Ramskog jezera – Ruta: Jaklići-Draševo-Sajina-Makljen

MAX
MIN

Subota, 27. lipnja 2015.
Treći dan našeg boravka u Hercegovini predviđen je na području općine Prozor – Rama i smještajem u Etno selu Remić – Menjik. Naš cilj današnjeg dana (27.06.2015.) je uspon na greben iznad Ramskog jezera slijedećom rutom: Jaklići-Draševo-Sajina-Makljen. Greben se pruža u smjeru sjeverozapad – jugozapad iznad sjeverozapadne obale Ramskog jezera, s prosječnom nadmorskom visinom od 1200 m.

Najviša visina doseže na prijevoju Saina 1321 m ( granica između Hercegovine i Bosne). Izrazitu prirodnu granicu dvaju vrlo različitih područja u BiH tj. između Bosne i Hercegovine, tvori središnji planinski niz Vran – Raduša – Vranica – Bitovnja – Bjelašnica – Treskavica – Zelengora – Maglić. Gorski prijevoj Ivan Sedlo (959 m) između planina Bitovnje i Bjelašnice povezuje 2 velike cjeline u BiH: šumama i obradivim tlom bogatiju i naseljeniju, ali hladniju Bosnu na sjeveru, te manju, krševitu i topliju Hercegovinu na jugu. I dok se dojmovi još sliježu a fotografije koje sam snimio pregledavam po nekoliko puta na dan teško je napisati neki tekst koji bi dočarao svu tu ljepotu ramskih planina i prirode koja nas okružuje.

Pogled s vidikovca Draševo na Ramsko jezero

ISHODIŠTE POHODA – SMJER KRETANJA (s karakterističnim putnim točkama)
Regionalna cesta R418a (Prozor–Tomislavgrad) selo Jaklići (615 m), vidikovac Draševo (1210 m), prijevoj Sajina (1321 m), kraj rute – prijevoj Makljen -  magistralna cesta M16.2 Prozor – Gornji Vakuf (1066 m). Dužina staze 17,2 km. Vrijeme gpx traga 5 h i 02 minuta. Minimalna visina 615 m, maksimalna 1318 m. Visinska razlika pri usponu 920 m, pri silasku 469 m. Visina polazišta 615 m. Visina odredišta 1066 m. Prosječan nagib 10%.

Izvod iz analize gpx traga

Opis puta
Ishodište pohoda je na raskrižju regionalne ceste R418a (Prozor – Tomislavgrad) i lokalne ceste koja vodi za selo Jaklići. Uspon započinjemo u 10 h.  U prvom dijelu nemarkirana staza nas vodi asfaltnom cestom koja prolazi naseljem Jaklići u dužini 2,1 km. Nakon toga, nastavljamo kolnim putom – makadamskom cestom (3,5 km) koja se strmo uspinje praveći višestruke zavoje sve do izlaska na greben i raskrižja putova.

Cijelo vrijeme uspona do vrha grebena neprekidno leti pogled na Ramsko jezero i panoramu koja ga okružuje. Često se zaustavljamo, kako bi se sklonili od sunca koje nemilosrdno prži, kao i radi prelijepih vidika na panoramu Rame. Izlaskom na greben dolazimo do raskrižja putova: lijevo se odvaja  staza za Jakličku planinu i istoimeno selo, te za vidikovac, od kuda se vidi lijepo Ramsko jezero i njegova panorama. Desno se odvaja staza za Draševo. To raskrižje je dobro označeno smjerokazom.

Na početku staze – asfaltna cesta

Sve što se više uspinjemo – pogled na Ramsko jezero je širi i otvoreniji

Pri kraju asfaltne ceste

Po makadamskoj cesti

Pogled na dio Ramskog jezera

Pogled na naselja s zapadne strane jezera

Pogled na Ramsko jezera još je ljepši uz ova dva neubrana cvijeta u cvijeću

Smjerokaz - raskrižje putova

Za one koji ne znaju, Draševo je dio planine Raduše i nalazi se sjeverno od Jaklića na nadmorskoj visini od 1200 metara. Budući da je u prošlosti svako ramsko selo imalo „svoju planinu“, Draševo se nekada zvalo Jaklićka planina i veliki broj stanovnika Jaklića veći dio godine živio je na Draševu, uzgajao stoku i bavio se poljoprivredom.

Draševo je danas većim dijelom napušteno i prepušteno zubu vremena. Stare kuće koje su sagrađene po starom načinu gradnje još uvijek prkose vremenu, ali ih je i veliki broj propao pod teretom vremena i neodržavanja. Danas, one predstavljaju neku vrstu spomenika starim ljudima i njihovom načinu života prilagođenog zahtjevima prirode. Ipak, u zadnje vrijeme pokazao se interes za održavanjem i obnavljanjem postojećih starina.
Kako smo na putu prema Draševu upoznali Tadić Antu (Anto), koji ima starinu u selu koje se zove „Jaklićka planina“, uputio nam je poziv da ga posjetimo – što smo i učinili. Našim dolaskom do sela, kao pravi domaćin Anto za dobrodošlicu počastio nas je rakijom i pivom. Tu smo jednosatnu pauzu iskoristili za odmor i ručak, a nakon toga otišli na vidikovac Draševo od kuda se lijepo vidi panorama Ramskog jezera. Ovom prilikom želim se zahvaliti u ime svih planinara na gostoprimstvu gospodinu Antu Tadiću i njegovim prijateljima koji su mu pomagali u košnji trave, što nam je ustupio dvorište svoje kuće, gdje smo se u debeloj hladovini odmarali.

Na putu prema selu Jaklićka planina

Stara kuća  Ante Tadića

Vrijeme odmora

Vrijeme marende

Odmor u debeloj hladovini

Na putu prema vidikovcu

Pogled s vidikovca na Ramsko jezero

Zajednička fotka na vidikovcu

Nakon zajedničke fotke na vidikovcu, vraćamo se do raskrižja i dalje nastavljamo polegnutom stazom (poljskim putom) po zelenim pašnjacima i poljima prema prijevoju Saina, gdje je trebalo savladati nešto manji uspon. Prijevoj Saina je zapravo najviša točka na ovoj stazi s nadmorskom visinom 1321 m. To je ujedno i mjesto gdje se Hercegovina razdvaja od Bosne.  U nastavku staza vodi prema planini Makljen i njenom istoimenom prijevoju do magistralne ceste M16.2 Prozor – Gornji Vakuf - Uskoplje, gdje i završava naša današnja avantura i  planinarenje. Prijevoj Makljen, je prirodna  granica između Hercegovačko – neretvanske Županije i Županije Središnje Bosne te istovremeno razdvaja dvije općine - Uskoplje  d Prozora – Rame.  

Farma krava

Na putu prema prijevoju Saina

Uz livade prepune planinskog cvijeća

Na travnatom i polegnutom dijelu staze

Na usponu prema prijevoju

Pri spustu prema prijevoju Makljen

Čekanje autobusa na magistralnoj cesti M16.2 Prozor – Gornji Vakuf – Uskoplje. Tu je završila naša cjelodnevna avantura planinarenja. Vožnja autobusom do Etno sela, večera, zabava i ples do kasno u noć.

U društvu s prijateljima Ivom Čekom i Jozom (PD Cincar), koki su došli iz Livna u posjetu, ne žaleći trud da bi proveli nekoliko sati zajedno. Pamti pa vrati.

 

Vrijeme večere

Zabavi i plesu pridružilo se i osoblje restorana.

Vrijeme plesa i zabave.

U među pauzi pjesma se orila ispred šanka. Nije se stajalo ni trenutka. I tako do kasnih jutarnjih sati.

U nastavku slijedi: gpx tragovi na Google Earthu, ma topo karti, vertikalni profil staze, te link na albuma fotografija koje nisu obuhvaćene putopisom.

Gpx tragovi na Google earthu

Gpx tragovi na topo karti

Vertikalni profil staze

3D - profil staze

LINK - Album fotografija